Mi ​leszek, ha nagy leszek? 20 csillagozás

Verses ábécé
Lackfi János: Mi leszek, ha nagy leszek?

Ahány betű, annyi mesterség. És mindenki boldog! Lackfi János vicces rímes négysorosai és Foltin Fruzsina egyszerű, a lényeg megragadására törekvő illusztrációi remek párost alkotnak. Szöveg, színek, formák egysége egy modern ábécéskönyvben: a betűtanulás még sosem volt ilyen szórakoztató!

Eredeti megjelenés éve: 2019

Kiadói ajánlás: 4 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Cerkabella, Szentendre, 2019
88 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155808203 · Illusztrálta: Foltin Fruzsina

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IP>!
Lackfi János: Mi leszek, ha nagy leszek?

Felnőtt fejjel felettébb szórakoztató olvasmány, jó párszor kikerekedtek a szemeim az elmés megoldások láttán. Kicsiknek épp ellenkezőleg, ez nem biztos, hogy előny, mert lehet magyarázni aztán, hogy a lyukpásztor mi fán terem (a magyar ábécé szóvicceinek fáján). Egészen remek húzás viszont minden strófát úgy kezdeni, hogy „Boldogok…” Ez ad egyfajta derűs alaphangulatot az egésznek, még a közteresről is elhisszük, hogy boldog. Aztán persze nem árt elmagyarázni a kölöknek, hogy hiába menő a láthatóság mellény, mégse ezt tűzze ki életcéljául. Realizmus direkt módon csak a varrónőnél csillan fel, aki nem bárónő, mégis korrektül elvégzi a maga munkáját.
A magam nevében ötöst adnék. Átlagoljunk.

dtk8 P>!
Lackfi János: Mi leszek, ha nagy leszek?

Még nem találkoztam olyan ABC-s könyvvel, ahol minden versike ütős lett volna, itt is volt egy-két furcsaság, erőltetett rím, de összességében nagyon kellemes könyv. Jó kézbe venni, jó a színvilága, tetszetős az illusztráció (a csempéző nem tiszta Freddie Mercury?), helyes, hogy a fülszövegen szereplő szerzői bemutatkozás is verses. Egy dolog: úgy vártam, hogy az S-nél az legyen: Boldogok a sajtkészítők… :)

krlany IP>!
Lackfi János: Mi leszek, ha nagy leszek?

A kötetet 4 éves kortól ajánlják. Ahan, dzongorahangoló, yuppi, xeroxoló, lyukpásztor, no meg a versek között is. Lackfinak vannak kötetei, amelyek rosszul pozicionáltak, mint ahogy ez is. Egy csomó minden az idősebbek számára érthető, üt és poén, a gyerek meg nem innen fog ábécét tanulni.
Hullámzik a kötet. Vannak nagyon elmés, frappáns sorok, és vannak elégé semmirevalók is. Mondjuk én bírtam a kötet lüktetését, meg a humorát is, de ezek a sápadtszínű, hóka, beteges, kórházzöld dominanciájú illusztrációk, nem vettek meg maguknak, még ha alkalmasak is lennének a vizuális nevelésre, mert hogy nem az a kedves aranyos.
Én ezt kissé hevenyészettnek érzem, meg amolyan mindegy mit ír Lackfi, úgyis kiadjuk, csak termeljen mennyiséget. Kellene egy kicsit a fióknak írni, heverni hagyni, érlelni, elővenni, csiszolgatni, visszatenni…

bagie P>!
Lackfi János: Mi leszek, ha nagy leszek?

Lackfi és én sosem jó párosítás – de azért próbálkozom. :)
Ez a könyv tetszik a színeiben, rajzaiban – vagyis két pontot adok Foltin Fruzsinának.

„Ahány betű, annyi mesterség.” – ezt írja a fülszöveg – de majd ne csodálkozzunk, ha a gyerekünk örökös, qukás, dzongorahangoló, vagy épp lyukpásztor szeretne lenni, hogy boldog legyen ő is…

Boldogok az olvasók, Lackfi írta… ó, de "jó"

5 hozzászólás
Boglárka_Madar P>!
Lackfi János: Mi leszek, ha nagy leszek?

Boldogok az olvasók,
Hogyha Lackfi ír egy jót,
de a könyvek mennyisége
meghaladja a minőséget.

Hát Lackfi ezzel a kötettel sem verekedte be magát a kedvenc költőim közé. Sokszor erőltetettek a rímek, a ritka betűknél meg olyan lazán értelmezi a betűket, hogy agyzsibbadást kaptam tőle. Néhol vicces, máskor komoly, de egy biztos, abc-t tanuló gyereknek nem adnám a kezébe.

csakegyluca P>!
Lackfi János: Mi leszek, ha nagy leszek?

Mikor a könyvtárban megláttam ezt a mesekönyvet, mondtam, hogy ez kell. Mikor a zerző nevét elolvastam, azt mondtam: ez feltétlenül kell. Jópofa rímekkel volt tele. Maga az illusztráció nagyon jó volt. A leírt sorokban látszódott, hogy 21.századi gyerekek kezébe való. Ajánlom mindenkinek (még felnőtteknek is) mert nagyot lehet kacagni rajta.

sztinus>!
Lackfi János: Mi leszek, ha nagy leszek?

A kivitelezésre kap ennyi csillagot.
A versikéket a közepètől untam.

PTJulia P>!
Lackfi János: Mi leszek, ha nagy leszek?

Lackfi-gyerekkönyv olvasásakor általában úgy szoktam vélni, hogy ennél már tényleg nincs lejjebb, pedig például ez az új kötet is mutatja, hogy de.

1 hozzászólás
Ancsúr P>!
Lackfi János: Mi leszek, ha nagy leszek?

Ez a könyv nem ér meg ennyi pénzt. A verses ABC, mint ötlet nagyon tetszett, mert én is nagyon szerettem a hasonló könyveket kicsiként, de talán nem szakmákat kellett volna a betűkhöz társítania a szerzőnek.
Ez az egyik.
A másik meg az, hogy néhol azért megugrott a szemöldököm a megfogalmazás miatt. Pl.: „Boldogok a detektívek,/amíg vannak beteg szívek./Aki csalja a szerelmét,/lenyomozzák okos elmék.", vagy „Boldogok a halászok,/hogyha van hal halál-sok./(…)". Vagy egy másik kedvencem: „Boldogok az orvosok,/míg a beteg él, mozog./A munkájuk el sose fogy,/ki ma jól van, holnap lerogy.".
A harmadik amivel nem nagyon értek egyet, hogy a „kukások" szót nem „q"-val írjuk. Jó, tudom, legyünk játékosak, és viccelődjünk, hogy gyerekkönyvhöz méltó legyen a tartalom, de ez egy verses ABC! Egy másik gyerekkönyvben jót mosolyognék az ilyen játékokon, de itt most nem tartom jó ötletnek egy ilyen játékot bevetni, mert a gyerek fejében ez rosszul rögzülhet, és általános iskolában „k" betű helyett, mindent „q" betűvel fog írni, mert benne ez rögzült.
Nekem ez a könyv most nem tetszett. A rajzok is nekem egy kicsit túl komolyak voltak egy gyerekkönyvhöz.
Én ezt a könyvet sosem adnám a gyerekem kezébe.

lvarganiki>!
Lackfi János: Mi leszek, ha nagy leszek?

Volt amelyik aranyos volt, volt amelyiket szimplán nem értettem, de szerintem volt olyan is ami bántó. Nem is tudtam, hogy létezik ilyen foglalkozás: dzongorahangoló, lyukpásztor, qukás, tyúkszemvágó… Hiába no, bonyolult ez a magyar ábécé!


Népszerű idézetek

dtk8 P>!

Dzsúdóedző
Boldogok a dzsúdóedzők,
tanítanak profit, kezdőt.
Libegnek fehér ruhában,
erősebbek, mint az áram.


Hasonló könyvek címkék alapján

Csukás István: Sün Balázs
Fodor Ákos: Képtelenkönyv
Gryllus Vilmos: Mókus, mókus, mit csinálsz?
Varró Dániel: Nem, nem, hanem
Maros Krisztina – Szabó T. Anna: Milyen színű a boldogság?
Gryllus Vilmos – Tóth Krisztina: Dalok reggeltől estig
Bartos Erika: Bárányfelhők
Kányádi Sándor: Kakasszótól pacsirtáig
Harcos Bálint: A csupaszín oroszlán
Tóthárpád Ferenc: A Mikulás Tücsökfalván