Ennél a könyvnél elég sokáig nem éreztem azt, hogy YA fantasyt olvasnék. Gazdag szókincs és nyelvi igényesség jellemzi a szöveget, és a magyar fordítás ehhez csak hozzátesz.
Azok, akik prögős fantasy olvasására vágynak nem biztos, hogy megtalálják a számításukat. A történet elég lassan csordogál, de mégis annyira élvezetes így szemlélni a világot amit az írónő megalkotott, a karaktereket és a történéseket.
A történet szerkezete különleges, abból a szempontból, hogy érdemes minden (apró) részletre odafigyelni, mert fontos utalásokat találunk arra vonatkozólag, hogy kivel mi fog történni és ki kicsoda lehet.
Lazlo egy fantasztikus és szeretnivaló karakter, aki a könyvekbe és Könny rejtélyébe temetkezik, csak álmodozva arról, hogy ő valaha nagy kalandokat fog átélni.
Lazlót szerzetesek nevelték fel és a Strange családnév arra utal, hogy idegen akinek nincs senkije és nem tudni, hogy honnan is származik. Kisfiúként is szerteágazó képzelettel bírt, csatákat vívott, elment távoli helyekre, amit a szerzetesek nem néztek jó szemmel. A szerencsének (vagy ha úgy jobban tetszik a sorsnak) köszönhetően egy nap elküldik a könyvtárba, ahol ott is ragad.
Különös szenvedélyének, Könny rejtélyének hódolva, összeszed minden információt, ami a könyvtárban megtalálható és megtanulja a nyelvet a fellelhető dokumentumok alapján. Az adatokat gondosan rendszerezi hosszú évek kitartó munkája során, ami rajta kívül senki mást nem érdekel.
Egy napon azonban történik valami. Lazlo jó természetéből fakadóan segít Thyon Neronak, és ezzel nem is sejtve megváltoztatja mind a kettőjük életét.
Könny iránti kíváncsisága, szeretete és hosszú évek álmodozása rábírta arra, hogy kiálljon Erin-Fén elé, hogy had lehessen az expedíció tagja.
Lazlót szinte mindenki hamar megkedveli alázatossága, jó természete és a történetei miatt. Nyitottsága mások felé példát mutathat másoknak, ám 200 év elnyomását nem lehet egyik napról a másikra elfelejteni és megbocsátani, főleg ha valaki gondoskodott róla, hogy soha el ne felejtsék.
Az utóbbi időben szerencsém volt több olyan fantasyt is olvasni, aminek mélyebb jelentéstartalma van és én ennek kifejezetten örülök. A könyv többek között foglalkozik az elnyomással, erőszakkal és a rasszizmussal és ezek hatásaival (akár) generációkon át.
Könnyű valakit megítélni a spoiler bőrszíne alapján, pláne ha ahhoz csak rossz dolgokat tudunk társítani. De mi van akkor, ha valakiről aki ránézsére olyan, mint a többség kiderül, hogy mégsem az akinek látszik. Létezik, hogy egyből megfeledkezünk annak a személynek a kiváló jelleméről, a tetteiről? Nos, ezért is érdemes ezt a könyvet elolvasni.