A ​Paganini-szerződés (Joona Linna 2.) 133 csillagozás

Lars Kepler: A Paganini-szerződés Lars Kepler: A Paganini-szerződés

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​Paganini-szerződés egy félelmetesen izgalmas bűnügyi regény, ami egyértelműen bizonyítja, hogy Lars Kepler, aki első könyvével, A hipnotizőrrel elsöprő sikert aratott Svédországban és külföldön egyaránt, ereje teljében tért vissza.
Lars Kepler deres szakállú, egyedülálló férfi. Kedves, de riadt tekintete van, és reggelente szívesen iszik egy csésze teát. Éjszaka egy szállóban dolgozik, a regényeit nappal írja. Az Ahndoril szerzőházaspár legalábbis ezeket állította egy interjú során az írói álnevüket viselő kitalált személyről.
Joona Linna bűnügyi felügyelő A hipnotizőr című krimiben a sivár, reménytelen skandináv télben eredt egy elrabolt kisfiú nyomába. Ezúttal az üde stockholmi nyárban kell megoldania élete egyik legnagyobb rejtélyét, és megküzdenie a legveszedelmesebb férfival, akivel valaha összehozta a sors. Hogyan fullad vízbe valaki egy hajó fedélzetén? Miért akasztja fel magát egy kiváló egészségnek örvendő, magas rangú köztisztviselő a csillárra?
Joona… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2010

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Skandináv krimik Animus · Carta Light Cartaphilus

>!
Animus, Budapest, 2019
496 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633246641 · Fordította: Papolczy Péter
>!
Animus, Budapest, 2019
496 oldal · ISBN: 9789633246658 · Fordította: Papolczy Péter
>!
Cartaphilus, Budapest, 2011
554 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632661957 · Fordította: Papolczy Péter

Kedvencelte 10

Most olvassa 12

Várólistára tette 67

Kívánságlistára tette 49

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

bokrichard>!
Lars Kepler: A Paganini-szerződés

Második nap, második kötet. Klasszikusan egy jó könyv. Érdekes, pörgős, fordulatos. Mégis a leírásomból érződik, hogy ez „csak” jóra elég. Az előző kötet után is volt egy kis hiányérzetem, ami itt csak nőtt. Szomjazunk a különlegességek után, vágyunk valami többre, mint egy pörgős akciófilmre. Katarzis kellene, valami olyan, amire azt mondjuk, hogy minden sor a helyén van, nincs benne fölösleges sallang. És hát szívemre téve a kezemet ez egy jó akciófilm, de az a valami, amit leírtam, hiányzik. spoiler Érzem, hogy ez a sorozat még tartogat igazán nagy pillanatokat.

robinson P>!
Lars Kepler: A Paganini-szerződés

Hmm.. nem nagyon fogott meg, szinte untam, túl hosszú is, bár jól indult. Még jó, hogy olvastam már többet is Kepleréktől, mindegyik jobb volt. Ezért halvány négyes, és az inkább érdekes, mint izgalmas téma befejezése jó volt. Jó volt, hogy vége volt :)

Kovaxka P>!
Lars Kepler: A Paganini-szerződés

Kívánom az álnéven publikáló Ahndoril házaspárnak, hogy legyenek olyan sikeresek, mint Sjöwall és Wahlöö, de ne szakítsa el egymástól őket az élet olyan hamar. Joona Linna kevésbé nyűgözött le, mint első alkalommal, de úgy látom, érdemes folytatni a sorozatot. Inkább a témaválasztással lehetett baj: nem éreztem elég erősnek, bár az események izgalmasan bonyolódtak. Kissé untam, és túlírtnak éreztem, de a zenével, Paganinivel, a hegedűművészettel kapcsolatos részek kárpótoltak. Karakterekben és filmszerűségben továbbra is erős a sorozat, és a végjáték is rendesen oda volt téve. Négyes, de biztos meglesz még az ötös is ebben a szériában.

amanda888 P>!
Lars Kepler: A Paganini-szerződés

Az első rész végén is rezgett a léc, hogy fogom-e folytatni ezt a sorozatot… sajnos a második rész sem győzött meg, sőt! Ez még egy kicsit rosszabb is volt, mint az előző. Egész végig úgy éreztem, hogy a két író megírt egy-egy történetet, aztán fogták és fejezeteként felváltva összerakták a sztorit.
A másik, ami nagyon zavart, az maga a nyomozó Joona Linna, aki egy szupernyomozó. No nem azért, mert annyira meg tudtam róla győződni, hanem azért, mert mindig mindenben meglátja, hogy az nem úgy történt, hanem furmányos módon inkább így, meg mindenki halálra dicsérte. Ő ránéz a gyufás skatulyára és egyből tudja, hogy itt gyilkosság történt, de az elkövető az áldozat is egyben… Még néha Poirot-nak is gondolkoznia kell…
Mindezek mellett majd kifúrta az oldalamat, hogy mi a fene az a Paganini-szerződés, ami ötletnek jó volt, mármint amikor végre kiderült, hogy mi az. Minden furcsasága ellenére érdekes volt az Axel-Beverly szál is. Talán adok még egy esélyt a következő résznek, de ez nem egyhamar fog bekövetkezni.

2 hozzászólás
Helga_Dávid>!
Lars Kepler: A Paganini-szerződés

Nagyon pörgősen indult ez a történet. Szinte rögtön az első oldalaktól egy izgalmas üldözés vette kezdetét. Aztán valahogy nekem a könyv 2/3-tól egy kicsit leült a történet. Miután megtudtuk, hogy ki és miért mozgatja a háttérben a szálakat, igaz még mindig volt megoldandó probléma a rendőrök előtt, de valahogy a csúcspont nekem nem a könyv végére került (ahogy az egy kriminél lenni szokott). Ezért a vége nekem már lapos volt és nehezebben is haladtam az olvasással a könyv 2/3-ától.
Viszont egy nagyon izgalmas politikai szálon fut a történet. A lobbik, fegyverkereskedelem körüli morális kérdések miatt mindenképp elgondolkodtató olvasmánynak tartom. És persze nem mellesleg remek krimi is.

Dors_Peabody>!
Lars Kepler: A Paganini-szerződés

Ha nem tudnám, hogy Lars Kepler(ék) milyen zseniális krimiket írnak amúgy, akkor ez után a könyv után azt hiszem nem keresném többet a szerzőt. Nekem túlírtnak, kicsit unalmasnak tűnt és a téma se a kedvencem. Néha olyan érzésem volt egyes rövidke fejezeteknél, hogy csak vázlatok és a szerző, majd ha ideje engedi kifejti, de aztán gondolom a kiadó hülyét kapott attól, hogy a vázlatok alapján is majd hatszáz oldal a könyv és azt mondta: jó lesz ez így is. Szerintem nem, de ugye ízlések és pofonok. Szóval részemről erősen felejtős a Paganini-szerződés, de tudom, hogy a többi rész kárpótol. Pozitívum viszont, hogy Paganinit hallgattam, ami soha nem jutott volna eszembe a könyv olvasása nélkül.

vyvienne P>!
Lars Kepler: A Paganini-szerződés

Ezt a részt jóval gyengébbnek éreztem a többihez képest, amit olvastam. Persze bennem van a hiba, mert ez a politikai vonalon való mozgolódás annyira nem hoz lázba. Erről inkább egy szokványos akció film jutott eszembe, ami állandóan folyik a tv-ből. Voltak jó részek, tetszett, hogy volt felvezetése a történetnek és nem egyből a gyilkosság helyszínén találjuk magunkat a hullákkal. Joona karaktere itt is lenyűgözött, talpraesett, bátor, humoros, okos és ami a legjobb az egészben, hogy nem „halhatatlan”. spoiler Ez a könyv is tartogatott meglepetést bőven, mindig kicsit zavaros, hogy több síkon zajlanak az események, de a végén minden összeér és értelmet nyer.

PRicsmond>!
Lars Kepler: A Paganini-szerződés

Nagyon kellemes meglepetés volt a könyv. Bár az előző részt nem olvastam csak filmen láttam, de egy kicsit elnyújtottnak éreztem ezért is választottam a szerző páros második könyvét ami hihetetlenül pörgős és izgalmas olvasási élményt nyújtott. Bár voltak benne krimi elemek, de inkább hasonlítanám egy akció-thriller-hez, amiben a krimi szál is igen erős. Szimpatikusak a karakterek is bár a legtöbb skandináv krimihez képest itt főhősünknek nincsenek alkoholproblémái és nikotin függőséget sem lehet felfedezni nála azért az ő élete sem tökéletes. A sztori jól megszerkesztett, kerek, egész történetet kapunk és ahogy fogynak az oldalak úgy válik egyre feszültebbé a történet, számomra egy nagyon jól leírt fináléval.

2 hozzászólás
Paulina_Sándorné P>!
Lars Kepler: A Paganini-szerződés

Első könyvem az írótól. :-) A könyv végén lévő fülszöveget az olvasás befejezését követően olvastam el, és akkor ismerkedtem meg igazán az „íróval”. Érdekes és lebilincselő volt a történet számomra. Mondjuk kb. 40. oldalig nem tudtam eldönteni, hogy Joona nő vagy férfi. Gondban voltam olvasás közben a nevek, helység nevek kiejtésével is. Joona szimpatikus volt, tetszik a gondolkodásmódja. Nem semmi, ahogy észrevesz dolgokat, ahogy irányítja az ügyet. Saga-t is szimpatikusnak találtam. Bántott engem is, ahogy néha a kollégája bánt vele. Néha behúztam volna neki. Nem semmi, hogy Penelope-nak min kellett keresztül mennie. Alex érdekes figura, bár nem semmi, amit Beverly-vel művelt.

RKAti>!
Lars Kepler: A Paganini-szerződés

Kicsit döcögős volt az első fele. Egyrész kicsit sok volt az „előző részek tartalmából” típusú ismétlés. Másrészt meg tudnám mondani (legalábbis olyan érzés), hogy mikor ültek le frissiben az íráshoz. Nem „melegítettek be” jól és néhány bekezdés erejéig nyögvenyelős volt. Aztán ahogy az „íróizmok” , „íróízületek” mozgásba lendültek, úgy lett gördülékeny a történet.
(bemelegítenek az írók írás előtt? :D)


Népszerű idézetek

robinson P>!

Sóhajtás hallatszott, mint amikor egy nagy vitorlába gyorsan belekap a szél. A világoskék lángok olyan erővel törtek fel, hogy a férfinak több lépést hátrálnia kellett.

robinson P>!

Egy hang szólalt meg John Bengtsson fejében, nem több egy suttogásnál: Joona, beszélnem kell Joona Linnával.

bmgrapes I>!

Megállt a bátyja előtt, és egy reszketeg dallamot kezdett játszani Bartók Béla egyik darabjából, amit magyarországi útján tanult. Axel mindig is szerette Bartókot. Bartók nyíltan szembeszegült a nácizmussal, és el kellett hagynia a hazáját. Merengő zeneszerző, akinek néha sikerült pár röpke boldog pillanatot közvetítenie. Amolyan kesergő népzene a romok között egy katasztrófa után.

robinson P>!

– Vidd magaddal a jegyzőkönyvet, és olvasd el esti mese helyett!
– Jó – felelte Joona.

1 hozzászólás
mate55 P>!

– Eszembe juttatta azokat az idiótákat a Bevándorlási Hivatalban a minap, amikor orosz pezsgővel ünnepelték meg, hogy kiutasítottak egy családot. Ünnepeltek, amiért megtagadták a segítséget egy családtól, akik menedékjogot kértek Svédországban, és volt egy beteg gyerekük is….

410. oldal

PRicsmond>!

A legendás Nicoló Paganini 1782-ben született az
olasz Genovában. Autodidakta hegedűművész és
zeneszerző volt. A mai napig csak igen kevés hegedűs
képes eljátszani Paganini gyors és bonyolult műveit.
Paganinit a haláláig kísérte a szóbeszéd, miszerint
egyedülálló tehetségét az ördöggel kötött
szerződésének köszönheti.

PRicsmond>!

Egy Paganini-szerződést az ember a saját halálával sem tud érvényteleníteni.

Antal_Marcsi>!

A kávéscsészés férfi meghökkenve nézett rá, és megpróbálta útját állni.
– A számítógépeket nem lehet kivinni…
– Le van tartóztatva – mondta Joona kedevesen.
– Jó, de mivel gyanúsítják?

176. oldal

ms_moly>!

amit egyszer látott az ember, az nem vész el, csak hagyni kell, hogy feltörjön a mélyből, akár az uszadék


A sorozat következő kötete

Joona Linna sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kristina Ohlsson: Vétkesek
Camilla Läckberg: Az idomár
Niklas Natt och Dag: 1793
Kristina Ohlsson: Beteg lelkek
John Ajvide Lindqvist: Hívj be!
Anders de la Motte: Halálos ősz
Tom Rob Smith: A tanya
Agnete Friis – Lene Kaaberbøl: Gyerek a bőröndben
Erik Axl Sund: Éhség
Stefan Ahnhem: A kilencedik