A ​bosszúálló (Joona Linna 4.) 31 csillagozás

Lars Kepler: A bosszúálló Lars Kepler: A bosszúálló

Különös ​alak imbolyog a hóesésben a vasúti hídon. A mozdonyvezető az utolsó pillanatban veszi észre, csak hajszál híján sikerül elkerülni a tragédiát. A csontsovány, súlyos beteg fiatalemberről a kórházban kiderül, hogy hivatalosan már hét éve nincs is az élők sorában. A rendőrség szerint Jurek Walter végzett vele. Ám Walter, a szinte természetfeletti képességű sorozatgyilkos hosszú évek óta szigorú őrizet alatt él egy börtönkórházban. Kapcsolatot nem tarthat senkivel, még az orvosokkal, ápolókkal sem. A fiút pedig ez idő alatt fogva tartották. De kicsoda? Ha nem Jurek Walter jár ki-be az elmeosztály falain át, akkor bűntársa lehet odakint.
Ahogy Joona Linna feleleveníti a régi esetet, szörnyű emlékeivel együtt életre kelnek a rémálmai is. A rendőrség réges-rég eltűnt áldozatok és egy Homokember nevű fantom után kutat. Nyomok nincsenek, csak a fogságból szabadult fiú lázas szavaiból kirajzolódó emlékfoszlányok. Ezek pedig arra utalnak, hogy a húga is ugyanott raboskodik,… (tovább)

Eredeti mű: Lars Kepler: Sandmannen

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Cartaphilus, Budapest, 2016
508 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632665443 · Fordította: Harrach Ágnes

Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 23


Kiemelt értékelések

>!
mate55
Lars Kepler: A bosszúálló

Könnyű megérteni, hogy ezek a Kepler-regények miért olyan népszerűek: rövid, könnyű olvasási fejezetek, hihetetlen karakterek, féktelen erőszak. A brutalitás pedig számtalan rétegében ott bujkál, a nyers erőszaktól kezdve a tehetetlenségig, a lelki terrorig. És ahogy történetet követjük nyomon egyre mélyebbre a sötétségbe és a kilátástalanságba, úgy a két nyomozó is egyre jobban megnyílik előttünk, és egyre jobban érezzük, hogy az életük ugyanolyan borzalmakat tartogathat, csak ott legfeljebb nem egy pisztolygolyó okozta a sebeiket. Nem a nyomozás a lényeg, nem a hogyan a fontos, hanem a miért. Mi vezet idáig, részes-e a tragédiában a múlt, a gyerekkor, a neveltetés? Mi a gyűlölet oka, hiszen aki „vakít”, annak valamiért gyűlölnie kellett az áldozatait? Múltbéli titkok, amik feltehetően szép lassan a felszínre kúsznak? Egymásban csalódó emberek, akik szörnyűségeket rejtegetnek magukban? És szembesülnünk kell-e vele, hogy vannak olyan bűnök, ami után nincs megbocsájtás? Olyan bűnök, amiket mindannyian elkövethetünk, és amiket mi sem tudnánk feldolgozni? És amelyeket lehet, hogy mi sem tudnánk megbocsájtani saját magunknak? A rendkívül rövid fejezetek hatékony felhasználásával felgyorsította az elbeszélés lelkesítő ütemét, és a spoiler Egy igen-igen kicsit Thomas Harris: A bárányok hallgatnak áthallás érződik a cselekmény olvasásakor, de ez abszolút nem zavaró. Ha röviden kellene jellemeznem a könyvet, valami olyasmit mondanék, hogy kiváló stílusban megírt, zseniálisan összerakott, érzelmekkel teli, intelligens thriller.

9 hozzászólás
>!
PRicsmond
Lars Kepler: A bosszúálló

A legjobb könyv amit idén olvastam. Megjelenésének évében ez a könyv volt a legnagyobb példányszámban eladott könyv Svédországban és nem véletlenül. A Lars Kepler szerzőpáros Alexander és Alexandra Coelho Ahndoril ezzel a regényével szerintem a csúcsra ért, az 5. rész még nem jelent meg nálunk, de nem tudom, hogy ezt, hogy fogják túlszárnyalni. Az utolsó oldalakig egy sodró lendületű thrillert alkottak, amely olvastatja magát, nem ül le a történet, fokozatosan gyorsul és magával ragadja az olvasót. Ahol A tűz tanúja befejeződött ott kezdődik ez a rész. Felbukkan Jurek Walter Joona Linna nagy ellenfele, aki megkeserítette életét elvette Joona családját, akit csak nagy áldozat útján tudott Joona megmenteni, de az áldozata mai napig kísérti.
Feltűnik a Homokember, látszólag Jurek még mindig szedi áldozatait, egyre csak szaporodnak a megválaszolatlan kérdése Jurek személye körül, akiről senki sem tud semmit. De egyszer csak előkerül egy 10 éve elrabolt fiú és elkezdődik a versenyfutás az idővel, hogy a másik testvért is meg tudják találni.
Újra feltűnik Saga Bauer aki végre nagyobb szerepet kap, mint az előző kötetekben ő vállalja, hogy bevonul börtönkórházba, hogy Jurek közelébe kerüljön és megpróbálja kiszedni belőle hol tartja fogva az elrabolt lányt.
Igazad van @mate55 tényleg kicsit A bárányok hallgatnak érzése támad az embernek olvasás közben. Én főleg akkor éreztem amikor Jurek jelenetei voltak zárt osztályon, de főleg mikor Jurek elszabadul és csak hullákat hagy maga után.
Nagyon jól lett logikailag felépítve a történet, kellő részletességgel kapunk magyarázatokat a kérdésekre. Feltárul előttünk Jurek és Homokember eredete, motivációja, hogy miért is olyan más, mint a többi sorozatgyilkos. És az utolsó 100 oldal pedig maga a tömény feszültség és akció. Kezdve a homokbányás jelenettől amikor Joona szembe találja magát a Homokemberrel és a végén spoiler. Jurek bosszúja kíméletlen erővel csap le Joonára, és a legvégi kúriai mészárlás és ahogy Saga szembenéz Jurekkel mozivászonra illő jelenet sor volt.
Az utolsó oldalak is tartogatnak érdekes információkat, kíváncsian várom majd a következő részben a magyarázatot, hogy Joona hova is vonult száműzetésbe és, hogy hogy írják vissza a történetbe. Abszolút kedvenc lett ez a történet.

3 hozzászólás
>!
nyolcadikutas
Lars Kepler: A bosszúálló

A maga nemében hibátlan.
Letenni sem lehet, csak telnek, telnek az órák, olvasol és észre sem veszed az idő múlását.
Szikár mondatok, film szerű cselekmény, amely torkon ragad, magába szippant és nem ereszt.
Atmoszférája kifogástalan, stílusa letisztult és a tetőpont olyan, amit sokáig megemleget az ember. Ammanitinál írtam legutóbb, de nincs apelláta, megint egy új kedvenc született…

>!
Laura_Négyesi
Lars Kepler: A bosszúálló

Egyik kedvenc skandináv krimisorozatom. Kellően mozgalmas, érdekes, pörgős, beteglelkületű történetekkel és egy kiváló főhőssel. Végre választ kaphattunk egy csomó kérdésre, de a végére megint jutott egy csavar. Nagyon várom a következőt.

>!
Alexa_93
Lars Kepler: A bosszúálló

Imádtam! A történet nem tucat, végig lekötötte a figyelmem. Ezer más dolgom lett volna, mégsem tudtam letenni, ezeket a könyveket szeretem. Nálam 5 csillag. Első könyvem volt Lars Keplertől, de tuti nem az utolsó! :)

>!
noji789
Lars Kepler: A bosszúálló

Nagyon jó könyv! Izgalmas, sok csavar van benne. Egy percre sem untatott. Csak úgy faltam a betűket. A többi részét is el szeretném olvasni.

>!
GedyPapa
Lars Kepler: A bosszúálló

Zseniális! Az egész sorozatot nagyon szeretem és behúz az univerzum, amelyet a szerzők alkotnak. Itt a végletekig húzzák az ideget és legszívesebben odamennék és rendet tennék egy-egy szituációban, főleg amikor a cselekmény a pszichiátrián játszódik. Magával ragadott, kiváló munka.

>!
zeany
Lars Kepler: A bosszúálló

Nem a lélektanban mélyed el, mint általában a skandináv krimik, inkább az akcióra, a cselekvésre helyezi a hangsúlyt. Engem ez a fajta történetmesélés annyira nem ragad magával, de előnye, hogy gyorsan olvasható. Voltak benne holtpontok, ahol már unalmassá vált, ott gyorsítottam picit. A bajom annyi vele, hogy életszerűtlen. Kevés gyilkos tud nyom nélkül likvidálni mindenkit, akit szeretne, ez egy kicsit hihetetlen. Tetszett benne, ahogy kifiguráz bizonyos helyzeteket, hogy a sorozatgyilkos az egyik legintelligensebb, legmegnyerőbb szereplő, hogy az ápoló betegebb mint az ápolt. Nem tetszett, hogy Jureket mindenhatónak állították be – vannak az átlagnál veszélyesebb emberek, de őket főleg az általunk rájuk ruházott hatalom és a mi félelmünk teszi ennyire veszélyessé. Nem tetszett az sem, hogy bizonyos halálokon csak úgy átsiklottunk, míg az egész cselekményvezetés egy lány megmentéséért történik, rajzolódik. Ez aránytalan, egyik ember élete sem ér többet a másikénál.
Összességében nem a legrosszabb mű a pártól (a paganininél fényévekkel jobb), de most visszanéztem, ugyanennyit adtam a hipnotizőrre is, pedig az jobb, szóval ez csak három egész kettő :)


Népszerű idézetek

>!
mate55

Az ember általában csak utólag veszi észre nagy tévedéseit, és az a felismerés sokszor oly kínzó, hogy az ember már saját magát se tudja elviselni.

125. oldal

1 hozzászólás
>!
mate55

Sejtette, hogy úgysem tud már aludni, de szüksége volt rá, hogy a családjához bújhasson.

70. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Stieg Larsson: A tetovált lány
Camilla Läckberg: A kőfejtő
Erik Axl Sund: Bomlás
John Ajvide Lindqvist: Hívj be!
Åsa Schwarz: Halott angyal
Åsa Schwarz: Nefilim
Jo Nesbø: Hóember
Kati Hiekkapelto: Védtelenül
Karin Fossum: Az Ördög tartja a gyertyát
Mons Kallentoft: Véres tél