Bicikli ​életre-halálra 39 csillagozás

Lance Armstrong – Sally Jenkins: Bicikli életre-halálra Lance Armstrong – Sally Jenkins: Bicikli életre-halálra

Lance Armstrong kerékpárbajnok 1999-es Tour de France-győzelmét „a század sporttörténelmének legemlékezetesebb eseményeként” tartják számon (USA Cycling magazin) Ez a könyv egy „utazás” története, amely a baljós kezdetektől diadalon, tragédián, átalakuláson és földöntúli élményeken át vezetett. Lance Armstrong megrázó őszinteséggel vall benne életéről a kezdeti sikerektől csaknem a halálát okozó rákon, a gyógyuláson, majd a kemény küzdelmek árán kivívott újabb sikereken át a házasságig és apaságig.

Eredeti cím: It's Not about the Bike: My Journey Back to Life

>!
Alexandra, Pécs, 2008
286 oldal · ISBN: 9789633703182 · Fordította: Soós András
>!
Bastei Budapest, Budapest, 2001
280 oldal · ISBN: 963296490X · Fordította: Földváry Kinga
>!
Alexandra, Pécs, 2001
280 oldal · keménytáblás · ISBN: 9633685753 · Fordította: Földváry Kinga

Kedvencelte 10

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

blankaveronika IP>!
Lance Armstrong – Sally Jenkins: Bicikli életre-halálra

Nem tudom csillagozni, mert nem tudom hova tenni az embert. Megindító, valóban, és elképzelhetetlenül erős szervezet, rettentő akaraterővel. Viszont mikor ide feketén-fehéren le van írva, hogy mennyire megdöbbent az 1998-as Touron, mert hogy ő a kemó után soha semmilyen szert nem tudna elviselni a szervezetében…
Ez után a bekezdés után nem tudtam ugyanolyan szemmel nézni a sztorit. Bár valószínűleg, amikor ezt leírták, még komolyan gondolta… De ezt soha nem fogjuk megtudni.
Ami szintén megdöbbentett, hogy milyen kevés infó van fent a neten arról, hogy mi történt ez után. „Tiltott szerek használatának vádja miatt elvették összes korábbi győzelmét.”
Ennyi?
Tulajdonképpen erről is olvasnék egy könyvet. Hogy mi történt ezek után a „soha ne add fel” filozófiával.

moa>!
Lance Armstrong – Sally Jenkins: Bicikli életre-halálra

Nagyon kivancsi voltam Lance Armstrong tortenetere. Azok utan meg vegkepp hogy hatalmas botrany lengte korul az utobbi idoben tortent esemenyek fenyeben. Ha nem tudnam hogy milyen modon jutott el a csucsra akkor azt mondanam egy peldakepkent lehet ra tekinteni. De ettol fuggetlenul nagyon eros embernek tartom. Nem a szetroidok segitsegevel gyozte le a rakot. Es tenyleg ha ugy nezzuk a semmibol emelkedett a legnagyobbak koze. Erdekel a legujabb konyve azert is ragaszkodtam hozza hogy elobb ezt elolvassam.

Lornka>!
Lance Armstrong – Sally Jenkins: Bicikli életre-halálra

Lance Armstrong rákból való felgyógyulása után zsinórban hétszer nyerte meg a legkeményebb kerékpáros versenyt, a Tour de France-t. Az akaraterő, kitartás, s a remény embere.
A könyv a küzdésről szól. Küzdelem az egészségért, s küzdelem a sportban az első helyért.
A betegség legyőzése és önmagunk legyőzése.
A Le Tour-ba pedig érdemes bepillantania mindenkinek, nem semmi, amit azok a versenyzők véghezvisznek. Az a sok kerékpáros, akiknek dugattyúként jár a lábuk órákon át, képviseli az elszántságot, az erőt, a kitartást, önfegyelmet. S nem mellesleg nézhetjük gyönyörű tájat (kastélyokat, templomokat), hallgathatjuk a helikopterzúgást :) …

pazma>!
Lance Armstrong – Sally Jenkins: Bicikli életre-halálra

Ez mind szép és jó, de… mennyi belőle az igaz?! Elég sok hír kering már Armstrongról. A sportteljesítménye, ha „csak” azt nézzük, hogy rák után mire volt képes, az vitathatatlanul lenyűgöző, de tényleg ér annyit egy sport, vagy bármi más, hogy az ember a szervezetébe vigyen kétes vegyszereket vagy kockáztassa az egészségét?! Ha csak a fele igaz a könyvnek, már azért is büszke lehet magára, és nem azért, mert mások ismerik a nevét.

Sasa0912>!
Lance Armstrong – Sally Jenkins: Bicikli életre-halálra

Ma már tudjuk, hogy Armstrong doppingolt, csalt, hazudott. Az Egyesült-Államok hőse, milliók példaképe hirtelen semmivé lett.

Ezt a könyvet viszont most is ajánlom bárkinek. Ez nem hazugság. Ez nem a Tour de France -on elért hamis sikerekről szól. Ez egy szívbemarkoló történet arról, hogy hogyan győzte le egy fiatal sportoló a halált. Armstrong neve mára a sportot megfertőző dopping motívuma, de azok számára még mindig példakép lehet, akik egy halálos kór ellen küzdenek.

A legjobb életrajzi regény, amit eddig olvastam.

Galambdúc>!
Lance Armstrong – Sally Jenkins: Bicikli életre-halálra

A regény érdekes, hisz semmit nem tudtam a bicikliversenyek világáról, milyen kegyetlen, a szememben korrupt, bár rengeteg ember megfeszített munkája kell hozzá. Armstrongról magam se tudjam mit higgyek. Örülök, hogy meggyógyult, de hihetetlen öntelt pofa, nem szívesen ismerném meg. A nagyobbik baj az, hogy nem tudom elhinni, hogy dopping nélkül sikerült egy huzamban hétszer nyernie a Touron. Néhány mondata és a felfogása a dolgokról úgy egészében fura – fura olyan tekintetben, hogy nem ezt vártam volna egy halálból visszatért ember szájából, de hát mindenki más.
Örvendetes, hogy a hapinak még négy gyereke született a betegsége után (igaz, kettő mesterségesen). Egyébként az én kiábrándultságom ne vegye el senki kedvét, gördül ez a történet, ahogy kell.


Népszerű idézetek

Sándor_Langer_Pudingman P>!

Hogy miért bicikliztem, amikor rákos voltam? A biciklizés olyan kemény munka, és olyan intenzív eröfeszítéssel jár, hogy tökéletesen megtisztul az ember. Elindulsz a világ minden gondjával a válladon, és amikor hatórányi tekerés után a fájdalom szinte elviselhetetlen – béke tölt el. A fájdalom olyan mély és erös, hogy képtelen vagy gondolkodni. Egy idöre legalábbis valamiféle felmentést kap az ember, és nem kell a problémáin rágódnia; minden gond feledésbe merül, mert az eröfeszítés meg az azt követö fáradtság mindent elsöpör.

94. oldal

1 hozzászólás
cassiesdream>!

Ha a gyerekekben megvan az a képesség, hogy ne törődjenek az esélyekkel meg a százalékokkal, akkor talán mindnyájan tanulhatnánk tőlük. Ha végiggondoljuk, mi más választásunk van, mint a remény? Két lehetőség áll előttünk, orvosilag és érzelmileg is: feladjuk vagy harcolunk, mint a veszett fene.

278. oldal

Sándor_Langer_Pudingman P>!

Meg lehet tanítani valakit arra, hogy uralkodjon az erején, de eröt nem lehet belenevelni senkibe

64. oldal

cassiesdream>!

Senki nem egyedül nyeri meg az országúti versenyeket. Szükség van a csapatra – és szükség van az ellenfelek jóindulatára és együttműködösére is. Arra, hogy a többiek akarjanak érted és veled versenyezni.

62

Sándor_Langer_Pudingman P>!

Larry Einhorn visszatért Ausztráliából, és ö is meglátogatott. Rettentö sok dolga volt, de mégis rendszeresen szakított arra idöt, hogy megvizsgáljon, és maga is részt vett a kezelésemben. Dr. Nicholshoz és dr. Shapiróhoz hasnonlóan ö is azok közé az orvosok közé tartozott, akik megértetik az emberrel, mit jelent a „gyógyító” szó. Kezdtem azt gondolni, hogy többet tudnak az életröl és a halálról, mint a legtöbb ember; olyan nézöpontból szemlélik az emberiséget, ahonnan senki más, mert ök annyi érzelmi jelenséggel találkoztak a munkájuk során. Nem csupán élni és meghalni láttak embereket, hanem annak is szemtanúi voltak, hogy miként kezeljük ezeket a helyzeteket, álarc nélkül, nap mint nap, esztelen optimizmusunkkal és félelmünkkel, és hihetetlen erönkkel.
-Láttam csodálatos, optimista embereket, akik mégsem élték túl – mondta dr. Einhorn.
-És néha a legnyomorultabb, legszürkébb emberek túlélték, hogy folytathassák tovább szürke életüket.

132. oldal

Molly11>!

Édesanyám tizenhét éves korában hozott a világra, és mindenki azt mondta nekünk, hogy soha semmit nem fogunk elérni. Édesanyám azonban máshogy gondolkodott, és nevelésem során a következő szabályt tartotta szem előtt: „Tekints minden akadályt lehetőségnek!” Ő is ennek megfelelően cselekedett, és engem is így nevelt.

Sándor_Langer_Pudingman P>!

A lassú halál nem nekem való. Semmit nem csinálok lassan, még a levegöt sem lassan veszem. Mindent gyors ütemben végzek: gyorsan eszem„ gyorsan alszom.

9. oldal

Sándor_Langer_Pudingman P>!

Én nem vagyok mesekönyvtéma, és ez nem Disneyland vagy Hollywood. Például azt olvastam, hogy repültem felfelé Franciaország hegyein és dombjain. De az ember nem repül fel egy hegyre. Lassan és fájdalmak árán kell felküzdenie magát, és akkor talán, ha nagyon keményen dolgozik, lehet, hogy elsöként ér a csúcsra.
Ilyen a rák is. Erös, jó emberek rákot kapnak, mindent megtesznek, hogy leküzdjék, és mégis meghalnak. Ez a legalapvetöbb igazság, amit meg kell tanulnunk. Az emberek meghalnak. Ha ezt megtanultuk, minden egyébb mellékesnek tünik, minden más eltörpül emelett.
Nem tudom, miért vagyok még mindig életben. Csak találgathatok.

11. oldal

Sándor_Langer_Pudingman P>!

Amikor beteg voltam, több szépséget, gyözelmet és igazságot láttam egy nap alatt, mint a kerékpárversenyeken valaha is – de ezek emberi pillanatok voltak, nem csodák.

13. oldal

Sándor_Langer_Pudingman P>!

Kisfiú voltam, amikor Terry törvényesen örökbe fogadott, ekkor lett a nevem Armstrong, de nem emlékszem, hogy ettöl akár boldog, akár szomorú lettem volna. Annyit tudok mindössze, hogy a DNS-donor, Gunderson, lemondott törvényes jogairól velem kapcsolatban.
Terry Armstrong keresztény volt, és családja rendszeresen tanácsokat adott anyámnak nevelésemmel kapcsolatban. De minden hittérítö tevékenysége ellenére Terrynek rossz természete volt, és rendszeresen megvert mindenféle apróságért, gyerekes dologért, így például a rendetlenségért…….
Az evezö volt volt a kedvenc fegyelmezési eszköze. Ha késön mentem haza, már jött is az evezö. Bumm! Ha visszabeszéltem, megkaptam az evezöt. Bumm! Ez pedig nem csak fizikailag fájt, hanem lelkileg is. Ebböl következöen nem szerettem Terry Armstrongot. Szerintem vad tesztoszteronörült volt, bennem pedig korán kialakult az a vélemény a hivatalos vallásról, hogy az csak képmutatónak való.

27. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Tyler Hamilton – Daniel Coyle: Titkos verseny a Tour de France rejtett világában
Philippe Brunel: Rejtett előny
Daniel Gray: X-files 2003 – Fókuszban a doppingszerek
Borenich Péter: Doppingbotrány
Frenkl Róbert: Győzni minden áron
Martin Pistorius: Néma üvöltés
Karinthy Frigyes: Utazás a koponyám körül
Zemlényi Zoltán: Kitiltottak
Tomán Edina: Szívtangó