Váratlan ​utazás (Váratlan utazás 1.) 289 csillagozás

L. M. Montgomery: Váratlan utazás L. M. Montgomery: Váratlan utazás L. M. Montgomery: Váratlan utazás L. M. Montgomery: Váratlan utazás L. M. Montgomery: Váratlan utazás

Sara, az okos, jólelkű kislány édesapja kínos bírósági ügybe keveredik, aminek következtében Sarának vidéki rokonaihoz, egy isten háta mögötti kanadai szigetre kell mennie. A faluban persze minden más, mint a nagyvárosban: maguknak való, régimódi emberek veszik körül a kislányt, nemcsak a szokások idegenek számára, hanem az egész itteni élet is. Sara – némi veszekedés, kölcsönös sértődések után – megszeretteti magát, s nyomban ezután ügyködni kezd: állandóan és mindenkin segíteni akar, csakhogy jószándéka a legtöbbször visszájára fordul, a kislány állandó kalamajkát kavar, hetente bolydítja fel a kis közösség életét. Szerencsére azonban – mint ezt a hasonló című, nagy sikerű tévésorozatból is tudjuk – a végén minden rendbe jön, ha nem is sokáig, csak a legközelebbi bonyodalomig…

Eredeti cím: The Journey Begins / The Story Girl Earns Her Name

Kiadói ajánlás: 10 éves kortól · Tagok ajánlása: 10 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2014
222 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633730034 · Fordította: Rakovszky Zsuzsa
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2010
210 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639492349 · Fordította: Rakovszky Zsuzsa
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2008
210 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639492349 · Fordította: Rakovszky Zsuzsa

7 további kiadás


Enciklopédia 16

Szereplők népszerűség szerint

Sara Stanley · Hetty King · Olivia King · Peg Bowen · Alec King · Jasper Dale · Felix King · Andrew King · Blair Stanley · Sally Potts

Helyszínek népszerűség szerint

Avonlea · Rózsa-lak


Kedvencelte 35

Most olvassa 13

Várólistára tette 140

Kívánságlistára tette 86

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Szávitrí>!
L. M. Montgomery: Váratlan utazás

Ott akarok élni a Prince Edward szigeten, és szaladni akarok a réten, miközben fúj a szél, és elsétálni a naplementében a világítótoronyhoz, télen meg korcsolyázni és szánkózni.

5 hozzászólás
vighagika P>!
L. M. Montgomery: Váratlan utazás

Valahogy vegyes érzelmeim vannak ezzel a könyvvel kapcsolatban.
Egyrészt majdnem tökéletesen hozta az avonlea-i szokott hangulatot és lírikusságot, másrészt viszont pont egy megmagyarázhatatlan érzés hiányzott az egészből. Nem voltak annyira szerethetőek a szereplők, nem lopta be a szívembe magát a történet. Talán nem az Anne-könyvek után kellett volna olvasni.

AeS P>!
L. M. Montgomery: Váratlan utazás

Persze érezni, hogy csak átdolgozásokat olvasok a sorozat epizódjaiból, viszont mégis jól éreztem magam közben. Az első kiadás minősége is hagy kívánnivalót maga után (vécépapír-lapok), és úgy egyáltalán, nem ugyanaz a rajongás részemről, mint mondjuk az Anne-könyvek esetében (pedig még ott sem száz százalék).
Ami miatt nekem nagyon fontos volt ez a könyv tavaly, és ami miatt folytatni szeretném, az a nagyon divatos slow life-mozgalom. Amikor Montgomeryt olvasok, ezt érzem, nem kell hozzá külön határidőnapló.

Regike9>!
L. M. Montgomery: Váratlan utazás

Nagyon tetszett, bár ugyan úgy a szÍvem csücske Anne marad. Itt most tudtam, hogy mi fog történni,mert láttam a sorozat pár évadát, ezért gyorsan pörögtek a lapok amikor olvastam. Tetszett, pár rész mókás volt. Tetszett, hogy a könyv második felében, hogy összetartanak a King gyerekek. Jól ki van találva a történet. A sorozatot előbb láttam, ezért nekem egy kicsit a sorozat jobban tetszik mint a könyv, de ettől függetlenül megpróbálom majd elolvasni a következő részeket is, mert érdekel úgy is, hogy sejtem mi fog történni. Aki a sorozatot szereti annak nagy mértékben ajánlom, de aki nem ismeri vagy nem látta a sorozatot és érdekli, annak is.

gyuszi64 >!
L. M. Montgomery: Váratlan utazás

2022/18, munkahelyi könyvtár, 83/255 eddigi értékelés

Az alsótagozatosok polcáról kölcsönöztem ki az apámnak (81 múlt), gondoltam akkor én is elolvashatom.
Erősen ifjúsági, és nem rossz, de sajnos nagyon érződik a regényen, hogy a filmsorozat készítői írták.

idea4 P>!
L. M. Montgomery: Váratlan utazás

Ebben az első könyvben két külön kis történet van. Olyannyira, hogy nekem az volt a benyomásom, hogy eredetileg ez nem is egy könyvben jelenhetett meg, ugyanis a második rész elején a szerző kvázi újra bemutatja a szereplőket, olyan információkat adva, amiket már tudunk.

A fülszöveg, de lehet, hogy valamelyik ajánló elkényeztetett kislánynak nevezte Sarat. Szerintem nem az. Tény, hogy gazdag a családja, Párizsból öltözködik, magántanára van, sokat utazik és sok egyéb ami a pénzzel jár, neki megadatott. De mindemellett nagyon jó nevelést kapott, és az minden bűne, hogy megszokta és természetesnek veszi ezt a jólétet. Alapvetően ő egy kedves, segíteni akaró kislány, talán ezt viszi egy kicsit túlzásba és aztán ezek adják a kalandok vázát. A történetek végére pedig minden jóra fordul, még ha közben el is törik egy tál, ellopják az összegyűjtött pénzt, vagy mindenki nyakig lótrágyás lesz is :)

Belle_Maundrell >!
L. M. Montgomery: Váratlan utazás

Nagyon szeretem Lucy Maud Montgomeryt, bár tény, hogy neki is vannak gyengébb könyvei, de mégiscsak ő az, akinek Anne-t (örök kedvencemet és rokonlelkemet) és az egész Avonlea-féle idilli bájt köszönhetjük. Tudom, hogy a Váratlan utazást nem ő írta, hanem a sorozat készítői, és lényegében a többi könyvéből van összeszemezgetve a sztori, egy csomó mindenre rá is ismertem már, de tényleg annyira összeforrt a neve Avonlea-vel, hogy nem tudom nem vele kezdeni az értékelésemet. Végtére is, ez a könyv sem létezne az írónő nélkül, még ha nem is az ő tollából született.

Sajnos ez meg is látszik, főleg a leírásoknál. Jobban mondva a hiányuknál, ugyanis bárki is írta a szöveget, csak a minimális helyzetjelentésre csökkentette őket. Pedig szerintem Montgomery néni könyveinek ez is hozzájárul a varázsához, bár tudom, hogy egy csomó embert idegesítenek meg giccsesnek tartják, de én mindig imádtam. Nyilván nem a pletykás Mrs. Lynde és a többi kotnyeles öregasszony miatt vágyódik mindenki Avonlea-be, hanem a rengeteg természeti szépség és a bájos falu miatt, de ezek ugyebár nem jönnek át, ha nincsenek jól ábrázolva. Kivéve persze akkor, ha láttuk a sorozatot, és biztosra veszem, hogy az olvasók túlnyomó többsége látta. Egyesek többször is. Az utóbbi időben nagyjából évente. *elsunnyog*

Ettől függetlenül visszaadja a hangulatot, szinte láttam magam előtt a jeleneteket olvasás közben, hiszen szóról-szóra ugyanaz, beleértve a karaktereket is. Igazság szerint már olvastam ezt a könyvet tíz- vagy tizenegy évesen, amikor a frissen kitört Anne-lázam után megkaptam húsvétra, de annyira nem voltam oda érte. Persze tetszett, de a sorozatnak sem szerettem úgy az elejét, mert nagyon sajnáltam Sarát, hogy el kellett válnia az apjától, aztán meg mindenki gonoszkodik vele. Mondjuk most is sajnáltam, de Hetty néni szigorú háklijai mögött már látom azt, amilyennek később megismerjük, a King gyerekekkel meg úgyis összebarátkoznak, szóval nem aggódtam.

Elég rövidke kötet, így csak a Jasper Dale-lel való megismerkedésig és az adománygyűjtő előadásig jutunk, de jó volt újraolvasni, és örülök, hogy végre sikerült megszereznem a második részt. Egyébként nagyon gáz, hogy ezt is félbehagyta a kiadó, és a harmadik rész nem is kapható, de tekintettel arra, hogy a sorozatot ezerszer láttam, lehet, hogy beszerzem a negyediket meg az ötödiket, mert ki tudom tölteni a hézagokat.

Most nagyon kedvem támadt újranézni, pedig év elején fejeztem be. Még jó, hogy állandóan adják a tévében is, úgyhogy nem lesz nehéz elcsípni egy részt.

Jaj, annyira szeretnék a Prince Edward-szigeten élni egy bűbájos kis házikóban. Lehetnék a következő Peg Bowen. :P

2 hozzászólás
dRen P>!
L. M. Montgomery: Váratlan utazás

Köszönöm @Titcsi-nek, hogy megajándékozott a könyvvel! :)

A könyv alapján készült sorozatot mindigis imádtam. A könyvet most olvastam először, de biztos, hogy nem utoljára, mert új kedvencre találtam benne. Egy nehéz, fárasztó nap után vettem kézbe, amikor nem is volt kedvem olvasni, de már nagyon kíváncsi voltam a könyvre, ezért mégis belefogtam. Nem bántam meg, olvasás közben teljesen megfeledkeztem minden másról, magába szippantott Avonlea világa. Bájos, kacagtató, megunhatatlan. Mindenkinek ajánlom, hogy legalább egyszer olvassa el ezt a könyvet, biztos, hogy nem fogja megbánni!

3 hozzászólás
aram76>!
L. M. Montgomery: Váratlan utazás

A sorozatot mindig is szerettem, bármikor, bármelyik részét megnézem még ma is, ha éppen rátalálok. Nekem nagy kedvencem Hetty néni, a maga motyogós, mindig elégedetlen és a tökéletességre törekvésével együtt, miközben belül egy igazán mélyen érző nagynéni. A könyv hozta az elvárásomat, jó volt olvasni, miközben pörgött a szemem előtt a történet. Szívesen élnék egy ilyen helyen, egy kisvárosi közösségben. Polcon maradós, a többit részt is el fogom olvasni.

KBCsilla P>!
L. M. Montgomery: Váratlan utazás

Mindig imádtam ezt a sorozatot, de bevallom őszintén, nem tudtam, hogy nyomtatott formában is megjelent.
A kedvencem persze Hetty néni, a maga vaskalaposságával, ám mély szeretetével.
Láttam magam előtt a szereplőket olvasás közben, sőt, a hangjuk is a fülemben volt.
Váratlanul vehettem a kezembe, így nekem is egy – pontosabban kettő, de ez egy másik történet lenne – váratlan utazásban lehetett részem.
Könyvtáros „barátném” most is tudta mit kell a kezembe adni.


Népszerű idézetek

Szédültnapraforgó >!

Sírással még soha semmit nem hoztak helyre. Csak eldugul tőle az orrod, és kivörösödik a szemed.

11. oldal

Kapcsolódó szócikkek: sírás
Ninácska P>!

Sara személyes ügyének tekintette az iskolai könyvtárat. A könyvek azt jelentették számára, amit a sivatagi vándor számára az oázis.

140. oldal (Könyvmolyképző, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: könyv · könyvtár · Sara Stanley
dRen P>!

– A jóisten egy csomó mindenfélét szokott adni az embereknek, de pénzt, azt nem. Azt saját maguknak kell megkeresniük.
– De én nem tudom megkeresni – mutatott rá Cecily igen logikusan. – Gondolom, a jóistennek ezt is számításba kellene vennie.

138. oldal

dRen P>!

Végülis, ha az ember tigrist akar fogni, akkor először is ki kell derítenie, hol a barlangja.

143. oldal

Szédültnapraforgó >!

Annak semmi értelme, hogy úgy próbálsz meg rossz lenni, hogy közben egész idő alatt azt kívánod, hogy bárcsak inkább jó lettél volna!

155. oldal

Ninácska P>!

– A mama biztosan nem ad egy fillért sem. Mindig azt mondja, hogy a pokolba vezető út könyvekkel van kikövezve.

136. oldal (Könyvmolyképző, 2010)

dRen P>!

Apám azt szoktam mondani, hogy ha az embernek közönség előtt kell beszélnie, legjobban teszi, ha jó erősen a fejébe veszi, hogy a nézőtéren mindössze egy csomó káposztafejet lát. Attól mindjárt elmúlik az idegessége.

183-184. oldal

AnitaZoé P>!

– Hát őszintén örülök neki, hogy nem szántszándékkal vágtad hozzám a sült húst

105. oldal, Sara útnak indul (Könyvmolyképző, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: Hetty King
Valcsa >!

– Két osztályunk van, Mrs. Lynde, és mind a kettő tanítóra vár. Egy fiúosztály és egy lányosztály, Mrs. Lynde. Kérem, válasszon.
– A fiúosztályt kérem – jelentette ki eltökélten Rachel. – Igaz, idővel alighanem férfi lesz belőlük, ami nagy kár. De mivel ez mindenhogyan elkerülhetetlen, legalább igyekezzünk korlátok közé szorítani a bajt.

402. oldal

Belle_Maundrell >!

– Ha valami rosszul kezdődik, annak nem kell szükségképpen rosszul is végződnie.

128. oldal (Könyvmolyképző, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: Hetty King

A sorozat következő kötete

Váratlan utazás sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Jean Webster: Kedves Ellenségem!
Laczkó Márta: Nádasdy Orsika
Nathalie Somers: Szerelmek, árulások, lavinák!
Wendelin Van Draanen: Szerintem, szerinted
Kertész Erzsébet: Gyönyörű nyár
Mindee Arnett: The Nightmare Affair – A Rémálom-ügy
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Soman Chainani: Egy igaz király
Cathy Cassidy: Mályvacukor égbolt
Tea Stilton: Az álom királynője