Perényi ​szabadulása 1 csillagozás

Láng Zsolt: Perényi szabadulása

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​cím Sztárai Mihály: História Perényi Ferenc kiszabadulásáról című könyvére utal. A regény két szálon halad: az egyik a Peremvárosban (Marosvásárhelyen), ahol a Perényi nevű könyvtáros gyermeknemzésre készülvén már 333 napja böjtöl. A másik szál: különböző történelmi időpontokban és helyszíneken játszódó rövid és tarka történetek összessége, amelyeket a motivikus összefüggés tart egybe. A könyvtáros élettörténete tehát órákra lebontva összefügg a világtörténelemmel: Perényinek fel kell ismernie, hogy amint kilép az ajtón, belép ugyanabba a történetbe, amely az egész emberiséget irányítja � ráadásul ez nem más, mint maga az ördög, aki számtalan formában és névvel jelenik meg a történetben. Perényi, aki a nemzésért és a nőért folytatott küzdelemben még nevét és önmagát is elveszti, végül mégis kiszabadítja szerelmét, Nórát, a pokolból. Mert a rosszból és önmagunkból való szabadulás csakis úgy lehetséges, ha feloldódunk a másikban. A fikció ott torpan meg, ahol a szerelem… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1993

A következő kiadói sorozatban jelent meg: JAK-füzetek

>!
József Attila Kör / Pesti Szalon, Budapest, 1993
120 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637994939

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

BabusM>!
Láng Zsolt: Perényi szabadulása

Újraolvasás volt, mert amíg a Bestiárium-sorozatot olvastam, állandóan úgy éreztem, hogy ez a kötet is valahogy része-előzménye azoknak.
Nos, erre nem találtam választ, de borzasztó jó volt újra átélni ugyanazt az olvasás-élmény-folyamatot, amit akkor régen éltem át, amikor először olvastam a könyvet, és hitet tettem önmagamnak Láng Zsolt mellett.
Annak ellenére, hogy a könyvet akkor sem, most sem értem teljes egészében, sőt, pont ugyanonnan vált homályossá, és ugyanannyit sejtek a befejezésből is, mint valamikor.
És mégis ugyanúgy szeretem továbbra is. Pedig ismét azzal kellett zárnom az olvasást: „Hát ezt valamikor, amikor több eszem lesz (remélem), újra kell majd olvasnom.”
Bár nem is tudom. Muszáj mindent megérteni a szövegből, ha jól sejtem a végét?

>!
József Attila Kör / Pesti Szalon, Budapest, 1993
120 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637994939

Népszerű idézetek

BabusM>!

Mert amióta számolni kezdtük az időt, nem tudunk szabadulni az örökös körbetekintéstől, nem tudunk elfeledkezni róla. Az idő birtokosainak hisszük magunkat, vagy úgy érezzük, felesleges jármot vettünk a nyakunkba. Mindéltig kérdezgetjük: Messze van-e még, ami a boldogságot hozza?

55. oldal (JAK-Pesti Szalon, 1993)

BabusM>!

Hazugságban éltünk, ami miatt nagyon kifinomult képességgel vesszük észre a hazugságot, és ha el is múlhatna a hazugság korszaka, továbbra is benne élünk, mert szüntelenül arra törekszünk, hogy nagy gyakorlattal felismerjük a hazugságot, bármilyen álarcban jelenjék meg.

103. oldal (JAK-Pesti Szalon, 1993)

Kapcsolódó szócikkek: hazugság
BabusM>!

Ezt a történetet hagyta rám apám. Ő apjától hallotta. Hogy ki volt első birtokosa, ha senki sem maradt itt? Nem tudom. Az igaz történeteknek nincs forrásuk. És bármi történjék, folyton van, aki továbbviszi őket.

58-59. oldal (JAK- Pesti Szalon, 1993)

BabusM>!

A legnagyobb tévedés, ha azt hisszük, megmenekülhetünk az ismeretlenből ránkleső gonosz elől.

62. oldal (JAK-Pesti Szalon, 1993)


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Valeria Screwy: Miss Screwy csavaros árvái
Bartis Attila: A vége
Máté Angi: Mamó
Karácsony Benő: Napos oldal
Szilágyi István: Kő hull apadó kútba
Bartis Attila: A nyugalom
Nyirő József: Néma küzdelem
Tamási Áron: Ábel
Nyirő József: Uz Bence
Bleeding Bride: A téboly kertje