Mundstock ​úr 21 csillagozás

Ladislav Fuks: Mundstock úr Ladislav Fuks: Mundstock úr

Mundstock úr, a prágai zsidó kistisztviselő, két „lénnyel” osztja meg magányát: egy galambbal és saját árnyékával, Monnal. A galamb igazi társat, életet jelent számára, árnyéka azonban maga a megtestesült rettegés.Tudja, valamiképpen le kell győznie Mont, különben tönkremegy, elpusztul, még mielőtt levélszekrényében felfehérlene az, amitől retteg: a transzportba szólító behívóparancs. És keresni kezdi a megoldást, mellyel megmenthetné nemcsak a maga, de ismerősei, barátai s mind az üldözöttek életét. És egy nap, utcaseprés közben, sárga csillaggal kopott kabátján, „felfedezi” az egyetlen lehetőséget: a módszeres felkészülést, testének, lelkének edzését, előkészítését a koncentrációs tábor minden elképzelhető borzalmára.

Eredeti cím: Pan Theodor Mundstock

Eredeti megjelenés éve: 1963

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Európa Zsebkönyvek, Európa Modern Könyvtár

>!
Európa, Budapest, 1977
184 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630710595 · Fordította: Zádor Margit
>!
Európa, Budapest, 1965
246 oldal · puhatáblás · Fordította: Zádor Margit

Enciklopédia 2


Kedvencelte 3

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

>!
n P
Ladislav Fuks: Mundstock úr

Istenem, ez nem csillag, hát nem látják, hogy egy falevél hullott a mellemre?

Olyan, mintha minden csillag mindig ugyanazt a történetet mondaná el.
Nem.
Minden történet egy másik ember élete.
Nem egy népé. Hanem a népet alkotó emberé. Egy-egy emberé.
Az embernek csak egy halála van…
Ladislav Fuks végzettsége szerint pszichológus. Megkérdezték tőle, hogyan tudott nem zsidó létére ennyire azonosulni hősével. A személyes tapasztalatot a beleélés helyettesítette. Ilyen értelemben én is elszenvedtem a zsidók szerencsétlen sorsát. – mondta.
Nem tudod elkerülni ezt a beleélést.
Nem tudod elnyomni ezt a fájdalmat.
Együtt akarod vele túlélni azt, ami még el sem kezdődött.
Mert Mundstock úr előre elszenvedi, megírja a túlélés forgatókönyvét.
Nagy könyv egy kis emberről.
Az utószóban felmerül a kérdés, van-e valami más, ad-e valami újat a kisember története.
Igen.
Nem azt mutatja meg, hogy mi a borzalom, hanem ennek a hatását a lélekre.
Nem átélteti velünk a rettenetet, hanem megváratja velünk.
Szorongást okoz, de túlélésre késztet, tanít.
A külvilág olyan rettenetes, hogy nem lehet igaz.
Mundstockkal együtt-szenvedve lázadunk ez ellen és lassan kezdjük mi is kívülről látni magunkat. Egy kitalált álom, érzet, vízió világot építünk fel.
Önmagunkon belül kell szilárdan állni.
Az emberi élet értelmébe vetett hitet hirdeti ez a könyv.

A szavaknak, jó cselekedeteknek súlya legyen, ne száma!

6 hozzászólás
>!
ppeva P
Ladislav Fuks: Mundstock úr

Módszeres testi-lelki felkészülés a kiszámíthatatlanra. Pedig nem lehet mindenre felkészülni. Csak a várakozás óráit, heteit, hónapjait lehet kitölteni vele. Önmagunkat lehet megerősíteni vele. Amíg számolod: egy-kettő-három-négy-öt-hat-hét-nyolc-kilenc-tíz-váltás-egy-kettő…., addig befelé figyelsz, nem kifelé. Amíg az ötvenegy kilós bőröndöt tizenöt kilósra redukálod, kiszórod magadból is fölösleget. Csak a puszta lét marad. A túlélés vágya vagy parancsa.
Az utolsó sorokig fogva tartott. A remény.
Remény nélkül a gazdag is koldus, hát még mi, szegény csillagosok.

>!
chhaya P
Ladislav Fuks: Mundstock úr

A holokauszt mindig nehéz téma… És ez a könyvecske sem könnyű. Mundstock úr még nem kapta meg a behívót a koncentrációs táborba, viszont nagyon várja. Fél, retteg tőle, magányában nincs kihez fordulnia, csak a saját árnyékához, s a várakozásba szinte belebolondul… Fuks zseniálisan mutatja be a lelkében dúló vihart. Mundstock úr mindennapjai és zavaros gondolatai úgy olvadnak a valóságból szürreális képekké, hogy az olvasó is átérzi az ő zaklatottságát, az elveszettség érzését, kilátástalanságát és reménytelenségét. Ez a nyomasztó hangulat akkor sem múlik el, amikor Mundstock úr felfedezi a megoldást, és módszeresen elkezd felkészülni a lágerbeli életre – mert hiszen milyen borzalmas dolog ez, szántszándékkal felkészülni a pofonokra, megaláztatásra spoiler? Mundstuck úr a tervezéstől megnyugszik, vele együtt a szöveg is, már szilárdan állunk a valóság talaján, csak az olvasó pislog meredten maga elé, felzaklatva, értetlenül.

>!
Bogas P
Ladislav Fuks: Mundstock úr

Ötből hét csillag.
Reményteli boldogtalanság. Hit az emberi élet értékében, lágerbehívóra várva.
spoiler

2 hozzászólás
>!
pwz ISP
Ladislav Fuks: Mundstock úr

Mit írhatnék még azok után, amit @n leírt? Abban minden benne van, illetve egy pici kis kiegészítés: ebbe a körbe tartozik még Jiří Robert Pick: Állatvédő liga-ja is!
http://moly.hu/ertekelesek/948354
Ez viszont nem „beleéléses” mű, hanem az író valódi élményein alapul…

>!
dr_Eminens
Ladislav Fuks: Mundstock úr

A legnyomasztóbb könyv, amit valaha olvastam. Megalkot egy szürreális, rémálomszerű atmoszférát, ami rátelepszik az emberre. Néhány jelenetnél szó szerint kirázott a hideg. Már az elején is nagyon beteg a hangulat, és ez csak fokozódik. Mikor Mundstock úr elhatározza, hogy különböző gyakorlatokkal felkészül a koncentrációs táborban várható körülményekre, néha még a lélegzetem is megakadt, és arra gondoltam, ne, ezt ne csináld… És a végkifejlet… (PS: ne olvassátok el a Ladislav Fuksról szóló angol nyelvű wikipédia-cikket, az minden figyelmeztetés és ok nélkül elspoilerezi a könyv végét.)

>!
Fermina
Ladislav Fuks: Mundstock úr

Mundstock urat a zsidó kistisztviselőt sokan kedvelik, ismerősei gyakran hívják vendégségbe, mert kegyes hazugságaival a háború közelgő végéről reményt ad embertársainak, holott ő tudja senki számára nincs menekvés.
Ő is fél, retteg.Minden nap remegve nyitja ki levélszekrényét, hogy megérkezett-e a behívója a transzportba.Rettegése saját árnyékaként követi megszemélyesítve „Mon” néven.
Mon, az árnyéka azonban azon a napon eltűnik, amikor Mundstock úr megtalálja a megoldást félelmének kiírtására.
Tudja, csak úgy élheti túl a koncentrációs tábort, ha módszeresen felkészül rá.
Megtervezi előre minden lépését, cselekedetét a táborba érésig.Kiszűri a lehetséges elkövethető emberi hibákat, amivel felhívhatná magára a figyelmet.
Azután egy nap megérkezik a behívó, de nem biztos, hogy jó ötlet volt mindent előre eltervezni…

>!
kmara
Ladislav Fuks: Mundstock úr

Fuks a nagy kedvencek egyike. Realisztikus, mélységesen átélve ír a világ sötétebb oldaláról.

>!
Sajtkukac94
Ladislav Fuks: Mundstock úr

E köré a téma köré íródott regényekkel mindig erősen bajban vagyok, ha értékelni kell. Nem akarom még inkább kihangsúlyozni az adott korszak és rendszer borzalmait, azzal az emberek többsége tisztában van. Úgyhogy most megpróbálok a könyvről írni, történelmi visszatekintgetések nélkül.
Ladislav Fuks érdekes egy ember lehetett. Kívülállóként ennyire belelátni egy zsidó ember érzéseibe és életébe, aki a II. világháború alatt élt egyszerűen lenyűgözött. Teljességgel hiteles volt az írása, és többek között ezért is emeltem be a könyvet a kedvenceim közé.
Mundstock úr figurája eléggé különös volt. A „belső” monológok, Monnal zajló „vitái”, az emberekkel szemben tanúsított viselkedése mind megerősítettek abban, hogy ezt az időszakot ép elmével nem igazán lehetett elviselni vagy csak nagy erőfeszítések árán, pláne ha az ember egyedül él.
A szöveg helyenként kicsit zavaros volt, néha nem tudtam összerakni hogy ki kivel beszélget éppen, vagy hogy pontosan mi is történik. Az eseményekre sokszor csak következtetni tudtam; az sem mindig volt egyértelmű, hogy a főhős képzeletének szüleményeiről olvasok, vagy ténylegesen megtörtént eseményekről. De ez a fajta írásmód is csak alátámasztotta, hogy ilyen környezetben könnyen megbomolhat az emberi elme.
A befejezése kissé kiszámítható volt, de ennek ellenére egy remek könyvet olvashattam.


Népszerű idézetek

>!
Angele P

A személyazonossági igazolványom rendben van."
„Hogy egy nagy J betű van belenyomtatva? Na és? Azért nem bánthat. És hogy a kabátomon zsidócsillag van? – Mosolyogva legyint. – Csak a halál öl, a csillag világít …"

>!
Angele P

És kerüli az embereket, s a velük való kapcsolatot lecsökkenti arra a legkisebb mértékre, amely az élete fenntartásához feltétlenül szükséges.

2 hozzászólás
>!
Bogas P

Istenem, ez nem csillag, hát nem látják, hogy egy falevél hullott a mellemre?

25. oldal (Európa, 1977)

>!
Fermina

Népünk hasonló a homokhoz és hasonló a csillagokhoz.
Ha hanyatlik, akkor egészen a homokig hull.
Ha felemelkedik, akkor eléri a csillagokat…

95. oldal

>!
Bogas P

A rádióban valami intermezzót játszanak, talán a Parasztbecsület-ből, talán a Bajazzók-ból, talán valami más operából. Nem, nem intermezzót. Verdi nyitányát A végzet hatalmá-ból. Mundstock úr nem hallja A végzet hatalmá-nak nyitányát, mert már régen nincs rádiója.

173. oldal (Európa, 1977)

>!
RKAti P

Tyúkocska – mondja hirtelen nagy nyomatékkal, és szemébe könnyek tolulnak –, az a legrosszabb, ha a reményünket is elveszítjük. Ennél rosszabb már nem érheti az embert. Remény nélkül a gazdag is koldus, hát még mi, szegény csillagosok.

13-14. oldal

Kapcsolódó szócikkek: remény
>!
chhaya P

A tényekkel teljes egészükben kell számolni, nem lehet tetszés szerinti részeket kiragadni belőlük.

112. oldal

>!
Fermina

Ezek az egyenruhások tisztára meggabalyodtak, ki hallott még ilyet, disznóknak nevezni az embereket, és ütni őket, alighogy kiszállnak a vonatból,
Hát tehet ilyet normális ember?

113. oldal

>!
chhaya P

A legkülönbözőbb lehetséges helyzetek kolosszális előrelátása, és az e helyzetekben alkalmazandó eljárások aprólékos, minden részletre kiterjedő kidolgozása, valamint az emberfeletti kitartással végrehajtott kiképzés. Megragadni és átgondolni a valóságot, megtisztítani minden fantazmagóriától, feltevéstől, kitalálástól.
Ez volt Theodor Mundstock úr módszerének lényege.

104. oldal

>!
Keikorca

Keleten pirosodni kezdett az ég.
A májusi nap virradatkor olyan, mint a madárcsípte cseresznye. Édes nedv csorog belőle. De ha háború van a földön, akkor vér.

152. oldal

Kapcsolódó szócikkek: II. világháború

Hasonló könyvek címkék alapján

Jáchym Topol: Kátrány
Jáchym Topol: Az Ördög műhelye
Franz Kafka: A kastély
Michal Ajvaz: A másik város
Jáchym Topol: Nővérem
Bohumil Hrabal: Véres történetek és legendák
Vítězslav Nezval: ABC
Vítězslav Nezval: Vítězslav Nezval versei
Petr Rákos: Corvina, azaz A hollók könyve
Helga Weiss: Helga naplója