Ezüst ​Erdő úrnője (Pat 1.) 76 csillagozás

L. M. Montgomery: Ezüst Erdő úrnője

Patricia Gardiner minden másnál jobban szerette Ezüst Erdőt.
A Prince Edward szigeten ebben a gyönyörű, régimódi házban született és nevelkedett, ahol a dolgok „mindig ugyanolyanok maradnak”, és a jó dolgok sosem változnak. De Ezüst Erdőt sem kerüli el a változás szele az első iskolai naptól egy új kishúg érkezésén és a nagynénje örömteli esküvőjén át Pat első szerelméig.
Pat mindent megoszt szeretett barátaival, és felfedezi azt az egyetlen dolgot, ami valóban sosem változik: a szépséget és a békességet, amire mindig rátalál Ezüst Erdőben, a házban, ami emlékszik az élete minden pillanatára.

Eredeti megjelenés éve: 1933

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2012
396 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632452005 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin

Enciklopédia 22

Szereplők népszerűség szerint

Judy Plum · Pat Gardiner · Hilary Gordon (Csiling) · Frank Russell · Harris Hynes · Hazel Gardiner · Helen Taylor · Hosszú Alec Gardiner · Joe Gardiner · Lester Conway · Rachel Gardiner (Cuki) · Sidney Gardiner · Tom Gardiner · Winnie Gardiner

Helyszínek népszerűség szerint

Prince Edward-sziget


Kedvencelte 10

Most olvassa 3

Várólistára tette 56

Kívánságlistára tette 47

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

BeliczaiMKata P>!
L. M. Montgomery: Ezüst Erdő úrnője

Tele van csodálatos leírásokkal. Azt hiszem én is annyira szeretem azt a két házat, ahol éltem gyerekkoromban és ahol most élek a családommal, mint Pat Ezüst Erdőt. És sokáig engem is megviselt annyira a változás, mint Pat-et. De egyszer fel kell nőnie mindenkinek. Patnek is. Nekem is.

Belle_Maundrell >!
L. M. Montgomery: Ezüst Erdő úrnője

Úgy szeretem Lucy Maud Montgomery könyveit, olyan bűbájosak.
Örülök, hogy a tavaszi szünetben olvastam, szörnyű lett volna mondjuk a vonaton vagy Pesten, úgy nem is jött volna át annyira a hangulat, mint itthon. Egyszerűen imádom a leírásokat, annyira szépek, és szinte látom magam előtt a Prince Edward-szigetet, Ezüst Erdőt meg a cicákat.
Én egy nap alatt olvastam el, de tényleg kicsivel lassabb folyású, mint az Anne-ek. Mondjuk nem zavart, jó volt végigandalogni Pattel a felnőtté válás rögös útján, még ha nem is kísérte annyi galiba, mint a kedvenc vörösömet. :) Elég sok hasonlóságot fedeztem fel Pat és Anne között, a történetnek is vannak közös vonásai, de nem igazán zavart, csak feltűnt. Pat szerintem szerethető, habár nem mindig értettem vele egyet. Jót derültem rajta, hogy milyen kis mániákusan ragaszkodott a megszokott dolgokhoz, főleg amikor kicsi volt, de szerintem sok gyerek van így ezzel. Én sem akartam megszabadulni a kinőtt cuccaimtól, mert szomorúak lesznek; sőt, az ágyamnak is hiányoztam, amikor nyaraltunk. Talán kissé túlzottan is kötődik az otthonához, de jesszumpepi, ki ne imádna egy ilyen helyet? A családja is aranyos, főleg a kistesó. A legnagyobb kedvencem mégis Judy Plum. Szerintem nagyon szórakoztató volt, és a gyerekekkel együtt odavoltam a tündéres és boszorkányos meséiért. Imádtam azt a részt, amikor Pat levelét kommentálta.
Hilary nálam egy kicsivel megelőzte Gilbertet, talán mert többet tudunk a hátteréről, valamivel jobban megismerjük. Be is indította az ölelgetős fétisemet. :P Kicsit idegesített, hogy Anne-hez hasonlóan Pat is teljes erőbedobással tagadja a nyilvánvalót, de az írónőt ismerve a folytatásban úgyis összehozza őket.
Először kicsit meglepett, hogy ez már egy modernebb korban, a két világháború között játszódik Köszi, borító, de gyorsan belerázódtam és tetszett ez a környezet. Aranyos volt, ahogy az idősebb rokonok drámáztak az olyan dolgokon, mint a pizsama.
Szóval nekem minden örömével és bánatával együtt nagyon tetszett, és Ezüst Erdő is teljesen elvarázsolt. Nincsenek benne nagy fordulatok és már most tudom, mi lesz a vége, de nem is ezért szeretem az írónénit, hanem az utánozhatatlan, idilli hangulatért. Minél előbb be kell szereznem a második részt és talán ki kéne tenni egy kis tejet a tündéreknek és a koboldoknak.

2 hozzászólás
Trixi>!
L. M. Montgomery: Ezüst Erdő úrnője

Egyszer már elolvastam, de bevallom, nem sokra emlékeztem belőle. Olvasás közben azért be-bevillant 1-2 részlet, mint amikor Joe beáll tengerésznek, vagy a petrezselyemágyásos jelenet. Továbbra is érezni L.M.M. nagy természetszeretetét, most talán túlságosan is. Nincs azzal problémám, ha leírja a természet szépségeit, de úgy éreztem, hogy a könyv felét (ha nem többet) ez adja ki. A susogó szél, a naplemente, a virágillatok, stb… főbb szereplői lettek a történetnek, mint maga Pat. Hiányoztak az igazán nagy karakterek is, leszámítva talán Judyt. Még mindig nagy kedvencem az írónő, ez nem is fog változni, de ezt a könyvet most kicsit szürkének éreztem.

Amrita I>!
L. M. Montgomery: Ezüst Erdő úrnője

Nagyon bájos kőnyv, Pat és Hilary jó társaságom volt egy hosszú nyaralás során. Az utolsó fejezeteket a tengerparton olvastam, a többit hol a parton, hol az erkélyen vagy sziesztakor a szàlláson. Nagyon jó tengernèl olvasni, hallgatni a hullámok zaját és néha fel-felpillantani. Szerettem a könyv stílusát, világát, a sok helyes tündéres hiedelmet és a család békéjèt. Viszont az eseménytelenséghez túl vaskos volt a könyv, jól jött volna pár izgalmasabb kaland és kevésbé túlírt idill. (Vagy rövidebb szöveg). A Mesélő lánynál vagy Anne történeténél talán azért nem zavart, mert rövidebbek.
Pat nekem nem volt unszimpatikus, de annyira rettentően rokonszenves sem. Bets inkább érdekelt volna, a fülszöveg és az értékelések alapján inkább egy olyan lányt vártam volna, mint ő. Kicsit valószínűtlenebbet, kevésbé evilágit. A történet persze tetszett, a helyszín és a kor főleg, legjobban pedig azt sajnáltam, hogy nem volt lehetőségem kijegyzetelgetni Judy tündéres ír hiedelmeit. Ezt még otthonról megteszem biztosan.
A könyv összességében a Szilmarilokra emlékeztetett a rengeteg már-már túl szép részlet miatt, ami az olvasást nehézkessé teszi, és inkább lenne arra való, hogy ünnepnapokon helyenként felüsse az ember és egy-egy bekezdésre vagy sorra csodálkozzon rá. Egyben valahogy tömény.

Ez úton is köszönöm a könyvet @meseanyu nak, és az ajánlást @negyvenketto nek! De még mindig nincs vége se a nyárnak, se a nyaralásnak, és nálam van még az Indián mesék, amit talán szintén sikerül befejezni, mire hazaindulok! ;)

ó, és amit még elfelejtettem, de közben mindig ez járt a fejemben: hogy Pat sok hasonló dolgot élt át, kicsit úgy is gondolkodott, mint én gyerekként. Montgomery tényleg tud úgy írni, ahogy egy ilyen korú lány gondolkodik. volt, amit már el is felejtettem vagy évek óta nem gondoltam rá, és Pat története alatt jutott eszembe, hogy nahát, ezt én is így éltem meg vagy hasonlóan gondoltam. Mert nekem is volt legjobb barátnőm, aki mindennél fontosabb volt, de ő sajnos kiment Amerikába a szüleivel nagyon hamar, még alsó tagozatos voltam, és ezt valami óriási tragédiaként éltem meg kicsi koromban. Hogy tényleg ennyire fáj egy gyereknek, ha valaki elutazik, valami másképpen lesz, és tényleg ennyire ragaszkodik a barátnőihez. Hilarym nem volt, de ismertem olyan lányokat, akiknek volt Hilaryjük, azaz Csilingjük. :) Szóval rettentő ismerős élethelyzetek és gondolkodás. Bár a tündérvilág is ennyire a mindennapjaim része lehetett volna kislányként, és bár egy ilyen igazi birtokon laktunk volna! :)))

6 hozzászólás
kratas P>!
L. M. Montgomery: Ezüst Erdő úrnője

Ez nagyon aranyos volt. Nagyon édes és már inkább a geil kategória. Jó, tudom, erre kellett volna számítanom, de ez most nem esett jól, kicsit sok volt nekem Pat, Judyt viszont nagyon csíptem, igazi szarkasztikus vénlány :D
És plusz pont a sok-sok cica :)

mdmselle I>!
L. M. Montgomery: Ezüst Erdő úrnője

Azt hiszem ez a könyv épp annyira (vagy kicsit jobban) szólt Judyról mint Patről, de ez engem aztán cseppet sem zavar, elhallgatnám Judy történeteit a végtelenségig, hohó!

Oláh_Zita P>!
L. M. Montgomery: Ezüst Erdő úrnője

Én vagyok az elfogult, mert nagyon-nagyon kedves történet, de nekem Anne hiányzik belőle. Épp ezért adtam meg az öt csillagot, és nem is baj, hogy következőnek Anne Shirley történetét folytatom majd. Viszont a petrezselyem ágyás mindent vitt nálam! :))

meseanyu P>!
L. M. Montgomery: Ezüst Erdő úrnője

Meglepően jó volt (féltem egy kicsit Emily után), igazi, békebeli Montgomery. Remélem hamarosan jön a második rész. Tud valaki róla valamit? @borostyan?

5 hozzászólás
Hajni_Poncski>!
L. M. Montgomery: Ezüst Erdő úrnője

Újabb csodálatos olvasmány az egyik kedvenc írónőmtől, minden egyes könyve azt bizonyítja, hogy méltán a kedvencem. Imádom olvasni, gyönyörű a nyelvezete, a tájleírásai és az egész természethez való viszonya, csupa kedvesség és szeretet, bölcs és humoros. Patről olvasni különösen élvezetes volt, nagyon hasonló lelkületű gyerek voltam (ciki lenne bevallani, hogy most is ilyen vagyok) – bár az én gyerekkorom máshogy telt, azért az élet nekem is megadta a saját kis „ezüst erdőmet”. :) ♡
De bármennyire is rokonlélek volt Pat, és bármilyen örömmel olvastam felnőtté válásának eseményeiről, a legkedvesebb nekem Judy volt és Bets, kár hogy ő a háttérben maradt. Judy fergeteges, teljesen olyan, mint nagymamám :D A humora, a stílusa, és ahogy szándékosan ugratja a gyerekeket valami fergeteges…
Komolyan úgy érzem, hogy Montgomeryt olvasni a legjobb terápia a világon. 5 oldal tőle akár egy nyári vihar leírásáról olyan, hogy bármelyik „hygge” könyv elszégyellné magát mögötte… :)

l2njpx>!
L. M. Montgomery: Ezüst Erdő úrnője

Egy csipetnyi Anne, egy csipetnyi Avonleai krónikák és millió csipetnyi LMM! Szóval semmi új, „csak” a megszokott, tökéletesen, varázslatosan bűbájos Montgomery.
Még 31 évesen is elvarázsol, de azt kívánom, bár 20 éve olvastam volna!!!!


Népszerű idézetek

[névtelen]>!

– Hazel néni azt mondja, nincsenek boszorkányok, kivált nem a Prince Edward-szigeten – hetvenkedett Sidney.
– Ha nem hiszel semmiben, mi mulaccságod lesz az életben? – tette fel Judy a költői kérdést.

9. oldal, Első fejezet: Pat bemutatkozik (Könyvmolyképző, 2012)

[névtelen]>!

De amikor a gyönyörű bükköt egy borzalmas márciusi szélvihar kidöntötte a fennsíkon, Pat bánatát csak Hilary érezte át, ő vigasztalta meg. Harris fel sem fogta. Miért kell ekkora hűhót csapnia egy öreg fa körül? Kedvesen nevetett Paten, mint egy oktalan gyereken.
– Ugyan, hagyd már, Pat! Nem maradt elég fa a világon?
– Sok ember marad a földön, amikor meghal valaki, de ez nem csökkenti a gyászát azoknak, akik szerették – mondta Hilary.

308. oldal, Huszonnyolcadik fejezet: Ahogy te meg én (Könyvmolyképző, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: gyász · Harris Hynes · Hilary Gordon (Csiling) · Pat Gardiner
[névtelen]>!

A látogatásban az a legjobb, hogy utána haza lehet jönni.

156. oldal, Tizenötödik fejezet: Véletlen barátság (Könyvmolyképző, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Pat Gardiner
[névtelen]>!

Eszébe jutott egy szó, amit a lelkész a múlt vasárnapi prédikációjában említett. Patnek fogalma sem volt, mit jelent, de tetszett a hangzása. Olyan fennkölten csengett.
– Ne is törődj velük, Csiling! Ezek csak protoplazmák – mondta lekicsinylően Pat.

209-210. oldal, Huszadik fejezet: A szerelem partjai (Könyvmolyképző, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Pat Gardiner
Lahara ISP>!

(…), és utána már sosem vót a régi.

126. oldal, Tizenkettedik fejezet: Fekete mágia (Könyvmolyképző, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Judy Plum
ziporka>!

Mindegy, milyen borzalmas dolgok történnek, legalább macskák még vannak a világon!

268. oldal

Belle_Maundrell >!

– Akárhol leszel, Pat, az nekem mindig az otthonom lesz.

393. oldal, Harminckilencedik fejezet - Ezüst Erdő úrnője

Kapcsolódó szócikkek: Hilary Gordon (Csiling) · Pat Gardiner
Ninácska P>!

– Ha arra célzol, Tom bácsi – jelentette ki dölyfösen Pat –, hogy dr. Bentley egy kisbabát hoz nekünk a fekete táskájában, akkor nagyon tévedsz. Mi magunk termesztjük a kisbabáinkat! Judy Plum ebben a pillanatban keresi a miénket a petrezselyemágyásban.

39. oldal, Negyedik fejezet: Vasárrnapi gyerek (Könyvmolyképző, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Judy Plum · Pat Gardiner · Tom Gardiner
Vivogle>!

Ha hiszel valamiben, teljesen mindegy, hogy létezik-e vagy sem.

233. oldal, Huszonegyedik fejezet: Judy mit szólna ehhez? (Könyvmolyképző, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Pat Gardiner
BeliczaiMKata P>!

– Úgy ám, hisz elég egyszerre egy napot végigélni, drágám. Egy napot mindig tudunk élni.

326. oldal


A sorozat következő kötete

Pat sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó Magda: Abigél
Alan Bradley: A titokzatos bábjátékos
Fekete István: Tüskevár
Janette Oke: Ha szólít a szív
Frances Hodgson Burnett: A titkos kert
Iva Herciková: A második szerelem
Louisa May Alcott: Négy leány
Leiner Laura: Valahol
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Leiner Laura: Ég veled