Szálka ​Isten szemében (Szálkák 1/1.) 29 csillagozás

Larry Niven – Jerry Pournelle: Szálka Isten szemében

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Miután a Birodalmi Űrflotta megostromolja és elfoglalja a függetlenségre törekvő Új Chicagót, Rod Blaine életében jelentős változás következik be. Ő lesz a MacArthur birodalmi űrhajó kapitánya, s első megbízásaként egy hihetetlenül felelősségteljes feladatot kap. Neki kell bilincsbe verve a szenátus elé szállítania Új Chicago híres-hírhedt lázadó vezérét, s a hajója fedélzetén utazik egy neves szenátor arisztokrata leánya is, kinek testi épségéért Blaine a fejével felel.
Mindez talál megoldható lenne, ha nem épp ekkor bukkanna fel egy idegen űrhajó az Isten Szeme néven ismert szektorban, s nem éppen a MacArthurra nehezedne a teher, hogy az előírásoknak megfelelően megkísérelje felvenni a kapcsolatot.
Aztán elszabadul a pokol…

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Galaxis SF Könyvek

>!
Aquila / Cherubion, Budapest, 1998
352 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639073261 · Fordította: Békési József

Enciklopédia 1


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

CoyoteStarrk>!
Larry Niven – Jerry Pournelle: Szálka Isten szemében

Remek idegenek, találkozás az ismeretlennel és az emberi faj gyengesége, mindez együtt egy regényben. Ebből a kombinációból én egy remek történetet kaptam. Visszatérve a gyengeség sem feltétlen emberi hiba, inkább egy óvatosság, ami a fajunkra jellemző és amit tökéletesen, sőt akár drasztikus lépéseket is meg tudtam volna érteni. A végkifejlet erősen bátorít a 2. rész elolvasására.

Richeus>!
Larry Niven – Jerry Pournelle: Szálka Isten szemében

Teljes meglepetés volt amerre végül is elindult a történet, az elejét olvasva nem erre számítottam. Várakozáson felül jó volt. Egyre izgalmasabb és izgalmasabb lett, aztán hirtelen… szóval, hirtelen egyszer csak minden átmenet nélkül dögunalomba váltott. Szerencsére, akkor már túl voltunk a könyv kétharmadán. A legérdekfeszítőbb jelenet az volt, amikor egy idegen, a szálka mérnök szemével láttuk a világot és fejével gondolkodtunk. Ez tényleg jó volt, több ilyen kellett volna. De utána már nem. Utána már csak hülyeségek. A folytatást is elolvasom, mert akár jó is lehet és hihetetlen, de rövidebb, mint az első rész.

Eltiron>!
Larry Niven – Jerry Pournelle: Szálka Isten szemében

Nem érte meg a ráfordított időt, nem is akarom mesélni, hogy miért rossz könyv, de az. Nem tudom jó szívvel ajánlani még a hc sci-fit szerető barátaimnak sem.
Papírmasé karakterek, durva szexizmus, szélsőségesen reakciós militarizmus – jómagam aztán igazán nem vagyok liberális, de ez már nekem is sok. Az idegenek civilizációja jól van leírva, ötletes, nagyjából ezért adtam meg rá a 2,5 pontot.

csartak P>!
Larry Niven – Jerry Pournelle: Szálka Isten szemében

A könyv értékelése itt: http://moly.hu/ertekelesek/1836019
Mert valójában egy könyv, csak két részre bontva jelent meg magyarul.

mohapapa I>!
Larry Niven – Jerry Pournelle: Szálka Isten szemében

Mivel meglepő fordulattal a magyar kiadó két külön, más-más címet viselő kötetben jelentette meg a könyvet, ami eredetiben azonos címet viselt önmagával, így a könyv értékelést nem szedem kettőbe, itt az egész: http://moly.hu/ertekelesek/2008753


Népszerű idézetek

csartak P>!

A szálka komolyan, elmélyülten tanulmányozta az órát. Bury azon töprengett, hogy a vásárlókat vajon lenyűgözné-e ez a viselkedés. Egyetlen háziállat sem csinál ilyesmit. Még a macskák sem.

Kapcsolódó szócikkek: macska
3 hozzászólás
csartak P>!

A feje volt a legrosszabb.
Nem volt nyaka. A bal váll vastag izomkötegei az idegen feje búbjáig nőttek fel. A koponya bal oldala egybeolvadt a bal vállal, s így sokkal nagyobb volt, mint a jobb. A bal oldalán nem nőtt fül, mint ahogy hely sem maradt neki. A jobb oldalát egy nagy, hegyes, hártyás fülkagyló díszítette. Az alatta lévő keskeny vállat szinte emberinek lehetett volna mondani, ha nem lett volna alatta és kissé mögötte egy másik, hasonló váll.
Az arcához hasonlót még sohasem látott. Egy ilyen fejen nem is lett volna szabad arcnak lenni. Mégis volt rajta két ferde metszésű, halálában is tágra nyitott, nagyon emberi, kissé keleties hatású szem. Aztán volt még egy kifejezéstelen száj, enyhén szétnyílt ajkakkal, melyek mögül elővillantak a lény hegyes fogai.

4 hozzászólás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Merle: Állati elmék
Nevil Shute: Az utolsó part
Adam Kaska: A hídfő
Sebastian Faulks: Madárdal
Charles Whiting: Werwolf
Samuel P. Huntington: A katona és az állam
Alekszandr Szergejevics Gribojedov: Az ész bajjal jár
Nyitray György: A szállító zászlóalj
Tabák András (szerk.): Az erőd bevétele
Általános légoltalmi ismeretek