Gúfó ​és a gombák (Gúfó 1.) 34 csillagozás

Lanczkor Gábor: Gúfó és a gombák

A repülést próbálgató bagolyfióka, Gúfó kiesik a fészkéből. A földből kinövő gombákat követve egy titkos mulatságon találja magát, ahol a gombák a teliholdat ünneplik. A történetből megtudjuk, hogyan mulatnak a gombák, és hogy Gúfó miként tér haza odújába.

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Csimota, Budapest, 2016
50 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639768963 · Illusztrálta: Takács Mari

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

KönyvParfé>!
Lanczkor Gábor: Gúfó és a gombák

A mese aranyos, a három-négy évesek biztosan élvezni fogják, de talán Gúfó a felnőtt szívekbe is képes lesz belopni magát. Kedves bagolyfióka, aki csetlik-botlik, kíváncsi a világ dolgaira, és nagyon lehet szeretni.
Az illusztrációk szenzációsak. Az akrilfesték és a montázstechnika együttes használata teszi egyedivé és különlegessé. Jópofa ötletnek tartom, hogy a gombák szabásmintaívekből, dekupázs papírokból készültek, és a bolondgombák kalapján lévő pöttyök sem fehér foltok, hanem kockás minták, csipkebetétek, vagy épp egy baseball labda.
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2016/04/28/lanczkor_gabor_tak…

10 hozzászólás
ziara>!
Lanczkor Gábor: Gúfó és a gombák

Adélkával könyvtárazni voltunk, és míg ő válogatott, nézelődött, én elolvastam a Gufós könyveket. Nagyon akartam kedvelni őket, de a történetek nem jutottak el a szívemig, ez különösen nem, de a rajzok…. Takács Mari kitűnő illusztrátor!!!!!!!

Molymacska P>!
Lanczkor Gábor: Gúfó és a gombák

Mi lehetne cukibb meseszereplő, mint egy bagoly? Egy cica, de az túl mainstream, szóval elfogadjuk a baglyot helyes válasznak. A bagoly pedig irtó cukorfalat, miközben megküzd a saját problémájával (nem tud repülni, nehéz neki a repülés, ami a tanulási nehézségként is segíthet a gyerekeknek), és találkozik a gombákkal, akik fesztiválra mennek.
Nagyon aranyos volt benne, hogy az összes gombás viccet hallhatjuk, ahogy azt is, hogy rengeteg gombafélét megnevez. Bár elsődlegesen szórakoztatni akar, mégis ilyen formán a gombafajtákat is megtanulhatja a gyermek (sajnáltam, hogy a pöfeteg kimaradt, pedig vele lenne igazán jó a buli. Konfettin helyett pöfeteg robbanna :D )
Nagyon aranyos kis baglyos mese :)

Ninácska P>!
Lanczkor Gábor: Gúfó és a gombák

Ez a kötet tényleg nagyon elvont. Szerencse, hogy habár első rész, mégsem ezt olvastam először, mert könnyedén előfordulhatott volna, hogy nem olvasom tovább. Így azonban, hogy imádtam a második részt, azt kell mondjam, hogy ez meg sem közelíti azt a színvonalat. Az egész történet zavaros, nem igazán értettem, szerintem ezt egy kisgyerek egyáltalán nem élvezné.
Az illusztrációk sem a legjobbak, a borító se nyerte el a tetszésem, se a szereplők.
Azt tudom pozitívumként felhozni, hogy számos gombafajt említ a szerző, ebből azért lehet tanulni egy kicsit.

dianna76 P>!
Lanczkor Gábor: Gúfó és a gombák

Bevallom, a borítókép alapján pingvinnek gondoltam Gúfót. Első olvasásra nagy csalódás volt a könyv, aztán elővettem ismét. Jól tettem! Nem mondom, hogy az a mesekönyv, aminek feltétlenül helye van a gyermek könyvespolcon, de azért nem volt rossz.
Az eleje tök cukin indult, és egy kis izgalom szerűség is megjelent, ahogy nőttek ki a földből a gombák. Szerezhetünk egy kis gombaismeretet is, bár elég csekélyt.
Érdekes ötlet ez a gomba buli, amin mellesleg az állatok szolgáltatják a láb, azaz a bocskor, vagy szár alá valót.
Maga a történet nem egy nagy szám, sőt, első olvasásra olyan kis semmilyennek éreztem. Igazából második nekifutásra éreztem rá a cselekmény ízére.
Az egeret miért Bélának, s a denevért pedig Lajosnak hívják? Nem kedvelem az emberi neveket az állatok körében. Viszont az a szöveg, hogy a denevér az egér unokatesója…. Az tetszett! De ez így is van, hiszen a denevér végtére is bőregér.
Ezek a valós elemekkel tarkított modern illusztrációk, nekem mindig is tetszettek. De talán ehhez a meséhez jobban el tudtam volna képzelni a mezei rajzokat. Az állatok ábrázolása elég sajátságos.

>!
Csimota, Budapest, 2016
50 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639768963 · Illusztrálta: Takács Mari
7 hozzászólás
Trudiz>!
Lanczkor Gábor: Gúfó és a gombák

Ezt a könyvecskét jobban kedveltem, mint a „fásat”. Ötletes téma, és a szereplők! Az az egér! :) A Titkos földalatti teliholdbuli káprázatos volt. Minden jó, ha jó a vége, a repülés is szárnyra kapott.

szabszev>!
Lanczkor Gábor: Gúfó és a gombák

Háááát…… Az én családomnak nem tetszett. Nyitottak vagyunk sok mindenre, de ez a se füle, se farka történet nem tetszett. A kis kétévesem nemes egyszerűséggel otthagyott olvasás közben, amikor pedig folytattam, akkor visszajött és a kezemre csapta a könyvet. A négyévesem közölte, hogy „Anya, hagyd ezt abba, inkább olvassunk másik könyvet!”. Hat és fél évesem pedig pár oldal elolvasása után nemes egyszerűséggel közölte, hogy ez egy sz*r könyv. Szóval, ennyit a célközönségről.

4 hozzászólás
Honey_Fly P>!
Lanczkor Gábor: Gúfó és a gombák

Vártam, hogy elolvashassam Gúfó történetét mert belelapozva nagyon tetszett a könyv. Kicsit értetlenül állok most így olvasás után. Olyan érzés, mint egy animációs rövidfilm ami lóg a levegőben. De van benne még lehetőség. Ha lesznek, el fogom olvasni a következő köteteket is.

Szávitrí P>!
Lanczkor Gábor: Gúfó és a gombák

Fura volt ez a mese. Nem is nagyon tudom hova tenni. Rossznak nem mondanám, de jónak se. Néhány részlet tetszett, de valahogy nem áll össze a történet. Mi köze az egész gombabulinak a repüléshez és az alváshoz?

4 hozzászólás
Chöpp>!
Lanczkor Gábor: Gúfó és a gombák

Firi-furi volt. Nem rossz. Vicces is, meg édi, de nem igazi mese.


Népszerű idézetek

Ninácska P>!

Gufó, a bagolyfióka egy vékony gallyon gubbasztott az odújuk előtt.

(első mondat)

Ninácska P>!

Gufó nemrég próbálkozott meg először a repüléssel, persze szigorú szülői felügyelet mellett.

8. oldal

Ninácska P>!

– Nő, mint a bolondgomba – csúszott ki Gufó csőrén.

17. oldal

Ninácska P>!

Béla feszes, táncos tempót diktált, Lajos, a denevér (aki amúgy Béla unokatestvére volt) és Kese, a keresztespók hozták az alapot, amire Pong, a béka meghökkentően merész futamokat csalt ki a trombitavirágjából.

41. oldal

Trudiz>!

Gúfó nemrég próbálkozott meg először a repüléssel, persze szigorú szülői felügyelet mellett. Veszettül csapkodott, amíg a bükkfájuk egyik pontjáról a másikra szökkent.

8-9. oldal

Trudiz>!

Finom neszt, valami alig hallható súrlódást hallott az egyik kökénybokor mögül. Egy darabig fülelt, aztán úgy döntött, veszi magának a bátorságot, és megnézi, mi az.
Óvatosan közelített hozzá. A szeme láttára bújt elő a földből. Egy gomba volt.

12-15. oldal


A sorozat következő kötete

Gúfó sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kántor Kata: A szagtalan betörő
Pásztohy Panka: Szeretem a kiskutyám!
Kiss Judit Ágnes: Babaróka ajándéka
Bartos Erika: Bogyó és Babóca társasjátéka
Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi, pici Bori
Bálint Ágnes – Németh Ágnes: Kukori és Kotkoda – A nyikorgó daráló és más történetek
Brückner Judit: A Tüskés család
Kozári Dorka: Marcsi szeretetre vágyik
Menyhért Anna: A kis ló és a szívbeszélő
Lackfi János: Semmitűz és marharépa