Igaz ​mese a karácsonyról 36 csillagozás

Lackfi János: Igaz mese a karácsonyról

Lackfi János újabb szívmelengető mesekönyve!
Jézus születését, a karácsony igaz meséjét mondja el: azt, amit generációk óta újra és újrahallgatunk.
Horváth Ildi meghitten kedves illusztrációival kiegészülve örök ismerős és egyidejűleg abszolút újszerű lesz a sokszor hallott karácsonyi rege, a legkisebbek és a legnagyobbak is örömet lelnek benne.

A Mesepogácsa könyvcsalád első kötete!

Előkészületben:
Szabó Imola Julianna: Rókamók és Círmacs
Veszpi Gyula: A fogatlan kalóz

Eredeti megjelenés éve: 2020

Kiadói ajánlás: 3 éves kortól · Tagok ajánlása: 3 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Igaz mese...

>!
Cerkabella, Szentendre, 2020
28 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155808364 · Illusztrálta: Horváth Ildi

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IP>!
Lackfi János: Igaz mese a karácsonyról

Az eddigi visszajelzések alapján ez egy megosztó könyv: vannak jó és rossz értékelései, közepes azonban szinte nincs is. Joggal, hiszen Lackfi új és nagy feladatra vállalkozott: a mai világhoz adaptálta Krisztus születésének történetét.

A forgatókönyv nem változott, csak a szemlélet lett igazítva a mai gyerekek gondolkodásmódjához, és a sajátjainkból kiindulva ez kell is. A mieink egész konkrétan kérdezték már azt, hogy hogy szívták ki a babák orrát, amíg nem volt porszívó, és általában véve is érdeklődéssel és csodálattal fordulnak a régi élet felé. Nézegettük már azt, hogy milyen volt a világ első injekciós tűje, és megbeszéltük, hogy a védőoltások és gyógyszerek feltalálása előtt milyen cudar világ volt.

E könyv is ezen az elven működik. Mi, felnőttek már valahogy átsiklunk az olyan részletek fölött, mint az istállóban születés, vagy az, hogy autó helyett szamárháton közlekedtek, egy gyerek viszont épp az ilyeneken akadhat fenn. „Mi, és nem volt vécé? És hogy főztek? Hűtő azért csak volt! Vagy nem vettek mélyhűtött kaját?”
Gyerekfejjel ezek nagyon is sarkalatos kérdések, ez a könyv pedig Krisztus születésén túl azért is jó, mert segít felismerni, hogy milyen átkozottul jó helyzetben vagyunk, pusztán azért, mert senki nem akar minket megölni, van rendes otthonunk, vezetékes vizünk, popsikenőcsünk stb. Márpedig ezek borzasztó fontos felismerések, hiszen a jó életkörülmények önmagunkban még nem tesznek boldoggá, ha viszont felismerjük és megtanuljuk értékelni őket, az igen.

Ráadásul még a képi világa is gyönyörű.

nicosia P>!
Lackfi János: Igaz mese a karácsonyról

Nem ájultam el Lackfi tolmácsolásától. Maga a történet érdekes szempontokra is rávilágít, de nagyon furcsa, helyenként pongyola a szöveg, túl modern akar lenni, de közben vallásos is, és nem találja el az arányokat. A rajzok nekem túl sötétek, komorak, nincs egy mosoly sem a szereplőkön, Mária teli világfájdalommal várja azt a szegény kisdedet. Nem is felemelő és nem is karácsonyi hangulatú.

meseanyu P>!
Lackfi János: Igaz mese a karácsonyról

Remekül megoldotta a feladatot Lackfi, egy igazán szerethető és kisgyerekeknek érthető és élvezhető változata született a történetnek, kitérve olyan részletekre, amelyek magyarázatra szorulnak, és kihagyva, vagy nagyon szőrmentén elmesélve olyanokat, amik ijesztőek lehetnek. Nagyon kedves a hangulata mind szövegben, mind képekben. Örök darab.

Uzsonna>!
Lackfi János: Igaz mese a karácsonyról

Vannak történetek, amelyeket nem szabad a popsikenőcsök szintjére levinni. Ez a történet is az. :-(

Jagika>!
Lackfi János: Igaz mese a karácsonyról

Örültem volna, ha nem szerepel a mese szó a címben és a műben. Ettől – és napjaink szóhasználatától – olyan hihetetlenné válik az egész…
spoiler

eeszter>!
Lackfi János: Igaz mese a karácsonyról

Nem néztem az értékeléseket olvasás előtt, így meg is lepett, hogy mennyire megosztó ez a könyvecske. Engem magával ragadott, megfogott a modernségével, és 5,5 éves kislányomnak is tetszett.

Dagan72>!
Lackfi János: Igaz mese a karácsonyról

Kisfiam szépen végighallgatta, neki ez az ismert történet volt még egyszer, nem akadt fent semmin. Annyit mondott, hogy persze, hogy nem volt még autó, hiszen ez időszámításunk előtt egyben történt. Ha a Mikulásos és a húsvéti kötet ennél jobb, akkor kíváncsian várom. Az a 7000 szolgás-popsikenőcsös-orrszívós rész pedig szerintem teljesen felesleges volt, nem várt ilyet egy mesében a gyerek, pont ez az a valóság, amiből egy kicsit ki szeretnénk szakadni, mikor mesét olvasunk.

Rózsabogár78>!
Lackfi János: Igaz mese a karácsonyról

Érdekes megközelítés, szerintem nem rossz. Jó, a popsikenőcs és társai tényleg elég profán a témához, de azt gondolom, hogy a szándék jó. Közel hozni ezt az igazán magasztos és szent történetet a gyerekekhez nem könnyű. Mi például nem vagyunk hívők, de tiszteletben tartjuk a Bibliát. A kislányom kifejezetten érdeklődik Jézus története iránt, meséltük már neki sokféleképpen. Ez is egy látásmód, talán nem baj, ha így is írnak róla, mert valakihez így kerül közel. Nekem azt hiányzott inkább, hogy hogy jön ez az egész a karácsonyhoz, ha már ez a cím. A mai kor gyereke, akinek szerintem ez a könyv is szól, és aki nem jár például hittanra, nem biztos, hogy tudja, hogy mi köze van Jézusnak a karácsonyhoz. És ezt ebből a könyvből sem fogja megtudni, hiába ez a címe.

Ikona>!
Lackfi János: Igaz mese a karácsonyról

Nagyon cukin, nagyon aranyosan ismerteti a karacsonyi történetet, de az az utolsó mondat… legalabb úgy írta volna, hogy másik igaz mese. off


Népszerű idézetek

Citrompor>!

Beszélt is az angyal, mondta Máriának:
– Áldott vagy, Mária, téged választott ki az Isten sokmillió lány közül. Te fogod megszülni az ő kicsi fiát.
– Na de hogy lehet ez? Még férjhez se mentem, és Józseffel nem bújtunk annyira össze, hogy babánk születhessen…

2 hozzászólás
Nikolett0907 P>!

A hatalmas Isten nagyobb minden óriásnál, tenyerén tartja a házakat, utakat, erdőket.

(első mondat)

PTJulia P>!

az akkori király, Heródes elhatározta, hogy összeszámoltatja, hány ember él a birodalmában.

4 hozzászólás
windflower>!

Isten megnézte magának az összes lányt a világon, a királylányoktól a kolduslányokig, és úgy találta, Mária a legkedvesebb, legaranyosabb, legjobb szívű. Nem baj, hogy nem gazdag. A gazdag Isten rábízta a kicsi fiát. Azt hihetnétek, hogy Isten keresett Máriának egy gazdag férjet, így ő lett a szegény lány, aki… egyszeriben drága ruhákat hordhat, drága autón jár, és palotában lakik. És hétezer szolga szaladgál körülötte, és ha babája születik, egyik pelenkát hoz, másik popsikenőcsöt, harmadik rugdalózót, negyedik cumisüveget, ötödik orrszívót, hatodik vitamint, hetedik…


Hasonló könyvek címkék alapján

Varró Dániel: Diótörő
Kozári Dorka: Marcsi téli kalandjai
Bombicz Judit: Mesék elalvás előtt
Kőszegi-Arbeiter Anita: A fények ünnepe
Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja
Cynthia Paterson: A bűvös szán
Pozsár Edit: A Télapónak ki visz ajándékot?
Csörgő Anikó – Füzesi Zsuzsa: Csodaország
Fésűs Éva: A „becsületes” megtalálók
Csukás István: A karácsonyfát meghoztuk