Halál ​a századfordulón 2 csillagozás

Lakner Judit: Halál a századfordulón

1985-ben, ​Hanák Péter megbízásából, a Történettudományi Intézet külső munkatársaként anyagot gyűjtöttem a századforduló temetéseiről és halottas szokásairól. A téma megtetszett.
Miről írjon a hipochonder? A betegségről. Hát a gyáva? A halálról. És aki elszédül a klórszagú, neonos, csempés kórházi folyosón, vagy akit az a veszély fenyeget, hogy példátlan illetlenséget kövessen el, a legsúlyosabb pillanatban? Az ilyen foglalkozzon a temetéssel.
„ – Mit olvasol?” – hajoltak újságpaksamétáim fölé a Széchényi könyvtárbéli barátok. – „A budapesti halált kutatom” – mondtam könnyedén. – „Elég morbid” – mondták ők. – „Mentalitástörténet, történeti antropológia, Annales-iskola, Norbert Elias, Philippe Ariés, divatos téma” – mentegetőztem.
A temetéssel helyezi be az ember a halált a normális dolgok rendjébe. A koporsó, a ravatal, a gyászbeszéd, a gyászruha, a koszorú, a sírkő: mihaszna dolgok. Érdemes kifigyelni a formák gúnykacajra fakasztó erőfeszítéseit. Mikulással a… (tovább)

>!
90 oldal · ISBN: 9638311975

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Csokisbolondgomba>!
Lakner Judit: Halál a századfordulón

A 17. századi tömegsírba dobott, zsákba varrt meztelen hulláktól a főváros közlekedését megbénító sci-fiszerű fekete ruhás, tollbóbítás lovakkal kísért, üvegezett kocsin szállított, ezrek által követett és siratott kipirosított arcú holttestek temetéséig. Jó kis áttekintés sok hivatkozással a 19. századi sajtóra.


Népszerű idézetek

kacago_Morfinista I>!

Az ágyak között spanyolfal felállítását javasolta a finomlelkű orvos, nehogy a feléledők megrémüljenek hullaszomszédjuktól, azonkívül, ugyancsak a feléledők iránti tapintatból, javasolta, hogy az ablakok ne a temetőre nézzenek.

43. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Polcz Alaine: A halál iskolája
Polcz Alaine: Ideje a meghalásnak
Ács Géza – Pilling János – Zatik István: Meghaltam – és élek
Gyurgyák János – Környei Anikó – Saly Noémi (szerk.): Élet a régi Magyarországon
Gyáni Gábor: Hétköznapi Budapest
Kéri Katalin: Hölgyek napernyővel
Jánossy Gábor: A feminizmus Magyarországon
Bódis Mária: Két színházi siker a századelőn
Szondy Máté: Olvadás
Szécsi Noémi – Géra Eleonóra: A budapesti úrinő magánélete