A ​rémálmok múzsája (A különös álmodozó 2.) 35 csillagozás

Muse of Nightmares
Laini Taylor: A rémálmok múzsája

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Szárája ​hatéves kora óta rémálmokkal élt és azokkal vett levegőt. Azt hitte, már minden rosszat látott, más semmi sem lephette meg. Rosszul gondolta.

A tragédia után sem Lazlo, sem Szárája nem ugyanaz már, mint akik voltak: egyikük istenné, másikuk szellemmé lett. Próbálják valahogyan megtalálni új énjeik határait, miközben a sötét elméjű Minja bezárva tartja őket, véres bosszújára készülve Könny ellen.

Lazlo lehetetlen döntésre kényszerül – mentse meg a nőt, akit szeret egyedül, vagy mindenki mást? –, miközben Szárája reménytelenebbnek érzi magát, mint valaha. Néha csak a legnagyobb borzalmak ismertethetik meg velünk saját énünk legmélyét, Szárája pedig, a rémálmok múzsája még nem fedezte fel, mire is képes igazán.

Ahogyan az emberek és istenivadékok próbálnak magukhoz térni, miután a citadella majdnem lezuhant, új ellenség árnyékolja be törékeny reményeiket, és újabb rejtélyek merülnek fel a mesarthiummal kapcsolatban: honnan jöttek az istenek és miért?… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás

>!
Maxim, Szeged, 2019
528 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634990505 · Fordította: Komáromy Zsófia

Kapcsolódó zóna

!

Laini Taylor

6 tag · 3 karc · Utolsó karc: 2020. április 20., 22:48 · Bővebben


Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Lazlo Strange · Szárája · Minja


Kedvencelte 9

Most olvassa 5

Várólistára tette 73

Kívánságlistára tette 93

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

kellyolvas P>!
Laini Taylor: A rémálmok múzsája

A szerző stílusa utánozhatatlan. Annyira részletgazdagon ír, hogy gond nélkül elképzelhettem mindent, a szobák falán elhelyezkedő apró díszítésektől kezdve a léghajók repkedését a portálokon át. Gyönyörű mondatokkal fogalmaz, minden sorral egyre csak elmerültem a világában, nem is szerettem megszakítani az olvasást, érdemes ráérős időben elővenni. A világteremtés meg egyenesen a kisujjában van ennek a nőnek, az első részben megismerteken túl újabb helyszínek tárultak elém, térben és időben is újabb utazásokra vitt.
Hatalmas fantáziával rendelkezik Laini, és ez a mitológia kialakításában már bebizonyosodott az első részben, de itt is lenyűgözött a szerző az újabb előzménytörténetek kapcsolódásával, a múlt és a jelen összefonódásával. Minden kiderült a végén, természetesen az is, hogy miért felejtették el a város igazi nevét, mi történt valójában itt 200 évvel ezelőtt.
Szárája és Lazlo történetével párhuzamosan fut egy előzménytörténet is, Kora és Nova egy távoli világban élnek, eladósorban lévő nővérek ők, ahol a nők dolga a munka, gyerekszülés és a hallgatás. Nincs más reményük kitörni ebből a kilátástalan helyzetből, mint várni a mezárthokra, akik időnként a léghajójukon elviszik magukkal a tehetséggel megáldott egyéneket. Mindketten azok, de csak Korát viszik magukkal, elszakítva egymástól a testvéreket, akiknek ezután nem áll másból az életük, mintsem vágyakozni arra, hogy újra találkozhassanak. Szívbemarkoló a fájdalmuk, és a küzdelmük, amin átmennek több emberöltőn át, végül kapcsolódnak a jelen eseményeihez. Nekem ez fontos része volt a regénynek, többször is megsirattam a testvéri szeretetük erősségét és a szabadságvágyukat.
Egyébként az egész könyve ez volt jellemző, torokszorító érzéssel olvastam, de imádtam minden sorát. Próbáltam lassan haladni, ami adódik is a lassan hömpölygő cselekmény révén, épp ezért nem is ajánlom azoknak, akik a gyors ütemű könyvekre vágynak. Ez a regény a fantasyk esszenciája, nekem kimondottan jutalomfalatnak számít. Ki akartam élvezni minden érzést, amit kivált belőlem ez a regény, legyen az fájó vagy örömteli, el akartam gondolkodni a mondanivalóján. Gombóccal a torkomban aggódtam a szereplőkért, akik a szívemhez nőttek, a régiekért éppúgy, mint az újakért. Kora és Nova mellett még rengetegen kapcsolódtak a sztorihoz, illetve a régieket sikerült jobban megismerni. Például Minját, akit az első részben egyáltalán nem kedveltem, de most annyi minden kiderült róla, szinte elképzelhetetlen, hogy hat évesen min kellett keresztül mennie. Mindenki változik és fejlődik a regény során, és a végén megláthattam, hogy ennek a kislánynak is más lesz az élete. Meg kell említenem, hogy a történet az első részhez hasonlóan nem egy szerelmes lányregény. Bár nagyon fontos része most is Lazlo és Szárája szerelme, ennél sokkal többet ad, megmutatja az egész keretet, és ezt nem rózsaszín szemüvegen keresztül láttatja. A múlt, benne az istenekkel és tetteikkel, nagyon megrendítő. Az egész gyereknevelde léte értelmet nyer, és komoly etikai kérdéseket feszeget, ami a való világban is előfordulhat, leszámítva a szuperképességeket.
A történet lezárásával elégedett vagyok, ugyanis pont annyira hagyta nyitva a szerző, hogy kívánjam a folytatást, de megelégszem, ha egy új sorozattal jelentkezik, ahol találkozhatok még ezekkel a szereplőkkel is, de a felépített mitológiát mindenképp szeretném újra élvezni.

schesztiஐ P>!
Laini Taylor: A rémálmok múzsája

Nagyon-nagyon vártam Szárája és Lazlo történetének folytatását, és most azt hiszem, annál még sokkal többet is kaptam. A szerelmi szál finoman rezeg a könyvben, de annyi minden másról is szól.

Laini csodálatosan építette fel a mitológiát az első kötetben, ebben a részben pedig mindenre választ kapunk, minden korábbi apró mozzanat értelmet nyer.
Az előzménytörténet, Kora és Nova története összetörte a szívem. :(

Nagyon szerettem, hogy Minja életének darabkái is a helyükre kerültek; imádtam az álmában járni, és Szárájával együtt nagyon szerettem volna segíteni a kislánynak. Megmenteni őt – magától, a múltjától. Meg ugyan nem szerettem meg maradéktalanul, de teljesen megértettem és nagyon sajnáltam őt.

Sokszor nagyon izgultam, könnyes szemmel, rettegve vártam, hogyan tovább. Laini csodaszépen ír, így hiába a sokszor kalandos helyzetek, lassan haladtam vele. De imádtam minden sorát.

BBetti86 >!
Laini Taylor: A rémálmok múzsája

Mivel a vége lényegesen jobban tetszett, mint a regény első fele, egyrészt: tudom szeretni ezt a könyvet. A világát, az angyalok/istenek történetét, a szereplőit, ahogy olyan a befejezése, hogy akár egy újabb sorozat is elindulhatna innen, miközben véget is ért egy történet. Hogy is szokták mondani? Az egyik történet vége egy másik kezdete. Erre a regényre ez bőven igaz.
Ám nem tudom elfelejteni, hogy nagyon sokáig tartott, mire tényleg elindult a regény. Vagy 200-300 oldalon át alig élveztem, leginkább szenvedtem vele. Lazlo felfedezte a képességét, ő is egyike az istenivadékoknak. Ráadásul a legritkább képességgel megáldva. Egy kovács, aki azt tesz az istenek fémével, amit csak akar. De azonnal sakkhelyzetben is találja magát: a szerelme halott, és az egyetlen lény, aki a szellemét mellette és valósan tudja tartani, minden emberen véres bosszút akar állni, amihez Lazlo lenne az eszköze. Ettől kezdve azon szenvednek a szereplők, mi legyen. Próbálnak így-úgy hatni Minjára. Lényegében nem történik semmi, csak mindenki fenyegeti a másikat. Jó 2-300 oldalon át.
A múltba tett kitérők, a két lánytestvér története sokkal érdekesebb, de az alig egy-egy fejezet beágyazva az események közé.
Majd a szálak összeérnek, és értelmet kap, amit addig megtudtunk Nováról. Itt indul el tényleg a történet, a könyv felén túl. Innentől izgalmas, drámai és mágikus. A képességek sokfélesége, a rengeteg szenvedés, amit az istenek hoztak magukkal. Akciók vannak, nagy csaták elmében és fizikálisan. Nagy veszteségek, nagy csodák. Jó értelemben mesét idéz. Kár, hogy olyan hosszú volt eddig a felvezetés, azt éreztem a könyv legnagyobb hibájának.
Tetszett, hogy a jelen szereplői esélyt kapnak változni és jobb döntéseket hozni. A régi, Istenölő által megölt istenek egyértelműen pokoliak voltak spoiler, de a többiek meg tudják bánni a bűnöket, fejlődhetnek. A főhős szerelmes pár talán jobb az átlagnál, de nem is ők az emlékezetesek a könyvben. Minja és Nova sokkal izgalmasabb és érdekesebb karakterek.
Zárásul talán annyit, hogy érdemes az első részt is elolvasni. Sok a visszautalás, abban a 200 oldalnyi semmiben bőven volt rá tér és idő, de azért az eredeti regény élménye jobb.

Kikyo>!
Laini Taylor: A rémálmok múzsája

Túlzás nélkül állíthatom, hogy Laini Taylor A különös álmodozó duológiával a fantasy-irodalom esszenciáját alkotta meg.
Teljes értékelésem: https://www.gcksbookreviewblog.com/2020/07/ertekeles-be…

Lenke_M P>!
Laini Taylor: A rémálmok múzsája

A fantasy legjava. De tényleg.
Ennyire csodálatos olvasmányélményt csak Laini tud okozni. Mert ez egyszerűen csodálatos. A leírások érzelmesek és gyönyörűek. Meseszépem ír minden emberi érzésről, annyira, hogy képes volt megríkatni a könyv végére. És ezek nem a szomorúság könnyei voltak. A csodálaté. A színtiszta csodálaté amit a könyv kiváltott belőlem. Mert erre nem találok jobb szót, mint azt, hogy csoda. Csoda, csoda, csoda.
A kötet magába foglalja az isteneket, a hatalmuk önzőség, becsvágy és zsarnokság miatti elnyomásukat. Magába foglal egy balladába illő, lehengerlő és szívszorító szerelmi történetet. Egy elbűvölő világot, sok sok karakterfejlődést és szívet tépő leírásokat. Ez a könyv számomra annyira egy misztikum, annyira egy varázslat, hogy nagyon sokáig nem tudtam napirendre térni felette. Laini lenyűgöző szavai, epikus világa belevésődött az agyamba és szerintem jól van ez így.
Én mindig is egy kiadói klisének tartottam azt a mondtatot, hogy egy második rész ami felülmúlja az elsőt. De ennél a regénynél tényleg így volt. Ambár igazából nem is felülmúlta, hanem tovább tovább és tovább fokozta azt a misztikumot és csodát amit már elkezdett felépíteni.
Mindenkinek aki egy kicsit is kedveli a fantasyt kötelező olvasmány.

Váczi_Fanni>!
Laini Taylor: A rémálmok múzsája

Úristen, el sem hiszem hogy vége! Imádom ezt a sorozatot. Ez a rész pedig még az előzőnél is jobb volt. Ez a történet megmutatta, hogy még a "gonoszok"nak is van okuk anna lenni (kivéve pár gonosz istent). Örültem hogy a múltat is megismerhettük és minden titokra fényderült. A karaktereket is csak mégjobban megszerettem.
Ajánlom minden fantasy rajongónak ezt a duológiát.

>!
Maxim, Szeged, 2019
528 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634990505 · Fordította: Komáromy Zsófia
Heléna_Szilágyi I>!
Laini Taylor: A rémálmok múzsája

"Megismerkedhetünk istenekkel, egy kidolgozott és szerteágazó mitológia-rendszerrel, nyelvekkel és új fogalmakkal, több párhuzamos világgal, a felnőtté válás göröngyös útjával, és tragikus emberi sorsokkal, mindezt egy olyan köntösben, amit áthat a mesék szeretete, ettől a történet atmoszférája mind végig varázslatos és szerethető…
Szép ívű jellemfejlődéseket, szerelmek, testvéri és baráti kapcsolatok alakulását követhetjük végig két köteten keresztül, amely során nemcsak a rengeteg feloldhatatlannak tűnő és fájdalmas konfliktus megoldását láthatjuk, de az istenek származására és céljaira is választ kapunk…
Szívesen olvastam volna tovább, vagy kalandoztam volna még a számtalan világban, amit az írónő kitalált, de ez a történet ezzel véget ért. Remélem, hamarosan újabb könyveket is olvashatok majd az írónőtől."

Teljes cikk: https://lenduletmagazin.hu/amikor-az-almodozo-talalkozi…

Mandula8>!
Laini Taylor: A rémálmok múzsája

Letehetetlen volt, imádtam. Persze, voltak hibái, de egyszerűen annyira magával ragadott, hogy ezek felett szemet hunytam. Igazi szórakozást, kikapcsolódást nyújtott.

Gyöngyi_Vig P>!
Laini Taylor: A rémálmok múzsája

Az előző résznél sokkal sötétebb spoiler, egyes helyeken pedig egyenesen beteg spoiler, de olyan szépen van megírva, mint az első rész. A Kora-Nova-szállal először nem tudtam mit kezdeni, de miután időben el tudtam helyezni spoiler, kezdett összeállni a kép.
Tetszett, hogy többet megtudunk a világról, habár nem hittem volna, hogy ilyen irányba fog elmenni (vagy inkább innen indul) ez az egész isten-dolog.
Összességében tetszett mindkét rész off, egyszer majd sort kerítek az írónő Füst és csont leánya-sorozatára is.

KD24>!
Laini Taylor: A rémálmok múzsája

A történet annyira magával ragadó, hogy szinte le sem lehet tenni.. Az írónő kiválóan jeleníti meg az érzelmeket, a szereplők árnyaltak és egytől egyig jelentős karakterfejlődésen mennek keresztül. A negatív karakterek emberiek voltak, érthető motivációkkal, bár néha kicsit sok volt a bosszúvágyból, illetve Minja cselekedetei is inkább gyerekes hisztinek tűntek. Sajnáltam, hogy Könny kicsit háttérbe szorult az első részhez képest, de örültem, hogy új karaktereket és történeteket is megismerhettünk. Olyan könyv ez, amit bármikor szívesen újraolvasnék.


Népszerű idézetek

Marcsi061 >!

Önteltségnek tűnik, ha az ember saját magát dicséri, viszont a barátainak épp az a dolguk, hogy megtegyék helyette.

79. oldal

Marcsi061 >!

A régi álmok helyét mégis mindig újabbak veszik át, amint az eredetiek valóra válnak, akár az erdőben fává növekvő magok, a kívánságok új generációjaként.

518. oldal

Marcsi061 >!

Bármilyen remény vagy álom esetében eljön az a pont, amikor az ember vagy azt adja fel, vagy minden mást. És ha az álmot választja, ha nem mond le róla, akkor többé nincs megállás, mert már csak ez maradt neki.

335. oldal

kellyolvas P>!

Mióta megismerték egymást, az éjszakáért éltek, és rettegtek a napfelkeltétől, mert az szétválasztotta őket. Most azonban nappal volt, mégis együtt lehettek.
– Emlékszem – felelte Lazlo nagy nehezen, karcos hangon. A kezét még mindig Szárája bőrén tartotta, a tenyere körbesiklott a csípőjén, hogy átfogja a derekát. Ujjainak vége összeért a lány hátán. Elöl a hüvelykujja a hold ezüstös vonalát cirógatta, meg a csillagok sorát, köztük az egyetlen, árva lepkével. Nem is látott mást, csak a kék bőrt, és rajta az ezüst holdat, csillagokat, lepkét. Szárája volt neki az égbolt. A férfi bódultan, megigézve előrehajolt, és az egyik csillaghoz érintette az ajkát. Szárája megborzongott az érintésétől. A csillagok a fantombőrén voltak, de egyben a lelkében is, és eltöltötték fénnyel. Ahol Lazlo a hasához ért, felragyogott a bőre, és a lány megremegett. Lazlo félig lehunyt szemmel is látta ezt, és elámult. Megcsókolt egy másik csillagot. Szárája bőre alatt fény lüktetett. Úgy nézett ki, akár a kék selyemmel betakart gléva. Szárája úgy érezte, mintha madártollak simogatnák, borzongatóan, hullócsillagok gyönyörűségével, ami felülemelkedett a test határain. A férfi hajába fúrta az ujjait, Lazlo pedig tovább cirógatta a hasát a hüvelykujjával, fénypászmákat húzva. Az ezüstszínű tinta tündökölt a keze alatt, és bárhol ért a lány bőréhez, az gyöngyházfénnyel ragyogott fel, belső izzással.

105

Kapcsolódó szócikkek: Lazlo Strange · Szárája
ildikeee>!

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer a csend, ami arról álmodozott, hogy egyszer majd dal lehet belőle, aztán rád találtam, és most minden csupa zene.

492. oldal

Marcsi061 >!

– Az nem gyengeség, ha valaki a békét választja háború helyett.

30. oldal

Heléna_Szilágyi I>!

A termékenység, a szexualitás, a kitartás, a képesség arra, hogy életet adjon: ezek voltak egy nő erői, és a tetoválás ezek előtt tisztelgett, a hagyományon keresztül összekötve ezeket a lányokat az ősanyáikkal, évszázadokon átívelve. Ám mindez valójában többről szólt a termékenységnél. Szárája most más maga is érezte. A tetoválás egy újfajta érettséget szimbolizált, igen, de nem csupán a gyermekszülésre vagy a házasságra. Az ilálith azt is jelezte, hogy a serdülő nő felvállalja önmagát: kilép a gyermekkorból, hátrahagyja azon énjét, melyet mindig csak mások formáltak, és új önazonosságot épít fel magának a saját erejéből, egyéni választásai szerint.

102. oldal

ildikeee>!

A kívánságok nem maguktól válnak valóra. Csupán céltáblák, amelyeken az ember kijelölheti mindazt, amire vágyik. De utána saját magának kell betalálnia a célba.

516. oldal

Heléna_Szilágyi I>!

Egymástól elválasztva olyanok voltak mindketten, akár a kiáltás a pusztában, ahol nem verhetnek visszhangot a falak. Sehogy sem juthattak vissza egymáshoz, nem maradt nekik más, csak a néma csend: a keserves évtizedek tükörkép nélkül, visszhang nélkül, és önmaguk nélkül.

494. oldal

2 hozzászólás
gocsi>!

A múlt helye pontosan ott van, mögöttünk. (…) Ha nem hagyjuk ott, akkor bizony teljesen eltölti a jelent, és folyton csak bele-belebotlunk

286. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Colleen Houck: A tigris küldetése
Rick Riordan: Neptunus fia
P. C. Cast – Kristin Cast: Megjelölve
Josephine Angelini: Istennő
Rachel Vincent: Add a lelkedet
Margit Sandemo: Kísértetkastély
Sabaa Tahir: Szunnyadó parázs
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna