Kiderülés 56 csillagozás

A derűs élet titka
Laár András: Kiderülés

Sokszor beigazolódott már, hogy az igazán hatékony spirituális tanítói magatartás nem a fensőbbséges kinyilatkoztatás, hanem az, amikor a kipróbált, olykor megszenvedett tapasztalatokat, felismeréseket a személyesség hitelesíti.
Laár András beavat minket, olvasókat abba a legintimebb szférába, ami például a vallásosságot illeti. Istenhívő, választott vallása a buddhizmus, de hogy milyen utakon jutott el annak gyakorlásához, azt is tanulságos megismernünk. Nyitott szellemként elmélyült az asztrológiában, a Tarot tudományában, az I-Ching-ben, s bevallása szerint a zene, sőt, így nagybetűvel, a Zene is annak része, hogy mind teljesebb embernek érezhesse magát, egyfajta lelki terápia. Sokoldalúságát nemcsak kívülről szemléljük, hanem kézen fog bennünket, és segítségül saját bevált módszereit adja közre, amelyek bizonyos helyzetekben másoknak is hasznára válnak.

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tartalomjegyzék

>!
Kossuth, Budapest, 2018
176 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630968775
>!
Kossuth, Budapest, 2012
270 oldal · ISBN: 9789630970808
>!
Kossuth, Budapest, 2012
176 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630968775

Enciklopédia 7


Kedvencelte 4

Most olvassa 7

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 29


Kiemelt értékelések

RandomSky>!
Laár András: Kiderülés

Laár András: Kiderülés A derűs élet titka

Jaj, de nagyon jó volt ez! :)
Kicsit olyan, mint egy útmutató, ami segít eligazodni, de aztán kinek-kinek magának kell elindulnia a kiválasztott úton. Meg olyan is, hogy Laár András a rá annyira jellemző emberséggel és humorral fűszerezve mond csuda dolgokat. Jó volt azt is olvasni, amit én is így gondolok, meg azt is, ami valamiért új nekem, vagy így még nem gondoltam. De legfőképp azért jó, mert nem egy a magyar olvasó számára egzotikus és/vagy vadidegen kampó írta, nem Akármilyen Rinpócse, nem Hogyishíjják Guru, se nem David McVilágosodott, hanem egy közismert magyar csóka, akit már amúgy is szeretünk jó sokan. Magyarul írta, magyar embereknek, magyarkodás vagy pseudo-liberalizmus nélkül, és bár sokmindenféléről szól, mégsem eklektikus, mert Laárban ez mind egy, és neki elhiszem. Alapvetően én normálisnak érzem, sőt, a józan paraszti ész hangjának, ha lehet ilyet mondani.
Szívem szerint minden magyar embernek odaajándékoznám, hogy olvassa el.
Elmondok egy személyes példát a könyv jó hatásáról, mert ahogy Laár számunkra ismert személyisége miatt hitelesebb a könyv, úgy az értékelésem is így lesz hitelesebb, nem? De. Ma igen cudar hangulatban voltam ám, tört a rossz, besokalltam a mindenféle izétől. És már a könyvből is csak három oldal volt hátra. És aztán az a három oldal helyre rakott, meg az, hogy alkalmaztam András bátya javaslatait, és rögtön derűsebb lettem tőle. Meg még most is az vagyok. Aki még nem volt az én bőrömben, az nem tudhatja, milyen nagy áldás is ez nekem! :)
Na, bővebben és máshogy: http://www.ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2013-07… Olvassa el mindenki!

Kkatja P>!
Laár András: Kiderülés

Laár András: Kiderülés A derűs élet titka

Nagyon szeretetre méltóan tud mesélni Laár András, soraiból valóban árad a nyugalom és a béke, amit meg is tapasztalt, nem csak előadja mások élményeit a sajátjaként. :) Végigvezet a saját útján, bemutatva, hogy minden körülmények között lehet másképp dönteni, mást választani, mint amivel elégedetlenek vagyunk, mert minden csak rajtunk múlik.
Ilyen nyitottan, ilyen derűsen kellene élnünk ezen a szép világon és nem szorongva, mutogatva, felelősséget hárítva, mert akkor hiába is várjuk, nem lesz a miénk a Kiderülés által megtapasztalható csodálatos lelkiállapot. :)
Ajánlom minden szomorú és boldog embernek! :)

3 hozzászólás
Baba082>!
Laár András: Kiderülés

Laár András: Kiderülés A derűs élet titka

Ezt a könyvet megnyugvás olvasni, és hiszem, hogy néhány tanácsát alkalmazva tényleg Kiderül minden.
Ez a könyv egy kuckó. Egy picike házikó valahol fent a Pilisben -azért ott, mert az nagy szerelmem, de legyen nyugodtan bárhol máshol, ahol Te érzed jól magad – , amiben van egy ágyad, egy asztalkád, és egy hatalmas ablakod, amin időnként kinézhetsz, és láthatod a teremtett világ Pilisre – vagy arra a tájra, ahol éppen lenni akarsz – vonatkozó csodáit. A fákat, a bokrokat, a virágokat, a fürge kis bogarakat, a csivitelő madarakat, mókusokat, meg ami éppen arra jár. Míg olvasod ezt a könyvet, ebben a szeretetteljes kuckóban vagy összezárva Föld Anyával, Nap Apával, Tengrivel, Istennel, Jehovával, Szűz Máriával, Jézussal, Buddhával, Laár Andrással és Önmagaddal.
Kell ennél jobb társaság?! Nem, ez a lehető legjobb társaság, amit valaha látott a világ. És a legjobb az egészben, hogy mind bemutatkoztok egymásnak, megismeritek egymást. Bizony, Magadat is. Persze csak akkor, ha Te is szeretnéd. De miért ne szeretnéd? Miért ne szeretnéd, ha valaki segítene meglátni azt, hogy mi végre vagy itt, és a többiek mi végre vannak itt? Miért ne szeretnéd tudni, hogy nem csak Te gondolod ezt, vagy azt, hanem más is? Miért ne szeretnéd, ha kapnál egy kis csomagot, ami egy eszköztár. aminek segítségével eligazodhatsz a Téged körülvevő kuszaságon, a rosszindulaton, az emberi gonoszságon, és az emberi hülyeségen.
Hát nooormális az olyan, aki ezt ne szeretné? Aligha!
Nem csodatévő könyv ám ez, nem nagy misztérium, csak egy szeretettel megírt vélemény csokor egy olyan ismert, de hozzánk közel álló, sztárallűröktől, megjátszástól mentes embertől, aki komoly lelki munkával elérte azt, hogy a szorongásból kibújva egészséges Derűben él. Hogy sikerült neki? Olvasd el, és Kiderül :)
Ha elolvasod, nem kell követned a példáját, de ajánlott, hiszen olyan módszereket mutat be, amik rendszeres gyakorlással tényleg elérik a kívánt hatást, mégpedig ez a hatás az lenne, hogy Derűsebben szemléljük az Életet, hogy ne tudjanak elérni az emberi irigykedések, hülyeségek, ne menjen rá az energiánk arra, hogy harcolunk az értelmetlenekkel, mert van ennél sokkal jobb és szebb dolgunk is. Kiderül, hogy mi az, ha befelé figyelünk.

Köszönöm András, hogy megírtad ezt a könyvet, azt meg még jobban, hogy érdeklődésemre akár Te, akár valamelyik kollégád beszerzett egy példányt a webshopba számomra. Köszönöm a sok nevetést, Derűt, amit adtál már eddig is, és azt is előre köszönöm, amit még adni fogsz. Igazából összefoglalva köszönöm, hogy vagy!

1 hozzászólás
Nagy_Barna>!
Laár András: Kiderülés

Laár András: Kiderülés A derűs élet titka

Hazudnék, ha azt mondnám, hogy minden téma érdekelt a könyvből. Laár Andrást viszont nagyon szimpatikus embernek tartom és munkásságát nagyon szeretem, ezért én nyitott voltam bármire. Egyszerűen hagytam, hogy kalauzoljon el azokra a területekre, amik számára fontosak. Ő pedig szerintem jó kalauz volt, nem erőltette túlzottan mélyen a témákat, de mindent megmutatott, amit fontosnak gondolt és elmondta mit gondol róla. Ezért kellemes olvasmányélmény volt, és sok mindennel egyet is tudtam érteni. Még úgy is, hogy sokszor tőlem távol álló terepen jártunk.

WikiVik>!
Laár András: Kiderülés

Laár András: Kiderülés A derűs élet titka

Nem mindenben mondott újat a könyv által Laár András, sőt, rengeteg alap gondolatot írt le, amikkel már tisztában voltam. Ez azonban nem baj, hisz' felhívni a figyelmet az élet egyszerűségének szépségeire felettébb hasznos néha. Sokszor megfeledkezik róla az ember, hogy azoknak az apróságoknak is mennyire lehet örülni, amik a mindennapok természetes részét képezik. Hogy mennyire hálásak lehetünk létünk alapvető velejáróiért. Hogy nem kell túlbonyolítani a dolgokat, hogy más nézőpontból is szemlélhetjük a kellemetlen helyzeteket, hogy mekkora ereje van a gondolatainknak és a hozzáállásunknak. A buddhizmusról és a hasonlóan spirituális tényekről kaphatunk egy kevésbé részletes, de átfogó képet, ami, ha nem is él ezzel együtt valaki, véleményem szerint a látókörünk tágításához mindenképp hozzájárul, ha nyitottak vagyunk rá, hogy meghalljuk.

Nyctea>!
Laár András: Kiderülés

Laár András: Kiderülés A derűs élet titka

Jókor került a kezembe ez a könyv.
Mindig is szerettem Laár Andrást, akit elsősorban a humoros dolgai miatt ismertem, de tudtam róla, hogy spirituális témákkal is foglalkozik. A vele készült interjúkban mindig nagyon szimpatikusan nyilatkozott, érdekes gondolatokat fogalmazott meg, és számomra egy hiteles személyiségnek tűnt, aki nem csak papol, hanem tényleg azok szerint az elvek szerint éli az életét, amelyeket a nyilvánosság előtt is elmond.
A könyvéből képet kaphatunk a világnézetéről és a valláshoz való viszonyáról; összefoglalót az általa használt meditációs módszerekről, mindezt kis történetekkel fűszerezve a gyerekkorából és a mindennapi életéből. A stílusa könnyed, bár kevésbé Besenyő Pista bácsis, mint vártam volna. Ez nem is baj. Nagyon tetszik az a szemléletmód, ahogy összehozza a humort a vallással és a különböző vallásokat egymással. Szebb lenne az élet a világban, ha többen gondolkodnának úgy, ahogy ő.
Ugyan nem mindent tartok fontosnak a leírtak közül, de elhiszem, hogy elég egy kicsit megváltoztatnunk a gondolkodásunkat és a dolgokhoz való hozzáállásunkat, és máris derűsebben élhetjük az életünket. Ezt magam is tapasztaltam. Nagy segítséget nyújtott ebben Laár András könyve. Biztos, hogy később is fellapozom majd.

marilyn_marilyn>!
Laár András: Kiderülés

Laár András: Kiderülés A derűs élet titka

Első könyv, amit Laár Andrástól olvasok, de nem az utolsó.
Könnyed írás, mégis komoly dolgokról van szó.
Elgondolkodtat és rájössz közben, hogy nahát, milyen igaza van. Minden csak nézőpont kérdése.

Gentiana >!
Laár András: Kiderülés

Laár András: Kiderülés A derűs élet titka

Egy hibája van. Nagyon rövid, még olvastam volna.


Népszerű idézetek

RandomSky>!

…az egyik leghiteltelenebb dolognak az ájtatoskodást tartom. Mindig azt éreztem, hogy a szentségnek – bár tiszteletet érdemel, sőt vált is ki – semmi köze nincsen a humortalan, sótlan, dermesztő komolykodáshoz, amely mindent és mindenkit erkölcstelennek, bűnösnek és tisztátalannak tart. A szentség vidám. Derűvel, békével, megbocsátással jár, nem pedig kegyetlen ítélkezéssel. Nem hiszek az inkvizícióban és az eretneküldözésben. Pontosabban abban nem hiszek, hogy ezek szent tevékenységek lennének. Nem hiszek a pöffeszkedő, másokat lenéző vallásosság szentségében sem, de ott is valami tévedésfélét veszek észre, amikor valaki önmagát olyan komolyan veszi, hogy állandóan gondterhelt arcot vág, mert hogy a gonosz és tudatlan világ nem érti azokat a mély összefüggéseket, amelyek világméretű gondját ő most, íme, a vállán viseli. Az ilyen komolykodók hajlamosak kimondani a „Végső Igazságot”, amelyet idáig a többiek, a nem olyan komoly éretlenek rendre félremagyaráztak.

144. oldal

Laár András: Kiderülés A derűs élet titka

Kapcsolódó szócikkek: szentség
Szelén>!

Nem akartam én szép szolidan élni. Én boldogan akartam élni. Akik körülöttem szép szolidan éltek, azok nem voltak boldogok. Összeráncolt szemöldökkel beszélgettek az élet dolgairól, megvolt a véleményük a többi, nem olyan szép és nem olyan szolid emberről, de ők maguk inkább gondterheltek voltak, és kötelességtudatuk szürke páncélja alól csak nagy ritkán bújt elő valami mosolyféle. Nem akartam őközéjük tartozni, és az élet végeztéig hordani a kulturált zakót nejloninggel, nyakkendővel, amit mindenki hordott, aki szép szolidan viselkedett, és normális ember módjára valamilyen társadalmilag elfogadott szolid hétköznapi munkát végzett valamilyen társadalmilag elfogadott komoly munkahelyen.

Laár András: Kiderülés A derűs élet titka

Kapcsolódó szócikkek: boldogság · nyakkendő
Szelén>!

Na, kérem, azért szeretem én a magyar nyelvet, mert olyan jó a jelentésvilága.

Laár András: Kiderülés A derűs élet titka

Nyctea>!

Ahhoz, hogy viszálykodjunk, nem kell Isten nevét a szánkra venni! Ahhoz elég kimenni az utcára és egy bármilyen embert máris utálhatunk. Elég, ha felszállunk a villamosra, máris gyűlölködhetünk. Minek ehhez vallásosnak lenni? A vallás pont arra volna jó, hogy egymást megtanuljuk szeretni. Hogy békét köthessünk a másként gondolkodókkal, és olyan magasabb szempontból nézzünk az életünkre, ahonnan kiderül, a különbözőségek ellenére is egybe tartozunk.

151. oldal

Laár András: Kiderülés A derűs élet titka

Kapcsolódó szócikkek: vallás
neko>!

Az viszont már nemigen érthető számomra, hogy az emberek miért használják Istent arra, hogy egymást az Ő nevében gyűlöljék. Számomra mindig egyértelmű volt, hogy a különböző istenképek ugyanahhoz az Istenhez tartoznak. Aki nincs belevakulva a puszta anyagelvűségbe, szükségszerűen tapasztalja a mindent betöltő Tudatot. Tapasztalja, hogy egy tudatos Létezés része minden jelenség, és hogy az ő saját tudata része az egyetemes Tudatnak. Azt is természetesnek tartom, hogy mindenki a saját kulturális „szemüvegén” keresztül nézi ezt az egyetemes Tudatot, és saját elnevezést használ rá. Nyilván a szemlélet révén az egyetemesből kierősödnek speciális jellegzetességek, és ebből adódóan az egyik istenkép mondjuk inkább a szeretetet, a másik a bölcsességet, a harmadik meg a teremtőképességet hangsúlyozza. Ám az a felfogás már egyáltalán nem logikus, hogy „egyedül a mi hitünk jó, a többi hit mind tévedésen alapul”.

Isten Jelen Van

Laár András: Kiderülés A derűs élet titka

Dora P>!

Isten Jelen Van, de úgy is tagolhatnánk ezt, hogy Isten Jel-en van. Azaz a jeleken keresztül fejezi ki létét. Folyamatosan jelez, folyamatosan kapcsolatban áll az aktuális tudatállapotunkkal. Ha jól figyelünk, mindig épp megkapjuk a választ kérdéseinkre, csak ismernünk kell ehhez a nyelvet, amin az Egyetemes Tudat beszél hozzánk. Ez a nyelv az analógiák nyelve. A lényegi azonosságok, összetartozások, az elvi összefüggések nyelve. Ahhoz viszont, hogy a rejtett összefüggések föltáruljanak számunkra, a jelenben kell éberen figyelnünk, hogy észrevehessük az épp aktuális jeleket. Jelen kell lennünk a folyamatokban, azaz értelmezhetjük úgy is, hogy nekünk is a „jel” – en kell rajta lennünk.

58. oldal

Laár András: Kiderülés A derűs élet titka

1 hozzászólás
Narancslekvár>!

Valójában nem kell semmi extra többlet. Csak hallgasson mindenki a szívére, és NE TEGYEN OLYAT MÁSSAL, AMIT MAGÁNAK NEM KÍVÁNNA! Ez már majdnem a SZERETET.

Közbevetőleg arról, mi a hülyeség?

Laár András: Kiderülés A derűs élet titka

Narancslekvár>!

A Világban működik a Visszahatás Elve, amit a keleti emberek Karmának hívnak, ami azt jelenti, hogy amilyen erőt beteszünk a Világba, olyan erőt kapunk vissza. Ha fájdalmat okozunk, fájdalmat kapunk. Ám, ha már megtanultuk ezt, és már ösztönösen nem okozunk fájdalmat senkinek, minket sem ér annyi fájdalom, mint annak előtte. El lehet érni a boldogságot, ha okozzuk a boldogságot. Elérhetjük az ellenkezőjét is, ha a boldogtalanságot osztjuk magunk körül.

A "módszer nélküli" módszer

Laár András: Kiderülés A derűs élet titka

Kapcsolódó szócikkek: karma
RandomSky>!

A legfontosabb szempont, hogy szexuális helyzetben, magunkat Férfi-istenségnek, partnerünket pedig Női-istenségnek tekintsük. Így leszünk képesek a szexualitásban rejlő összes lehetőséget megérinteni és működtetni. Voltaképpen nem nehéz dolog ez, hiszen automatikus módon is megy ez nekünk, legalábbis partnerünk vonatkozásában, amikor szerelmesek vagyunk belé. Talán ez a legfontosabb ismérve a szerelemnek, hogy tudatunk hirtelen eltávolodik a racionális összefüggésektől, és képes a másikban meglátni az istenit. Valójában, ilyenkor igazunk van. Mindnyájan Isten megtestesülései vagyunk. Mégis az épp adott formánk legtöbbször elfedi ezt a magas származást, és elhiteti velünk, hogy nem vagyunk többek, mint egyszerű emberek. Ez a nézet nem helyes. Egyikünk sem „egyszerű ember”. Mindannyian, akik itt vagyunk, ebben az anyagi teremtésben, küldetéssel jöttünk, Istennek egy-egy szándékaként. Isten Önmagát éli meg bennünk, a mi szemünkkel nézi a teremtést, az életet, és ez a szempont, azaz a mi életünk szempontja teljesen egyedi, megismételhetetlen. Jogosan fedezzük fel egymásban ezt a megismételhetetlen isteni lényeget.

156. oldal (A szexualitás mágiája)

Laár András: Kiderülés A derűs élet titka

Kapcsolódó szócikkek: szexualitás
Imoran>!

„A szenvedés a tudatból ered, és a tudat segítségével szüntethető is meg. Bár minden jelenség lehet szenvedés forrása, valójában nem a jelenség, hanem az azzal kialakított viszony okozza a szenvedést. Egy kőszikla önmagában nem szenvedésteli, viszont, ha belerúgunk, azzá válik. Ha ellopnak egy autót, az csak akkor szenvedésteli dolog, ha a miénk volt. Ha valahol van egy „senki autója”, azt bárki ellophatja, az nem okoz valakinek szenvedést. Itt rögtön felismerhetjük, hogy a ragaszkodásaink okozzák a szenvedéseinket. Ha a szerelmünk valaki mással csókolózik a szemünk láttára, az csak addig fáj, amíg az illetőt a magunkénak gondoljuk. Ha egy idegen csókolózik az orrunk előtt egy másik idegennel, az egyáltalán nem fájdalmas a számunkra”

172. oldal

Laár András: Kiderülés A derűs élet titka

Kapcsolódó szócikkek: birtoklás

Hasonló könyvek címkék alapján

C. S. Lewis: Csűrcsavar levelei
Kyle Idleman: Nem pusztán rajongó
Jennifer McCartney: Lajhár-filozófia avagy a lajhár-hygge
David Michie: A Dalai Láma macskája
Robert Fulghum: Már az óvodában megtanultam mindent, amit tudni érdemes
Ruzsa Dóra: Szülés utáni túlélőkalauz
Szentváry Panna: Életmentő Zsebbarátnő
Andrew Matthews: Élj vidáman!
Rachel Hollis: Szabadulj meg végre a hazugságoktól, hogy az lehess, aki valójában vagy!
Parti Nagy Lajos: Az étkezés ártalmasságáról