Csika ​manó otthonra lel 7 csillagozás

L. Molnár Edit: Csika manó otthonra lel

„Volt egyszer egy manó. Csika manónak hívták. […] Csika manónak nem volt hol laknia. Szegény sokat is szomorkodott emiatt. Régebben volt egy nagyon szép skatulyaháza, de egy tavaszi napon irtóztató szél kerekedett, és messzire fújta a skatulyaházat. Pedig milyen szép volt! Meleg és otthonos – mindössze a két sarkából kukucskált kifelé egy-egy picinyke szakadás. Éppen csak akkora, hogy Csika manó pont kényelmesen ki-be sétálgathatott a lyukakon. A manó egész nyáron a szabad ég alatt aludt, amúgy legényesen, ám amikor megérkezett az ősz, bizony fázni kezdett. […] Ekkor gondolt először arra, hogy új lakhely után kellene nézni.”
Főhősünk tündérekkel, koboldokkal és más manókkal keveredik kalamajkába, amíg végül rátalál az igazi otthonra. Hogy hol? Megtudjátok, ha vele együtt átélitek a mesebeli kalandokat!

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Pongrác, Budapest, 2013
56 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155131455 · Illusztrálta: Kadlicskó Bea

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
krlany I+SMP
L. Molnár Edit: Csika manó otthonra lel

Egy leheletnyit lehetne gördülékenyebb a történet, néhol úgy éreztem, hogy megakadt.
Az illusztrációk csodaszépek, ámde kicsit „avantgardak”, ami nem baj, csak más a hangulata. Viszont az a fajta ötletesség, ahogyan a tündérházakat megjelenítette, az nagyon bejött, újat kaptam… a hatpúpú tevét pedig szívesen megnéztem volna magamnak…

>!
Jeffi P
L. Molnár Edit: Csika manó otthonra lel

Tündéres, koboldos, manós, törpés mese :)
Csika manóval (jópofa név), bejárjuk a világot, keressük az új otthont. De valahogy sehol sem érzi azt, hogy oda tartozna. Teljesen megértem,hogy újra, és újra útra kél, hogy egy barátságos otthont találjon.
Három (mesei szám), varázstárggyal (már akinek), indul, végül minden tárgy megtalálja a neki rendelt helyet, és Csika manó is otthonra lel. Ez most vajon spoiler volt, vagy nem? :D Ha igen akkor már a cím lelőtte :P

A kiadással kapcsolatban. Jópofa, hogy ilyen nagy alapú, rengeteg rajz fér bele, amik kifejezetten tetszettek. Amit bánok, hogy ha leveszed a védőborítót akkor a nagy semmi van ott. De komolyan, sokáig vagy sokba került volna a gerincre rányomni a címet, és a borítóra is? Mert védőborítóval tény, hogy vonzza a tekintetet, de meddig van védőborító egy könyvtári példányon pl. (megsúgom már nálam beszakadt, pedig én vigyáztam rá!) Tehát a csillaglevonás nem a történetnek szól. Az egy remekmű, az írónő kifejezetten jó irányba halad, hogy nagyon szeressem (bár már most nagyon szeretem… :D).

1 hozzászólás
>!
Chris
L. Molnár Edit: Csika manó otthonra lel

A szerző remek érzékkel vegyíti a népmesei elemeket a mai gyerekek igényeivel. Királyfik, királylányok, sárkányok helyett koboldok, tündérek és manók a főhősei a történetnek, ám Csika manó a legkisebb fiúk szerencséjével és leleményességével oldja meg a problémákat. Három varázserejű tárgy áll a rendelkezésére, és ahogyan az várható, mind a hármat fel is használja egy-egy konfliktus feloldására. Külön kiemelném, hogy nem csak a tárgyak, hanem az alapszituációk is mutatnak eredetiséget, ez miatt a felnőttek is kíváncsian várhatják, hogy milyen új kalandokba keveredik főhősünk.

A kötet külalakra is minőségi alkotás. Mind a borító, mind a belső illusztrációk szemet gyönyörködtetőek, Kadlicskó Beátát illeti a dicséret. Róla érdemes tudni, hogy a budapesti Szent László és Szent János Kórház gyermekosztályának a falán lévő képek is az ő keze munkái, valamint nagy természetbarát – utóbbi kitűnik az ábrázolásmódjából is, nagy hangsúlyt fektet az élővilág minél barátságosabb ábrázolására.

>!
moncsicsi83
L. Molnár Edit: Csika manó otthonra lel

Hőcehóc
Csika manó története kellemes csalódás volt. A gyerekeimnek több részletben olvastam esténként, nagyon várták, hogy folytassam. Együtt izgultunk, hogyan alakul a sorsa.
Az illusztráció gyönyörű, igényes, sokáig nézegettük minden oldalon a képeket.
Ami nem tetszett, az a védőborítás, az első olvasásnál már majdnem amortizáltuk, így lekerült a könyvről, úgy viszont olyan csupasz volt szegény

>!
Sicc
L. Molnár Edit: Csika manó otthonra lel

Gyönyörűséges kiadású (az mondjuk kár, hogy a védőborító alatt csak sima arany színű kötés van), aranyos történet. Engem érdekelt volna az is, hogy miként gyűjtötte össze a kincseit Csika manó…kicsi hiányérzet maradt bennem…

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
krlany I+SMP

(…) a napfény megkegyelmezett a világnak, és bágyadt, őszi sugaraival elkergette a ködöt.

>!
Sicc

– Hőcehóc!
Csika manó értetlenül nézett rá.
– Hőcehóc! – ismételte a tündér. Majd – amikor erre sem érkezett válasz – mérgesen dobbantott iciripiciri lábával. – Mi az, te égimeszelő, nem tudsz köszönni?
Csika manó zavarba jött.
– Ööööö… Kabóca – mondta bizonytalanul.

4. oldal

>!
Sicc

Pöttöm tündérek lovagoltak ötlábú és háromszemű pókok hátán. Koboldok sétálgattak kézen fogva manókkal. Királylányok boszorkákkal nevetgéltek. Sárkányok királyfiakkal barátkoztak. Egerek kergetőztek macskákkal. De volt ott hatpúpú teve, vegetáriánus oroszlán, könnyen elérzékenyülő krokodil, gyáva kísértet, tériszonyos óriás, víziszonyos hal, és még számtalan csodálatos lény, amit csak el tudtok képzelni.


Hasonló könyvek címkék alapján

Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
Szabó Magda: Tündér Lala
Csukás István: Pom Pom meséi – A lesből támadó ruhaszárító kötél
Nagy Natália: A Nap születésnapja
Csukás István: Süsü, a sárkány
Adamik Zsolt: Bibedombi szörnyhatározó
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki
Csukás István: Egy kiscsacsi története
Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér
Boldizsár Ildikó: Királyfi születik