Gyilkos ​hold – Púpos Bölény (Texas rongyos lovagjai 3.) (Árva Galamb 2/1.) 5 csillagozás

Larry Mcmurtry: Gyilkos hold – Púpos Bölény

A historikus hátteret a szaktörténész magabiztosságával megrajzoló szerző kimeríthetetlen mesélőkedve, hol fanyar, hol bővérű humora és páratlan emberismerete a garancia, hogy a Gyilkos hold – Púpos Bölény ne csak letehetetlenül izgalmas westernsztori, de az olvasó ismereteit szórakoztatva elmélyítő, minden szempontból értékes olvasmány legyen.

>!
Sorozat Könyvek, Budapest, 2012
366 oldal · ISBN: 9789638942128 · Fordította: Lázár A. Péter

Kedvencelte 1

Várólistára tette 2


Kiemelt értékelések

Profundus_Librum>!
Larry Mcmurtry: Gyilkos hold – Púpos Bölény

A Texas rongyos lovagjai sorozat teljesen megfogott magának. Larry McMurtry western könyvei toronymagasan a legjobbak, amik a kezeim közé kerültek eddig. A műfaj rajongóinak alapművek, és azoknak is, akik az akcióban dús, kalandos könyveket szeretik. A Pulitzer-díj, amit a Lonesome Dove-ért kapott nem véletlen – ez nem filléres ponyva, hanem bizony kortárs amerikai szépirodalom a javából és nem mellesleg nagyon olvasmányos, izgalmas regény!

Bővebben a blogon:
http://profunduslibrum.blogspot.hu/2013/12/larry-mcmurt…


Népszerű idézetek

haver44>!

Az asszony a fiú születése utáni télen ismét megszökött: most a csecsemőt is magával vitte. Púpos Bölény portyán volt éppen, de amikor visszajött, maga ment Rosa után. Hatalmas szél kerekedett, olyan sűrű hófelhőkkel borította be a prérit, hogy még a bölények is a hátukkal fordultak neki. Mikor a Washita egyik kanyarulatánál végre rátalált a nőre, Rosa meg volt fagyva, de a fiú, Fakó Keselyű, életben volt: az anyja jéghideg mellén csüggött.
Púpos Bölény akkor még jó jelnek gondolta, hogy a fiú annyira erős, hogy még ezt a hideget is túlélte. Aztán, ahogy a gyermek növekedett, kiderült, hogy még az anyjánál is több bajt kever. Fakó Keselyű lopott, ölt, bátran harcolt, de hiányzott belőle a józanság. Nem érdekelték a régiek fegyverei, neki csak a fehér ember puskái kellettek. Rettenetes volt a természete: barátai nem voltak. Akármelyik komanccsal, akármelyik baráti kiovával pont olyan gyorsan képes volt végezni, mint egy texasival. A törzs vénei végül elbeszélgettek Púpos Bölénnyel a fiúról. Emlékeztették, hogy az ifjú harcos félig mexikói. Úgy vélték, a mexikóiak talán valami rossz szellemet ültettek Fakó Keselyűbe, amikor az anyja meghalt. Végtére is a gyerek egy halott asszony mellét szopta: alighanem akkor telepedett meg benne a halál. A vének végezni akartak Fakó Keselyűvel, de legalábbis elzavarni a törzstől.

haver44>!

– „Jer csak be szobámba! – szólt a pók a légynek” – mondta Inez Scull, és arra gondolt, milyen jól is járt, hogy Inish távol van, a rézbőrűeket hajkurássza. Lehet, hogy a komancsok kényelmetlenséget jelentenek a sok rongyos telepesnek, neki azonban kifejezetten kapóra jött a létezésük, minthogy férje ölelése már hosszú ideje nem régi. Austin unalmas, poros kisváros volt, társaság és szórakozási lehetőségek nélkül, az viszont tagadhatatlan volt, hogy Texasban sűrűn termettek a szemrevaló, keménykötésű legények. Ezek a határvidéken nevelkedett fickók aligha voltak különösebben kifinomultak, de hát Inez Scull nem is kifinomultságot keresett. Izmos lábú, göndör hajú fiúkat keresett, pontosan olyanokat, mint amilyen előtte állt éppen. Odament Jake-hez – a fiú valóban elég vastagon behordta a házba a sarat –, és ott folytatta, ahol a minap abbahagyta: hamar kigombolta a nadrágját, bízva benne, hogy nem egészen egy hét alatt ki fogja gyógyítani a fiút a teste miatt érzett szégyenlősségből.

haver44>!

Púpos Bölény arra tanította Fakó Keselyűt, hogy a fehér embert, de kivált a texasi rangert akkor a legcélszerűbb megtámadni, amikor guggolva a reggeli dolgát végzi. A fehérek ostobán öltözködtek: szűk nadrágban jártak, ez lelassítja őket, amikor a szükségüket végezni lekuporodnak. A legtöbb indián harcoshoz hasonlóan Fakó Keselyű is csak harisnyát, a két lábára külön húzott lábszármelegítőt hordott, de még azt is csak nagy hidegben vette fel. A harisnya nem gátolta a mozgásban, ha netán gyorsan kellett felkelnie. A guggoló fehér ember viszont mint a kipányvázott ló: ha valaki akarja, nyíllal keresztüllőheti, sőt meglepheti és elvághatja a torkát, mielőtt a nadrágját felhúzva elmenekülhetne.


A sorozat következő kötete

Texas rongyos lovagjai sorozat · Összehasonlítás
Árva Galamb sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Karl May: Winnetou
James Fenimore Cooper: Bőrharisnya
Karl May: Hajsza az aranyért
Karl May: A bosszú
John Williams: Butcher's Crossing
B. Traven: Aranyásók
Karl May: A sivatag szelleme
Max Allan Collins: Maverick
Bob Hart: A rézbőrű kincse
J. H. Busher: A cowboy becsülete