Próbáltam ​mindezt elfelejteni 42 csillagozás

Lakatos Levente: Próbáltam mindezt elfelejteni

„Minden történet alapja a valóság, a tapasztalat. Amikor a kezedben tartott kötet mesélője, Fanni röviden megosztotta velem, mennyi szörnyűségen kellett átesnie gyerekkorában, azonnal éreztem, elérkezett az idő, hogy a saját viszolygásommal szembenézve nyissak az igaz történetek felé. Mert ennek a lánynak a pokla akkor kaphat értelmet, ha a lehető legtöbb ember tanul belőle. Legyen szó a párválasztásról, a kötelességvállalásról, az elfojtott titokról, vagy akár a szülő-gyermek viszonyról, Fanni sztorija szerintem senkit sem hagy hidegen. Azt hiszem, a kész szöveget visszaolvasva még maga a mesélő is kapott új, a feldolgozást talán elősegítő nézőpontokat” – Lakatos Levente

Eredeti megjelenés éve: 2020

>!
Lakatos Levente Publishing, Budapest, 2020
44 oldal · ISBN: 9786156171023
>!
Dopamin, 2020
24 oldal · puhatáblás

Kedvencelte 4

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 25

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Heni_könyvespolca P>!
Lakatos Levente: Próbáltam mindezt elfelejteni

5*-ot kell adnom. Nem a könyvért, habár az is jó..hanem Fanniért, a történetéért, amiért ilyen erős volt. Szörnyű dolog, hogy ilyen emberek vannak. Egy anya is, hogy így terrorban tartja a gyerekét. Az apáról pedig…inkább nem nyilatkoznék mert semmi szép nem hagyná el a számat. Ilyenkor még jobban értékelem, hogy milyen családba születtem!!

diamondfox>!
Lakatos Levente: Próbáltam mindezt elfelejteni

Az van, hogy eljutottam oda, hogy ez lesz az első könyv szerintem, amit nem fogok csillagozni.
Elvégre mit csillagozzak ezen? A tartalmat? Az azért úgy brutális lenne… Az írást? Az a szokásos, de akkor meg szembeköpöm a tartalmat, mert mégis az a lényeg. Szóval dilemmázok, de végül úgyis öt csillagot adok, de leírom: ez a bátorság ötös értékelése. Fanninak, mert megtette.

A történeten nincs mit leírni, összegezni, ezt a részt túl is ugrom. Nem hosszú történet, és Levente ahogy leírta az előszóban, egy olyan útra lépett ezzel a rövid riporttal, amitől eddig ódzkodott. Tökéletesen megértettem az érveit, azért tényleg más egy valós történettel dolgozni, mint a saját szabad képzeleteddel. Ez pedig olyan sztori, amit a legvadabb álmaiban sem akarna az ember látni. Nem hogy átélni.
Fanni egy túlélő. Őszintén remélem, hogy Fanni egy kicsivel könnyebbnek érezte a lelkét a kész szöveg elolvasása után és remélem, hogy több embernek is segítséget jelenthet akár csak abban, hogy otthon jelezze, hogy valami nincs rendben.

Beszterczei_Erika>!
Lakatos Levente: Próbáltam mindezt elfelejteni

5 csillagot Fanni lelkéért adok, azért, mert el merte mondani nekünk ezt a szörnyű és egyben felkavaró gyerekkorát.
borzalmas és egyben felfoghatatlan, hogy sajnos élnek köztünk ilyen gusztustalan emberek, akik úgy gondolom nem érdemelnek bocsánatot!
Az anyja lelkileg tartja terrorban, az apja pedig lelkileg is és fizikailag is.
Nagyon mély nyomot hagyott bennem ez a pár oldal.

Drága Fanni, ne hibáztasd magad, Te egyáltalán nem vagy hibás azért amit veled tettek. Te egy csoda vagy, egy erős lélek, aki ezeket a borzalmakat kibírta, Te egy túlélő vagy, hiszen tudtál új életet kezdeni!!! Próbáld meg legyőzni a fejedben és a lelkedben, hogy nem te vagy a hibás és ezt a számtalan kérdést is eltemetni, tudom nem könnyű, de erős vagy, harcos vagy és túlélő vagy!!!

Kedves @lakatoslevente ! Nálad jobb kezekbe nem is kerülhetett volna Fanni múltja, a Te fájdalmad és elkeseredésed is a sorok közt rejtőzik, amit mi olvasók is érzünk.

Köszönöm, hogy olvashattam!

Nyuszika91 P>!
Lakatos Levente: Próbáltam mindezt elfelejteni

„A legszörnyűbb dolgok, a legnagyobb drámák szinte hangtalanul zajlottak.”

Hihetetlen, hogy hogy tudnak szülők ilyeneket tenni a saját gyerekükkel.
Fannit nagyon sajnáltam, hogy ilyen gyermekkora volt. Nem számíthatott senkire! Borzalmas belegondolni, hogy ilyen megtörténhet. Pláne ott abban a közegben ahol egy gyermeknek a biztonságot és a biztos pontot kellene kapnia. Mennyi hasonló sorsú gyermek élhet még… akiket manipulálnak, félnek és nincs kihez fordulniuk…
A történetet nem tudom csillagozni, bármennyire jól is van megírva, nem megy. Viszont Fanni erejét és azt, hogy kitudott törni abból amiben volt, mégis adok csillagot.
Igazi túl élő vagy Fanni! Kívánom, hogy találd meg a boldogságot és túl tudj lépni ezeken a borzalmakon!

Bookaholic77 >!
Lakatos Levente: Próbáltam mindezt elfelejteni

Itt kellett egy kis idő, hogy feldolgozzam az olvasottakat! Egy borzalmasan kényes és rettenetesen fájdalmas történet a gyermekbántalmazás. Fanni… bárhol is vagy, kívánom, hogy megtaláld a boldogságod és túl tudj lépni a történteken!! Igazán le a kalappal, hogy ezt így el tudtad mesélni és azért is, mert ilyen erős vagy! Helyetted is büszke vagyok, hogy a “körzős” dolog nem járt sikerrel♥ off

BBetti86>!
Lakatos Levente: Próbáltam mindezt elfelejteni

Nem könnyű a témája, de Lakatos Levente eltalálta, hogy lehet erről érzéssel és ízléssel írni. Megtudjuk, mi történik, de nem leszünk a naturális részletekkel elborzasztva. Számomra pont megvolt az arány, ahol átérezhettem a történteket, de nem kellett azt éreznem, hogy az arcomat pipacspirosra akarják színezni.

Érdekes a forma is. Interjúk alapján lett belőle novella, és mindkettő sajátosságait jól érezni benne. Személyes, mesélős, érezni mögötte a valódi személyt, aki elmesélte, hogyan zaklatta az apja és nem segített az anyja. Visszaemlékezés, a jelenből visszanéző megjegyzésekkel, ami azért hozzáteszi a jelenlegi érzéseket és gondolatokat. Még azt is díjaztam, hogy ezzel egyből megmutatja, hogy sebeket szerzett, most is küzd a hősnő, de túlélte és építi a boldog saját életét.
Ugyanakkor egységes szerkezetbe van téve, nem csapong. Lineáris, világos és jól követhető. Irodalmibb a forma, mint lett volna egy interjú.

Építi a karaktereit, és megmutatja, milyenek voltak ezek a szülők. Az apa van jobban felépítve – itt volt némi hiányérzetem. Az anya is bőven okozott lelki sebet, de az nincs úgy megírva. Ok, szektás volt, és ez ennek voltak hozadékai, de az apa tetteihez képest szinte semmit nem tudunk meg ezekről. Nem is értem, hogy a szülők kapcsolata hogyan működött. 4 gyerekük volt – valahol értem, hogy a lány nem lát bele a szülei hálószobájába, de nagyon nehezen képzelem el, ahogy ez a két ember házasságban élt.

A végén megfogalmazott célt szerintem megvalósítja. Fogyaszthatóan mond el egy olyan borzalmas történetet, amiből mégis lehet tanulni és érzékenyít. Ha ismerjük a jeleket, talán (és ez egy nagy talán) a környezetünkben is észrevesszük, ha baj van.

lizzyke21 P>!
Lakatos Levente: Próbáltam mindezt elfelejteni

„ Fájdalmas, hihetetlen és lelket megterhelő.
Mégis ajánlom olvasásra mindenkinek! Egy életszagú, tanulságos, nagyon is valós történet. ”

Bővebben:
https://lizzy-olvasokuckoja.blogspot.com/2020/08/lakato…

Barbi0613 P>!
Lakatos Levente: Próbáltam mindezt elfelejteni

Nem, nem a történetnek, és nem is az írásnak szól az öt csillag, hanem Fanninak, és minden olyan embernek aki túlélt. Aki képes küzdeni, küzdeni önmagáért, a jövőjéért. Van bátorsága, elhatározása kiállni, és elmondani, hogy mi történt vele. Ezzel segít önmagán, és máson is.

Francis_04>!
Lakatos Levente: Próbáltam mindezt elfelejteni

Ez egy igazán felkavaró történet volt számomra.
A szülők,hogy tehetnek ilyent a gyerekükkel. Nem irigylem Fanni életét.Hatalmas nyomot hagyott bennem ez a történet. Egyszerűen hihetetlen.


Népszerű idézetek

Szelén>!

Elménk törekszik az önvédelemre.
Ha tragédia ér, az agyunk satuféket nyom, ezért először gyakran leblokkolunk, sokkot kapunk, talán fel sem fogjuk, mi zajlik velünk, körülöttünk. Az elfogadással egy időben aztán elkezdődik az emlékkoptatás, napról napra halványodnak a képek, ízek, szagok és érzések. Erre mondják, hogy az idő mindent meggyógyít, megszépít, és hasonló baromságok… Végül, talán utolsó fázisként elkezdünk értelmet keresni a velünk megesettekben. Mert az kizárt, hogy ok nélkül, illetve céltalanul éljünk át szörnyűségeket, nem igaz? Valahol kell lennie bennük értelemnek. Reméljük.

Beszterczei_Erika>!

A legszörnyűbb dolgok, a legnagyobb drámák szinte hangtalanúl zajlottak.

Szelén>!

A bűnösök szánalmasan kiszámítható reakciója az áldozathibáztatás, és sajnos sokan el is hiszik, hogy vétettek. Én is elbizonytalanodtam, pedig az áldozat soha nem hibás.

Bookaholic77 >!

Az én történetem olyan, mint egy hagymafej, minden egyes lefejtett rétegével jobban csípi szemet, könnyeket fakaszt.

Bookaholic77 >!

Eddig csak néhány, hozzám különösen közel álló ember ismerte a történetemet, elérkezettnek látom az időt arra, hogy mindenkinek elmeséljem. Már csak azért is, mert ha tényleg lehet értelme mindannak, ami velem történt, akkor az csakis az, hogy üzenhessek a hasonlókon átesetteknek: nincsenek egyedül. Sajnos sokan vagyunk.

Bookaholic77 >!

Bárcsak tudtam volna, hogy egyetlen ellenkezés elegendő a leállításához. És bárcsak tudtam volna, hogy beletörődéssel nem kaphatok szeretetet.

Szelén>!

A bizalom sérülékeny dolog, élesen törik, pláne, ha az ember lánya szégyelli a történteket, és ezért még kiszolgáltatottabbnak éli meg a megnyílást. Mennyire nyomorúságos, hogy bár tudtam, nem én voltam a hibás, áldozatként mégis én szégyelltem magamat…


Hasonló könyvek címkék alapján

Ruby Saw: A pillangó öröksége
Ludányi Bettina: Christy
Simkó György (szerk.): Karácsonyi hangulat
Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok
Ruby Saw: Leah
Ruby Saw: Angyalom
Ruby Saw: Az élet megy tovább
Ruby Saw: Az a nap
Anne L. Green: Elfojtott indulatok (novella)
Ruby Saw: Jogában áll hozzám jönni