Szorzótábla ​seperc alatt 11 csillagozás

Lackfi János: Szorzótábla seperc alatt

Szorzótábla seperc alatt? Á, kizárt! Hosszan, kínlódva kell tanulni: eeegyszer eegy, az eeegy, kéétszer eeegy, az keettőő! Tiszta dedó. A bonyolultabbakat meg lehetetlen megjegyezni. Hatszor nyolc? Négyszer kilenc? Na hagyjál már!
Pedig mostantól buli lesz a szorzótábla-tanulás. Tíz hajmeresztő történetből megtudjuk, ki lőtte át a szomszéd néni pongyoláját és a macska fülét, ki áll kézen a kéményen, vagy repül ki ezerrel az űrbe. Ezek a gyerekek mindent tönkretesznek, összevizeznek, kifordítanak, elcsórnak. Feje tetejére áll minden, és táncol az egész világ Malek Andrea pörgős dalaira.
Ropjad te is velünk, és tanuld meg a szorzótáblát észrevétlenül! Nyugi, nem fog fájni!

A kötetben olvasható versek Malek Andrea előadásában hallgathatók meg, vagy a kötethez tartozó CD-n, vagy az ingyenes LivePrint-alkalmazás segítségével.

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Teknős könyvek

>!
Central Könyvek, Budapest, 2018
42 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633245835 · Illusztrálta: Megyeri Annamária

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

meseanyu P>!
Lackfi János: Szorzótábla seperc alatt

Erre mi szükség volt? Nem értem. Agresszív, rossz hangulatú az egész, nem tudom viccesen felfogni az állandóan veszekedő, a képeken is morcos arccal ábrázolt felnőtteket. Irtó nagy csalódás lehet annak, aki megveszi, hogy majd segít a gyereknek a szorzótábla tanulásban, aztán meg kb. csak elveszi a kedvét az élettől is. Konfliktus, konfliktus hátán, nem elég, hogy a gyerek szorong a szorzótáblától, szorongjon még egyéb hétköznapi szituációktól. Nekem ráadásul a versek se tetszettek, nem elég jól skandálhatóak, könnyen megjeggyezhetőek a szorzótábla tanulásához. A csillagok az illusztrációknak szólnak, mert amikor nem voltak azok is totál nyomasztóak, egész kedvesek voltak.

dtk8 P>!
Lackfi János: Szorzótábla seperc alatt

A könyvben tíz vers szerepel tíz versszakkal, így jön ki a szorzótábla. Mindegyik szám köré egy történet szövődik, és a versszakok első sora adja a szorzótábla bebiflázandó sorát. Még akár működhet is. A rajzok nagyon aranyosak, és egyébként nincsenek rosszul megírva a költemények. Látszik, hogy aki írta, tud verset írni. Kár, hogy nem válogatja meg jobban, hogy miről ír.
Mert az összes vers gyerekgyalázó. A szülő feddi meg valamiért vásott kölykét. Mert az légpuskával lövöldöz, biciklizni akar (a beste!), szülőin kiderültek a rosszaságai, fagyi miatt hisztizik stb. Tényleg semmi más téma nem akad egy gyerekkönyvbe? Az első, a Meggylopás még a legjobb, mert ott csak a végén derül ki, hogy persze a gyerek a hunyó. Kicsit olyan, mint amikor elkapok egy-egy beszélgetést gyerekek között a játszótéren, akik az otthon hallott szófordulatokat ismételgetik. Nagyon kínos. Random módon felütött oldalról idézek: „Takarítasz, megbeszéltük, erre csak punnyadsz, te szédült!”
A zene sem segít. Eleve fura egy olyan gyerekdal, amiben nincsen refrén. És mindegyik vers ugyanolyan szótagszámú, rímelésű, ezért nagyon kellett volna cifrázni a dallamokat, hogy egyediek legyenek.
Itt szeretnék megemlékezni gyermekkorom kedvenc daláról, Eszményi Viktória adta elő (és a mai napig bármikor meg tudom nevettetni vele anyukámat):
„Rántott húst eszem, mindig étteremben. Azt legalább ismerem, és elfér a zsebemben.”
Nem egy remekmű, de ezzel a szemponttal könnyű azonosulni gyerekként.
Elképzelem viszont magam, ahogy ezt skandálom nyolcévesen: „Zsíros, persze, mi nem kéne?! Told ki a tányér szélére!”
Én nagyon szomorú lettem ettől a könyvtől.

Lorenza_Pellegrini>!
Lackfi János: Szorzótábla seperc alatt

Kezdek leszokni Lackfi János könyveiről, egyre gyengébbek. A kevesebb néha több lenne. Ezek a versek például egy matek tanárnak vagy egy szülőnek lehet hogy tetsznek, de egy gyereknek nem hiszem.

katen P>!
Lackfi János: Szorzótábla seperc alatt

Fájdalmas, rémes, ijesztő és szomorú.
Fizikailag fájt olvasni. Minden sorából süt a gyerekek lenézése és utálata. Kicsit sem tartom viccesnek, pedig gondolom annak szánta – komoly bajok vannak a világon hogy ilyen könyvek megjelenhetnek, gyerekeknek, másodikosoknak szánva.
Teljesen sokkolódtam.

dianna76 P>!
Lackfi János: Szorzótábla seperc alatt

A szorzótáblát nem egyszerű megtanulni, így nem csoda, ha újabban a szerzők különféle trükköket bevetve próbálnak segíteni a gyerekeknek ebben. Azonban azt gondolom, hogy ezek a versek arra jók, hogy szórakoztassák a srácokat, arra kevésbé, hogy könnyebben megtanulják a szorzótáblát. Azt vagy bebiflázza az ember gyereke, vagy nem! Tetszett, hogy egy-egy szám szorzatai tíz versszakból álló történetet alkotnak, vagy legalábbis azonos dolog, téma köré épülnek, s mindegyik tömény humor. Talán akadt köztük erőltetettebb, de pl. a Bicajkaland, a Nagy rándulás, és a Konyhamalackodás kifejezetten jól sikerültek, és szórakoztattak olvasás közben. S pont erről beszélek: olyannyira a történetfolyamra figyeltem, hogy a szorzótáblából, a számokból semmi nem maradt meg bennem, hiszen nem azok voltak számomra középpontban. A rímek összeszedettsége miatt nyilván akad némi erőltetettség a sorokban, de elenyésző. Az illusztrációk sem nélkülözik a humort, és fontos kiegészítői a szövegnek, mert maguk is mesélnek. A CD meghallgatására konyhai teendők közben kerítettem sort, így talán nem figyeltem rá maximálisan. Azonban első, háttérzeneként történő meghallgatásra nem tudtam megszeretni. Még próbálkozom vele, de a csillagozásomon nem gondolnám, hogy változtathat.
– A gyermekversek műfajilag tekintve elég jók.
– A belőlük kialakuló történetfolyamok sem rosszak, sőt van köztük szerethető, és mind szórakoztató.
– Az illusztrációk tetszenek, szoros ritmusban állnak a szöveggel.
– A CD nem lett az enyém. (De figyelembe veendő, hogy gyerekek biztosan élveznék.)
– A célját: egyszerűen megtanulni a szorzótáblát – szerintem nem feltétlenül fogja elérni. Bár már az is elég, ha megszeretteti a gyerekekkel, s így szívesebben magolják be.
Ez most így egy jó erős közepes. Na jó, lágy szívű leszek: 3/4!

>!
Central Könyvek, Budapest, 2018
42 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633245835 · Illusztrálta: Megyeri Annamária
PTJulia P>!
Lackfi János: Szorzótábla seperc alatt

Nemigen tudtam hova tenni ennek a könyvnek már a létét is: 2017-ben is kijött egy szorzótáblaverses könyv. Erdős Virág: Szorzótáblaversikék című kötete ráadásul igazi telitalálat: a versek rövidek, többnyire nem nyögvenyelősek, valóban skandálhatók, a képi világ is logikus, adja magát.
A Lackfi-kötetben eleve zavarosak a rajzok-versek elhelyezkedései, sokszor keresnem kellett, hogy meglegyen egymásután a számsor. A matematikai művelet kiemelése nem hangsúlyos; az erre-arra röpködéssel inkább a dizájnra mentek rá; pedig egy tanítási segédletnél a tanulás kiegészítésére kellene.
A versek tekintetében ismét nagyot csalódtam Lackfiban: sok köztük a nyögvenyelős, rímtelen, vagy kecske – legfeljebb türhetősen jó versek vannak még. (nyáron egy táborban két részes kreatív írást tartott, az első napot bírtam; na azóta tudom, hogy születik egy ilyen vers, elég kiábrándító…) A témaválasztást már előttem is kritizálták, elég róla annyit, hogy egy másodikos gyerek még nem lesz hosszan iskolakerülő, pláne nem anélkül, hogy a szülő ne tudna róla már másnap. Lényegében a 100 versszak közül jóindulattal is 8 (!) versszak nem negatív (megszámoltam). Ja és a csúcs: „Hatszor hét, az negyvenkettő, / vadvirágból elég egy tő!/ Védett növény, így leszedve/ belekerül százezerbe.” Szóval a védett növényből csak egyet szedünk le… mi van???

2 hozzászólás
kisboszorka>!
Lackfi János: Szorzótábla seperc alatt

Az elején kicsit nehezen vettem fel a fonalat, de aztán belerázódtam, és összeállt a kép, hogyan is épül fel ez a verses szorzótábla.
Szerintem tök jó ötlet, hogy az irodalmat összekötjük a matekkal, mert amúgy az a véleményem, hogy aki az egyikben jó, a másikban nem; de hátha így közelednek egymáshoz az agyféltekék, és csak ragad valami a rímekből/számokból.
A zene viszont abszolút nem jött be, ezt a dimenziót már nem vette be az agyam :)

sztinus P>!
Lackfi János: Szorzótábla seperc alatt

A cd-t màr nem nagyon volt kedvem olvasás után meghallgatni..


Népszerű idézetek

Keissye >!

A „lassabban” azt jelenti,
hogy bele ne haljon senki.

Űrutazás

PTJulia P>!

Tízszer kettő: éppen húsz,
Béla bácsi majd megnyúz,
mert kilőtted, ebugattát,
szájából a cigarettát!

11. oldal

4 hozzászólás
PTJulia P>!

Hatszor hét, az negyvenkettő,
vadvirágból elég egy tő!
Védett növény, így leszedve
belekerül százezerbe.

30. oldal

PTJulia P>!

Ötször egy, az öt,
agyam eltörött!
Nem légy, se kutya, se sátán,
de megfizet érte drágán!

5. oldal

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Romhányi József: Szamárfül
Kányádi Sándor: Zümmögő
Móra Ferenc: A didergő király
Simon István: Mirza
Fodor Ákos: Képtelenkönyv
Arany János: Családi kör
Gazdag Erzsi: Volt egyszer egy mesebolt
Gazdag Erzsi: Itt az ősz!
Arany János: Rege a csodaszarvasról
Varró Dániel: Túl a Maszat-hegyen