Strange ​the Dreamer (Strange the Dreamer 1.) 20 csillagozás

Laini Taylor: Strange the Dreamer Laini Taylor: Strange the Dreamer Laini Taylor: Strange the Dreamer Laini Taylor: Strange the Dreamer Laini Taylor: Strange the Dreamer Laini Taylor: Strange the Dreamer Laini Taylor: Strange the Dreamer Laini Taylor: Strange the Dreamer

A breathtaking new novel by National Book Award finalist and New York Times bestselling author Laini Taylor

Strange the Dreamer is the story of:

the aftermath of a war between gods and men.
a mysterious city stripped of its name.
a mythic hero with blood on his hands.
a young librarian with a singular dream.
a girl every bit as dangerous as she is in danger.
alchemy and blood candy, nightmares and godspawn, moths and monsters, friendship and treachery, love and carnage.

Welcome to Weep.

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
548 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781735063379 · Illusztrálta: Josua Hernaiz, AJ Frena, Jorge Jacinto
>!
Hodder, UK, 2018
536 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781444788945
>!
Little, Brown Books, Boston, Massachusetts, 2017
528 oldal · ASIN: B01A5VQTEE

6 további kiadás


Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Lazlo Strange · Szárája · Drévi · Dzára · Eril-Fén · Hürokkin mester · Khalixte Dágez · Rubin (Máglya) · Rúza


Kedvencelte 6

Most olvassa 3

Várólistára tette 49

Kívánságlistára tette 35


Kiemelt értékelések

budvigszandi P>!
Laini Taylor: Strange the Dreamer

“It was impossible, of course.
But when did that ever stop any dreamer from dreaming?”

Percek óta csak ülök, és még mindig nem jönnek a megfelelő szavak. Annyira gyönyörű és tökéletes volt ez a könyv, órákig beszélnék róla, de mégse tudnám kifejezni az érzéseimet.
Az elején őszintén szólva kicsit nehezen rázódtam bele a történetbe külső hatások miatt. Talán akkor szippantott be teljesen magába a könyv, amikor spoiler. Onnantól csak a fáradtság tudott megszakítani az olvasásban.
Amikor nem olvastam, akkor is folyton ez járt a fejemben. Nemcsak azért, mert eszméletlenül kíváncsi voltam a továbbiakra, hanem mert annyira érdekes, annyira egyedi, annyira átérezhető volt. Az írónő által felépített világ és teremtett karakterek annyira hozzám nőttek, hogy még így másnap se érzem, hogy végeztem a könyvvel. Olyan, mintha még mindig ott lennék velük. Talán azért, mert nagyon nem akartam, hogy vége legyen. A nyelvezet és az írásmód is elképesztően gyönyörű.
Én eddig talán sose mondtam, hogy szerelmes vagyok egy könyvbe vagy azzal kapcsolatban bármibe. De most úgy érzem, hogy ez a lehető legjobb szó. Szerelmes vagyok a Strange the Dreamerbe. A történetbe, a borítóba, a világba, spoiler, az egészbe. Nevettem, sírtam, mosolyogtam, dühöngtem. Voltak benne annyira fájdalmasan szívmelengető pillanatok, amelyek olyan érzéseket ébresztettek bennem, melyeknek eddig létezéséről se tudtam. spoiler
Mindezek mellett rengeteg gondolat van ebben a történetben ember és ember közti kapcsolatról, félelemről, álmokról, bűntudatról, önmagunkkal való küzdésről, szeretetről, és annyi, de annyi minden másról. Az utolsó szót elolvasva legszívesebben visszalapoztam volna a legelső oldalra, és újra átéltem volna az egészet. És újra, és újra, és újra…
Hatalmas kedvencet avattam ezzel a könyvvel. Nem tudom, mi lesz velem a következő rész megjelenésééig. Úgy érzem, száz újraolvasás se lenne elég.
spoiler

“You’re a storyteller. Dream up something wild and improbable," she pleaded. „Something beautiful and full of monsters.”
“Beautiful and full of monsters?"
“All the best stories are.”

2 hozzászólás
áfonyamuffin>!
Laini Taylor: Strange the Dreamer

Olvasni ezt a könyvet olyan érzés volt, mintha nyitott szemmel álmodtam volna. Ez az első könyv, amit olvasok Laini Taylor-tól és azt kell, hogy mondjam teljesen felkeltette a figyelmemet és ez után szívesen olvasnék tőle. Kellett egy pár nap, amíg megérett bennem ez az értékelés.
Meg kell, hogy mondjam egészen lassan sikerült befejeznem, a történet, főként az elején lassan bontakozik ki, így néhol elveszettnek éreztem magam, mi is fog történni a könyvben. Emellett viszont, ahogyan kibontakoztak az események elég nehezen tudtam lerakni a könyvet. Ellenben nem akartam, hogy vége legyen a könyvnek, emiatt kicsit gondban voltam… Általánosságban a könyveket mindig magammal szoktam vinni, metrón vagy mozgólépcsőn szoktam olvasni, de ez a könyv mérete annyira nagy, nem volt esélyem se ilyesmire. Főleg mivel legalább két kézzel kellett tartanom a könyvet normál esetben is. Így viszont meghosszabbítottam az olvasásomat!
A történet nagyon eredeti. Fog egyes fantasy elemeket és zseniálisan a saját ötletei szerint formálja át. Emellett persze a világ nem teljesen fordul ki, nem változik teljesen fantasy világgá, de megkapta azt a pluszt, ami miatt az ember csak többet akar tudni.
Lazlo az első pillanatban belopta magát a szívembe. Igencsak felfrissítő egy karakter, akivel mindenkinek találkoznia kell! Egy végtelen kedves és melegszívű férfival (!!) találkozunk, és belepillanthatunk egy keveset a múltjába is. Nagyon tetszett az ötlet, hogy egy fantasy könyv főszereplője egy könyvtáros és már a 20-as éveit tapossa. A történet folyamán kissé naivan áll egyes dolgokhoz, de ezt ő is belátja és végig hű marad a saját véleményéhez, értékeihez. A többi karakterben az tetszett, hogy egy kicsit mindkét oldalukat megismerhetjük. Senki sem csak jó, senki sem csak rossz – minden attól függ kinek a szemszögéből nézzük. Emellett nagyon erősen jelen vannak az emberi érzelmek, hogy milyen is feldolgozni a gyászt. Jelen vannak olyan problémák, mint az osztályok közötti kapcsolatot (hogyan kezeli a gazdag a "szegényeket"), a rasszizmus is megjelenik benne, és sok más is.
A fő szerelmi… kissé instant lávos lett, viszont egyáltalán nem zavaró. Ezzel magamat is megleptem, mert rendre elveszi a kedvemet az ilyen a könyvek olvasásától, de itt nem érdekelt. Sőt!
Összességében azt mondhatom, hogy a 2017-es év egyik kedvenc olvasmánya lett. Lazlo-t imádom, és legszívesebben megölelgetném. És kíváncsian várom a folytatást, mivel a vége nem kicsit készített ki….

AranyCsillag >!
Laini Taylor: Strange the Dreamer

Az eleje kicsit lassan indult (így másodszorra jobban feltűnt, mert már vártam a végét :D), a vége pedig még mindig idegtépő. Imádom! ♥ :D

Asren229>!
Laini Taylor: Strange the Dreamer

Kellemes kis olvasás volt, talán a történet lassúsága miatt nem adtam meg azt az öt csillagot, de ez nem von le semmit a könyv értékéből ( talán csak annyit, hogy kevesebb néha több :D), plusz a szereplők, főleg Lazlo, különösképp a szívemhez nőttek.
Az írásmódja gyönyörű volt, élveztem olvasni, szóval bátran tudom ajánlani, aki szereti a fantasy műfajt, de annak is aki a fantasyn felül valami többre vágyik, mert szerintem ez a könyv képes megadni azt a pluszt, ami miatt a műfajt „nem annyira kedvelőket” is megfoghatja.
Mindenképp izgalommal várom a következő könyvet! :)

robnor>!
Laini Taylor: Strange the Dreamer

Hol is kezdjem… ez egy jóindulatú négy csillag. A történet csigalassúsággal bontakozik ki, de azt is mondhatnám, hogy ki sem bontakozik. A könyv 80%-át leírások tömkelege tarkítja, ebből simán lehetne húzni 100-200 oldalt, nem válna hátrányára. Egyetlen karakter van jól kidolgozva ez pedig a főszereplő, Lazlo, a többiekről nagyon keveset tudunk meg, és amit megtudunk az sem teszi egyiket sem kedvelhetővé. A történet igazából nem tartogatott számomra meglepetést, kicsit kiszámíthatónak éreztem.
Tény, hogy szépen van megírva, és azért valószínűleg a folytatást is elolvasom.


Népszerű idézetek

vgabi >!

It was impossible, of course.
But when did that ever stop any dreamer from dreaming?

abstractelf>!

Lazlo couldn’t have belonged at the library more truly if he were a book himself. In the days that followed—and then the months and years, as he grew into a man—he was rarely to be seen without one open in front of his face. He read while he walked. He read while he ate. The other librarians suspected he somehow read while he slept, or perhaps didn’t sleep at all. On the occasions that he did look up from the page, he would seem as though he were awakening from a dream. “Strange the dreamer,” they called him. “That dreamer, Strange.”

Kapcsolódó szócikkek: Lazlo Strange
abstractelf>!

On the second Sabbat of Twelfthmoon, in the city of Weep, a girl fell from the sky.

(első mondat)

abstractelf>!

Names may be lost or forgotten. No one knew that better than Lazlo Strange. He’d had another name first, but it had died like a song with no one left to sing it.

Chapter 1 - Mysteries of Weep

áfonyamuffin>!

But dreams were a different matter. He was Strange the dreamer. This was his realm, and there were no limits here.

349. oldal

áfonyamuffin>!

„Do I look like a clock?” inquired the warrior. „Is my face round? Are there numbers on it?”
„If your face were a clock,” Lazlo reasoned slowly, „I wouldn't ask you what time was. I'd just look at you.”
„Fair point,” admitted Ruza.

422. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lazlo Strange · Rúza
áfonyamuffin>!

Drave scoffed. „Doesn't involve destruction? That's like me asking you not to be a mealy-mouthed poltroon.”
Lazlo's eyebrows shot up. „Poltroon?”
„Look it up,” snapped Drave.
Lazlo turned to Ruza. „Do you think I'm a poltroon?” he asked, the way a young girl might ask whether her dress was unflattering.
„I don't know what that is.”
„I think it's a kind of mushroom,” said Lazlo, who knew very well what poltroon meant. Really, he was surprised that Drave did.
„You are absolutely a mushroom,” said Ruza.
„It means 'covard,'” said Drave.
„Oh.” Lazlo turned to Ruza. „Do you think I'm a coward?”
Ruza considered the matter. „More of a mushroom,” he decided.
To Drave: „I think you were closer the first time.”
„I never said he was a mushroom.”
„Then I'm confused.”
„I take it as a compliment,” Lazlo went on, purely for the infuriation of Drave. It was petty, but fun. „Mushrooms are fascinating. Did you know they aren't even plants?”
Ruza played along, all fascinated disbelief. „I did not know that. Please tell me more.”
„It's true. Fungi are as distinct from plants as animals are.”
„I never said anything about mushrooms,” Drave said through gritted teeth.
„Oh, I'm sorry. Drave, you wanted something.”
But the explosionist had had enough of them. He flung out a hand in disgust and stalked off.

423. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Drévi · Lazlo Strange · Rúza
áfonyamuffin>!

„The library knows its own mind,” old Master Hyrrokkin told him, leading him back up the secrets stairs. „When it steals a boy, we let it keep him.”

16. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hürokkin mester
áfonyamuffin>!

He read while he walked. He read while he ate. The other librarians suspected he somehow read while he slept, or perhaps didn't sleep at all.

16. oldal

áfonyamuffin>!

Understanding came slowly and then, all at once.

239. oldal


A sorozat következő kötete

Strange the Dreamer sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Rick Riordan: The Blood of Olympus
Jen Calonita: Go the Distance
Sarah J. Maas: Crown of Midnight
Cassandra Clare: Lord of Shadows
Christelle Dabos: The Memory of Babel
Rick Riordan: The Red Pyramid
Leigh Bardugo: Crooked Kingdom
Sabaa Tahir: A Torch Against the Night
Robin LaFevers: Grave Mercy
Colleen Houck: Tiger's Quest