Váratlan ​utazás 4. (Váratlan utazás 4.) 75 csillagozás

L. M. Montgomery: Váratlan utazás 4. L. M. Montgomery: Váratlan utazás 4.

Sara nagynénje, Abigail néni élete egyik percről a másikra gyökeresen megváltozik: betoppan régi szerelme, és se szó, se beszéd, megkéri a kezét. A már nem egészen ifjú jegyespár azonban nehezen csiszolódik össze, s már-már szakítanak, amikor Sara közbelép…

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2008
196 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639708501 · Fordította: H. Prikler Renáta
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2007
200 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639708501 · Fordította: H. Prikler Renáta
>!
Fabula, Budapest, 1994
220 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638169389 · Fordította: H. Prikler Renáta

1 további kiadás


Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Sara Stanley · Hetty King · Rachel Lynde · Felicity King · Alec King

Helyszínek népszerűség szerint

Avonlea · Prince Edward-sziget


Kedvencelte 8

Most olvassa 1

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 33


Kiemelt értékelések

Belle_Maundrell >!
L. M. Montgomery: Váratlan utazás 4.

Mivel gyerekkorom óta vagy egymilliószor láttam a sorozatot, nagylelkűen szemet hunytam felette, hogy a reménytelenül beszerezhetetlen harmadik részt kihagytam, és szépen folytattam a negyedikkel. Úgyis kenem-vágom, mi történik Avonlea-ben, szóval bárhonnan fel tudom venni a fonalat.

Mindkét történetben Abigail néni és Malcolm MacEwan áll a középpontban, de természetesen Sara és Felicity is lelkesen beelüti az orrát a dolgukba asszisztál a szerelmük kibontakozásához és a tökéletes családi boldogsághoz. Jó volt látni, hogy a kezdeti ellenszenv után itt már milyen jól együttműködtek, bár néha mindkettőjükből előtör a fellengzős okoskodás. Kicsit olyanok, mint Hetty néni és Rachel Lynde kicsiben. :D

Abigail és Malcolm sokszor az agyamra mentek, de alapvetően szeretem a kapcsolatukat, szerintem határozottan jót tettek egymásnak. Főleg a Malcolm és a talált gyereket élveztem, azt a részt a sorozatban is nagyon szeretem, mindig olyan jót nevetek a bolti összetűzésen, az aranymosáson meg Hetty és Rachel civakodásán. Egyébként a történet eredetijét már olvastam az Avonlea-i krónikákban, de ezt a verziót mindig jobban szerettem, mert Hetty néni mindent feldob, és itt igazán elemében van. Amúgy mindig olyan fura (a sorozatban is), hogy Rachellel mennyire nem bírták egymást az elején, aztán milyen szép barátság lett belőle.

Szerintem a Váratlan utazás nagyon jól visszaadja Lucy Maud Montgomery írásainak báját, csak a szóvirágzós tájleírásokat hiányolom, bár ebben a részben legalább próbálkoztak, volt egy-két egész hangulatos pillanat. Viszont a fordító valószínűleg kő alatt élte az életét, de legalábbis nincs képben az írónő munkásságával kapcsolatban. Azt hittem, eldobom az agyam a Zöld kunyhó láttán. Ne már…

Sajnálom, hogy csak az ötödik részig adták ki ezt a könyvsorozatot, és azt sem lehet kapni. Nem értem, hogy bánhat a Könyvmolyképző ilyen méltatlanul Montgomery néni könyveivel, amikor a vak is látja, hogy lenne rá igény. Jó lenne, ha a Lazi az egész életművet felkarolná, bár halálra idegesítene, hogy nem passzolnak a borítók, de ezt az áldozatot meg tudnám hozni az olvasásért. Avonlea-be mindig öröm visszatérni. Jaj, úgy mádnék a Prince Edward-szigeten élni.

7 hozzászólás
zia P>!
L. M. Montgomery: Váratlan utazás 4.

Ez a rész tetszett eddig a legjobban a sorozatból. Szerettem Abigail és Malcolm kettősét.

Mira_Skywalker>!
L. M. Montgomery: Váratlan utazás 4.

Hát persze, hogy a kedvenc sorozatomból készült regénysorozat negyedik része is felkerült a kedvenceim listájára.:)
Fontos érdekesség egyébként, hogy bár Montgomery neve szerepel a Váratlan utazás könyveken, valójában ő sosem írt Váratlan utazás címmel könyvet, Sullivanék az ő egyéb műveiből – A Mesemondó lány, Az arany út, Avonlea Krónikák 1-2 – inspirálódva írták meg a sorozatot, amelynek forgatókönyveiből születtek meg a Váratlan utazás könyvek.

Ebben a kötetben az Abigél néni kérője valamint a Malcolm és a baba című részek könyvadaptációit olvashattam.
Nem tudok a kettő közül választani, mert mindkettő nagy kedvencem. Abigél érzéseit, kétségeit nagyon érthetően, átérezhetően sikerült ábrázolni, és nagyon jó volt, hogy spoiler
A második részben Abigélék története összefonódott egy megárvult kisbabáévalspoiler Meglepett, hogy a sorozathoz képest itt még komolyabb párbaj folyt a vegyesboltban Hetty és Rachael között (krumplidobálás, törött üvegablak) így talán még jobb volt a végén, hogy spoiler De nem csak a kettőjük közötti béke jelenti a Happy Endet, spoiler
Apró megjegyzés: Nagyon szeretem Rényi Krisztina rajzait, de akkor sem értem, hogy lehet az ebben a könyvsorozatban, hogy a borító valahogy sosem kapcsolódik a könyvben szereplő történetekhez!

AnitaZoé P>!
L. M. Montgomery: Váratlan utazás 4.

Szerelem és kompromisszum. Mindkét történet egyaránt Abigail néniről szól. Nekem Malcolm nem volt szimpatikus. A felvágós, újgazdag, de egyébként végtelen buta nagybácsi jut eszembe a filmekből/mesékből.
Sara és Felicity hozzák a formájukat. Hetty és Rachel pedig végtelen szórakoztató hölgyek együtt. Amikor elkezdenek magázódni felvontam a szemöldököm, de betudtam a fordító hibájának. Volt belőle bőven, elfér. Zöld KUNYHÓ?! Komolyan?! Adták volna olyannak a kötetet, aki egy kicsit jobban képben van a történettel.

Filippino P>!
L. M. Montgomery: Váratlan utazás 4.

Annyira tiszta és idilli! Én is szeretném a mezőn a fűben hanyatt dobni magam, hogy a búzaszál a hajamba ragadjon, és önfeledten nevetni tudjak olyan dolgokon, amik valóban fontosak az életben. Sokat gondolkodom azon, hogy a mai embernek mi számít igazán, mi az, ami ünnep. Ami neki ünnep. Elbagatellizáljuk az eseményeket. Gyerek született, eljegyzés…? „Úgyis szétmennek majd!” Vagy: ”Milyen szülő az ilyen!" Ne legyünk rosszmájúak! Inkább olyanok, mint a gyerekek, akik tényleg tudnak örülni. Még akkor is, ha nem olyan világ van, amikor a legnagyobb kihágása egy hölgynek, ha kilóg egy-két hajtincse, vagy ferdén van rajta a kalap.


Népszerű idézetek

AnitaZoé P>!

– Már megint meghalt valaki tuberkulózisban. Ez rettenetes!
Mrs. Potts felnézett a kötéséből. – Akármi is, módfelett borzalmas hely lehet, ha ennyien meghalnak arrafelé!

117. oldal, Malcolm és a talált gyerek (Könyvmolyképző, 2008.)

Kapcsolódó szócikkek: TBC (Tuberkulózis, tüdőgümőkór)
Belle_Maundrell >!

Sara szerint ez volt a lehető legromantikusabb esemény, ami valaha is megtörténhetett. Abigail néni és Malcolm tragikus elválása és boldog újbóli egymásra találása olyan fontos eseménynek tűnt a szemében, hogy naponta legalább egyszer szóba hozta. És minden egyes alkalommal új részlettel bővült a történet, nem csoda hát, ha négy nap alatt felcicomázva, kissé átdolgozva minden idők legnagyobb szerelmi történetévé alakult.

40. oldal, Abigail néni szerelme (Könyvmolyképző, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Sara Stanley
Belle_Maundrell >!

A romantikus beszélgetés zavarta Hettyt. Neki magának sem kedve, sem ideje nem volt az ilyesmire, hovatovább egyenesen haszontalanságnak tartotta azt is, hogy másokat erre buzdítson.

102. oldal, Malcolm és a talált gyerek (Könyvmolyképző, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Hetty King
Belle_Maundrell >!

– Nos, úgy látom, elkelne némi segítség, ugye, Rachel? – kérdezte Hetty gúnyosan.
– De nem tőled, Hetty King! – fújtatott vissza Rachel. – Nekem nem kell tőled semmi!
– Bezzeg Romney Penhallow kellett annak idején! Akkor nem teketóriáztál annyit, Rachel!

186. oldal, Malcolm és a talált gyerek (Könyvmolyképző, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Hetty King · Rachel Lynde
3 hozzászólás
Ninácska P>!

A kisbabák megérzik az ilyesmit. Azt, hogy szeretettel veszik körül őket, vagy sem.

169. oldal

Belle_Maundrell >!

– Ez olyan nagyon… – kezdte Sara, majd mély lélegzetet vett, ezzel is nyomatékosítva mondanivalóját – … romantikus – rebegte.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Sara Stanley
Belle_Maundrell >!

– Úgy érted, bogaras vénkisasszony.
Felicity lebiggyesztette ajkát és mindentudóan megjegyezte:
– Végül is soha nem ment férjhez, anya.
– Talán azért, mert sikerült megőriznie veleszületett józan eszét – csipkelődött Alec az öreg, puha fotelből, amelybe befészkelte magát egy könyv társaságában.

12. oldal, Abigail néni szerelme (Könyvmolyképző, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Alec King · Felicity King
Belle_Maundrell >!

Sara Stanley az első őszt töltötte a Prince Edward-szigeten. Élvezte a tavaszt minden szépségével, végigmulatta a nyarat, de egyik évszak sem volt rá akkora hatással, mint a természet eme színpompás megnyilatkozása. Sem Montrealban, sem máshol nem volt még ilyen élményben része. Most már biztosan tudta, hogy Avonlea-ben mindig az ősz lesz számára a legkedvesebb évszak.

101. oldal, Malcolm és a talált gyerek (Könyvmolyképző, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Avonlea · Prince Edward-sziget · Sara Stanley
Belle_Maundrell >!

Hetty Kingnek soha nem volt ínyére a céltalan csatangolás, a két kislány most is csak futva tudott lépést tartani vele. Céltudatosan, egyenes háttal haladt előre, karján az üres bevásárlókosárral. Olyan látványt nyújtott, mint aki fontos küldetést teljesít, mégpedig olyan pontossággal, amire rajta kívül senki nem lenne képes.

101. oldal, Malcolm és a talált gyerek (Könyvmolyképző, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Hetty King
Ninácska P>!

Hetty King és Rachel Lynde halálos ellenségek voltak. Nem beszéltek egymással attól a naptól fogva, hogy Rachel Lynde harminc évvel ezelőtt szabályosan elrabolta Hetty udvarlóját, Romney Penhallow-t. Sara nem értette, hogy egy iskoláskori csínytevésnek hogyan lehetnek ilyen messzire nyúló következményei, de Hetty nem az a típus volt, aki könnyen felejt. Tulajdonképpen volt valami, amiben nagyon hasonlítottak egymásra Rachel Lynde-del – és ez a makacsság volt.

104. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hetty King · Rachel Lynde · Sara Stanley

A sorozat következő kötete

Váratlan utazás sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Lakner Artúr: Édes mostoha
Eleanor H. Porter: Az élet játéka
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka
Adam Bahdaj: A fekete esernyő
Baár Tünde: A mezítlábas grófnő
Brian Selznick: A leleményes Hugo Cabret
Cornelia Franz: Hogyan mentettem meg Einstein életét?
Halasi Mária: Az utolsó padban
Lois Lowry: Számláld meg a csillagokat
Roald Dahl: Boszorkányok