Ringworld (Ringworld 1.) 9 csillagozás

Larry Niven: Ringworld Larry Niven: Ringworld Larry Niven: Ringworld Larry Niven: Ringworld Larry Niven: Ringworld Larry Niven: Ringworld Larry Niven: Ringworld

Pierson's puppeteers, strange, three-legged, two-headed aliens, have discovered an immense structure in a hitherto unexplored part of the universe. Frightened of meeting the builders of such a structure, the puppeteers set about assembling a team consisting of two humans, a puppeteer and a kzin, an alien not unlike an eight-foot-tall, red-furred cat, to explore it. The artefact is a vast circular ribbon of matter, some 180 million miles across, with a sun at its centre – the Ringworld. But the expedition goes disastrously wrong when the ship crashlands and its motley crew faces a trek across thousands of miles of the Ringworld's surface.

Eredeti megjelenés éve: 1970

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Science Fiction Masterworks angol

>!
Gollancz, London, 2005
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780575077027
>!
Del Rey, New York, 1985
342 oldal · ISBN: 9780345333926
>!
Del Rey, New York, 1970
342 oldal · puhatáblás · ISBN: 0345333926

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

AOD>!
Larry Niven: Ringworld

Teljesen Gyűrűvilág-rajongó lettem, nekem borzasztóan tetszett az épített mesterséges világ! Sokszor eszembe jut, milyen is volna egy ilyen objektumon élni, egy kolosszális méretű, mégis ebből fakadóan áthághatatlan akadályokkal teli világban, aminek a működése sem teljesen ismert lakói számára. Nagyon tetszett az ötlet, hogy a technológiai evolúció limitált pl a rendelkezésre álló fémek hiánya okán, illetve a nappal-éjszaka váltakozását hogyan oldották meg.
A főhősök kalandjai a Gyűrűvilágon néhol izgalmasak, néhol „hetvenes évek-szagúak” voltak, főleg a női karakterek miatt, de ettől függetlenül nagy lelkesedéssel követtem útjukat. A kzinek faja tetszett a legjobban, Speaker-to-Animals a szívembe lopta magát :) Nessus nekem túl idegesítő volt (de az űrhajója király).
A regény egymagában is megállja a helyét, és talán a legjobb a Gyűrűvilág-sorozatból, de sok részlet és a szereplők további sorsa a többi kötetben teljesedik ki, így azokat is nagyon ajánlom annak, akinek ez az első könyv tetszett.

1 hozzászólás
Goljoo>!
Larry Niven: Ringworld

Korának meghatározó scifi regénye, kellemes humorral átitatva. Egy szálon futó, lineáris regény, könnyed olvasmány.

thuki>!
Larry Niven: Ringworld

Az ötlet érdekes volt, illetve a könyv is remekül kezdődött a világ és a karakterek bemutatásával. Valahogyan a Ráma és a Nyugati utazás keverékének éreztem, ami így leírva igen jól hangzik, de mégse állt össze az egész könyv a számomra.
Egyszerűen valahogy túl érdektelen volt maga a Gyűrűvilág, a felfedezése se volt túl eseménydús, a vele kapcsolatosan felmerült rejtélyekre adott válasz pedig lehetett volna kicsit izgalmasabb is.


A sorozat következő kötete

Ringworld sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Frederik Pohl: Gateway
David Brin: Startide Rising
Frank Herbert: Dune (angol)
Kim Stanley Robinson: Green Mars
Joan D. Vinge: The Snow Queen
Vernor Vinge: A Deepness in the Sky
Paolo Bacigalupi: The Windup Girl
Vonda N. McIntyre: Dreamsnake
Michael Chabon: The Yiddish Policemen's Union
William Gibson: Neuromancer (angol)