Magyar ​utónévkönyv 24 csillagozás

Ladó János: Magyar utónévkönyv Ladó János: Magyar utónévkönyv Ladó János: Magyar utónévkönyv

A ​nyelv kérdései iránt érdeklődő olvasók a Magyar utónévkönyv hetedik kiadását tartják a kezükben. Ez az első olyan magyar névkönyv, amely 1827 anyakönyvezhető utónevével anyakönyvi és helyesírási normaként szolgál a születési anyakönyvi bejegyzések alkalmával az illetékes szervek, a szülők és az egész magyar nagyközönség részére.
A névkönyv az anyakönyvezhető utóneveket nem pusztán felsorolja, hanem névcikkeiben az egyes utónevek eredetéről és jelentéséről is tájékoztat. Feltünteti ezenkívül a hivatalos nevek becézett formáit, anyakönyvezhető rokon neveit, névnapjait, valamint az egyes nevek gyakoriságának ismertetésére az 1967. évi születési anyakönyvi bejegyzések számát.
Az utónevek származtatásához feldolgozta a magyar nyelvtudomány gazdag névtani irodalmát, ezenkívül az angol, finn, francia, holland, német és orosz nyelvtudományi szakirodalom legjelentősebb alkotásait; emellett saját származtatásokat is ad. A nyelvtudomány művelői szófejtő szótár értékű,… (tovább)

>!
Kulturtrade, Budapest, 1997
250 oldal · ISBN: 9639069302
>!
Akadémiai, Budapest, 1990
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630558165
>!
Akadémiai, Budapest, 1984
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630535998

4 további kiadás


Kedvencelte 2

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

olvasóbarát>!
Ladó János: Magyar utónévkönyv

Ma vettem észre, hogy erről a kötetről nem írtam pedig az egyik kedvencem, már egyáltalán az, hogy van ilyen összeállítás. 1978-ban lapozgattam leggyakrabban, éppen időszerű volt, akkor vártuk első gyermekünket, akinek a névválasztásához segített ez a kötet is, a második leányzó nevével nem ebben találkoztam először, (benne van), de a név eredete már segített. Szeretem a névmagyarázatait, nem mindig tetszenek a becézésre ajánlott formák (de ez annyira egyedi, az sem tetszett, ahogyan engem a családban becéztek, pedig benne van az is).
Mindig érdekelt, hogy milyen indíttatás alapján választanak nevet gyermeküknek az emberek, a divat nagy befolyásoló, meg a TV sorozatok is.
Szerencsére a lányaim szeretik a nevüket, de a fiatalabb és párja elég érdekes nevet választott (egyik) leendő fiuknak, amivel nem tudtam még megbarátkozni.
Jelenleg anyakönyvezhető nevek itt:
http://www.nytud.hu/oszt/nyelvmuvelo/utonevek/index.html
Egy kis statisztika:
http://magyarnevek.hu/nevek/utonevstatisztika

56 hozzászólás
meseanyu P>!
Ladó János: Magyar utónévkönyv

Imádtuk olvasni a barátnőimmel kamaszkoromban, az aktuális szerelmünk vezetéknevéhez választottunk keresztneveket. Máig megvan a cetli, ahol jövendő hat gyermekem neve szerepel, mindegyik k-val kezdődik, hogy alliteráljon a vezetéknévvel, és mindegyik gyereknek dupla keresztnevet választottunk.

15 hozzászólás
Traclon>!
Ladó János: Magyar utónévkönyv

Az épp aktuális „szerelmem” nevét én is mindig kikerestem kamaszkoromban, és elolvastam róla mindent, amit lehetett. Fiúként pedig könnyű dolgom volt az adott vezetéknév mellé nevet keresni az esetleges jövőbeli gyermek(ek)nek is.
Annyi bajom van csak vele, hogy a mi otthoni példányunk elég régi kiadás (apámék az én érkezésemkor szerezték be), és mára elavulttá vált, fel kellene újítani…

5 hozzászólás
Szédültnapraforgó >!
Ladó János: Magyar utónévkönyv

Nagyon szerettem régen ezt a könyvet, mikor még nem voltak gyerekeim állandóan ezt böngésztem, az éppen aktuális apajelölt vezetéknevéhez igazítva a keresztneveket:) Azóta két gyermekem született, a nagyobbik nevét ebből a könyvből választottam ki, a kicsiét nem, de mindig jóleső érzéssel forgatom. Azért az egy csillag levonás, mert egy-egy névhez kevés a megjegyzés, viszont elég sok „idétlen” becéző formát ajánl.

ppeva P>!
Ladó János: Magyar utónévkönyv

Fiatal koromban kedvenc könyvem volt, még a zsebpénzemből vettem… Még ma is őrizgetem azt az első példányt.

tgorsy>!
Ladó János: Magyar utónévkönyv

Az én gyerekeimnek sincs hétköznapi neveik, de azért ezen jókat szoktam mosolyogni.

padamak>!
Ladó János: Magyar utónévkönyv

Nagyon hasznos gyűjtemény! Én egyszer kiírtam a héber és a görög eredetű neveket, mindet. Szép, istenes jelentésűek. Amikor udvaroltam, 4-4 fiú- és lánynevet választottunk ki: „jöhetnek a gyerekek!” 12 év házasság után most lesz Debóránk vagy Dávidunk…

2 hozzászólás
Emmi_Lotta I>!
Ladó János: Magyar utónévkönyv

Nemcsak, hogy nem létező (és nevetésre ingerlő) becézőnevek vannak benne tömegével, de gyakran használtak hiányoznak. Olyan, mintha nem gyűjtőmunka után állították volna össze a becéző formák listáját, hanem hasraütésszerűen.

>!
Akadémiai, Budapest, 1984
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630535998

Népszerű idézetek

olvasóbarát>!

VIOLA (ajánlott) Régi magyar női név a latin viola (ibolya) szóból.
– Becézés: Via, Viácska, Vicus(ka), Vilcsi(ke), Violácska.
– Névnap: máj. 5., jún. 15., 25., december 19. – *58

117. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kovalovszky Miklós – Juhász József – Szőke István – O. Nagy Gábor: Magyar értelmező kéziszótár
Laczkó Krisztina – Mártonfi Attila: Helyesírás
Brencsán János: Orvosi szótár
Magay Tamás – Országh László: Magyar-angol kéziszótár
O. Nagy Gábor – Ruzsiczky Éva: Magyar szinonimaszótár
Hernádi Miklós: Közhelyszótár
Tótfalusi István: Vademecum
Országh László – Magay Tamás – Futász Dezső – Kövecses Zoltán: Angol-magyar kéziszótár
Országh László: Angol-magyar szótár (kisszótár)
O. Nagy Gábor: Mi fán terem?