Rendszerválás 2 csillagozás

Magyarország 2009–2013
Lakner Zoltán – Tóth Ákos: Rendszerválás

Ebben a kötetben két okos ember írásai olvashatók. Az egyik politikai elemző, a másik publicista. A fülkeforradalom vagy micsoda előtt kezdődik a kötet, és tart ma is, ennek az egésznek ugyanis nincs vége, és még csak nem is sejteni, hogy mikorra várható. A szerzők minden írása pontos és igaz, csak épp az egészet nem nagyon akarja befogadni az ember, mert az nem lehet, hogy egy országot, benne őt magát ennyire lóvá tegyék, ráadásul úgy, hogy előre be volt minden jelentve.

>!
Kalligram, Budapest, 2013
352 oldal · ISBN: 9788081017445

Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Alföldi Róbert · Vidnyánszky Attila


Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

sagittarius>!
Lakner Zoltán – Tóth Ákos: Rendszerválás

Egy politológus és egy újságíró jegyzik a könyvet. A kötet az elmúlt négy évben megjelent cikkeiket, tanulmányaikat tartalmazza. Jelentős részükre a megjelenésük idejéből emlékeztem, ezért viszonylag kevés újszerű gondolattal, információval találkoztam. Ennek ellenére érdekes volt részt venni azon az időutazáson, emelynek állomásait elmúlt évek eseményei – adott esetekben botrányai – szegélyezték. Volt belőlük bőven!

Mivel a Molyon politizálni tilos, a szerzők felvetéseivel kapcsolatban megfogalmazódott véleményemet megtartom magamnak.


Népszerű idézetek

sagittarius>!

Orbán Viktor szerint Európa olyan lesz lassan, mint az alkohol, nagy célokra inspirál, de meg is akadályozza, hogy elérjük azokat. Kissé nehéz eldönteni, hogy ha ennyire rossz véleménnyel van a miniszterelnök az alkohol természetéről úgy általában, akkor mi a fészkes fenéért az volt a legelső intézkedéseinek egyike, hogy legalizálta az otthoni pálinkafőzést.

241. oldal, Orbán mámora (Kalligram, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Európa · Orbán Viktor
sagittarius>!

[…] miközben a Fidesz céltudatosan fölépítette a maga rendszerét, melynek kontrollja már nemigen akad: a kétharmad törvényt hoz, Schmitt Pál kiegyensúlyozva aláír, az ellenzék meg majd a Stumpf Istvánnal és Bihari Mihállyal kiegészült Alkotmánybírósághoz fordul. Eközben a Fidesz megírja a maga alkotmányát, kiírja belőle a népszavazás intézményét, és ahogy azt az egyik alkotmányozó, Pozsgay Imre ígérte, csökkenti az Alkotmánybíróság szerepét.

Így ér körbe minden.

72. oldal, Kint is, bent is (Kalligram, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Bihari Mihály · Fidesz · Pozsgay Imre · Schmitt Pál · Stumpf István
sagittarius>!

A nagy művészek egy nyelven beszélnek, a jobboldali Szörényi társa a magát liberálisnak valló Bródy, és alkotótársként inkább választanák Alföldit, aki nem vallja magát semmilyennek, csak normálisnak, nem mellesleg a nagy művészek közül való. Valószínűleg Alföldi is fölismerte a vele rivalizáló Vidnyánszky Attilában a művészt, akivel nem az a probléma, hogy nem volna jelentős alakotó, sokkal inkább az, hogy legalább ennyire jelentős tapló is, aki úgy tűnik, nem bízik annyira saját tehetségében, hogy azt ne óhajtaná minden fórumon híresztelni, és saját nagyságát jezsuita térítőként a világra kényszeríteni.

192. oldal, Gagyiország (Kalligram, 2013)

sagittarius>!

Ha valaki így sem értette volna, annak Balogh Zoltán és nyomában Hoffmann Rózsa készséggel magyarázta el a helyzetet: végre helyükre kerültek a dolgok. Orbán Viktor megvilágította, hogy itt soha szó sem volt részösztöndíjról, soha senki nem mondta, hogy a tanulás nem alanyi jog, minden ellenkező híresztelés félreértésen vagy aljas kiszivárogtatáson alapul, és amikor Orbán Viktor azt mondta, hogy a felsőoktatásnak önfenntartónak kell lennie, akkor azt úgy értette, hogy a tanulás csak akkor lehet önfenntartó, ha nem önfenntartó, tehát az állam nem járul hozzá, viszont mindnkinek ingyenessé teszi. Ugyanakkor nem lesz részösztöndíj, de azért megteremtik a részösztöndíj lehetőségét, biztos, ami biztos, hátha mégis lesz, de azért biztosan nem lesz, csak Matolcsy György számol vele. Világos, nem?

313. oldal, Orbánnak fáj a foga (Kalligram, 2013)

sagittarius>!

Ne kerteljünk: harc dúl az ellenzéki vezető szerepéért. A küzdelem többdimenziós. A miniszterelnök-jelöltség, az egyéni választókerületi jelöltállítási képesség, a kormányzóképesség, az Orbán-ellenesség mértéke, a 2010 előtti időszak elutasításának mikéntje egyaránt fontos ügyek.

343. oldal, Az önmagát szeletelő szalámi (Kalligram, 2013)


Hasonló könyvek címkék alapján

Róna Dániel: A Jobbik-jelenség
Szabó János: Haderő-átalakítás
Tamás Veronika: Politikai élet a helyi önkormányzatokban
Szentpéteri Nagy Richard: Bérc
Szabados Krisztián: Banánhéj-köztársaság
Kéri László: Hatalmi kísérletek
Irinyi Károly: A Naumann-féle „Mitteleuropa”-tervezet és a magyar politikai közvélemény
Stumpf István – Szabó Andrea – Baranyai László – L. Simon László – Mocsári József: Végjáték
Urbán Péter – Szabó Andrea – L. Simon László: (V)álságkormányzás
Balogh Róbert – Barkóczi Balázs – Gáti Attila – Hegedűs Krisztina: Átváltozástan