Barbibébi (Barbibébi 1.) 399 csillagozás

Lakatos Levente: Barbibébi Lakatos Levente: Barbibébi Lakatos Levente: Barbibébi

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Arra ​sem emlékezett, hogy mikor került a biliárdasztalra. A fekete bőrű srác, akit a combjaival szorított magához, már legalább tíz perce az extrém-mélyre kivágott dekoltázsát nyalogatta, s közben méretes ujjaival a feszes melleit masszírozta. Végre kezdett beindulni a buli!”

Magyarország legnépszerűbb popsztárja kidobja aktuális barátnőjét. Barbi élete a siker, a pénz és a csillogás. A szakítás után egyre mélyebbre süllyed, míg egy hétvégi buli után szándékosan elgázolják.

A sokktól emlékezetkiesése lesz, szinte mindent elfelejt botrányos múltjából. Siófokra menekül az őrjöngő média elől, ahová legjobb barátja, Krisz is elkíséri. Krisz nem bocsátotta meg Barbinak, hogy kifecsegte féltve őrzött titkát – hogy a fiúkat szereti. Mégis segít neki, együtt nézik végig Barbi régi videóblogjait, hogy rájöjjenek, ki akarhatta megölni. És hogy szembenézzenek eddigi önmagukkal, és eldöntsék végre, mit is akarnak kezdeni az életükkel – és persze a két siófoki szépfiúval,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
Libri, Budapest, 2018
468 oldal · ISBN: 9789634334286
>!
Libri, Budapest, 2018
466 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634334279
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2013
566 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632547664

1 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Lakatos Levente

349 tag · 1001 karc · Utolsó karc: 2020. augusztus 6., 02:45 · Bővebben


Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Krisz · Baranyai Barbara (Barbibébi)


Kedvencelte 50

Most olvassa 29

Várólistára tette 128

Kívánságlistára tette 151

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

NannyOgg P>!
Lakatos Levente: Barbibébi

Ez nem lányregény! Ez az élet! – kiáltja a pusztába Lakatos Arcpirítóan Szókimondó Levente az első oldalon, még közvetlenül a mottónak választott Barbee dalszöveg előtt*. Az élet tehát Lakatos Nyers Őszinteség Levente szerint valami olyasmi, mint egy Bret Easton Ellis regény, már amennyiben a kérdéses regényből eltávolítjuk a mondanivalót, stílust, cselekményt és logikát, és a maradékot áthelyezzük egy olyan fiktív budapesti dimenzióba, ahol x magyar tinisztár noname fiatalkorú barátnőjét egyszerre paparazzik hada kíséri a rötyire azon az alapon, hogy ő x magyar tinisztár noname barátnője – mennyi ilyet ismerünk kis hazánkból, nem? Ja, nem. Mindegy. –, és ahol ugyan ahhoz szülői beleegyezés kell, hogy felpumpáltasd a melledet 16 évesen, de az nem ütközik törvénybe, hogy pár hónappal utána levetkőzz egy férfimagazinnak. Meg mondjuk attól is tekintsünk el, hogy Ellis-nek valamiért elhiszek egy maroknyi nihilista-drogos-übergazdag-elkényeztetett-biszex-poligám kamaszt Los Angelesben, Lakatos Lábszárfotók Levente izzadtságszagú próbálkozását a párducmintás ruciban és Versace cipőben Siófokon pizzázó tinikkel meg körberöhögöm. De legyünk igazságosak: a Barbibébiben az egy oldalra eső márkanevek mennyisége például abszolút megközelíti az Amerikai Pszichóét, csak ugye ott csúszik el egy kicsit a dolog, hogy előbbi nem szatíra, hanem Lakatos Aktus Levente Szerint Az Élet, cica!

Lakatos Bulvársajtó Levente amúgy nem ír kegyetlenül rosszul – ez mondjuk meglepett –, csak sehogy. Nyelvtanilag és szerkezetileg többnyire kifogástalan, gyakran összetett mondatokban beszél, viszont ezt a képességét olyan tetoválás- és kispárnagyanús paradoxonokra használja**, hogy „Ne engedd, hogy az élet játsszon veled, játssz te az élettel!”, és „Csak lazán. A sorsod megoldja önmagát. A dolgok megtörténnek, aztán elmúlnak. Állapotok, amelyek úgysem tarta­nak örökké.”. Azt is leszűrtem végre, hogy attól lesz valami „arcpirítóan szókimondó” és „merész” (idézet a fülszövegből), hogy egynél többször szerepelnek benne az olyan szavak, mint „punci”, „kurva” és „$@!%”. Tulajdonképpen a regényben szereplő korosztály számára ez valószínűleg igaz is. A „megindító”, gondolom, arra az epizódra vonatkozik, amikor a csaj szembeköpi a tükörképét és egy ollóval levágja a haját. Nagyon tetszett ez a jelenet, sugárzik belőle az eredetiség, még sosem találkoztam vele egy amerikai filmben, könyvben és/vagy sorozatban sem.

Műfajilag… nem is tudom… Leginkább lélektani kriminek mondanám, ahol a „krimi” elemet egy gázolás adja az elején és valami harmatgyenge, nyállal és közhelyekkel nyakonöntött történetkorcs a végén, a „lélektanit” meg az a tény, hogy a „nyomozás” két roppant idegesítő nyikhajra van bízva valamiért, akik KETTŐSZÁZHETVENNÉGY oldalon keresztül egy siófoki szobában ülnek és videókat néznek. Ettől totál lélektani síkra kerültem, igen. Közben ez a két nyomoronc felváltva hisztizik, utálja egymást, imádja egymást, imád mást, utál mást, nyünnyög a saját életén és világosodik meg minden logika és felvezetés nélkül, random egymásutánisággal – gyanítom, ez „karakterfejlődés” próbál lenni Lakatos Én Vagyok A Borítón Leventénél. Barbi hullámokban rátörő retardáltságát még nem tudtam hova tenni, valószínűleg az a „komikus elem”, csak sz.r a humorérzékem. De persze mindenkinek vannak hibái, meg ez még Korai Levente, vegyük inkább észre a pozitívumokat: pl. minden márkanév helyesen van írva, még a Christian Louboutin is, pedig az elég nehéz. Biztos az újabb könyvekben már szinte kétdimenziós karakterek vannak az amcsi pletykalapokból kivágott és némi testnedvvel meg izzadtsággal összetrutymákolt és Siófokra kihányt papírmasé figurák helyett.

A legnagyobb probléma mégis a körítés. Hogy Lakatos Metróplakát Leventének valószínűleg megártott a bulvársajtó, és miután a Story Magazinból, a Borsból, Bravóból, Lindsay Lohan és Paris Hilton életéből meg két hónap folyamatos MTV nézésből – ja, és tudom, „szakmai tapasztalatából” – összegyúrta ezt a pszeudo-amerikai maszlagot, egyik haverjában sem volt annyi, hogy nyíltan eléálljon, és nevelési célzattal körberöhögje, hogy „ember, ez atomgáz”. Hogy „figyeljél, Levente, hallod? Hogy végül is ez a kis senki Barbibébi miért olyan híres 16 évesen, hogy autogramot kérnek tőle az utcán meg rátörik az ajtót a fotósok? Hogy mert Kozsóval jár? Ja, hogy nem is Kozsóval? De hogy ezért celeb? Á, ember, ez nem jön át, hallod?”. Vagy hogy „te és figyeljé', hogy ezek a kis gyökerek mind a netről szerzik a márkás cuccot, a többit meg ugyanabból a bolhapömpölőnyi üzletből veszik az Andrássy-n, e? Ja, hogy aszondod, hogy mert ha Magyarba' nem létezik, de láttad a múltkor a Doktor Szösziben a Viasaton, akkor biztos drága is? De azt tudod, hogy a Victoria's Secretben 5 bugyi 25 dollár? Ja, és ingyér házhozszállítják a szajrét 75 ruppó felett. Ja, csajom is nagyon zsés, ebből is látszik. Hogy de, hallod, hogy de akko' miért a McDonaldsba járnak kajálni az Armani napszemcsójukban?”. Ha nem lett volna ez a kényszeres amerikamajmolás, azt mondtam volna, ez szimplán gyenge. Ezzel nyakonöntve még röhejes is.

Most megyek, lefotózom a lábszáram a könyvvel, aztán felrakom a Fészre. Amíg odavagyok, valaki szóljon már LakiLevinek, légyszi, hogy a tetanuszt nem a veszettség megelőzésére adják. Köszi.

*Igen. Egy Barbee. Dalszöveg. A mottó.
**Persze molyos kutatásaim alapján tisztában vagyok vele, hogy a Barbibébi még a Korai Levente, és a Klasszikus Levente már sokkal kiforrottabb. Ez igaz. Olvastam Klasszikus Leventét pár oldal erejéig, valamelyik ingyenesen olvasgatható részletét valamelyik egyszavas című regényének, és tényleg tapasztalható valami fejlődés abban a formában, hogy az embernek olyan érzése támad, mintha nyelvtanórán olvasna példamondatokat, amiket aztán jelző-határozó viszonyában mondatszerkezetileg elemezni kell. Klasszikus Leventénél nincs olyan, hogy „Manci megérintette Jenő vállát”, csak olyasmi, hogy „A csábosan csücsörítő, szilikoncickós, platinaszőke, eszményi Manci frissen manikűrözött, kárminpiros körmű, illatos bőrű dívakezével megérintette az állatias vágytól szétrobbanni készülő Jenő férfiasan, nagy verejték árán kidolgozott, két méter fesztávolságú vállát, aminek acélos, görög istenszerű, tökéletes izmai szinte ugráltak a szexuális feszültségtől a legújabb divatot követő, grafitszürke és méregdrága Armani öltöny alatt.” Szóval Klasszikus Levente már nem köznyelv, hanem maga a Szigor Modor.

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2010
566 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632543413
42 hozzászólás
stancili1>!
Lakatos Levente: Barbibébi

Emberiség elleni bűntett. A szerzővel megetetném a megmaradt példányokat (egye fene, osztozhat a kiadóval), utána végigjárnám a várost, ellopnám mindenhonnan és eladnám valami erőműbe fűtőanyagnak. Most komolyan, nem volt más a fiókban? Ennél a könyvnél Pohos Lajos alanyi költő Óda a kólához című kötete is csak jobb lehet, pedig amiatt emeltek a poétára vasvillát szülőfalujában.

Komolyan: Judit kapta meg karácsonyra, gondolom valami rosszakarójától, kiváncsiságból kezdtem bele, mert ezzel volt kiplakátolva a metró hetekig. Rettenet, ennyi szép papírt erre a moslékra elpazarolni, inkább adták volna oda valami ovodának, hadd rajzoljanak a gyerekek. Botrányosan rossz, messze, nagy ívben kerülendő!

16 hozzászólás
MissFortune>!
Lakatos Levente: Barbibébi

1,5 csillagot adok erre a borzalomra, de csak azért, mert értékelem a nyomozós vonalat..
Olvastam már Leventétől a Szigor sorozatot, az tetszett. Ha Tőle akartok olvasni, nehogy ezzel kezdjétek! Ennél csak jobbakat alkotott, gondolom, ezt eléggé a kezdet kezdetén írta.
Nos, akkor térjünk rá a könyvre.. Tulajdonképpen nem lett volna ez olyan rossz, ha a főszereplő nem egy buta p*csa. Ugyanis nálam ez verte ki a legjobban a biztosítékot. Adott ez a Barbibébike, aki elég gazdag szülők gyereke. Barbibébike olyan szinten sznob, hogy az amerikai középsulik legönteltebb hercegnőit is megszégyenítené a viselkedésével, mert hát Barbika, egy igazi szemétláda. Nem lehet szépíteni ezen a tényen. Néhol olyan undorítóan, megalázóan bánik el a nála kevésbé népszerűekkel, vagy épp a barátaival, hogy a gyomrom felfordult. Na de Barbibébi mitől is olyan népszerű? Ez a lány SEMMIT nem ért el az életében, csak valami magyar popsztárnak a lotyója. A sajtó majd meghal érte, mindenhol megismerik, illetve autogramokat kérnek tőle. Komolyan nem bántam volna, ha ez a szerencsétlen legalább neves énekes lett volna, vagy azért lenne híres, mert ő maga elért valamit. Itt azért elgondolkodtam, hogy komolyan ilyen világban élünk? Komolyan ilyen emberekre néz fel a társadalom, akik tehetségtelenek és még hülyék is?…
Agybajt kaptam Barbikától. A történetet mentette Krisz és Milán.. A krimi vonal nagyon el lett húzva, de az legalább értékelhető valamennyire. Csak azért olvastam el, hogy megtudjam ki akar ennyire ártani Barbinak. Bár a végére szívem szerint én is felpofoztam volna..:D

4 hozzászólás
Stone>!
Lakatos Levente: Barbibébi

LL cool CS egy vízöntő (x forrás szerint). Most vagy komolyan veszem, hogy ennyire ponyván ír, vagy az egész mindenséget úgy veszem, h az utolsó félrekefélt, sekélyes mondatig kritika a kirakatemberekről és mindez ironikus formába öntve. Utóbbival az a baj, hogy nem éreztem az iróniát, pedig igyekeztem. Engem semmiféle megbotránkozás nem ért, de gondolom egy fiatal, csipáját szeméből kitörölgető lény biztos nagyon szókimondónak találja e művet. Én csak silány fogalmazást láttam, ismétléseket, éppen akkor ez volt véletleneket, mert így jön ki jól a mű_ben a folytonosság. Szájba rágott rágógumi, de az, amelyiket a padról szedtél le és éppen újrahasznosítod. Az elején elkezdtem kijegyezni bizonyos megnyilvánulásokat, mint pl. szüzessége elvesztése után nőként tért vissza. Ha jól rémlik, én előtte is annak éreztem magam. Alsó ajak harapdálás, nagyon népszerű; lány létére határozott személyiséggel rendelkezett (Que?); a titokzatos telefonhívás után, azon nyomban sötétség telepedett a szobára; cigiről leesett hamutól nem kapott, szerencsére, lángra a szőnyeg; a hónaljszőrzettől büdösek az emberek. Dööööö. Amúgy az aktuális körülöttünk lévő világból összeollózott történésekkel van feltöltve az utolsó sorig. Semmi érdekfeszítő, semmi újdonság. Sekély a Balaton vize, és halak vannak benne, döglöttek. Akárcsak számomra ez az írás. Merth nem szólt semmiről. Nyiff-nyaff, hiszti, erőltetett thriller-hajszál, szőke.
Esetleg, ha irodalmi megfogalmazása belement volna a mély vízbe és nem csak a parton lubickol, talán még jó is lehetne, de miután anyanyelvünk azonos az íróval, sokkal nehezebben tudom magam túltenni azon, hogy mit köpött ki x számú lapra, és akkor ezt kinyomtatják, papírra. Majd akkora PR hátszelet fújnak a borító puha vitorláiba, hogy elmegy egészen a vodkás üveghegyig.
Ezt is azért olvastam, hogy mit ne csináljon, aki ír. Azt hiszem ez volt az utolsó ilyen megmozdulásom.

16 hozzászólás
Pandalány P>!
Lakatos Levente: Barbibébi

Amikor 2013-ban megjelent a könyv az Ulpiusnál, elolvastam. Őszinte leszek, sok mindenre nem emlékeztem belőle, csak a főbb irányvonalakra, ezért is szerettem volna mindenképpen újraolvasni, és ilyen gyönyörű borítóval nem volt kérdés.
Mindig érdekes dolog számomra, ha sok év után újraolvasok egy könyvet. Más élethelyzetben, más életkorban olvastam a Barbibébit, a blogolásomnak is nagyon az elején jártam, meg nem is feltétlen úgy fogtam fel a történetet, ahogy most.
A Barbibébi főhősnője sokak számára fekete bárány. Én csak azt tudom róla mondani, hogy adott egy fiatal lány, aki túl korán került be a show business világába és bedarálta szegényt. Azonosulni nem feltétlen tudtam vele, azonban megkedveltem és drukkoltam, hogy helyre jöjjön lelkileg és mindenhogyan.
Önző viselkedésének köszönhetően eltávolodott gyakorlatilag mindenkitől, gonosz és félelmetes dolgokat művelt a „barátaival” (szép kis barátnő az, aki megaláz ország-világ előtt), és innen bizony nehéz és rögös az út a kiegyensúlyozott élet felé. De én drukkoltam neki.
Bővebben itt:
https://pandalanyolvas.blogspot.com/2018/11/lakatos-lev…

MissVictoria>!
Lakatos Levente: Barbibébi

A hátsó borító szerint „arcpirítóan szókimondó, merész és megindító”. Nyilván ha azt írja, hogy „tele van közhelyekkel és közönséges”, nem veszi meg senki.
Röviden: ekkora szemetet is rég olvastam.

jancsibohi P>!
Lakatos Levente: Barbibébi

tegyük fel, hogy nem idegesített, hogy minden főbb szereplő csudaszép és gazdag, hogy az ügyvéd Tom Cruise, a pszihiáter Jude Law, és minden-minden márkás (de ha mégsem, azt rögtön kiszúrjuk) spoiler, hogy a fogda neoncsöve vibrál, a gazdag mutter pedig alkoholista.
tegyük fel, hogy nem hagyta el a számat, hogy „nemááár!” a könyv első harmadában átlag 10 percenként.
tegyük fel, hogy nem irritált a főszereplő szőke spoiler cicababa annyira, hogy időnként legszívesebben hozzá vágtam volna valamit (mondjuk ezt a könyvet).
tegyük fel, hogy ez a történet rövidebb, mert nem hagytak benne unalmas részeket.
na, akkor nem is lett volna ez a nyomozósdi olyan rossz.

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2010
566 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632543413
14 hozzászólás
Natasha>!
Lakatos Levente: Barbibébi

ha én erről megírom a véleményem, az ulpiusnál kurvára megorrolnak rám. márpedig megírom.
bővebben lent, a linkeknél.

24 hozzászólás
Viktória_Erdei >!
Lakatos Levente: Barbibébi

Első olvasásra nem tudtam befejezni. Félre kellett tennem, mert mindenre figyeltem, csak a történetre nem. Végül egy kis pihenés után, újra nekikezdtem. Csalódás volt. Mindkettő főszereplő, Barbi és Krisz is idegesített. Barbi a plázacica, nagyon undok, Krisznek pedig csak Patrik létezik. Egy idő után már unalmassá vált. Az 57-es személyéről nem sok minden derül ki.

2 hozzászólás
regulat>!
Lakatos Levente: Barbibébi

Azt hiszem erre a könyvre illik, hogy érdekes baleset… ugyanis a könyv egyharmadáig állítottam, hogy szar. Mert egyszerűen nem ilyen a világ. Nem ilyen Magyarország. Ilyen plasztik világ nincs is.
Aztán amikor megpróbáltam szavakba önteni, hogy mi a bajom a könyvvel, akkor kaptam a tanácsot, hogy vonatkoztassak már el. A könyv nem a valóságot akarja bemutatni, hanem szórakoztatni akar. Hogy utálom a márka nevekben tobzódó leírásokat? Hogy a műben felbukkanó ismerős helyek nem is olyanok?
Basszus, ha Siófok helyett Bodega-bay a történet helyszíne akkor jobb?
Rájöttem, hogy jobb. Ha úgy tekintek a helyszínekre, mint valami ismerős nevű egzotikus helyre akkor jobb. Elvégre amennyi ismeretem van a gazdagok, meg a celebek világáról halvány lila gőzöm sincs, hogy mennyi valóságra mennyi fikció jut… és nem is érdekel.
Mínusz egy csillag, mert a Krisz lelki életéből kicsit sok volt nekem, és úgy éreztem baromira lassítja a történetet.
Meg mínusz egy azért is, mert most úgy látom, hogy a béka seggével konvergál az újraolvasás esélye. De le- vagy rábeszélni senkit sem fogok, mert tökéletes strand olvasmány lehetne, ha a recenzens határozottabb és kihúz vagy kétszáz oldalt.
Mert az alapötlet jó.
Mert alapesetben olvasmányos.
Mert, ha elvonatkoztatok a rögvalóságtól (már az általam ismert rögvalóságtól), akkor összességében tetszett.
Ráadásul az Ulpius nyomulós kampánya miatt eleve fenntartással kezeltem.

Most úgy gondolom, hogy el kell még egy Lakatos Levente könyvet, aztán vagy hozzáadok fél csillagot, vagy levonok belőle.

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2010
566 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632543413
5 hozzászólás

Népszerű idézetek

annepage>!

Problémákat gyártasz, aztán folyamatosan a megoldásokat keresed. Ehelyett inkább ki kellene élvezned az életedet! Csak lazán! A sorsod megoldja önmagát. A dolgok megtörténnek aztán elmúlnak. Állapotok, amelyek úgysem tartanak örökké.

109. oldal

3 hozzászólás
Cicu>!

Ne engedd, hogy az élet szórakozzon veled! Játssz te az élettel!

4 hozzászólás
Cicu>!

A titkaid olyanok, mint a szüzességed: ha rossz embernek adod, ráfaraghatsz.

Cicu>!

A külső mindössze kiegészítő az összképhez, a sokkal értékesebb vonásokhoz.

MisssBee>!

A melegek megérzik egymásról, hogy mi a helyzet. Olyan ez, mint valamiféle szupererő. Bemelegedtél? Kapsz ajándékba egy homoradart.

Kapcsolódó szócikkek: Krisz
1 hozzászólás
Delena>!

Minél méretesebb a cickód, annál nagyobb idiótákat vonzol.

Gretii>!

Alexnek a szeme sem áll jól. Mármint nem bandzsa, hanem zsivány.

Pandalány P>!

Kalandokat akarok átélni. Szerelmes akarok lenni. Őrültségeket akarok csinálni.


A sorozat következő kötete

Barbibébi sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ittzés Laura: Nyolc perc
Karin Fossum: Elszabadul a pokol
Dan Brown: A Da Vinci-kód
Borsa Brown: A maffia szívében
Borsa Brown: A maffia gyermekei
Robin O'Wrightly: Andrea & Andrea
Baráth Viktória: A főnök
W. W. Hallway: Sebző vágyak
J. R. Ward: Éjsötét szerető