A ​hajfonat 90 csillagozás

Laetitia Colombani: A hajfonat

Három nő, három élet, három kontinens, csak a szabadság utáni vágy nem változik.
Smita az érinthetetlenek kasztjába tartozik Indiában. Arról álmodozik, hogy a lánya elkerüli előre megszabott, nyomorúságos sorsát, és iskolába fog járni.
Giulia Szíciliában a családja parókakészítő műhelyében dolgozik.
Sarah elismert ügyvéd Kanadában, fontos kinevezés előtt áll, amikor megtudja, hogy súlyos beteg.
A három nő életét az egyik legérzékenyebb és legfontosabb emberi tulajdon, a külsőt és belsőt, életet és egzisztenciát is láthatatlanul meghatározó haj köti össze. Anélkül, hogy ismernék egymást.
Smita, Giulia és Sarah nemet mondanak a nekik szánt sorsra, és harcolni kezdenek – magukért. A vibráló érzékenységgel megírt regény három női sors története.
Három történet a reményről és a szolidaritásról.

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Kossuth, Budapest, 2018
208 oldal · ISBN: 9789630993111 · Fordította: Borsi Éva
>!
Kossuth, Budapest, 2018
208 oldal · ISBN: 9789630993739

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

ügyvéd · Phúlan Dévi

Helyszínek népszerűség szerint

India · Kanada


Kedvencelte 8

Most olvassa 2

Várólistára tette 88

Kívánságlistára tette 65

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Málnika P>!
Laetitia Colombani: A hajfonat

“Ismerem a csatáikat,
Velük sírok, velük örülök.
Mindegyikük egy kicsit én vagyok.”

Az idei évem egyik különleges kedvence A hajfonat lett, amely három, különböző kontinensen élő nő sorsát fűzi mesterien össze. Smita, a társadalom peremén élő, latrinatisztító indiai nő, aki mindenáron jobb sorsot szeretne biztosítani lányának, Giulia, a szicíliai könyvmoly, akinek a család parókakészítő műhelyét kell megóvnia, és Sarah, a kanadai, sikeres ügyvéd, az erős nő prototípusa, aki valójában nem más, mint napjaink kegyetlen és az embert szép lassan elemésztő elvárásainak egyik áldozata. Hármukat egyáltalán nem kíméli az élet, ám hatalmas erejükből, olvasás közben, hihetetlen energia nyerhető. Az amazonok sorsa különálló fejezetekből bontakozik ki, amelyek éppoly profizmussal illeszkednek egymáshoz, mint a hajfonatok, amelyek összekötik a szereplőket. A nagyszerű karakterek, amelyekkel mind hihetetlenül lehet azonosulni, bár nekem talán Sarah-val sikerült leginkább, csodaszép stílussal és nagyszerű felépítéssel társulnak.

Bea_Könyvutca P>!
Laetitia Colombani: A hajfonat

Észrevettem, hogy ezt a könyvet csak csillagoztam, és nem írtam értékelést, pedig blogbejegyzést írtam róla. Két éve olvastam, és akkor ezt írtam:
Három nő élete fonódik egybe ebben a csodálatos történetben úgy, hogy nem ismerik egymást és nem is találkoznak soha.
Ennek a három nőnek tekinthetünk bele az életébe, kísérhetjük el őket küzdelmes útjaik egy szakaszán.
Tisztelgés ez a történet a nők ereje, akarata, kitartása előtt, az erő előtt, amellyel szembeszállnak betegséggel, sztereotípiákkal, társadalmi helyzettel, amelyet segítségül hívnak a nehéz helyzetekben, amelyek kihúzzák őket a reménytelenségből és segítenek megvalósítani az álmaikat, jobbá tenni életüket.

Szépen megírt könyv, minden mondat a helyén volt, nem voltak felesleges érzelgősségek, keményen, határozottan haladt előre a történet, éppen annyira, mint a három női főszereplőnk menetelt a saját életében a kitűzött célja felé.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2018/10/laetitia-colomban…

Tóth_Orsolya_3 P>!
Laetitia Colombani: A hajfonat

Nagyon különleges és egyedi.
Három nő, három kontinens, három teljesen különböző élet, és mégis összefonódnak.

Olvasni Giulia történetét szerettem a legjobban, mégis Smita került a legközelebb a szívemhez. Elképzelni nem tudom, hogy lehet egy ilyen életet, életkörülményeket túlélni. Hatalmas bátorság és szeretet kellett hozzá, hogy ezen változtatni merjen. spoiler
Sarah, mint tipikus törtető, karrierista nő került a legkevésbé közel hozzám. Bár a végére már képes volt változni, aminek nagyon örültem.

Sippancs P>!
Laetitia Colombani: A hajfonat

India, Olaszország és Kanada.
Egy latrinatisztító, egy parókakészítő és egy ügyvéd.
Egy anya, egy gyermek és egy karrierista nő.
S mindezt összeköti egy hosszú, sűrű hajfonat.

A három nő életútja közül Smita története fogott meg a leginkább. Szörnyű volt olvasni az elnyomásról, a kilátástalanságról, a nyomorról, a mindennapi életről. El sem tudom képzelni, hogy milyen így élni, éppen ezért nagyon becsültem benne, hogy mert bátor lenni és a lányának egy jobb jövőt megálmodni.
Giulia valamiért végig semleges maradt számomra. Értem, hogy mi volt a célja az írónőnek az ő fejlődésével, de nem igazán érintett meg a személye, a boldogságra találása.
Bezzeg Sarah! Na, őt eleinte kifejezetten utáltam. Az egész munkamániája, ahogy letagadta az irodában az életét, a hátam borsózott tőle! Persze később ő is rátalált önmagára, és én is megtanultam kedvelni, de ehhez kellett jó pár spoiler.
A végére már nagyon vártam a kapcsolódást, hogy a hajfonat hogyan köti össze a három nő sorsát, és mondhatom, sikerült alaposan megkönnyeznem.
Biztos, hogy többször fogom még olvasni!

2 hozzászólás
Kókuszka>!
Laetitia Colombani: A hajfonat

„A nőknek ajánlom most ezt a munkát,
Akiket ez a haj összeköt,
Akiknek a lelke így összefonódik,
A nőknek, akik szeretnek, gyerekeket szülnek,
remélnek,
Elesnek, de újra felkelnek ezerszer,
Akiket támadnak, de nem adják meg
magukat.”
Mindhárom nő hatalmas utat tett meg a szabadság felé. Smita, dalit, a hindu kasztrendszerből kirekesztett. Alantas munkája anyáról lányra száll, de ő nem ezt a jövőt szánja a sajátjának. Sarah szintén „érinthetetlen” lett betegsége következtében. Az ügyvédi iroda kivetette magából, kiközösítette, hiába nem akart sebezhetőnek, gyengének látszani. Giulia pedig szintén harcba száll mind egyéni boldogságáért, mind a családi vállalkozás megmentéséért. Mindez erős karakterekkel, az egészet átszövő, erőt sugárzó, női harcos lélek csodálatos világával utat mutat nekünk is.

3 hozzászólás
Erzsebeth P>!
Laetitia Colombani: A hajfonat

Tökéletes évindító olvasmány volt! Kedvenc lett.

Smita és kislánya történetéhez húzott a legjobban a szívem.

Tűpontosan érzékelteti a támogató női világ hiányát, helyzetét, de az igazi női erőt is. És nagyon jól bemutatja szerintem, hogy a 'modern, erős, sikeres, trendi nő' is többnyire csak egy címke, egy újabb rabszolga szerep (csak puccosabb körülmények között).

Félelmetes volt a főnök-beteg alkalmazott viszony bemutatása is.
(Ezt személyesen is végig néztem…egy fiatal melldaganatos kolléganőm „meghurcolását”, kirekesztését a főnökök által alattomosan, hogyan veszik el tőle az utolsó kapaszkodóját, a munkáját, a fontosság tudatát, hogy csak pár dolgot említsek…De kevesebbért is működik a kirekesztés.)

Megható és szép olvasmány, tele igazsággal.
Ráadásul olyan igazságok vannak bemutatva a történetben, amiket többnyire megfogalmazni sem tudunk, csak érzünk, sejtünk, fáj, csak megbújik valahol és szorítja a szívünket…szóval nekem felszabadító élmény is volt.

8 hozzászólás
Mariann_ P>!
Laetitia Colombani: A hajfonat

Hajat fonni nagyon kedves dolog nekem. Háromfelé választani a leomló hajat, aztán szorosan összefogni a hajzuhatagot.
Egyik köteg a másik után a három közül, aztán egy gyönyörű hajfonat lesz .
3 nő történetét felváltva olvashatjuk.
Az egyik latrinákat tisztít Indiában egy faluban, a másik parókakészítő családba született Szicíliában, a harmadik sikeres ügyvéd Kanadában.
A könyv rövidsége miatt ennek a 3 nőnek a sorsát éppen csak érintjük , de a mondanivaló szempontjából éppen elég ez így.
Valamiképp összefonódik a sorsuk.
Egyrészt a haj köti össze őket, a szó szoros értelmében, olvasás közben pedig azt éreztem, mintha én is fonnék egy hajat. Egy szál az egyik történetéből, egy szál a másikéból, pontosan, ahogy kell.
A háttérben megbújik több kérdés….
Szerettem olvasni.

Niki_>!
Laetitia Colombani: A hajfonat

Hiába jelent meg 1 éve ez a könyv, én bizony egészen addig nem is hallottam róla, amíg a kezembe nem nyomták, hogy: Olvasd el! Különösebben nem mozgatott meg a borító és a fülszöveg sem, de mivel nem egy hosszú olvasmány, így nem gondolkodtam sokat azon, hogy belekezdjek-e avagy sem. 200 oldalt lazán el lehet olvasni két este, elalvás előtt.
Most pedig, ahogy itt ülök a laptop előtt, félve pötyögöm be a sorokat. Ugyanis ez a rövid történetecske jóval több, 200 oldalnál és nagyon szeretném, ha ezt a bejegyzésem olvasása végén éreznétek is! Nagyon szeretném, ha a végén egy gondolat cikázna csak a fejetekben: El kell olvasnom nekem is ezt a könyvet! Ugyanis A hajfonat könnyed könyvecske, de nagyon elgondolkodtató és 200 oldalban is sok mindent tud tanítani az olvasójának.
Bővebben: http://azajtom.blogspot.com/2019/05/laetitia-colombani-…

anni_olvas>!
Laetitia Colombani: A hajfonat

Jó könyv volt, nekem kicsit egyszer olvasós, de kellemes élmény, szépen fonta össze az író a három történetet.

katka99>!
Laetitia Colombani: A hajfonat

Az idei év egyik kedvence lett ez a kis könyvecske. Gyönyörű hajfonat lett a három különböző kontinensen élő, és teljesen különböző sorsú nő életének összefonásából. Nagyon tetszett, ahogy az írónő egybefonta a történetet. Ez egy csodálatosan megírt, nagyon szép, ugyanakkor nagyon kemény, súlyos könyv, sokkal több, mint amit a súlyából (alig 200 oldal) gondolnánk. Három nő, három kontinens, három élet,három sors…és mégis valami összeköti őket. Nagyon különleges hangulata van az egész könyvnek. Megható és felemelő. Szép olvasmány.

3 nagyon eltérő női sorsot olvashatunk, mindegyik megható, meghökkentő és elgondolkodtató.


Népszerű idézetek

Málnika P>!

Nem lesz többé legyőzhetetlen szuperhős. Az lesz, aki lesz: egy nő, akit az élet megtépázott, megsebesített, de itt marad a sebhelyeivel, sérüléseivel. Nem fogja már őket elrejteni.

201. oldal, Sarah

Málnika P>!

Nem ő beteg, hanem a társadalom, azt kellene meggyógyítani. A gyengéket, akiket védeni kellene, támogatni, azokat cserben hagyják, hátat fordítanak nekik, ahogyan a csordában hagyják hátra az öreg elefántokat, magányos pusztulásra ítélve őket.

172. oldal, Sarah

Kapcsolódó szócikkek: társadalom
Bea_Könyvutca P>!

A lányom egy kicsit vad, szokta mondani az anyja. A diszkók zaja helyett a könyvtár csendjét választja, ebédidőben is ott van. Csillapíthatatlan étvággyal olvas, élvezi a könyvekkel teli termek hangulatát, hallgatja a lapok suhogásának neszét. Néha úgy érzi, mintha templomban lenne, már-már misztikus áhítat járja át a könyvtárban.

25. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyvtár
Bea_Könyvutca P>!

Mia cara, fáradtnak látszol.
Biztos megint egész éjjel olvastál.

24. oldal

Bea_Könyvutca P>!

„Nem tudták, hogy lehetetlen, így hát megvalósították.”
Guilia emlékszik erre a mondatra, amit kislányként olvasott Mark Twain könyvében és olyannyira tetszett neki.

196. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mark Twain
Bea_Könyvutca P>!

A Talmudból jut eszébe egy idézet: „Aki megment egy életet, az egész világot menti meg.”

203. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Talmud
1 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!

„Negyven után már senki sem fiatal” – emlékezett vissza egy Coco Chaneltől származó idézetre egy magazinban, amelyet aztán rögtön le is rakott. Nem hagyott magának elég időt, hogy elolvassa a mondat második felét: „ de ellenállhatatlan maradhat élete végéig.”

49. oldal

Kókuszka>!

Smitának semmi kedve nincs a következő életre várni, ő ezt mostani életet akarja, magának és Lalitának.

84. oldal

Kókuszka>!

Egy dolgot felejt csak el, holott az ügyvéd szakmában eltöltött évek megtaníthatták volna rá: ha cápák között úszol, nem szabad vérezned.

101. oldal

Kapcsolódó szócikkek: cápa · ügyvéd · vér

Hasonló könyvek címkék alapján

Kristin Hannah: Szentjánosbogár lányok
Liane Moriarty: Hatalmas kis hazugságok
Colleen Hoover: Verity
Colleen Hoover: Hopeless – Reménytelen
Sue Monk Kidd: A méhek titkos élete
J. K. Rowling: Átmeneti üresedés
Chandler Baker: Ne add tovább!
Joanne Harris: Ötnegyed narancs
B. A. Paris: Zárt ajtók mögött
Nathalie Somers: Szerelmek, árulások, lavinák!