Barátunk ​Verne Gyula 1 csillagozás

Ladislav Švihran: Barátunk Verne Gyula

Vernét ​bátran nevezhetjük a tudományos-fantasztikus regény első igazi művelőjének. Sok jeles személyiség – író, tudós, felfedező – tekintette példaképének. Ismerjük-e azonban eléggé a népszerű könyvek íróját? Tudjuk-e hol élt, milyen környezetből jött, hogyan alkotott? Nemcsak a fiatalabb, de még a művelt felnőtt olvasók is zavarba jönnek a kérdések hallatán. Valójában sokkal többet tudunk a Verne-regények hőseiről, mint magáról az íróról. Ladislav Svihran könyve teljes képet igyekszik adni a nagy francia íróról. A legújabb kutatásokra támaszkodva végigkisérte a szerző életútját, bővebben szól az ismert, a magyar olvasók által is kedvelt Verne-regényekről, de nem feledkezik meg az író munkásságának egyéb, eddig talán kevésbé figyelemre méltatott oldalairól sem. Tanúi lehetünk az első igazi nagy siker, az Öt hét léghajón születésének, s közelebbről megismerhetjük a kort, amelyben az író élt és alkotott. Vernét – az olvasók által annyira kedvelt Verne Gyulát – Ladislav Svihran… (tovább)

Róla szól: Jules Verne

>!
Madách / Móra, Bratislava - Budapest, 1986
174 oldal · ISBN: 9631160238 · Fordította: Fundárek Magda

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

bfg3 P>!
Ladislav Švihran: Barátunk Verne Gyula

Távolságtartóbb, kevésbé személyes életrajz ez, mint a másik, nagy kedvencem. Ugyanakkor itt-ott talán pontosabb, és persze az sem hátrány, hogy tovább követi az életét ötvenéves koránál, ahol a másik könyv lezárul. Arról is jó volt olvasni, hogyan változott az író szemléletmódja a múló évekkel.
Érdekes volt látni a korabeli képeket is, különösen a fura talámányokról.
Apróság, de feltűnő, ahogy itt-ott átüt a szövegen egy-egy szocialista propagandaszöveg – de jelentősen nem zavarja az olvasást.


Hasonló könyvek címkék alapján

Rónaszegi Miklós: Keserű komédia
Bajomi Lázár Endre: Saint-Exupéry csodálatos élete
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők
Vahot Imre: Vahot Imre emlékiratai
Fűzfa Balázs (szerk.): Szeptember végén
Esterházy Péter – Marianna D. Birnbaum: Az évek iszkolása
Sükösd Mihály: Franz Kafka
Szegedy-Maszák Mihály: Ottlik Géza
Borbély Sándor (szerk.): Szeretném, ha szeretnének
John McCourt: A virágzás évei