Egy ​a ráadás 9 csillagozás

Lackfi János: Egy a ráadás

Létezik-e ​olyan ország, ahol kolbászból van a kolbász? Ami konfekcióméret, mégsem töri a bütykömet? Amit bárki megengedhet magának? Ami még a csapból is folyik? Ami fel van virágozva, de nem rézágyú, nem is vízágyú? Ami ha még egyszer azt üzeni, mindnyájunknak el kell menni? Ahol mindaz, amit mondok, nem használható fel ellenem? Ahol nem csak az ügyvédem jelenlétében nyilatkozhatok? Ami nem kínai, csak Kínában gyártják? Ahol egyet fizetek, kettőt kapok? Ahol ha egyet fizetek, nem olyat kapok, hogy a fal adja a másikat? Ami nem okoz komoly fejfájást, legfeljebb komoly fejtörést? Ahol nem várható keletről komoly frontátvonulás? Ahol az árak a földön járnak, a bérek meg az égben? Ahol hogyha nékem sok pénzem lesz, felülök a repülőre? Ahol szeretném a homokórát megállítani? Ahol úgy élek, hogy majdnem belehalok? Ahol mindenütt jó, de legjobb? Ahol otthon vagyok minden otthonban? Ahol dúl a létharc, ahol hemzsegnek a fénylátók, ahol szakítás után kettéhasítják a bútorokat, ahol… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Helikon, Budapest, 2016
200 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632277745 · Illusztrálta: P. Szathmáry István

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Filc Kálmán


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
Ferenc_Molnár_3
Lackfi János: Egy a ráadás

Lackfi pontosan tudja, miről ír. Nem beszél mellé, csak néha kifordítja a dolgokat, megnézi a másik oldalról is, szagolgassuk mi is, ha már dolgozott vele, már elhiszem, hogy megy az utcán, öldököl egyet, majd fantáziál egy elképesztő másik valóságról, ahol ő éppen ír, egyeztet, szerkeszt. Aztán monologizál, oktat, egyszer bunkó, másszor széplélek, és sosem tudni, épp mire készül. Mindeközben itt van 2016-ban, fészbukk (sic) meg megosztások, wifik, és tényleges hús-vér emberek, celebek csak úgy, akik jók is meg rosszak is, akár én is lehetnék akármelyik a figurák közül, akit kiemel, tárgylemezre helyez, majd lassan közelítve szétnyomja a mikroszkóppal. És néha megborzong a hát, libabőr. A sok hülyeség és agyszülemény vagy szürreália mellett igen, ott van egy-két csendes remekmű (Ami meg nem történt, Sorskutya, Vezeklés, Homokóra).

>!
Adrirawia
Lackfi János: Egy a ráadás

Olyan érzésem volt, mintha az elejét csak azért írta volna, hogy ne csak pár oldalas legyen a kötet. Majd aztán kezdett egyre jobb és jobb lenni.
Voltak benne olyan részek, aminél kicsit elszorult a torkom, hogy ez bizony humoros is lehetne, de… mégsem az. Nem volt rossz, voltak benne olyan történetek is, amit már biztos olvastam.
De mindenképp tetszett, csak az eleje, tényleg. Kicsit izzadás szagú volt :/

>!
Pernilla
Lackfi János: Egy a ráadás

Nem az én világom. Az első 60 oldalt konkrétan borzasztónak találtam, már a témákat tekintve. Fontolgattam, hogy feladom, de makacsul meg akartam tudni, hogy másoknak mitől tetszik ennyire. Azt hiszem, nem találtam meg. A kutyás elmélkedés volt a mélypont…

>!
Barbár
Lackfi János: Egy a ráadás

Ezúttal nem annyira magyaros, de azért humoros. Lackfi jól zsonglőrködik a szavakkal, de a szükséges plusz hiányzik az öt csillaghoz.

>!
Gabriella_Daróczi_Ak
Lackfi János: Egy a ráadás

Szerintem borzalmas. Zavaros. Eddig csak egy fordításkötetét olvastam (Az informatikus kutyája), amit imádtam. Negyed óránál képtelen voltam többet rászánni, persze biztos sokaknak tetszik ez a stílus.


Népszerű idézetek

>!
blueisthenewpink SMP

Kálmán egyszerre ízleli a keserűség fanyar és a felsőbbrendűség mézédes zamatát, mintha tonikot szürcsölgetne.

86. oldal, Szakértelem

>!
Barbár

A pogácsára élete kockáztatásával tett szert, mert a harci alakzatokba tömörült nénikék berepülőpilótákat megszégyenítve csaptak le, és két marokkal tömködték a zsákmányt a ridikülbe.

22. oldal, Sulyok

>!
Adrirawia

VÍZÖNTŐ

Akármilyen kis vizesnyolcas maga máskülönben, a mai napot nem fogja megúszni szárazon. Ugye, hányszor mondta már a húgára, hogy milyen tűzről pattant kis teremtés? Hát ma keserűen meg fogja bánni ezt a szavajárását, mellyel a végső romlást bevonzotta, és családjára szabadította. A bátyja ugyanis aki nem Vízöntő, de a vizet mégis dühösen kiönti, nos ez a részeges barom szokásos dührohamai egyikében leönti benzinnel az ön már említett húgát, és azon melegében fel is gyújtja. Szerintem jobban teszi, ha nem megy be a hullaházba azonosítani már amennyiben nem akarja egész életén át azt az elszenesedett arcot látni maga előtt, és nem kíván addig álmodni vele, míg bele nem golyózik. Máskülönben meg azt csinál amit akar.
Előbb azért vágja le a bátyja testét a kötélről.

112. oldal

>!
Adrirawia

Én pedig azóta nézem őket kicsit irigykedve, kicsit sajnálkozva. Zsófinak ugyanis másnap megjött a havibaja, lassanként pedig ráköszöntött az érett aszonyi kor, a kicsi bárhogy könyörgött, tesó nélkül maradt, alighanem ez volt az utolsó éjszaka, amikor még megfoganhattam volna.

151. oldal

>!
Adrirawia

MILYEN MAGYARORSZÁGOT SZERETNÉNK?
Erdős Virágnak

Olyat, ahol kolbászból van a kolbász. Ami konfekcióméret, mégsem töri a bütykömet. Amit bárki megengedhet magának. Ami még a csapból is folyik. Ami fel van virágozva, de nem rézágyú, nem is vízágyú. Ami ha még egyszer azt üzeni, mindnyájunknak el kell menni. Ahol mindaz, amit mondok, nem használható fel ellenem. Ahol nem csak az ügyvédem jelenlétében nyilatkozhatok. Ami nem kínai, csak Kínában gyártják. Ahol egyet fizetek, kettőt kapok. Ahol ha egyet fizetek, nem olyat kapok, hogy a fal adja a másikat. Ami nem okoz fejfájást, legfeljebb komoly fejtörést. Ahol nem várható keletről komoly frontátvonulás. Ahol az árak a földön járnak, a bérek meg az égben. Ahol hogyha nékem sok pénzem lesz, felülök a repülőre. Ahol szeretném a homokórát megállítani. Ahol úgy élek, hogy majdnem belehalok. Ahol mindenütt jó, de legjobb. Ahol otthon vagyok minden otthonban. Ahol a politikusok zacskóba szedik, amit műveltek, szépen hazamennek, és nem ugatnak tovább.

111. oldal

>!
Adrirawia

Leszaladnál a pincébe egy adag ásványvízért?, kérdezi a feleségem még mindig az emeletről, én tétovázom, visszavegyem-e az alsógatyót, visszaszóljak-e, hogy majd zuhany után hozok fel vizet, öt perc, egy frászt, a saját házamban csak leszaladhatok anyaszülten, a kutya nem látja, a kölkök anyóséknál.
Tessék, felkapcsolom a pincében a villanyt, és nem is értem hirtelen mi van, majd leesik hatalmas döndüléssel, mint egy malomkő. Boldog születésnapot vonyít, dörmög, visít összezavarodva, és a röhögéssel küszködve ott vagy ötven ember, a barátok, a gyerekek, a rokonok, én meg ott állok egy szál brében kedveseim szeme láttára. Most már ez így lesz mindig, benne lesz a pakliban, így pózolok előttük örökké lekonyulva, boldog negyvenediket, tökikém!

169. oldal

>!
zsfbgnar

A szókincs brutál fontos, szépeket bárki képes gondolni, csakhogy mire papírra kerül, a legszebb gondolat is úgy kornyadozik, mint Vizi E. Szilveszter csokornyakkendője egy fekvehányós buli után.

63. oldal, Valentin (Helikon, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: Filc Kálmán

Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Lilian H. AgiVega: Az elveszett tündérfalu
Leiner Laura: Hullócsillag
Leiner Laura: Bábel
Szomaházy István: A férjhezmenés művészete és egyéb problémák
Janković Nóra: Árnyékok illata
Moldova György: A beszélő disznó
Kristóf Attila: Én nem tudom…
Romhányi József: Szamárfül
J. Goldenlane: Holdnak árnyéka