Legyőztem ​a rákot! 3 csillagozás

Laky Zsuzsa: Legyőztem a rákot!

Egy nő életében kilenc hónap általában a boldogság, a gyermekvárás időszakát jelenti. Laky Zsuzsa kilenc hónapja viszont félelemmel és a bizonytalansággal telt. És az életben maradás reményével. A könyv szerzője 2005 közepén, 38 évesen tudta meg, hogy halálos beteg. Rákos. A túlélés lehetősége alacsony százalékkal kecsegtetett. Az írónőnek mégis – hallatlan akarattal és kitartással – sikerült legyőznie a gyilkos ellenségét, miközben már csak öt és fél éves kislánya adott neki erőt a túléléshez. A szerzőnő életvidám természete az átélt nehézségek közepette is megmutatkozik, pozitív hozzáállása sugárzik a lapokról. A kötet reményt adhat az olvasóknak; arra ösztönöz, hogy a legkilátástalanabb helyzetben sem szabad soha feladni!

>!
G-ADAM, 2008
120 oldal · ISBN: 9789630654661

Enciklopédia 3


Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Carmilla 
Laky Zsuzsa: Legyőztem a rákot!

Valóban jó dolog és fontos, hogy megjelenjenek, teret kapjanak az ilyen történetek, hogy a hasonló betegségben szenvedők számára kapaszkodót nyújtsanak, sőt bizonyítékot arra, hogy a legreménytelenebbnek tűnő helyzetből is van visszaút, meg lehet gyógyulni. Itt azonban azt éreztem, hogy Laky Zsuzsának nincsenek meg az eszközei ahhoz, hogy ezt az élményt megfelelőképpen közvetíteni tudja. A könyv nemcsak rövidke, hanem kifejezetten lapos. Úgy köpködi a közhelyeket, mint egy golyószóró –, szabályosan fárasztó volt olvasni. Az igazi dráma nem jelenítődik meg, még a könyvvégi zárójelentések is több érzelmet tudnak közvetíteni, mint ezek a sablonos, sokszor hallott mondatok, unalmas, elkoptatott frázisok. Még az volt a legemlékezetesebb, mikor elment egy jövendőmondóhoz, méghozzá Joshi Bharathoz (ez még tévés pályafutása előtt történt)… És azután egyszer lázas önkívületi állapotában Joshi Bharat is viszonozza a látogatást, látomás formájában, haha.
De egyébként a könyv lényege röviden összefoglalva: az áttétes rák diagnózisa sem jelent törvényszerűen halálos ítéletet. A folyamat nemcsak megállítható, hanem vissza is fordítható!!! (Itt konkrétan diffúz, nagy B-sejtes limfóma volt az alapbetegség, áttétekkel a tüdőn és a mellhártyán. Később trombózis, tüdőgyulladás és egyéb szövődmények is felléptek.)

>!
Galambdúc
Laky Zsuzsa: Legyőztem a rákot!

Kicsit rövidke, kicsit kapkodós, nekem túl önreflexív. Napló. Egy pont a jó humorért, ami tagadhatatlanul ott bújik a sorok között, egy meg az őszinteségért. Alapjában véve azonban vannak sokkal mélyebb értelmű, összeszedettebb gyógyulástörténetek is. Adott betegségtípusban szenvedő betegeknek hasznos kézikönyv lehet.
A borító nem tetszik. Túl hatásvadász nekem. Ahogy néhány apró részlet is a műben.


Népszerű idézetek

>!
Carmilla 

Ha a lélek elvágyik, a test utána megy. Ezért nem szabad feladni.

102. oldal (G-ADAM, 2008)

>!
Carmilla 

Megmutatom a világnak, mire képes egy Anyabanya egy Kisboszorkányért!

52. oldal (G-ADAM, 2008)

>!
Carmilla 

Csak egy életünk van, és nem mindegy, milyen minőségben éljük azt.

101. oldal (G-ADAM, 2008)

>!
Carmilla 

Hatágyas női kórterem. Első éjszaka azt gondolom, a pokol ehhez képest hawaii luxusüdülés. Hogy finoman fogalmazzak: idős hölgyek, akiknek az a fixa ideája, hogy zacskót hajtogatni reggel négykor kell! Kekszet rágcsálni, fiókban matatni, krákogni, valamint fülhallgatóval kisrádiót hallgatni 5000 decibellel. Mindezt egy éjszaka alatt.

32. oldal (G-ADAM, 2008)

>!
Carmilla 

    Utoljára az altatóorvosnő maradt. Fiatal, szép arcú, szőke nő, nagyon hosszú hajjal. Ez már tetszett. Hajmániás vagyok, ez az egy rögeszmém van: a haj.

39. oldal (G-ADAM, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: haj, hajszál
>!
Carmilla 

Hiába nem akarok meghalni, a halál engem választott, és ha akarja, el is visz.

43. oldal (G-ADAM, 2008)

>!
Carmilla 

A társadalom reakciója nagyban befolyásolja a daganatos beteg lelkiállapotát. Sajnos ma Magyarországon a rák egyenlő a halállal. Mindenki rögtön a legrosszabbra gondol. Részvétteljes pillantások, idióta megjegyzések, inkább nagy ívben elkerülnek, minthogy hozzám szóljanak.

54. oldal (G-ADAM, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: rák
>!
Carmilla 

Mindenkinek megvan a maga baja, nem kíváncsi a máséra.

57. oldal (G-ADAM, 2008)

>!
Carmilla 

Egyszer-egyszer felnéztem, és olyankor láttam a Halált, ott ficergett az ablakpárkányomon; a sötétben látni véltem, ahogy megvillan a kasza a kezében.

85. oldal (G-ADAM, 2008)

>!
Carmilla 

(…) Este utoljára megcsináltam a néni szendvicsét, olyan jóízűen ette, sajnos rá kellett jönnöm, nem azért nem evett, mert nem akart, hanem mert gyenge volt, alig bírta fogni a kést. Meg hát sosem akkor volt éhes, amikor a nővér vagy a rokona meg akarta etetni.

88. oldal (G-ADAM, 2008)


Hasonló könyvek címkék alapján

Bartos Erika – Adamasky Szilvia – Maléth Anikó – Kelen Kata – Böcskei Virág: Új élet, új mosoly
Tomán Edina: Amikor megállt az idő
Sophie van der Stap: Ma szőke vagyok
Szentesi Éva: Hamvaimból
Tóth Kata: Sebaj Haj!
Karinthy Frigyes: Utazás a koponyám körül
Zavodni Gréta Virág: A szívem ezerkétszázat ver egy perc alatt
Koronczi Éva: Virágot kértem
Tóth Artin: Érintettek
Rados Virág: A visszakapott élet