30. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

A ​bosszúálló (Joona Linna 4.) 125 csillagozás

Lars Kepler: A bosszúálló Lars Kepler: A bosszúálló

Különös ​alak imbolyog a hóesésben a vasúti hídon. A mozdonyvezető az utolsó pillanatban veszi észre, csak hajszál híján sikerül elkerülni a tragédiát. A csontsovány, súlyos beteg fiatalemberről a kórházban kiderül, hogy hivatalosan már hét éve nincs is az élők sorában. A rendőrség szerint Jurek Walter végzett vele. Ám Walter, a szinte természetfeletti képességű sorozatgyilkos hosszú évek óta szigorú őrizet alatt él egy börtönkórházban. Kapcsolatot nem tarthat senkivel, még az orvosokkal, ápolókkal sem. A fiút pedig ez idő alatt fogva tartották. De kicsoda? Ha nem Jurek Walter jár ki-be az elmeosztály falain át, akkor bűntársa lehet odakint.
Ahogy Joona Linna feleleveníti a régi esetet, szörnyű emlékeivel együtt életre kelnek a rémálmai is. A rendőrség réges-rég eltűnt áldozatok és egy Homokember nevű fantom után kutat. Nyomok nincsenek, csak a fogságból szabadult fiú lázas szavaiból kirajzolódó emlékfoszlányok. Ezek pedig arra utalnak, hogy a húga is ugyanott raboskodik,… (tovább)

Homokember címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 2014

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Carta Light Cartaphilus

>!
Cartaphilus, Budapest, 2016
512 oldal · ISBN: 9789632665467 · Fordította: Harrach Ágnes
>!
Cartaphilus, Budapest, 2016
508 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632665443 · Fordította: Harrach Ágnes

Kedvencelte 12

Most olvassa 4

Várólistára tette 86

Kívánságlistára tette 75

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

mate55 P>!
Lars Kepler: A bosszúálló

Könnyű megérteni, hogy ezek a Kepler-regények miért olyan népszerűek: rövid, könnyű olvasási fejezetek, hihetetlen karakterek, féktelen erőszak. A brutalitás pedig számtalan rétegében ott bujkál, a nyers erőszaktól kezdve a tehetetlenségig, a lelki terrorig. És ahogy történetet követjük nyomon egyre mélyebbre a sötétségbe és a kilátástalanságba, úgy a két nyomozó is egyre jobban megnyílik előttünk, és egyre jobban érezzük, hogy az életük ugyanolyan borzalmakat tartogathat, csak ott legfeljebb nem egy pisztolygolyó okozta a sebeiket. Nem a nyomozás a lényeg, nem a hogyan a fontos, hanem a miért. Mi vezet idáig, részes-e a tragédiában a múlt, a gyerekkor, a neveltetés? Mi a gyűlölet oka, hiszen aki „vakít”, annak valamiért gyűlölnie kellett az áldozatait? Múltbéli titkok, amik feltehetően szép lassan a felszínre kúsznak? Egymásban csalódó emberek, akik szörnyűségeket rejtegetnek magukban? És szembesülnünk kell-e vele, hogy vannak olyan bűnök, ami után nincs megbocsájtás? Olyan bűnök, amiket mindannyian elkövethetünk, és amiket mi sem tudnánk feldolgozni? És amelyeket lehet, hogy mi sem tudnánk megbocsájtani saját magunknak? A rendkívül rövid fejezetek hatékony felhasználásával felgyorsította az elbeszélés lelkesítő ütemét, és a spoiler Egy igen-igen kicsit Thomas Harris: A bárányok hallgatnak áthallás érződik a cselekmény olvasásakor, de ez abszolút nem zavaró. Ha röviden kellene jellemeznem a könyvet, valami olyasmit mondanék, hogy kiváló stílusban megírt, zseniálisan összerakott, érzelmekkel teli, intelligens thriller.

11 hozzászólás
Kovaxka P>!
Lars Kepler: A bosszúálló

Hű! Mondtátok, hogy ez mindent visz, és tényleg! Kiemelkedő darabja az amúgy is remek sorozatnak, le sem tudtam tenni! Több mint 500 oldal, de egy mondatnyi üresjárat sincs benne. Feszült, fordulatos, kegyetlen. Egyre jobban megismertet a nyomozók előtörténetével, és közben a pszichopata sorozatgyilkos fejébe is belekényszerít. A szerzőpár ezúttal nem csak a szereplőkkel bánik kíméletlenül: az olvasók idegeit is alaposan megtépázza.

EssentialHencsi P>!
Lars Kepler: A bosszúálló

Igaz, még csak két könyvet olvastam Lars Kepler(ék)től, az első és az utolsó részt a sorozatból, de méltán megérdemlik a dobogós helyet a skandináv krimik között.
A rövid, pörgős fejezetek fokozzák a feszültséget, a gyilkosságok nagyon brutálisak.
Egyedül a jelen idejű történetvezetéssel nem tudok megbarátkozni, egyébként tökéletes. Nyomokban Bárányok hallgatnak-ot tartalmaz, de nem baj.

bokrichard>!
Lars Kepler: A bosszúálló

Az év egyik csúcspontja, valamint a sorozaté is kétségtelenül. Ehhez a könyvhöz nem raknék hozzá semmit, és igen, csakis klisékben tudok értékelni itt. Egy epikus történetet kaptunk, mely logikailag a tökélyre törekszik. Egy történetet, melyből nekem legalábbis nem hiányzik semmi. Az elejétől a végéig levegőt is alig lehet venni olvasás közben, annyira pörgős, izgalmas, brutális. És még a korábban említett stílus is valahogy jobban passzol ehhez a kötethez, mint a korábbiakhoz. Ezért tényleg megéri elolvasni a többit is, mert a korábbi kötetre kapcsolódva kikerekíti főhősünk áldozatokkal teli, kálváriában gazdag múltját. És igen, külön kifejezem örömömet a másik főhős, Saga (nem húsipari reklám) miatt, aki erre a kötetre lett nekem igazán szimpatikus. Lelkes rajongóként olvasom tovább a sorozatot, mert megint cliffhangerrel operált írópárosunk.
Nagyon hamar meglett arra a kérdésre a válasz, amit @PRicsmond feltettél. Igen, csont nélküli 5 csillag.
spoiler

2 hozzászólás
Anarchia_Könyvblog>!
Lars Kepler: A bosszúálló

Sejtésem se volt, hogy A tűz tanúját felül lehet múlni, de tévedtem! Méghozzá nagyot! Ez a könyv leigázta, és letarolta az általam eddig kedvenceknek tartott krimiket, és egy olyan mércét állított fel, amit nagyon nehéz lesz megugrani. Fogalmam sincs, hogyan képes valaki ilyen remekművet alkotni, és mindezt, szinte játszi könnyedséggel papírra vetni. Nehéz nálam elérni azt, hogy egy könyv olvasása alatt “szorongjak”, de Lars Keplernek sikerült. Végig ott volt bennem a feszültség, és az a bénító félelem, amit a könyv hátborzongató témája ad. Egy biztos, nem lehet letenni a könyvet, kikészít, lelkileg megtépáz, de nem enged el.
Miután befejeztem a könyvet, úgy éreztem magam, mint akit teljesen lecsupaszítottak lelkileg. A történet hiteles ábrázolása miatt szinte elhittem, hogy mindez megtörtént, de talán a legjobban az sokkolt, hogy ez valójában megtörténhet bármikor, bárkivel. Sosem tudhatjuk mi zajlik egy gyilkos agyában, és ahogy betekintést kapunk eme történet folyamán egy pszichopata elméjében, az egyszerre zseniális, és mégis félelmetes.

A könyv 16% kedvezménnyel elérhető a BOOK24 online könyváruházban!
https://goo.gl/DMCvXc

Ajánló folytatása a honlapon:
https://anarchiakonyvblog.wordpress.com/2018/03/13/lars…

2 hozzászólás
Roszka>!
Lars Kepler: A bosszúálló

Régen olvastam ilyen izgalmas, pörgős krimit. Kicsit beleláthatunk abba, hogyan is lehet valakiből sorozatgyilkos. Egy olyan embert ismerhetünk meg igazából, aki lelki terrort alkalmaz azokon, akik szerinte felelősök, az ő kisiklott életéért, nyomorúságos gyerekkoráért.
Olyan szinten tudja manipulálni az embereket, hogy az már számomra kicsit misztikus. Nagyon jó könyv, az írótól ez a második, amit olvastam, de keresni fogom a többit is.

vyvienne P>!
Lars Kepler: A bosszúálló

Esküszöm az írópáros könyvei egyre csak jobbak lesznek, pedig általában nagyon nehéz felülmúlni az első kötetet. Legalábbis nagyon sokszor ez a tapasztalatom. Joona Linna visszatér és újra nyomoz, én pedig imádom a furfangosságát, a kitartását és azt, hogy baromira okos. Nagyon tetszett, hogy visszatértek a már előző részekben is megismert szereplők. Gondolok itt Saga-ra, aki már Joona-val felváltva volt főszereplője a könyvnek. Saga itt teljesen a szívemhez nőtt, akkora akaratereje volt, hogy rettenetesen becsültem érte. spoiler Szinte már sajnáltam, hogy csak a brutális gyilkosságok második felvonásában vehetek csak részt, nagyon éltem volna, ha a sorozat első része azzal kezdődik, ami itt csak említés címen szerepelt. Mégis tökéletes volt, teljesen elvont, elborult, brutális, hátborzongató és még sorolhatnám. A karakterek cseppet sem tökéletesek, mindenkinek megvan a maga hibája, mindenkiben van kellőképpen rossz és jó tulajdonság is, ez nagyon valóságossá teszi a sorozat köteteit. Akit nagyon sajnáltam az Disa volt, most komolyan miért kellett ezt tenni a karakterével? És Joona? Miért nem nézték Joona-t? Nem kapott már elég szart az élettől? Még ez is? spoiler De persze mindennek megvan a miértje. A könyvből kiderült, hogy a szereplőink cseppet sem halhatatlanok, ami szintén pozitívum és életszerű. Ajánlom mindenkinek, akinek tetszettek az előző részek, vagy szereti a skandináv krimiket, szerintem Lars Kepler könyvek a legjobbak ezen a téren.

PRicsmond>!
Lars Kepler: A bosszúálló

A legjobb könyv amit idén olvastam. Megjelenésének évében ez a könyv volt a legnagyobb példányszámban eladott könyv Svédországban és nem véletlenül. A Lars Kepler szerzőpáros Alexander és Alexandra Coelho Ahndoril ezzel a regényével szerintem a csúcsra ért, az 5. rész még nem jelent meg nálunk, de nem tudom, hogy ezt, hogy fogják túlszárnyalni. Az utolsó oldalakig egy sodró lendületű thrillert alkottak, amely olvastatja magát, nem ül le a történet, fokozatosan gyorsul és magával ragadja az olvasót. Ahol A tűz tanúja befejeződött ott kezdődik ez a rész. Felbukkan Jurek Walter Joona Linna nagy ellenfele, aki megkeserítette életét elvette Joona családját, akit csak nagy áldozat útján tudott Joona megmenteni, de az áldozata mai napig kísérti.
Feltűnik a Homokember, látszólag Jurek még mindig szedi áldozatait, egyre csak szaporodnak a megválaszolatlan kérdése Jurek személye körül, akiről senki sem tud semmit. De egyszer csak előkerül egy 10 éve elrabolt fiú és elkezdődik a versenyfutás az idővel, hogy a másik testvért is meg tudják találni.
Újra feltűnik Saga Bauer aki végre nagyobb szerepet kap, mint az előző kötetekben ő vállalja, hogy bevonul börtönkórházba, hogy Jurek közelébe kerüljön és megpróbálja kiszedni belőle hol tartja fogva az elrabolt lányt.
Igazad van @mate55 tényleg kicsit A bárányok hallgatnak érzése támad az embernek olvasás közben. Én főleg akkor éreztem amikor Jurek jelenetei voltak zárt osztályon, de főleg mikor Jurek elszabadul és csak hullákat hagy maga után.
Nagyon jól lett logikailag felépítve a történet, kellő részletességgel kapunk magyarázatokat a kérdésekre. Feltárul előttünk Jurek és Homokember eredete, motivációja, hogy miért is olyan más, mint a többi sorozatgyilkos. És az utolsó 100 oldal pedig maga a tömény feszültség és akció. Kezdve a homokbányás jelenettől amikor Joona szembe találja magát a Homokemberrel és a végén spoiler. Jurek bosszúja kíméletlen erővel csap le Joonára, és a legvégi kúriai mészárlás és ahogy Saga szembenéz Jurekkel mozivászonra illő jelenet sor volt.
Az utolsó oldalak is tartogatnak érdekes információkat, kíváncsian várom majd a következő részben a magyarázatot, hogy Joona hova is vonult száműzetésbe és, hogy hogy írják vissza a történetbe. Abszolút kedvenc lett ez a történet.

3 hozzászólás
Hoolihoo>!
Lars Kepler: A bosszúálló

Bár a sorozat első része egyáltalán nem tetszett, @PRicsmond rávett, hogy adjak még egy esélyt Joona Linnának (annyira nehéz dolga azért nem volt :D)
Ez a történet mindenképp kellemesebb csalódás volt, mint az első rész, és meg tudom érteni a 90% fölötti értékelést is. Nekem annyira mégsem lopta be magát a szívembe. Az ok: egy kicsit túl sok volt az akció, olyan érzésem volt, mintha a Drágán add az életed! aktuális részét olvasnám – ami nem baj, csak nem az én stílusom.
Az alapötlet nagyon tetszett: sok-sok évvel ezelőtt eltűnt férfi bukkan fel újra, ezzel megváltoztatva nagyon sok ember életét és elindulhat a hajsza spoiler. A szereplők közül Jurek karaktere fogott meg: spoiler, spoiler.
Az viszont nem nagyon jött be, hogy spoiler. Az utolsó 100 oldalon biztosan spoiler. És ezekre a spoiler, spoiler.
A történet több helyen is túlzó és az élettől elrugaszkodott volt, pl. mikor Saga spoiler – persze, lehet az embernek szerencséje, de mégis, ennek ugyan mekkora az esélye? Amikor meg Joona szinte pánikolva felhívja a spoiler, hogy spoiler, spoiler. Cöhh.
Összességében nem volt rossz, tényleg érdekes volt, főleg a sztori első fele, de nálam elmaradt a katarzis. Annak viszont örülök, hogy elolvastam. Sajnos sok kérdés megválaszolatlan maradt, mivel a második és a harmadik rész kimaradt, de bízom benne, hogy valaki egyszer majd felhomályosít spoiler.

3 hozzászólás
eeszter>!
Lars Kepler: A bosszúálló

Egyre jobban megszeretem ezt a sorozatot, már alig várom a következő részt. Mondjuk azt bevallom, hogy a másodikat kihagytam, mert annyira elriasztott a fülszövegben olvasható „svéd fegyverexport”. Ha valami nagyon nem érdekel, akkor ez pontosan az :D Ez a kötet viszont telitalálat volt számomra. Nagyon lekötött, hátborzongató volt olvasni pl. a zárt osztály kiszolgáltatottságáról is. spoiler


Népszerű idézetek

mate55 P>!

Az ember általában csak utólag veszi észre nagy tévedéseit, és az a felismerés sokszor oly kínzó, hogy az ember már saját magát se tudja elviselni.

125. oldal

1 hozzászólás
mate55 P>!

Sejtette, hogy úgysem tud már aludni, de szüksége volt rá, hogy a családjához bújhasson.

70. oldal


A sorozat következő kötete

Joona Linna sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kristina Ohlsson: Lotus blues
Mari Jungstedt: Észrevétlen
Erik Axl Sund: Bomlás
Samuel Bjørk: Őzike
Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik
Anders de la Motte: Halálos ősz
Alexander Söderberg: Andalúziai szerető
Åsa Schwarz: Halott angyal
Henning Mankell: Szent Iván-éji gyilkosság
Carin Gerhardsen: A mézeskalács ház