Szerelemkollázs 1 csillagozás

Lajta Erika: Szerelemkollázs

Pszichiátriai ​támasz? Vagy valódi irodalom? Ritkán fordul elő, hogy egy írás mindkét követelménynek eleget tudjon tenni, de az eddig elsősorban groteszk hangvételű szépprózáiról ismert Lajta Erika legújabb regénye joggal tarthat számot mind a lélektan iránt érdeklődők, mind pedig az irodalom szerelmeseinek figyelmére. A történet az 1980-as évek végén, a hárshegyi ideggyógyintézetben játszódik, s egy pszichoterápiás kezelés közben kialakult szerelmet (indulatátvitelt?) ír le, mely egy különös egyéniségű, depresszióval küzdő fiatal lány és az orvosa között bontakozik ki. Lajta Erika olyan neves, a depresszió legmélyebb bugyrait is ábrázolni képes szerzők, mint Sylvia Plath és Elizabeth Wurtzel után is tud újat mondani a depresszióról, a terapeuta és a betege között kialakuló sajátos kapcsolatról. A könyvnek külön értéke, hogy bár egy olyan „sötét” témát tárgyal, amilyen a depresszió, írója egy pillanatra sem veszti el humorérzékét. Az ironikus szemlélet, a dolgok abszurd oldala… (tovább)

>!
Medicina, Budapest, 2010
118 oldal · ISBN: 9789632262628

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
pável
Lajta Erika: Szerelemkollázs

A szörnyű borító ellenére tkp. csak azért néztem bele, mert Lajta Erika bizony nagyon jót írt korábban. Hmm, ez most annyiban eredeti, hogy (én) még nem láttam pszichiátriai jelentéseket a széppróza részeként (Csáthnál esetleg lehet még).

A kisregény egy 23 éves lány lipóti „kalandja”: vak szerelme, Zoli mellett beleszeret dokijába (nem lesz semmi…), majd meggyógyul, élve a Segíts magadon, isten is megsegít-féle népi orákulummal. (Vele is sokat beszélgetett. Ezek a f e l e s e l é s e k a legjobb részek.) Ja, amúgy depressziós volt, ami olyan mint a herpesz: csak ecsetelni lehet, kiirtani nem.

(2010)


Hasonló könyvek címkék alapján

Véronique Olmi: Tengerpart
Baráth Viktória: Egy év Rómában
Vámos Miklós: Anya csak egy van
Janković Nóra: Árnyékok illata
Oravecz Imre: Távozó fa
Szvoren Edina: Az ország legjobb hóhéra
Havas Henrik: Gaszner és Rihmer főorvos elmeosztálya
Rados Virág: Bipoláris
Ranschburg Jenő: A mélységből kiáltok
Finy Petra: Madárasszony