Abszolút ​Akarat Vagyok 1 csillagozás

Ladislav Klíma: Abszolút Akarat Vagyok

A ​cseh kultúra történetének legkiemelkedőbb reprezentánsai között számon tartott Ladislav Klíma (1878-1928) azon alkotók sorát gyarapította, akik művüket életükkel is hitelesítették. A korlátlan szabadság filozófusa volt és tabudöntögető, tiltott területekre merészkedő író, aki tudatosan vállalta az örökös kívülálló rendkívüli sorsát. Az iskoláknak önként hátat fordított, és soha semmiféle foglalkozást nem választott magának, hivatására, élete uraló szenvedélyére azonban már tizenöt évesen rátalált: az elképzelhetetlen megragadásának és a kimondhatatlan kimondásának megzabolázhatatlan nonkonformizmussal párosuló vágya kora egyik legeredetibb filozófusává, Schopenhauer és Nietzsche szellemi rokonává tette. Prózai írásaiban az emberi lét fantasztikumát, groteszk, irracionális és abszurd vonásait tárta fel, bölcseleti munkáiban pedig a racionalitást és a hétköznapi értelemben vett logikát meghaladva azt hirdette, hogy a lelke halhatatlanságát és akaratere|e legvőzhetetlenségét… (tovább)

>!
Pesti Kalligram, Budapest, 2005
278 oldal · ISBN: 8071496936

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 10


Népszerű idézetek

ajikarei P>!

Elég energiám van hozzá, hogy éjfélkor, se szó, se beszéd, ahogy a marha mondja, felkeljek az ágyból, és másfél órát gyalogoljak a hideg éjszakában, hogy lássam milyen az éjjeli hangulat a hős Schwerin emlékműve körül; de gyerekkoromban sokáig nem volt elég energiám ahhoz, hogy megkérdezzem az utamba akadó járókelőktől: Hogyan jutok el ide és ide?… Persze azért gyakran megkérdeztem, de közben mindig az volt az érzésem, mintha szart nyeldekelnék.

24. oldal, Önéletrajz (Kalligram, 2005)

risto>!

Igaz, hogy a létezés fogalma a tudat fogalmának az előfeltétele, de a tudat fogalma ugyanúgy előfeltétele a létezés fogalmának. Ami nem tudat, nincs is.

Aki nem áll készen arra, hogy bármelyik pillanatban meghaljon, nem méltó az életre.

Egy garast sem ér az a nemzet, amely a vereség szégyenének elkerülése érdekében nem áll készen arra, hogy férfiai felét és minden tulajdonát feláldozza.

Mit kell az embernek mindenekelőtt tennie? Amit leginkább szeretne, s amitől legjobban fél.

A leghatásosabb eszköz a félelem ellen: azt kívánni, amitől félünk.

Az átlagember nyomorúságának legfőbb okát az jelenti, hogy abszolút és a priori képtelen bármit is komolyan venni, ami ellentmond a társadalomban uralkodó vélekedéseknek.

A „külvilág” az én „lelkiállapotom” – ez éppoly biztos, mint hogy 2x2=4 – s épp ezért nem érti meg szinte senki.

Aforizmák, szentenciák


Hasonló könyvek címkék alapján

Vilém Flusser: Az ágy
Vilém Flusser: Az írás
Vilém Flusser: A fotográfia filozófiája
Tomáš Halík: A gyóntató éjszakája
Václav Havel: A kiszolgáltatottak hatalma
Václav Havel: A szabadság igézete
Jaroslav Hašek: Szemelvények „A törvény keretein belül mérsékelten haladó párt” történetéből
Hetényi Zsuzsa (szerk.): 2Pofon
Milan Kundera: A függöny
Milan Kundera: Találkozás