A ​bosszúálló (Joona Linna 4.) 54 csillagozás

Lars Kepler: A bosszúálló Lars Kepler: A bosszúálló

Különös ​alak imbolyog a hóesésben a vasúti hídon. A mozdonyvezető az utolsó pillanatban veszi észre, csak hajszál híján sikerül elkerülni a tragédiát. A csontsovány, súlyos beteg fiatalemberről a kórházban kiderül, hogy hivatalosan már hét éve nincs is az élők sorában. A rendőrség szerint Jurek Walter végzett vele. Ám Walter, a szinte természetfeletti képességű sorozatgyilkos hosszú évek óta szigorú őrizet alatt él egy börtönkórházban. Kapcsolatot nem tarthat senkivel, még az orvosokkal, ápolókkal sem. A fiút pedig ez idő alatt fogva tartották. De kicsoda? Ha nem Jurek Walter jár ki-be az elmeosztály falain át, akkor bűntársa lehet odakint.
Ahogy Joona Linna feleleveníti a régi esetet, szörnyű emlékeivel együtt életre kelnek a rémálmai is. A rendőrség réges-rég eltűnt áldozatok és egy Homokember nevű fantom után kutat. Nyomok nincsenek, csak a fogságból szabadult fiú lázas szavaiból kirajzolódó emlékfoszlányok. Ezek pedig arra utalnak, hogy a húga is ugyanott raboskodik,… (tovább)

Eredeti mű: Lars Kepler: Sandmannen

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Cartaphilus, Budapest, 2016
508 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632665443 · Fordította: Harrach Ágnes

Kedvencelte 4

Most olvassa 5

Várólistára tette 49

Kívánságlistára tette 41


Kiemelt értékelések

>!
mate55 
Lars Kepler: A bosszúálló

Könnyű megérteni, hogy ezek a Kepler-regények miért olyan népszerűek: rövid, könnyű olvasási fejezetek, hihetetlen karakterek, féktelen erőszak. A brutalitás pedig számtalan rétegében ott bujkál, a nyers erőszaktól kezdve a tehetetlenségig, a lelki terrorig. És ahogy történetet követjük nyomon egyre mélyebbre a sötétségbe és a kilátástalanságba, úgy a két nyomozó is egyre jobban megnyílik előttünk, és egyre jobban érezzük, hogy az életük ugyanolyan borzalmakat tartogathat, csak ott legfeljebb nem egy pisztolygolyó okozta a sebeiket. Nem a nyomozás a lényeg, nem a hogyan a fontos, hanem a miért. Mi vezet idáig, részes-e a tragédiában a múlt, a gyerekkor, a neveltetés? Mi a gyűlölet oka, hiszen aki „vakít”, annak valamiért gyűlölnie kellett az áldozatait? Múltbéli titkok, amik feltehetően szép lassan a felszínre kúsznak? Egymásban csalódó emberek, akik szörnyűségeket rejtegetnek magukban? És szembesülnünk kell-e vele, hogy vannak olyan bűnök, ami után nincs megbocsájtás? Olyan bűnök, amiket mindannyian elkövethetünk, és amiket mi sem tudnánk feldolgozni? És amelyeket lehet, hogy mi sem tudnánk megbocsájtani saját magunknak? A rendkívül rövid fejezetek hatékony felhasználásával felgyorsította az elbeszélés lelkesítő ütemét, és a spoiler Egy igen-igen kicsit Thomas Harris: A bárányok hallgatnak áthallás érződik a cselekmény olvasásakor, de ez abszolút nem zavaró. Ha röviden kellene jellemeznem a könyvet, valami olyasmit mondanék, hogy kiváló stílusban megírt, zseniálisan összerakott, érzelmekkel teli, intelligens thriller.

11 hozzászólás
>!
Lénaanyukája P
Lars Kepler: A bosszúálló

Igaz, még csak két könyvet olvastam Lars Kepler(ék)től, az első és az utolsó részt a sorozatból, de méltán megérdemlik a dobogós helyet a skandináv krimik között.
A rövid, pörgős fejezetek fokozzák a feszültséget, a gyilkosságok nagyon brutálisak.
Egyedül a jelen idejű történetvezetéssel nem tudok megbarátkozni, egyébként tökéletes. Nyomokban Bárányok hallgatnak-ot tartalmaz, de nem baj.

>!
Anarchia_Könyvblog P
Lars Kepler: A bosszúálló

Sejtésem se volt, hogy A tűz tanúját felül lehet múlni, de tévedtem! Méghozzá nagyot! Ez a könyv leigázta, és letarolta az általam eddig kedvenceknek tartott krimiket, és egy olyan mércét állított fel, amit nagyon nehéz lesz megugrani. Fogalmam sincs, hogyan képes valaki ilyen remekművet alkotni, és mindezt, szinte játszi könnyedséggel papírra vetni. Nehéz nálam elérni azt, hogy egy könyv olvasása alatt “szorongjak”, de Lars Keplernek sikerült. Végig ott volt bennem a feszültség, és az a bénító félelem, amit a könyv hátborzongató témája ad. Egy biztos, nem lehet letenni a könyvet, kikészít, lelkileg megtépáz, de nem enged el.
Miután befejeztem a könyvet, úgy éreztem magam, mint akit teljesen lecsupaszítottak lelkileg. A történet hiteles ábrázolása miatt szinte elhittem, hogy mindez megtörtént, de talán a legjobban az sokkolt, hogy ez valójában megtörténhet bármikor, bárkivel. Sosem tudhatjuk mi zajlik egy gyilkos agyában, és ahogy betekintést kapunk eme történet folyamán egy pszichopata elméjében, az egyszerre zseniális, és mégis félelmetes.

A könyv 16% kedvezménnyel elérhető a BOOK24 online könyváruházban!
https://goo.gl/DMCvXc

Ajánló folytatása a honlapon:
https://anarchiakonyvblog.wordpress.com/2018/03/13/lars…

2 hozzászólás
>!
PRicsmond
Lars Kepler: A bosszúálló

A legjobb könyv amit idén olvastam. Megjelenésének évében ez a könyv volt a legnagyobb példányszámban eladott könyv Svédországban és nem véletlenül. A Lars Kepler szerzőpáros Alexander és Alexandra Coelho Ahndoril ezzel a regényével szerintem a csúcsra ért, az 5. rész még nem jelent meg nálunk, de nem tudom, hogy ezt, hogy fogják túlszárnyalni. Az utolsó oldalakig egy sodró lendületű thrillert alkottak, amely olvastatja magát, nem ül le a történet, fokozatosan gyorsul és magával ragadja az olvasót. Ahol A tűz tanúja befejeződött ott kezdődik ez a rész. Felbukkan Jurek Walter Joona Linna nagy ellenfele, aki megkeserítette életét elvette Joona családját, akit csak nagy áldozat útján tudott Joona megmenteni, de az áldozata mai napig kísérti.
Feltűnik a Homokember, látszólag Jurek még mindig szedi áldozatait, egyre csak szaporodnak a megválaszolatlan kérdése Jurek személye körül, akiről senki sem tud semmit. De egyszer csak előkerül egy 10 éve elrabolt fiú és elkezdődik a versenyfutás az idővel, hogy a másik testvért is meg tudják találni.
Újra feltűnik Saga Bauer aki végre nagyobb szerepet kap, mint az előző kötetekben ő vállalja, hogy bevonul börtönkórházba, hogy Jurek közelébe kerüljön és megpróbálja kiszedni belőle hol tartja fogva az elrabolt lányt.
Igazad van @mate55 tényleg kicsit A bárányok hallgatnak érzése támad az embernek olvasás közben. Én főleg akkor éreztem amikor Jurek jelenetei voltak zárt osztályon, de főleg mikor Jurek elszabadul és csak hullákat hagy maga után.
Nagyon jól lett logikailag felépítve a történet, kellő részletességgel kapunk magyarázatokat a kérdésekre. Feltárul előttünk Jurek és Homokember eredete, motivációja, hogy miért is olyan más, mint a többi sorozatgyilkos. És az utolsó 100 oldal pedig maga a tömény feszültség és akció. Kezdve a homokbányás jelenettől amikor Joona szembe találja magát a Homokemberrel és a végén spoiler. Jurek bosszúja kíméletlen erővel csap le Joonára, és a legvégi kúriai mészárlás és ahogy Saga szembenéz Jurekkel mozivászonra illő jelenet sor volt.
Az utolsó oldalak is tartogatnak érdekes információkat, kíváncsian várom majd a következő részben a magyarázatot, hogy Joona hova is vonult száműzetésbe és, hogy hogy írják vissza a történetbe. Abszolút kedvenc lett ez a történet.

3 hozzászólás
>!
nyolcadikutas
Lars Kepler: A bosszúálló

A maga nemében hibátlan.
Letenni sem lehet, csak telnek, telnek az órák, olvasol és észre sem veszed az idő múlását.
Szikár mondatok, film szerű cselekmény, amely torkon ragad, magába szippant és nem ereszt.
Atmoszférája kifogástalan, stílusa letisztult és a tetőpont olyan, amit sokáig megemleget az ember. Ammanitinál írtam legutóbb, de nincs apelláta, megint egy új kedvenc született…

>!
Molnár_Nikolett
Lars Kepler: A bosszúálló

Szeretem a skandináv krimiket, mert csavarosak, gondolkodásra késztetik az embert, és nincsenek bennük fölösleges leíró részek.
Mivel ez egy sorozat negyedik része, így reméltem hogy nem sok utalás lesz benne az előző könyvekre. Szerencsémre anélkül is értettem a dolgokat :)
ÉS akármennyire is akartam, nem jöttem volna rá a gyilkos kilétére az utolsó pár fejezetig.

Ugyanakkor nem szeretem a skandináv krimiket mert olyan nevek vannak benne amikről lehetetlen eldönteni hogy melyik nemhez tartozik. A főszereplőt az első pár fejezetben mindig nőnek hittem és utána is folyton emlékeztetni kellett magamat ez nem igaz :D

>!
Laura_Négyesi
Lars Kepler: A bosszúálló

Egyik kedvenc skandináv krimisorozatom. Kellően mozgalmas, érdekes, pörgős, beteglelkületű történetekkel és egy kiváló főhőssel. Végre választ kaphattunk egy csomó kérdésre, de a végére megint jutott egy csavar. Nagyon várom a következőt.

>!
dorcy01
Lars Kepler: A bosszúálló

A sorozat eddigi legjobb része, le a kalappal a szerzőpáros előtt.

>!
noji789
Lars Kepler: A bosszúálló

Nagyon jó könyv! Izgalmas, sok csavar van benne. Egy percre sem untatott. Csak úgy faltam a betűket. A többi részét is el szeretném olvasni.

>!
Nushi P
Lars Kepler: A bosszúálló

Sajnos ez nem tetszett annyira mint az előző kötet de csak épp egy hajszállal volt az jobb. Eszméletlen jól kitalált történet volt.Végre többet megtudtunk Joonáról. És tövig rágtam a körmeimet olyan izgi volt, de a befejezés nem tetszett.Most hogy tudom lesz a szerzőpárosnak új könyve kicsit reménykedem, bár nem tudom az kapcsolódik e majd ehhez a történethez.


Népszerű idézetek

>!
mate55 

Az ember általában csak utólag veszi észre nagy tévedéseit, és az a felismerés sokszor oly kínzó, hogy az ember már saját magát se tudja elviselni.

125. oldal

1 hozzászólás
>!
mate55 

Sejtette, hogy úgysem tud már aludni, de szüksége volt rá, hogy a családjához bújhasson.

70. oldal


A sorozat következő kötete

Joona Linna sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stieg Larsson: A tetovált lány
Camilla Läckberg: A kőfejtő
Erik Axl Sund: Bomlás
John Ajvide Lindqvist: Hívj be!
Åsa Schwarz: Halott angyal
Åsa Schwarz: Nefilim
Jo Nesbø: Hóember
Kati Hiekkapelto: Védtelenül
Karin Fossum: Az Ördög tartja a gyertyát
Mons Kallentoft: Véres tél