A ​különös álmodozó (A különös álmodozó 1.) 146 csillagozás

Strange the Dreamer
Laini Taylor: A különös álmodozó

Az ​álom választja az álmodót, nem fordítva – és az ifjú Lazlo Strange, a háborúban elárvult segédkönyvtáros mindig is attól tartott, hogy az ő álma bizony rosszul választott. Ötéves kora óta megszállottja egy rég elveszett, rejtélyes városnak, de a fiatalember nem elég vakmerő ahhoz, hogy nekiinduljon felkutatni a legendás helyet, átszelve a fél világot. Ám amikor döbbenetes lehetőséget kínál fel számára az Istenölő nevű hős és legendás harcosokból álló csapata, Lazlo úgy dönt, meg kell
ragadnia ezt az esélyt, különben örökre elveszíti az álmát. Mi történt a mitikus városban kétszáz évvel ezelőtt, ami elvágta a világtól? És ki lehet a kék bőrű istennő, aki újra meg újra felbukkan Lazlo álmaiban? A válaszokat az ősi város rejti…

„Taylor gazdagon kidolgozott világot tár elénk lírai és komplex leírásokkal. Az istenek és emberek konfliktusáról szóló meséje mítoszba illő, akárcsak Lazlo jellemfejlődése, ahogy szerény, álmodozó könyvtárosból a szemünk előtt valami sokkal… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás Maxim

>!
Maxim, Szeged, 2018
544 oldal · ISBN: 9789634990888 · Fordította: Komáromy Zsófia
>!
Maxim, Szeged, 2018
544 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632619347 · Fordította: Komáromy Zsófia

Kapcsolódó zóna

!

Laini Taylor

8 tag · 3 karc · Utolsó karc: 2020. április 20., 22:48 · Bővebben


Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Lazlo Strange · Szárája · Thyon Nero · Drévi · Eblíz Tod · Eril-Fén · Hürokkin mester · Khalixte Dágez · Minja · Rúza


Kedvencelte 33

Most olvassa 14

Várólistára tette 258

Kívánságlistára tette 226

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

Klodette>!
Laini Taylor: A különös álmodozó

Laini Taylor egy igazán extravagáns és egyedi írónő, ezért nem is nagyon kell meglepődni, hogy az általa alkotott történetek is pontosan ugyanolyanok, mint ő maga.
A különös álmodozó, akárcsak a címe, roppant különös, kivételes és cseppet sem mindennapi sztori, ami egyszerre jól megírt fantasy, mitológiai témákkal átszőtt hőseposz és egy furcsa, romantikus szálakkal teletűzdelt mítosz.
A sztori maga lassan indult be, az első két-három fejezet után úgy volt, hogy nem is folytatom tovább, mert egyszerűen nem volt türelmem kivárni, hogy végül mivé is forrja ki magát?!
Szerencsére nem adtam fel, vettem egy nagy levegőt és kapott egy újabb esélyt, ami végül teljesen kifizetődött, hiszen kiderült, hogy egy igazán megismételhetetlen történetről van szó.
Akik olvasták a Füst és csont leányát és folytatásait, azok tudják, hogy az írónő stílusa rendhagyó, a fogalmazásmódja kicsit sem hasonlít a megszokotthoz, a szereplői kivételesek, a világok pedig, amiket megteremt, páratlanul sajátosak.
Ebben a regényben bizony egy fia klisét sem lehet találna, ami már önmagában nagy szó. A történet tele van fordulatokkal, megosztó múltú karakterekkel, kissé furcsa világfelépítéssel, valamint lélekkel. Laini Taylor ugyanis szó szerint beleírta a lelkét ebbe a sztoriba. Ez minden oldalon látszik, érződik.
Mi olvasók, Lazlo, a főszereplő segédkönyvtáros személyével együtt indulhatunk útnak egy olyan kalandra, aminek a végén egy régen elveszett és elfeledett város rettentő titkaira derül fény. Ha emlékeztek még az Atlantisz, az elveszett birodalom című Disney mesére, akkor bizonyosan sejtitek, hogy miről beszélek.
Egyszerre lírai és szívhez szóló, drámai és kalandos, tele akcióval és szerelemmel. A szereplők fájdalmas életútja, valamint a negatív és gonosz karakterek tetteinek súlya jól kiegészítik egymást.
Készüljetek fel, hogy a lezárás cseppet sem hoz megnyugvást, sőt, még több kérdést vet fel és még több lehetséges jövőképet vetít előre.

Bővebben pedig:
https://klodettevilaga.blogspot.com/2018/06/konyvkritik…

1 hozzászólás
reccs P>!
Laini Taylor: A különös álmodozó

Laini Taylor egy igazi mesélő. Egy elképesztő tündérmesét alkotott meg, ami egyszerre gyönyörű és borzalmas, izgalmas és félelmetes.
A leírásai annyira részletesek, pontosak és követhetőek, hogy azonnal el tudjuk képzelni ezeket az egyszerre mesebeli, mégis valóságos embereket, tájakat, épületeket.
Lazlo egy nagyon különös, de megnyerő karakter. Olyan, mint egy átlagos mellékszereplő, egy okos és jóságos jellem, aki a hőst segíti a győzelemhez, de ő maga sosem áhítozik az elismerésre. Egy „hobbit típusú” karakter, aki a maga egyszerűségével, láthatatlanságával hatalmas meglepetést okoz, mikor bekerül azoknak a soraiba, akik tetteikkel a történelmet alakítják. Nagyon jól bánik az írónő a személyiségével: végig megmarad önmaga, még akkor is, mikor hatalmas változások érik.
Szárája is különleges és érdekes személyiség, aki belső ellentmondásaival nagyon illik ebbe a történetben, amiben gyakran nehéz döntenünk, hogy végülis ki számít jónak, ki pedig rossznak.
Bár nem unatkozhatunk egy percre sem, a történet elég lassú folyású. Egy aprócska patakként indul, majd a rengeteg újabb és újabb részletnek köszönhetően a végére egy hatalmas folyóvá szélesedik. Egy igazán különleges történetet kísérhetünk végig, amelyben a szemünk láttára bontakozik ki egy hős élete.
Ez az istenekkel, szörnyekkel, hősökkel teli világ teljesen beszippant mindenkit, aki enged a csábításnak, hogy egy varázslatos kaland részese legyen.

2 hozzászólás
Mrs_Curran_Lennart P>!
Laini Taylor: A különös álmodozó

Egy kicsit másra számítottam, mivel nem olvastam értékeléseket a könyvről. Persze mit is gondoltam! Az írónőnek nagyon különleges fantáziája van, most is rendkívüli világot alkotott, ahol a cselekmény ismét a gyűlöletre épül.
Főhösünk Lazlo Strange egy árva fiú, aki kisgyermekként kerül az apátságba, majd a történetek szeretete révén könyvtáros lesz. Kedvenc története egy titokzatos városról szól, ahová 200 éve senki sem jutott el, a sivatag közepén. Tökélyre fejlesztve az álmodozást rengeteg csodát képzel el, de ez meg sem közelíti azt, amit az utazása végén ott talál.
Bár volt a történetben sok leíró rész, meg lassabb folyású történés, de egy percig sem untam, engem végig elvarázsolt. A fél csillag levonás a vége miatt jár, ami szeintem jó nagy disznóság volt. Persze így lehet egy fordulatosabb folytatás, de egy darabig még biztos duzzogni fogok miatta.Nagyon várom a folytatást, remélem szép befejezést tartogat az írónő!

vikcs P>!
Laini Taylor: A különös álmodozó

Laini Taylor munkásságára már egy ideje kíváncsi voltam. A Füst és csont leánya sorozatba azonban nem mertem belekezdeni, ugyanis a kiadó nem folytatta a sorozat részeinek megjelentetését, és félbehagyott sorozatot nem szokásom elkezdeni. Ezért megörültem, amikor megláttam, hogy a Maxim kiadó elhoz nekünk tőle egy új sorozatot, és rögtön le is csaptam egy példányra.

Az első pár oldalon nagy megrökönyödés ért, ugyanis nagyon tömény volt az egész, az írónő szerette részletesen kifejteni még az apróbb, jelentéktelen dolgokat is. Gyorsan utána is néztem, hogy most akkor szenvedjek vele és jobb lesz, vagy rakjam félre akkorra, mikor több időm lesz. Szerencsére többen is írták, hogy jó lesz, be fog indulni, ne adjam fel. Így tettem, és tényleg a kb első 100 oldal a bevezető volt, és utána kezdett kialakulni a történet végleges szála.

A könyv végéig nem voltam lenyűgözve, de tetszett a történet, ám a végére olyan fordulatot vágott oda az írónő, hogy az állam is leesett. És ez a befejezés?! Fájdalmas lesz kivárni a folytatást…, de nagyon megéri. Kíváncsi vagyok, mi lesz a következő részben, ugyanis a városka problémája még nem teljesen oldódott meg, illetve a végére még több kérdést és bonyodalmat terített elénk az írónő.

Annyira összetett, olyan sok minden van benne, és sok minden történik. Van benne akció, kaland, szerelem, dráma, mitológia, és mégis egy élvezhető, követhető történetet kapunk. Nekem néha sok volt a részletezés, és furcsa volt, hogy egy álmot több fejezeten keresztül húzott az írónő, szóval pár oldalt és simán levágtam volna belőle, de így is csak azt tudom mondani, mennyire tetszett a történet.

Bővebben a blogomon: http://konyvmaniablog.blogspot.com/2018/08/laini-taylor…

kellyolvas P>!
Laini Taylor: A különös álmodozó

Ez a regény gyönyörű, a szerző hangja egyedi és különleges, igazi mesélő, aki hosszan elnyújtva, minden részletet aprólékosan körülírva avat bele a történetbe. Van akit ez zavarhat, de ez egy olyan regény, ami igényli ezt a részletességet, mert egy csodálatosan új világot hozott létre, amihez kell a magyarázat, az elmélkedés. A mitológia, amit felépített a szerző, páratlan, és ezt csodáltam benne a legjobban. Könny város története kegyetlen, megrázó, a benne lakó emberek megtörtek, de ugyanakkor erősek is, teljesen érthetőek az érzéseik, a reakcióik a történtek tükrében. spoiler Teljesen letaglózott, amit az istenekről megtudtam, ez döbbenetes része a regénynek és magyarázatot ad bizonyos szereplők tetteinek megértéséhez.
A félistenek ötletét imádtam, a képességeik részben adják magukat, részben különlegesek, tetszett, hogy teljesen más habitusúak, hiába együtt nőttek fel, más-más karakterek, az önzőtől az empatikusig széles a skála. spoiler
A regény egyik húzóeleme természetesen a romantikus szál. Nagyon jól van megírva, ez igaz, az érzelmek ébredezésétől kezdve nekem valóságosnak és elfogadhatónak tűnt ez a kapcsolat. spoiler
A regény mégis összességében értékelendő, a szerelmi szál önmagában nem lenne képes elvinni a hátán a történetet. A könyv egyébként óriási sikereket ért el, a Goodreadsen közel 50 ezer értékelést kapott, számos díjat nyert, 2018-ban Printz elismerést is. Miért vontam le mégis egy fél csillagot? Lassan tudtam olvasni, olyankor, amikor előre tudtam, hogy nem kell ötpercenként megszakítanom az olvasást. Mégis túlírtnak éreztem időnként. Azt azért meg kell jegyeznem, hogy a túlírtságot alaposan csökkenthette volna a szerző a „földi” karakterek visszafogásával, akik közül néhány felejthető lehetne. A másik nyomós okom a befejezés. Idegileg tönkretett, egyáltalán nem számítottam erre, pedig …
A regény rendelkezik prológussal, amit érdemes figyelmesen olvasni, mert később értelmet nyer.
Nagyon ajánlom ezt a történetet minden fantasy rajongónak, akik igazán különleges történetre vágynak, álmokkal és istenekkel. Én már nagyon várom a folytatást, ami egyben a sorozat befejezése is, A rémálmok múzsája.

3 hozzászólás
kratas P>!
Laini Taylor: A különös álmodozó

Nagyon tetszett az indulás és – sajnos – nagy elvárásokkal vágtam bele a könyvbe. Hiba volt, mert csalódtam. Túl van írva, túl van gondolva, túl van nyújtva, pedig olyan jó lehetett volna, hiszen Lazlo és Szárája igazán szimpatikus főszereplők. Szóval nagyon jó lehetett volna, de unatkoztam olvasás közben, még úgy nagyjából a feléig próbáltam nagyon figyelni és volt, hogy visszalapoztam, hogy 'akkor most mi van', de aztán feladtam. Sok volt és kár érte.

schesztiஐ P>!
Laini Taylor: A különös álmodozó

„Ebben a tündöklő, képtelen, teljességgel lehetetlen pillanatban Lazlónak úgy tűnt, mintha az álma ráunt volna a várakozásra, hogy mikor váltják már valóra, ezért inkább… elindult megkeresni az álmodóját, és egyszerűen eljött hozzá.”

Szerelmes vagyok ebbe a könyvbe, ebbe a nőbe! Teljesen elvarázsol, iszom a szavait.
Eddig is kedvenc volt, de most úgy érzem, az első helyre tart. :)

Szerelmes vagyok Strange-be, Eril-Fén-be, Szárája-ba… annyi, de annyi szereplő van, akit azonnal megszerettem! :)
Ha jobban figyelek, rögtön az elején, annyira tudhattam volna… Mindent! De Laini annyira csodaszépen ír, hogy elálmodoztam a sorok felett, és eszembe sem jutott, hogy a mélyükre nézzek.
De ezzel együtt imádtam a könyvet, sőt, nekem így volt tökéletes! Minden részlete.

„Úgy gondolom, hogy tündérmese vagy. ”

Tündérmese volt. Olyan tökéletes fantasy-mese, amilyet már rég olvastam. :)
És nagyon várom, hogy olvashassam tovább! :))

NewL P>!
Laini Taylor: A különös álmodozó

A történet a kétharmadáig nagyon tetszett. Elbűvölt a kitalált világ, a benne ábrázolt karakterek, az érzelmek tengere. Aztán elkezdtem kitalálni, mi fog történni, hogy ki kicsoda, hogy mi lesz a vége és ezzel el is vesztettem az érdeklődésemet. Az írónő fantáziája csodálatos, a regényben szereplő emberek viszont egy idő után elvesztették a dimenziójukat, egy-egy sztereotíp viselkedés megformálójává lettek. A vége meg szerintem eléggé függővéges lett, így érzésem szerint lesz még folytatása a könyvnek.

2 hozzászólás
Beatrice8 P>!
Laini Taylor: A különös álmodozó

"(…) Álmodj meg valamit, ami vad és valószínűtlen! – biztatta. – Valami olyat, ami gyönyörű és szörnyekkel teli!
– Gyönyörű és szörnyekkel teli?
– Mint a legjobb történetek mind."
Akkor ezek szerint ez a legjobb történetek közé tartozik, mert gyönyörű és szörnyekkel teli. :))

Évek óta olvasni akarom, már akkor meg akartam venni, amikor csak angolul volt, amihez mondjuk hozzájárult a gyönyörű borítója is, de valahogy sosem jutottam el odáig, hogy tényleg elolvassam. Most végre kivettem könyvtárból és elolvastam. Imádtam!
Az első fejezet nagyon hatásos volt. Végig ott volt a fejemben, ahogy olvastam és mégse gondoltam arra, hogy majd pont…spoiler Hát ezt félrenéztem.
Thyon Nerót utálom. Ellopta az álmát! :O :(( Ez valamiért annyira szíven ütött! Kiabálni akartam, hogy Lazlo megmondta! Ti nem hittetek neki! Ne hazudjatok már!
Ha már az utált szereplőknél tartunk, Minját se szerettem, ugyanakkor valamennyire hálás is voltam neki egyes tetteiért és megértettem, hogy mennyire traumatikus lehetett neki ez az egész. Kíváncsi vagyok a következő részben mi lesz vele, remélem sikerült megbékélnie.
A világfelépítés nagyon tetszett.
A hangulata kellemes volt, nem békés, de nem is kifejezetten feszült.
A stílusa igazán szép.
Lazlot imádtam.
Az Istenölő ugyanolyan érdekes karakter, mint Minja. Sokrétegű, tele fájdalommal. Amit tett, az tényleg megbocsáthatatlan, de ugyanakkor, amit vele és rengeteg más emberrel tettek az is megbocsáthatatlan.
A közös álmok nagyon tetszettek. *_*
Mind az angol, mind a magyar borító gyönyörű.

Összességében ez egy fantasztikus könyv volt, ha a vége miatt szomorú is vagyok. Izgalmas, érdekes, szép és meg van benne az a plusz. Várom, hogy a második részt is olvashassam.

A_Fanni>!
Laini Taylor: A különös álmodozó

Az írónő tényleg egészen kivételesen ír, viszont ez a történet sajnos nagyon túl lett írva. Elég sokszor tűnődtem azon, hogy vajon vége lesz-e valaha, és én azt meg fogom-e tudni? Szóval sajnos unatkoztam rajta, főleg az utolsó harmadában. A szerelmi szál az én ízlésemnek túlságosan „szerelmes”, nagyon mázos volt. Khmm…spoiler
Pedig az alapötlet szerintem kimondottan érdekes, és igazából szeretném is folytatni, csak nem tudom, hogy lesz-e hozzá türelmem…


Népszerű idézetek

vikcs P>!

– Szerencsétlen faj az, amiben csak hímneműek vannak.
– Inkább nem létező fáj – jegyezte meg Khalixte. – Hiszen a férfiaknak nincs se méhük, se józan eszük.

132. oldal

vikcs P>!

Álmunkban bárhol lehetünk. Szabadok lehetünk.

105. oldal

Jean P>!

Az élet nem fog csak úgy rád találni, fiú – mondta. – Neked magadnak kell rátalálnod az életre.

27. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hürokkin mester · Lazlo Strange
vikcs P>!

Ha az embert eltiltják valamitől, akkor úgy fog vágyni rá, mintha az megválthatná a lelkét (…)

14. oldal

vgabi>!

– Esetleg kitalálhatnál olyan megoldást, ami nem jár pusztítással.
Drévi gúnyosan horkant fel.
– Keressek olyan megoldást, ami nem jár pusztítással? Ilyen erővel én meg mondhatnám neked azt, hogy ne legyél már ilyen málészájú pipogya.
Lazlo felvonta a szemöldökét.
Pipogya?
– Nézz utána! – mordult Drévi.
A titkár Rúzához fordult.
– Szerinted is pipogya vagyok? – kérdezte úgy, ahogy egy ifjú leány bizonytalankodna, vajon nem áll-e rosszul rajta a ruhája.
– Azt sem tudom, mi az – közölte a tizerkén.
– Azt hiszem, valamiféle gomba – mondta Lazlo, aki valójában nagyon is tisztában volt vele, mit jelent a pipogya kifejezés. Igazság szerint meglepte, hogy Drévinek ilyen gazdag a szókincse.
– Kétségkívül gomba vagy – vágta rá Rúza.
– Azt jelenti, hogy „gyáva” – szólt közbe Drévi.
– Ó! – tettetett meglepetést Lazlo. – Szerinted is gyáva vagyok, Rúza?
A fiatalember gondosan fontolóra vette a kérdést.
– Inkább gomba vagy, mint gyáva – döntötte el végül, majd Drévihez fordult: – Szerintem elsőre jobban eltaláltad, hogyan nevezd.
– De hát én egyáltalán nem neveztem őt gombának.
– Akkor semmit sem értek.
– Semmi baj, bóknak veszem – folytatta Lazlo, csakis azért, hogy Drévit dühítse. Ez kicsinyes volt ugyan, de szórakoztató. – A gombák rendkívül érdekesek. Ti tudtátok, hogy még csak nem is növények?
Rúza beszállt a játékba, lenyűgözött hitetlenkedést mímelt.
– Nahát, erről fogalmam sem volt! Kérlek, mesélj még, csupa fül vagyok!
– Úgy bizony: a gombák valójában ugyanúgy különböznek a növényektől, akár az állatok.
– Én egy szót sem szóltam gombáról – mondta Drévi fogcsikorgatva.

432-433. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Drévi · Lazlo Strange · Rúza
Tessa_Linyssim>!

– A Rémálmok Múzsája… – szólt a férfi. – Úgy hangzik, mint egy költemény.
(…)
Habozva, suttogva kérdezte Lazlótól:
– Még mindig úgy gondolod, hogy egy kimondottan bájos démon vagyok?
– Nem – Válaszolta a férfi mosolyogva. – Úgy gondolom, hogy tündérmese vagy. Úgy gondolom, hogy varázslatos vagy, meg bátor, valamint rendkívüli. És… – Szégyenlős lett a hangja. Csak egy álomban lehetett olyan vakmerő, hogy ki merje mondani a következő szavakat: – Remélem, hagyod, hogy a történeted része legyek.

389. oldal

sentimentalfrappe>!

Ebben a tündöklő, képtelen, teljességgel lehetetlen pillanatban Lazlónak úgy tűnt, mintha az álma ráunt volna a várakozásra, hogy mikor váltják már valóra, ezért inkább… elindult megkeresni az álmodóját, és egyszerűen eljött hozzá.

69. oldal, 8. fejezet - Tizerkének

Kapcsolódó szócikkek: Lazlo Strange
vikcs P>!

És így mehet mindig tovább az élet. A sötét részeken is nevetni kell. Minél sötétebb az adott rész, annál inkább muszáj nevetni.

141. oldal

sentimentalfrappe>!

– És mi történik azzal, aki már eleve is szörnyeteg? – kérdezte suttogva.
Lazlo ránézett, és a szeméből sugárzó delejfény elárulta, hogy egyáltalán nem tartja szörnyetegnek a lányt.
– Bármi megtörténhet – válaszolta. – Épp ez a lényeg.

374. oldal, 42. fejezet - Isten vagy szörnyeteg, szörnyeteg vagy isten

Kapcsolódó szócikkek: Lazlo Strange · Szárája
Tessa_Linyssim>!

Minden elme külön világ. A legtöbb az átlagosság hatalmas középmezőnyét foglalja el, míg mások sajátosabbak: van, amelyik kellemes, sőt akár gyönyörű, és akad, amelyik kiszámíthatatlan vagy épp megmagyarázhatatlanul rossznak érződik.

222. oldal


A sorozat következő kötete

A különös álmodozó sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Rick Riordan: Neptunus fia
Sarah J. Maas: Kingdom of Ash – Felperzselt királyság 1-2.
Sara Raasch: Hó mint hamu
Rick Riordan: Az elrejtett orákulum
Christelle Dabos: A tél jegyesei
Margit Sandemo: Kísértetkastély
P. C. Cast – Kristin Cast: Megjelölve
Sabaa Tahir: Szunnyadó parázs
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Sherrilyn Kenyon: Bűnös éj