Az ​ég madarai (Bestiárium Transylvaniae 1.) 14 csillagozás

Láng Zsolt: Bestiárium Transylvaniae – Az ég madarai

Ismert országról, annak háborúkkal és természeti csapásokkal tarkított históriájáról, nagyurakról és egyszerű polgárokról történik említés ebben a könyvben, mégsem történelmi regényt tart kezében az Olvasó. Vaktában, véletlenszerűen, alkatom és környezetem meghatározta szertelenséggel válogattam a régi könyvek anyagából. Ha három helyen egyféleképpen meséltek el valamely eseményt, sokszor mégis a negyedik, magányos változatot használtam fel. A tények alig foglalkoztattak, sokkal inkább az írói metódusok…
Amikor az Olvasó felüti könyvemet, ellenőrizheti, hogyan jártam el, milyen eredménnyel, és ha felfedez valamit, jót vagy rosszat, apró jeleket tehet a lap szélére. S amennyiben, e jeleket összegezve, netán sikeresnek tartaná törekvéseimet, régi korok mestereinek jár elismerés; amennyiben viszont az összegzés balsikert mutatna, írói alkalmatlanságom szolgáljon az egykor virágzó műfaj maga mentésére.

Eredeti megjelenés éve: 1997

>!
Jelenkor, Pécs, 1997
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9636760551

Kedvencelte 1

Várólistára tette 33

Kívánságlistára tette 30


Kiemelt értékelések

Turms>!
Láng Zsolt: Bestiárium Transylvaniae – Az ég madarai

Számomra az a moly legvonzóbb tulajdonsága, hogy figyeltjeim elvégzik helyettem a könyvek szelektálását, így én végül már csak azokat veszem kézbe, amikről tudom, hogy nagy valószínűséggel tetszeni fognak. Gyakorlatilag soha nem vásárolok úgy könyvet, hogy előtte „ki ne kérném” róla figyeltjeim véleményét. Néha azonban mégis akadnak kivételek. Az ilyen ritka esetek közé tartozik ez a könyv is, ennek ugyanis – a címébe szerettem bele. Persze próbáltam utánanézni, de olvasás, értékelés, csillagozás alig van róla. A címe viszont annyira megfogott, hogy rögtön meg is vettem a sorozat második-harmadik és negyedik részét, az első viszont nem volt hozzáférhető, így feliratkoztam rá több antikváriumban, és csekély másfél év várakozás után végre ez is megérkezett. Szóval szokásomtól eltérően nem kis erőfeszítést tettem egy (számomra) ismeretlen író ismeretlen könyvének beszerzésére, így aztán kíváncsian vártam, mennyire fog mindez megtérülni.
Egy mondatban úgy tudnám összefoglalni a benyomásaimat, hogy ez a legvalóságosabb fiktív történelmi regény, amit valaha olvastam. Valós térben játszódik: az Erdélyi Fejedelemségben, a regény ideje viszont már nehezen meghatározható, összefolyó, bár legjobban talán a 17. századhoz tudnám kötni. Szereplői elsősorban a fejedelemség arisztokráciájából kerülnek ki, és bár egy-egy családnév ismerős lehet, többségében mégis költött alakokkal van benépesítve a regénybeli tér. Ezek a fiktív alakok mégis mintegy esszenciáját adják a kora újkori Erdély történelmét formáló nemeseknek.
Az események középpontjában Sapré báró áll, aki az idő kibogozhatatlan szövevényén át örökké űzi szerelmével a folyton elillanó lányt, a szinte éteri jelenség Vidrányi Xéniát. A báró eközben mintegy mellékesen zsinóron rángatja a fejedelmet és vele az egész országot, felhasználva földi és földöntúli hatalmakat is célja elérése érdekében.
A regény alapötlete, hogy a kor népszerű természetrajzkönyveit, a bestiáriumokat követve felvillant különböző létező vagy legendás madarakat, amelyek alakja köré épülnek aztán az egyes fejezetek. Ezek a lények – például a jövőlátó emberarcú papagáj, a porból születő porverebek, az áthatolhatatlan csendet éneklő halálmadár és társaik az események alakítóiként is újra és újra feltűnnek, és szerepeltetésükkel olyan erős mágikus teret hoz létre a könyv, amely bármilyen pontos eseményleírásnál jobban megidézi nekünk a kor hangulatát – ezért is neveztem a könyvet a legvalóságosabb fiktív történelmi regénynek.
Mindezek mellé az író nagyon szép nyelven ír, bámulatos szóképeket, metaforákat használ, a szöveget viszont nem archaizálja, épp csak annyi latin kifejezést használ, amennyit a könyv hangulata megkíván.

abcug I>!
Láng Zsolt: Bestiárium Transylvaniae – Az ég madarai

Huszonegynehány év után újraolvasva is csak azt tudom mondani, hogy remekmű!

BabusM>!
Láng Zsolt: Bestiárium Transylvaniae – Az ég madarai

Újraolvasás volt, mert egy pár éve szembesültem azzal, hogy ez a könyv egy sorozat nyitó kötete, és most, hogy sikerült beszereznem a többit is, ismét el kellett olvasnom. Főleg, mert alapvetően csak arra emlékeztem, hogy kevés szebb könyvet olvastam életemben, és ez az érzés tovább erősödött bennem az újraolvasás alatt. Nem értem, hogy ha Darvasinak sikerült egy hasonló regénnyel berobbannia a köztudatba, Láng Zsolt miért nem vált ismertebb szerzővé ezzel a művével. Már alig várom, hogy olvashassam a többi részt.

>!
Jelenkor, Pécs, 1997
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9636760551
Horváth_Evelyn>!
Láng Zsolt: Bestiárium Transylvaniae – Az ég madarai

Őszintén: kicsit sem élveztem. Egyébként irodalmilag teljesen rendben van. De vagy rossz időben találtunk egymásra, vagy nagyon nem szeretem a régi magyart. Szerintem mindkettő. (Bár szeretem a régi magyart.)

lejla>!
Láng Zsolt: Bestiárium Transylvaniae – Az ég madarai

Ezt még a szülés előtt muszáj volt befejezni, mert ez aztán nem az a könyv, amit félálomban olvasol két szoptatás között. :D A kora újkor a történelem, irodalom, kultúra legőrültebb időszaka, zseniális, vicces, elképesztő találmányokkal, tudományos elméletekkel és hitekkel. Na most ennek megfelelően a regény is hasonló kvalitásokkal rendelkezik.
A történetre nagyon kell figyelni, mert annyi csodálatos dolog történik benne, hogy csak a fejedet kapkodod, a végén meg egyszerűen csak, huss, elszáll… :D És benne van Pázmány. :D

Nem értem, miért nem olvassák többen.


Népszerű idézetek

BabusM>!

A gonoszság anyaga olyan, hogy ahová megtelepedik, onnan nem lehet kiirtani, és fertőz, mint a pestis. Aki romlott, az másokat is meg akar rontani.

149. oldal (Jelenkor,1997)

BabusM>!

… akit Isten akaratából királlyá emelnek, arra örök rabság vár.

155. oldal (Jelenkor, 1997)

BabusM>!

Aki nem vet számot a sötétséggel, hamis paradicsom képét festi maga elé.

162. oldal (Jelenkor, 1997)

BabusM>!

A vallások vetélkedésében Isten alkalmi árusok ponyvájára került.

69. oldal (Jelenkor, 1997)

BabusM>!

Az ember csupán egyetlen életet kap, vágya mégis messzire terjed, és mindent akar. Isten hiába tartja fogva a gyötrelem és a kéj erős láncaival teremtményeit, olykor-olykor a szükségből fakadóan ő is közbeavatkozik…

95. oldal (Jelenkor, 1997)

BabusM>!

… mert aki tervez, annak birtokolnia kell a pusztító erőket, mert a teremtés, a keletkezés és az elmúlás deklinátiói szerint a pusztításból táplálkozik. Aki teremt, annak számolnia kell a Semmi pusztító praktikáival, amelyeket ő hív elő, azáltal, hogy kiemel valamit a nemlét hamvából.

152. oldal (Jelenkor, 1997)

esztirka>!

És világossá vált előttem, hogy a régi embereket alkalmasint szintúgy foglalkoztatta : mi hihető és mi nem, mi az igaz és mi a mese. Világuk határait kutatták; ha hihetetlenre bukkantak, nem vetették el gyors megoldást keresve; nem hullatták ki tapasztalatuk rostàján azt, ami ismeretüknek ellentmondott; hanem legendákból, mesékből táplálkozó képzeletük segítségével igyekeztek azt hihetővé tennj. Ha képzeletük kevésnek bizonyult, írói tehetségükkel, a költészet és a nyelv eszközeivel vertek hidat az ismeretlenségben támadt szakadékok felett. A letűnt idők természetrajza a valóság és a valóságként megjelenített álom különös keveréke.

esztirka>!

A múlt fellapozott históriája vajon ténylegesen valóságos, vagy már maga is a költészet művészi szándékaival és eszközeivel elém tárt illúzió csupán?

BabusM>!

A teremtett világ ölelésnyire szűkült össze; a lány teste, haja, bőre, karja, szűzi lehelete volt e világ vize, tüze, földje és levegője, tovább semmi sem tartott, s e szűk, ugyanakkor boldogítóan bő mindenséget Péter aprólékosan és dobogó szívvel kiismerhette.

168. oldal (Jelenkor, 1997)

esztirka>!

Az emberi cselekedeteket nem az isteni előrelátás igazgatja. Isten hatalmas, de nem képes eligazodni a részletekben.


A sorozat következő kötete

Bestiárium Transylvaniae sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kós Károly: Budai Nagy Antal históriája / Varju-nemzetség
Ignácz Rózsa: Hazájából kirekesztve
Nyirő József: A sibói bölény
Salman Rushdie: A firenzei varázslónő
Ijjas Antal: Mirandola fordulása
Passuth László: Nápolyi Johanna
Benedek Szabolcs: Mathias Rex
Dimitrij Szergejevics Mereskovszkij: Leonardo da Vinci
Alison Weir: Boleyn Anna
Juliette Benzoni: Gyilkosság Versailles-ban