Vissza ​Afrikába 5 csillagozás

Lángh Júlia: Vissza Afrikába Lángh Júlia: Vissza Afrikába

(A Közel Afrikához folytatása.) A nigeri bozótfalu hajdani óvónője visszatér Afrikába. Ezúttal Csádba hívják újságírást tanítani mozgássérülteknek, akik a csádi állami rádióban heti műsoridőt kaptak. Körkép egy afrikai főváros mindennapi életéről. Hogyan közlekedünk, telefonálunk, ismerkedünk, vásárolunk, eszünk, barátkozunk vagy rendezzük nézeteltéréseinket? Milyen az állami rádió és a magánsajtó, a civil szervezetek élete, a kibontakozó irodalom, a különféle vallások világa N'Djamenában, a háborúk dúlta „nyugalom városában”? Milyen az, ha az európaiak fejlesztik az afrikaiakat, és milyen a demokratúra: a demokrácia néhány elemével enyhített diktatúra..?

Eredeti megjelenés éve: 2002

Tartalomjegyzék

>!
Magvető, Budapest, 2002
274 oldal · keménytáblás · ISBN: 963142278X

Enciklopédia 2


Most olvassa 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

>!
BabusM
Lángh Júlia: Vissza Afrikába

Ugyanolyan jó és érdekes, mint a Közel Afrikához. Talán ennek a szövegén érződik egy kis távolságtartás, de hát itt csak két havi továbbképzés a meghívás tárgya. Meg – gondolom – annak az érzésnek is rajta a nyoma, amit akkor érzett, mikor már kapni szeretett volna valami olyasmit a tanítványaitól, ami jelezte volna számára, hogy nem volt felesleges a munkája, és semmi. Külön érdekessége a kötetnek még a sok ismertető a francia nyelvű afrikai irodalomból. Jó lett volna, ha jelezve van, hogy olvasható-e vagy nem közülük némelyik magyarul is esetleg.

>!
Magvető, Budapest, 2002
274 oldal · keménytáblás · ISBN: 963142278X
>!
bodr
Lángh Júlia: Vissza Afrikába

A Közel Afrikához jobban tetszett, de ebben is sokszor megmutatta magát Lángh Júlia olyannak, ami miatt szeretem őt.


Népszerű idézetek

>!
BabusM

Az őszinte embernek mindig legyen lova, hogy elmenekülhessen, ha igazat mondott. (Haussza közmondás)

Mottó, 5. o. (Magvető, 2002)

>!
BabusM

(…) minden gyermek kénytelen elboldogulni azzal a szülővel, aki neki kijutott.

141. oldal (Magvető, 2002)

>!
BabusM

Az írásbeliség az olvasás magányos élményéhez vezet, a szóbeliség élő, közösségi műfaj.

223. oldal (Magvető, 2002)

>!
BabusM

Fiatalon én is forradalmár voltam, mondta, de a forradalmárok nem jók, nem az emberekre figyelnek, csak arra, hogy megváltoztassák a világot, bármi áron is.

111. oldal (Magvető, 2002)

>!
BabusM

(…) Ali Haggar, akiről a későbbiekben még sok szó lesz, a lelkemre kötötte, hogy ne higgyem el ezt a mesterségesen felfújt és a hatalom által manipulált észak–déli, keresztény–muzulmán konfliktust. Én megmondom neked, pedig északi muzulmán vagyok, és zaghawa, mint az elnök, de megmondom neked, hogy miről van szó valójában. Csakis hatalomról. Mi a hatalom? Eszköz a pénzszerzéshez. Afrikában arra való a hatalom, hogy jól meggazdagodjunk. Ügyesen rátesszük a kezünket mindenre, a rokonság van az összes posztokon, nemcsak az államapparátusban, de minden bankban és minden magánvállalkozásban is. És eltereljük a figyelmet a mohóságunkról azzal, hogy szítjuk az ilyen-olyan ellentéteket, okított Ali.

82-83. oldal (Magvető, 2002)

Kapcsolódó szócikkek: hatalom · pénz
>!
BabusM

(…) Juszuf, a főhős − miként Ali maga is − a Szovjetunióban kapott ösztöndíjat, az előadó úgy fogalmazott, hogy társadalmi felemelkedésnek számít, ha valaki nyugatra mehet tanulni. Ez a „nyugat”, Moszkvára vonatkoztatva, rajtam kívül biztosan senkinek nem tűnt föl. Minden, ami északon van, innen nézve nyugat, még akkor is, ha kelet.

110. oldal (Magvető, 2002)

>!
BabusM

A paláverfa alatt áradtak a kérdések Alihoz a tudásra éhes fiataloktól, akik szemmel láthatóan örültek az alkalomnak, hogy egy tapasztalt és alkotó embert hallgathatnak. Juszufban, a főhősben, vajon önmagát ábrázolta-e a szerző? Hogyan tanult meg írni? Hány óra munkája van ebben a könyvben? Mit gondol a saját regényéről? (Semmit, az égvilágon semmit nem gondolok.) Milyen filozófiai üzenetet hordoz a regény? (Filozófiai üzenetet? Nem kell túlozni, azt szerintem nem hordoz.)

112. oldal (Magvető, 2002)


Hasonló könyvek címkék alapján

Ishmael Beah: Gyerekkatona voltam Afrikában, amíg ti játszottatok
John Bul Dau – Michael S. Sweeney: Istennek elege lett belőlünk
J. Nozipo Maraire: Zenzele
Camara Laye: A fekete fiú
Hulej Emese: Egy Teleki gróf Afrikában
Lawrence Anthony – Graham Spence: Elefántsuttogó
Joy Adamson: Oroszlánhűség
Széchenyi Zsigmond: Csui!…
Bodó Géza: Barlang a szigeten
Kálmán Jenő: Sicc Afrikában