The ​Integral Trees (The State 2.) 1 csillagozás

Larry Niven: The Integral Trees Larry Niven: The Integral Trees

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

When leaving Earth, the crew of the spaceship Discipline was prepared for a routine assignment. Dispatched by the all-powerful State on a mission of interstellar exploration and colonization, Discipline was aided (and secretly spied upon) by Sharls Davis Kendy, an emotionless computer intelligence programmed to monitor the loyalty and obedience of the crew. But what they weren’t prepared for was the smoke ring – an immense gaseous envelope that had formed around a neutron star directly in their path. The Smoke Ring was home to a variety of plant and animal life-forms evolved to thrive in conditions of continual free-fall. When Discipline encountered it, something went wrong. The crew abandoned ship and fled to the unlikely space oasis.

>!
Futura, 1988
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780708881545
>!
Del Rey, New York, 1985
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780345320650

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Noro P>!
Larry Niven: The Integral Trees

Az integrálfák – amelyek nevüket egy nyílegyenes törzs két végén elhelyezkedő kunkorról kapták (∫) – egy tórusz alakú nitrogén-oxigén gázbolygó élővilágához tartoznak. E fákon találtak menedéket ötszáz évvel ezelőtt az Állam diktatúrájából elmenekülő lázadók. Utódaik alkalmazkodtak a gáztóruszon uralkodó majdnem-súlytalanság állapotához, közben viszont elfelejtették az űrutazó kultúra legtöbb vívmányát. Így amikor fájukat egy időjárási anomália kimozdítja a lakható zónából, kénytelenek expedíciót szervezni a nagy ismeretlenbe.

A regény jellegzetes példája a klasszikus hard SF-nek: profin kivitelezett világalkotás, remek ötletekkel, e világ felfedezésére épülő történettel, és aránylag sematikus, ámde kedvelhető karakterekkel. Külön kihívást jelentett, hogy a világ fizikáját a bennszülöttek szintjén kellett előadnia, a szerző azonban igen jól vette ezt az akadályt. Egy gyermekversben elrejtett orbitális fizikaleckét például egészen zseniálisnak találtam, szerintem kifejezetten jó magyarázta el a szabadesésű körpályák közötti mozgás alapszabályait. Az élővilág szintén nagyon ötletes – egyik kedvenc szerzőm, Stephen Baxter is sokat tanulhatott belőle, amikor a Raft vagy a Flux hasonló aspektusain dolgozott – a súlytalansággal és a megaflóra által keltett kvázi-gravitációs erőhatásokkal összhangban van kidolgozva. Főhősei pedig, bár primitívek, de nem ostobák (és főleg nem olyan falat kaparóan gyermetegek, mint mondjuk a Sötét Éden “hősei”), furcsa szokásaik pedig csak érdekesebbekké teszik őket. A könyv abszolút teljesíti, amit vállal, egy izgalmas sztorit mesél el egy izgalmasan felépített, hitelesen egzotikus világban.

(Ui: a regényt az Időn kívüli világ folytatásaként szokták megjelölni, de ebből csak annyi igaz, hogy ugyanabban az univerzumban játszódnak, és mindkettő hátterében ott a Földet uraló diktatúra.)


A sorozat következő kötete

The State sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kim Stanley Robinson: Green Mars
Martha Wells: All Systems Red
Dan Simmons: Hyperion (angol)
Connie Willis: To Say Nothing of the Dog
Orson Scott Card: Speaker for the Dead
Joe Haldeman: The Forever War
Ursula K. Le Guin: Hainish Novels and Stories 1.
Robert Silverberg: Lord Valentine's Castle
Lois McMaster Bujold: Mirror Dance
Gene Wolfe: The Sword of the Lictor