A ​sárga kanapé (A sárga kanapé 1.) 51 csillagozás

L. Molnár Edit: A sárga kanapé

Kisó lassan 16 éves. Néha randizik, de nem különösebben izgatja a dolog. Egészen addig, amíg fel nem bukkan a színen a szomszéd srác. Illetve srácok. Hiszen egy testvérpár költözik a mellettük lévő házba. Kisó szerelmes lesz. Nagyon. Kristófba, az idősebb zöld szeműbe. Ő a nagy szerelem, az igazi, az ELSŐ. Legalábbis úgy tűnik.
Aztán…

Egy pénteken naplót kezd írni.
Ezt a naplót tartod most a kezedben.
Fél év történéseit.

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Pongrác, Budapest, 2014
252 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155131462 · Illusztrálta: Mendlik Bálint, Neogrády-Kiss Barnabás

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Bércesi Csilla (Bérci) · Kálnoki Áron · Kálnoki Kristóf


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 32

Kívánságlistára tette 74

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Kelemen_Hanna P
L. Molnár Edit: A sárga kanapé

Ha az írónő szerint a kamaszok ennyire sekélyesek és ostobák, akkor miért akar nekik írni? Ha 16 éves koromban ennyire buta lettem volna, mint Kisó, valószínűleg gondot okozott volna a folyamatos olvasás is.

>!
Jeffi SP
L. Molnár Edit: A sárga kanapé

Vannak olyan dolgok, amiket nem kerülhet ki ez a könyv. Méghozzá, hogy a Szent Johanna Gimihez, és a D.A.C.-hoz hasonlítsák. Pedig nem kellene, de a korosztály miatt akinek íródtak, és ahogy íródtak azonos. Az SZJG volt először, gimnazista, olvasást imádó, önbizalom hiányos, és stréber leány rögös útját járta be, főleg osztály orientált nézőpontból. Úgyhogy, egy átlagos magángimnáziumi osztályt láthattunk megelevenedni (már amennyire van ilyen fura osztály egyáltalán). A D.A.C.-ban már eltolódtak a dolgok, nem konkrétan az iskola volt a fontos, hanem, hogy egy 16 éves lány hogy éli meg élete szerelmét, barátnője problémáját, hogy akar segíteni neki, hogy akar a világban helytállni, szülő, testvérrel való kapcsolatában. Bár az SZJG-ben sem volt ideális a családi háttér (x. kötetben már), de a D.A.C. eleve egy elfoglalt apa, és anya nélküli családmodellt adott.
És akkor jöjjön a Sárga kanapé! Marad a korosztály, tehát 16 éves főhősnő, aki szeret olvasni (bárcsak sok 16 évest ismernék, akik szeretnek olvasni… de sajna nem ismerek sok ilyet L), jó tanuló (ez mindegyik sorozatnál adott amúgy, egyikben sem alulművelt a főhősnő), de itt már kiléptünk az iskola határai alól. Említi, néha az iskolát, és néha színtere is a történéseknek, de a fő hangsúly nem az iskolai életen van. Hanem a magánéleten, a barátnő, legjobb barátnő, pasizás témakörön. Összességében, ha meg akarnám ismerni a mai tinédzser réteget, akkor adott nekem három írónő (Leiner Laura, Kalapos Éva, L. Molnár Edit), három nézőpont, ami nagyjából teljesen lefedi az élet minden területét. Még, ha kicsit túlidealizálva is. Amúgy a leg optimistább Leiner Laura, ott kevés a nagyon mocsok karakter akit úgy istenesen kupán vágnál. Kalapos Éva, nem a karakterekre építette a felvetett problémákat, hanem helyzetekre. Nem volt, emlékeim szerint egy konkrét karakter, sem akit megütöttem volna (lehet újra kéne olvasnom…). Míg L. Molnár Edit, ad egy nagyon –nagyon utálható karaktert. De komolyan, annyira utáltam szegénykét, hogyha ismerném, már kevésbé érezné magát jól.
Sokkal bővebben mert rám jött az írhatnék, a blogomon:
http://jeffi-olvas.blogspot.hu/2014/06/l-molnar-edit-sa…

3 hozzászólás
>!
Juci P
L. Molnár Edit: A sárga kanapé

Egy este alatt elolvasható, könnyed kis naplóregény. Témájában az SZJG-re hasonlít (szerelem, barátság stb.), de sokkal pörgősebb, kevésbé részletes – egy napot max. egy-két szellősen írt oldalban ír le –, ami egyfelől erény, ha az SZJG elnyújtottságát nézzük, másfelől így nem igazán van idő a jellemábrázolásra. Ami szerintem mindenképpen jó benne, hogy nagyon normális hozzáállást közvetít a pasizással és szexszel kapcsolatban: egyrészt azt, hogy egy lány is nyugodtan kipróbálhatja magát több kapcsolatban (vagy legalább randikban, persze nem egyszerre, hanem egymás után) anélkül, hogy ettől mondjuk könnyűvérűnek kéne éreznie magát, és hogy a szex nem egy túlmisztifikált dolog, hanem valami tök természetes, és hogy érdemes kivárni a megfelelő személyt és a megfelelő időt. Nagy mélységeket ne várjunk tőle, de jó az üzenete. A könyvdizájn kifejezetten tetszett, ötletes.

>!
LittleStar
L. Molnár Edit: A sárga kanapé

Hát ez összességében valami borzalmas volt. Egyedül az ért meg két csillagot, hogy a belső design nagyon tetszett és, hogy gyorsan haladtam vele. Ezenkívül semmi jót nem tudok mondani róla. Idegesített az írásmód, hiszen a nevek elé nem teszünk névelőt, tehát senki nem A Kincső, meg A Peti, stb. Ahhoz képest, hogy a leányzó szülei magyarral foglalkoznak, igen silány naplóbejegyzésekről beszélünk. Szóval már ez kiverte nálam a biztosítékot az első oldalnál. Aztán a semmit mondó bejegyzések, értem én, hogy nagyon naplósra akarta venni az írónő a figurát, de ez túlzás volt. (Valahol hálás is vagyok, így legalább gyorsan végeztem…) Arról már nem is beszélve, hogy olyan nincsen, hogy először találkozom valakivel, aznap délután, 16 éves vagyok és egyből estére már a barátom és húmeghá. Szóval nem reális sajnos, kicsit sem. :( Ebből egy sokkal de sokkal jobb sztorit is ki lehetett volna hozni egy kis igényességgel. 2* :( (A második részt meg még meggondolom, hogy elolvasom e, ha már kihoztam a könyvtárból….)

>!
Szimirza P
L. Molnár Edit: A sárga kanapé

Könnyen és gyorsan olvasható naplóregény, ami tele van vicces helyzetekkel és ugyanakkor olyan gondokkal is, amelyekkel szerintem a legtöbben küzdöttünk 16 évesen. Tetszett a stílus, a szereplők, főleg az, hogy, annak ellenére, hogy Kisó vívódik és szenved néha, nem egy drámakirálynő, hanem tipikus tini stílusban teszi ezt, igyekszik a maga módján megoldani őket. Tetszett az ő meg a nagyikája közötti kapcsolat, a különleges kötelék ami segít neki a fejlődésben, a problémái megoldásában. Kíváncsian várom mi sül ki a következő részből :)

>!
Dsheavenofbooks P
L. Molnár Edit: A sárga kanapé

Utáltam és tetszett is. (Egyébként nyereménykönyv volt, amit köszönök!) De vajon miért csak fél év után, egy betegségtől kidőlt időszakomban szedtem elő…
Már az elején gondolkodtam rajta-az első pár oldal után-, hogy ebből bizony csúnya értékelés lesz. Aztán történt valami.
Na jó. Viszont A Bérci, A Bence, A Kristóf, Az Áron, Az Ákos már az agyamra ment. De baromira(bár a végére már sikerült megfeledkeznem erről. Vagy csak megszoktam). És ez a megfogalmazás. A mondatok. Azon voltam már éppen, hogy az „írót” elküldöm egy tanfolyamra, hátha tanul is valamit, például az írást. (Már elnézést, de ilyet könyvben én még nem nagyon láttam.)
A témája viszont nagyon érdekes volt, s szerintem minden 16 éves környezetében hasonló dolgok vannak jelen. Épp ezért tudtam nagyon is azonosulni a könyvvel, a főszereplővel. Érdekes volt.
Tipikus könnyen olvasható könyv, amin nem kell gondolkodnod, csak elolvasod, de semmi extra. Tetszik, vagy sem. Rajtad áll a döntés. Minden esetre nem bántam meg, hogy elolvastam. Most egész jól jött ez a könyv.

>!
puncsoscukor63
L. Molnár Edit: A sárga kanapé

Mikor megláttam a boltban, a borítója alapján döntöttem el, hogy nekem ez kell. Végül meg is vettem.
Az eleje annyira nem jött be, de aztán beindultak az események, és a szerethető szereplők szimpatikussá, a negatív szereplők pedig kevésbé szimpatikussá váltak számomra (ahogy azt kell:D).
Egy negatívum van számomra. Minden személynév elé egy névelőt írt (a Laura, a Bérci stb.). Kicsit furcsa volt, de nagyon zavaró is.
De ezt leszámítva semmi bajom nem volt vele. Szimpi szülők, barátok, tanárok.
Egy átlagos lány, átlagos tini problémákkal:)

>!
Tamee
L. Molnár Edit: A sárga kanapé

Az Őszi FMT után a könyvtárban megláttam a polcon, és valamiért felkeltette a figyelmemet. Aztán úgy voltam vele, ha már levettem, nem hagyom ott pedig amennyi könyv kint van nálam, nem ártott volna, mivel úgy éreztem, ez vagy nagyon jó könyv lesz, vagy nagyon rossz. Szerencsére az előbbi valósult meg.
Nem egy világmegváltó műről van szó, de viszonylag hűen adja vissza egy tizenéves életét. Vannak itt nagy szerelmek, baráti problémák, szívfájdalom és tanulás, szóval minden, ami kell. A főszereplő olyan dolgokért aggodalmaskodik, amilyenekért egy ilyen idős lány szokott, és én reálisabbnak láttam azt, hogy ez első foglalkoztatja a fantáziáját, minthogy a mai híres tiniregényben, aminek a nevét inkább nem írom le, a főhősnőnk tizennyolc évesen jut először el a gondolathoz is, pedig jó ideje tartó kapcsolata van. Mert lehet, hogy jellemben nagyon mások, de mindketten tizenéves lányok, akikre inkább az itt látható izgulás és a témán gondolkozás jellemzőbb.
De ez a valószerűség az egész történetre és a karakterekre is jellemző volt, a tökéletesnek tűnő sem feltétlen az, a szereplők okait is teljesen meg lehetett érteni.
Egyedül a nevek előtti névelők folyamatos jelenléte zavart, volt, hogy a szemem kattogott közöttük, annyira idegesített.
Ettől eltekintve viszont tényleg jó volt a könyv, a stílus is, a képek is, jó hangulatot adtak a könyvhöz. Mivel elég rövidke, ezért egynapos kis olvasmány csak, de így pont tökéletes annak, akinek nincs sok ideje, viszont szeretne kikapcsolni addig. Én pedig ajánlani is tudom mindenkinek.
@Kristiina itt az értékelés

>!
Titcsi
L. Molnár Edit: A sárga kanapé

Először is, a könyv kinézete nagyon tetszett. Színes, vidám és az illusztrációk szépek benne, szóval ezért mindenképpen 5 csillag járna, viszont a történettel annyira nem voltam kibékülve.
Mivel már elég régen voltam ennyi idős, lehet, hogy azért nem sikerült azonosulni a könyvvel. A főszereplő reakciói néha nagyon furcsák voltak. de lehet, hogy csak nekem . Mennyire szenvedett,amikor kiderült, hogy a Nagy Ő-nek hitt barátja nem is az, akinek gondolta.. ezzel még nem is lenne baj, mert a szakítás nem könnyű, na de,hogy utána olyan gyorsan két új pasi is legyen.. ha jól emlékszem . Ó és még az zavart nagyon, hogy néha teljesen felesleges dolgokról részletesen tudtunk nem mindent, viszont, ami fontos lett volna, hogy mi történt Mohácson, arról semmi infó.. Csak annyit tudunk, hogy történt valami, na de mi?? Később utalnak rá, hogy mi történt, de nekem ez akkor is zavaró volt.. biztos csak velem van a baj
Viszont az pozitívuma, hogy a stílusa miatt könnyen lehet vele haladni. Valószínűleg nem én vagyok a célközönség, de kíváncsiságból elolvasnám a folytatást is.

>!
Gáborr_Nagy
L. Molnár Edit: A sárga kanapé

Szerintem aranyos, tisztességesen rövid írás, semmi fölösleges lelkizés, nyál vagy nyafogás nincs. Pont ezért szerintem az élethez nem sok köze van. Dicséretes, hogy úgy tud fiatalos és laza lenni, hogy nem használ szlenget.
Egy kicsit nehezen követtem a Béciket meg Bálintokat, hogy most ki kivel is van, de ez az életben is megesik már velem.
A képekről azt éreztem, hogy muszáj valamit odatenni a lap aljára, de az ötletek azért nem mindig ütöttek.


Népszerű idézetek

>!
Jeffi SP

A zumba rémesen kezdődött. Bejött egy csaj, pörgött, mint akit felhúztak, vigyorgott, örült. A Brigi vele vigyorgott, én pedig egyre jobban kétségbeestem. Aztán eltelt húsz perc, és azt vettem észre, hogy én is vigyorgok és ugrálok és riszálok.

207. oldal

2 hozzászólás
>!
TDorci

…Végül megegyeztünk egy moziban. Az jó, legalább nem kell beszélgetni. Nem mintha nem szeretnék, de ritkán találkozom olyan fiúval, akivel érdemes.

>!
Hyacinth

A Kristóf úgy intézte, hogy először a Brigit kísérjük el, így a végén kettesben maradtunk. Jó volt vele beszélgetni. De tényleg. Tetszett, hogy annyira magabiztos. Borzongtam tőle, amikor átölelt. Jólesően. Aztán megcsókolt, de úgy, hogy a tizedikig rohantam utána. Pedig a nyolcadikon lakunk.

37. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kálnoki Kristóf
>!
Hyacinth

Lógok az ablakban, várom, hogy jöjjön értem a Bérci. Ború az idő. Arra kötök fogadásokat magamban, vajon a szomszéd házba éppen most költöző család be tudja-e menekíteni a szép sárga kanapéját, mielőtt elkezdene zuhogni. Van bennem némi jóindulat is, kicsit azért szorítok nekik . . . Nem nyert. Ezt legalább három hétig fogják hajszárítóval szárítani.

11. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bércesi Csilla (Bérci)
>!
Tamee

Teljesen belelkesültem attól, hogy meg nem értett festő lesz belőlem Párizsban. Egy órán keresztül elmélyülten rajzoltam. Be kell látnom, ami egy ovistól nem is olyan rossz, az egy gimistől már cseppet megalázó. Nem fejlődtem semmit ötéves korom óta. Mégsem leszek festő. Bár meg nem értett még lehetek…

146. oldal (jan. 22. kedd)

>!
Tamee

Amikor Ethan Hawke azt mondja, hogy „Tudom”… Az egyik legbőgetőbb mondat, amit valaha hallottam. Bár lehet, hogy ennyi WC-re szaladgálás után a Rémálom az Elm utcában is megríkatna.

221. oldal (márc. 19. kedd)

>!
Tamee

Olyan ijesztőek ezek a szavak is. Biopszia, kemoterápia, rák.

208. oldal (márc. 8. péntek)


A sorozat következő kötete

A sárga kanapé sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Szűcs Vanda: Egy ikerpár titkos naplója – Szívzűrök
Kelly Oram: Szívzűrterápia strébereknek
Gombos Tünde: Pataki Emma naplója
Szilvási Lajos: Egymás szemében
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 3. – Karácsonyi őrület
Sohonyai Edit: Macskaköröm
Marie Desplechin: Sehogy se jó!
Papp Dóra: Tükörlelkek 2.
Leiner Laura: Maradj velem