Kíváncsi-Kósza ​Annabella Lujza és az özönvíz 5 csillagozás

L. Molnár Edit: Kíváncsi-Kósza Annabella Lujza és az özönvíz

Kíváncsi-Kósza Annabella Lujzának, a vihogós, szeleburdi tündérnek mindene a lila szín. Amikor birtokába kerül egy hőn áhított lila kendő, még nem sejti, mekkora galibát okoz azzal, hogy eszében sincs visszaadni tulajdonosának.
A hőseinket szó szerint elárasztó katasztrófa egyre fenyegetőbbnek tűnik, ám szerencsére van remény. És talán akad némi kolbász, szalonna és csípős paprika is, ami elengedhetetlenül fontos, ha egy háromcentis apróság vészhelyzetbe kerül.
Tulajdonképpen mi a virágtündérek dolga? Miféle segítséget nyújthat Kazimír, a hóbortos boltos? És miként kerül a képbe egy menekülő mókuscsalád, valamint két kisegér, akik – amint az hamar kiderül – válldísznek sem utolsók?

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Pongrác, Budapest, 2014
64 oldal · ISBN: 9786155131622 · Illusztrálta: Almási Zétény

Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

Uzsonna>!
L. Molnár Edit: Kíváncsi-Kósza Annabella Lujza és az özönvíz

Kedves és tanulságos mese, de nekem annyira nem jött be. Böfögős tündér, aki szalonnás rántottát és paprikás krumplit fal? Ez már nekem túl profán.

4 hozzászólás
Chris>!
L. Molnár Edit: Kíváncsi-Kósza Annabella Lujza és az özönvíz

Az új mesekötet hasonló nagyságú, mint a Csika manó (csak nagy sajnálatomra nem kapott védőborítót), a történet hossza is megegyezik az előbbi mesekönyvével. A kismanó kalandjai után a tündérek világába nyerhetünk bepillantást: Annabella Lujza és Zille is tündérek (hogy éppen milyenek, az maradjon meglepetés, hiszen részben ehhez kapcsolódik a megoldás). Rajtuk kívül egy harmadik szereplő kap még fontos szerepet (ha úgy tetszik szót) a történetben: Kalmári-Nagyorrú Kazimír, a boltos. Számomra ő volt a legszimpatikusabb, és nagy valószínűség szerint a gyerekeknek is nagy kedvence lesz, állandó emlékezet-kiesésével valamint cseppet sem szokványos üzletpolitikájával. (Tulajdonképpen saját kötetet is kaphatna, annyira erősnek találtam az ő karakterét, de azt mindenképpen remélem, hogy vele találkozunk még.)

A történet középpontjában az áll, hogy milyen bajjal jár, ha elveszünk valamit, ami nem a miénk. Egy lila kendőről senki nem gondolná, hogy mennyire fontos lehet egy tündér számára, de ugyanígy fel lehetne hozni az eszmei értéket is. A példa persze meséhez hűen elrugaszkodott, de pont emiatt taníthatja meg a gyerekeknek, hogy becsüljük és tiszteljük más tulajdonát.

Az illusztrációkat ezúttal Almási Zétény készítette, akinek a munkásságát a Pongrác Kiadó egyéb köteteiből (Skellig, Ella sorozat) már ismerhetjük. Ezúttal sem okoz csalódást az olvasóknak: aranyos rajzai tökéletesen illenek a történethez, sőt, néha még túl is tesznek rajta. (Nekem nagy kedvencem az a kép, ahol a kisegerek a padlón lévő víztócsából isznak, hiszen Annabella Lujza éppen itatja az egereket.) A gyermekek biztosan örömmel fogják nézegetni a sok színes és egész oldalas képeket, ami sokat segít a történet elképzelésében is.

Ha minden igaz a következő kötet a Csika manó sorozat folytatása lesz, én bízom benne, hogy idővel a kis tündér újabb kalandjait is megismerhetjük.

Jeffi P>!
L. Molnár Edit: Kíváncsi-Kósza Annabella Lujza és az özönvíz

Tündérekkel, egerekkel, özönvízzel íródott tanmese.
Mert van mondanivalója, és van értelme. Ami nem a tiéd, azt jobb ha nem tulajdonítod el, mert a végén még az egész környék könnyben úszik miattad, és te is éhen maradsz….na meg az egerek…na meg a boltos…!
Szerettem olvasni, mert nagyon szórakoztató, Lujza kicsit lökött, Kazimir nem mozog teljesen százon, de őt ezért szerettem. Zille, aki kicsit fiús(a rajzokon) igazán nem akart semmi rosszat…csak virágokat locsolni, no de hogy? És mi lett a vége? Megtudjátok ha elolvassátok a könyvet :P
Bővebben a blogomban: http://jeffi-olvas.blogspot.hu/2014/06/manotol-tunderek…


Népszerű idézetek

Jeffi P>!

Ő itt Kíváncsi-Kósza Annabella Lujza. Anyai ágon Kíváncsi, apai ágon Kósza. Három centi és két és fél gramm báj és kellem.

5. oldal

Jeffi P>!

Annabella rajong a lila színért. Egész gyűjteménye van lila színű dolgokból. Van lila kalapja, ruhája, cipellője, szép időben napernyője, eső esetére esernyője, lila párnája, takarója, lila bútorai és lila házikója. Kamrájában lila tányér, lila bögre és lila sajt. Annabella Lujza házában minden lila.

8-10. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó Magda: Tündér Lala
Dániel András: Szerintem mindenki legyen kufli!
Csukás István: Süsü, a sárkány
Nagy Natália: A Nap születésnapja
Bálint Ágnes: Tündér a vonaton
Berg Judit: Rumini Zúzmaragyarmaton
Dániel András: Matild és Margaréta, avagy boszorkányok a Bármi utcából
Kozári Dorka: Marcsi szeretetre vágyik
Varró Dániel: Diótörő
Szegedi Katalin: Palkó