Barátságok (Emily 2.) 110 csillagozás

L. M. Montgomery: Barátságok L. M. Montgomery: Barátságok

Emily már a második nyarat tölti New Moonban, a titokzatos, sokat látott, öreg házban, ahová édesapja halála után sorshúzás révén került. Noha egyre inkább otthon érzi magát, még mindig sokszor gyűlik meg a baja végletekig puritán, bigott Elizabeth nénjével. Jóval megértőbb rokonra lel azonban Nancy néni személyében, aki nem csupán azt engedi meg, hogy frufrut viseljen és mezítláb csatangoljon, hanem olyannyira szabadjára engedi a kislányt, hogy az életveszélyes kalandba keveredik. „Kajlalábú” Dean Priest menti meg az életét, akiben tüstént rokonlélekre talál és szoros barátság alakul ki közöttük. Emily legkedvesebb időtöltése az írás. Egy táj, egy esemény, egy ötlet, legyen az szép vagy csúnya, addig nem hagyja nyugodni, amíg „ki nem írja” magából. Megigézik őt és óhatatlanul tollhegyére kívánkoznak az élet komédiái és tragédiái, a valóság függönye mögött rejtőzködő álomvilág

Az eredeti regény magyarul két kötetben jelent meg, első része a Tűzpróba.

Eredeti megjelenés éve: 1923

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
200 oldal · ISBN: 9789632459189 · Fordította: Loósz Vera
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
200 oldal · ISBN: 9789632459172 · Fordította: Loósz Vera
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2007
200 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639708648 · Fordította: Loósz Vera

1 további kiadás


Enciklopédia 16

Szereplők népszerűség szerint

Emily Byrd Starr · Ilse Burnley · Teddy Kent · Caroline Priest · Dean Priest · Elizabeth Murray · Jimmy kuzin · Nancy Priest · Perry Miller

Helyszínek népszerűség szerint

Tündérország


Kedvencelte 9

Most olvassa 2

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 24

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Dreamer_ P>!
L. M. Montgomery: Barátságok

Egy kicsit jobban tetszett mint az előző kötet.
Több dolog miatt a Váratlan utazás szereplői jutottak eszembe, ki tudja lehet innen jött az inspiráció…Elizabeth néni viselkedése Emilyvel, Hetty nénire emlékeztet off, Laura pedig Olivia nénire. A sorozatban is volt ugye vicces pap, meg új módszerrel tanító tanár. Néha kicsit vontatott volt a történet, de a szép tájleírások miatt, megérte kézbe venni a könyvet. Dean Priest viszont a frászt hozta rám!! spoiler

2 hozzászólás
kratas P>!
L. M. Montgomery: Barátságok

Emily megtalált a helyét New Moon-ban és ahogy haladunk a történetben, úgy látszik, hogy Elizabeth néni is elég sokat változik és szerintem előnyére.
Aranyos és kedves történet, de a Kajlahátú meg az elején az a pap, na ők már a fura kategóriába tartoznak nekem. spoiler

pikkupilvi P>!
L. M. Montgomery: Barátságok

Legalább annyira szerettem, mint az előző kötetet. Nem zökkentettek ki a bolondos férfi szereplők sem, az atya és Kajlahátú szerintem üde színfoltjai a történetnek off. Annál inkább furcsa mi mindenen botránkozik meg Elizabeth néni (frufru? regények? tánc?), más világ volt az még nagyon.

rafaelo0824>!
L. M. Montgomery: Barátságok

Azért nem bánom, hogy Emily megtanult helyesebben írni, így azért sokkal élvezhetőbb a szöveg, amit ő ír. Itt már megjelent Dean is, akit bírnék, ha nem lenne ilyen mániákus. Tetszett, hogy végre valaki gondozásba vette Emily tehetségét. Az Elizabeth nénis rész is jó volt, végre egy kis érzelem. Az Ilse mamájás dolog kicsit már sok, de azért még nem billent át a mérlegen, de az az egyetlen dolog, ami annyira nem tetszett a kötetben.

AnitaZoé P>!
L. M. Montgomery: Barátságok

Jobban tetszett, mint az első rész. Emily kezd felnőni, de még mindig csípős a nyelve, és nem hagyja magát, ha igazságtalanságot vél felfedezni.
„Barátsága” Dean-nel kissé para. Egy apja korú férfi ilyen szintű rajongása egy 13 éves lány iránt nem túl bíztató.
Emily helyesírása sokat javult, szerencsére.
A mellékszereplők is egész színes karakterek.

Belle_Maundrell >!
L. M. Montgomery: Barátságok

Még mindig nem értem, miért két kötetben jelent meg magyarul az első rész (ráadásul a Tűzpróbát nem is sikerült megszereznem), de az angol verzióhoz egy hónappal ezelőtt írt véleményem változatlan: https://moly.hu/ertekelesek/6579552 spoiler Annyit tennék hozzá, hogy a fordítás jól sikerült, pedig egy picit tartottam tőle, mert számomra Szűr-Szabó Katalin Montgomery tökéletes „magyar hangja”, de Loósz Vera is szép munkát végzett. Sajnos van benne néhány zavaró elírás, Emily gyatra helyesírását viszont remekül visszaadták a levelekben. Néha nagyon kellenek a sötét kis lelkemnek az ilyen búbájosan napsugaras könyvek.

Trixi >!
L. M. Montgomery: Barátságok

A szerző nagy kedvencem. Régóta szerettem volna ezt a sorozatát is megismerni. Egy szuszra ki is olvastam. Ha jól tudom a szerző nagyon sok olyan történetet csempészett Emily életébe, amik vele is megtörténtek. Az első rész komorsága után, ez már nem tűnt annyira szomorúnak. Aranyos a kis írásfüggő lány, ahogy apukájának próbálja „elmondani” búját, bánatát, vagy örömét. Sok mindenben hasonlít az Anne sztorira (szigorú nagynéni, halott apa, kedves nagybácsi, stb), de talán ez kevésbé habos-babos, ám nem kevésbé szerethető.

Atara>!
L. M. Montgomery: Barátságok

Kedves és aranyos folytatása az első résznek, de hullámzóan olvastam, volt ahol nagyon tetszett, máskor ellaposodott a történet.
Örülök, hogy Emily leveleiben nincs annyi helyesírási hiba – ez azelőtt azért bántotta a szemem – és hogy nincs olyan sok költészet benne – ettől sajnos a falra mászom.
Ilsével még nem sikerült megbarátkoznom, ahogy a fiúkkal sem. Egyedül Dean Priest volt, akiben látok némi potenciált, bár elég ijesztő, hogy korban akár az apja is lehetne Emilynek, hiszen Emily itt még csak 12-13 éves…
Nagyon tetszett a történet megoldása Ilse anyukájával kapcsolatban, így Burnley doktor és Ilse lelke is gyógyulni látszik.

szabszev>!
L. M. Montgomery: Barátságok

A második kötet talán jobban tetszett egy kicsit az elsőnél. Nagyon élveztem a Nancy néninél töltött idő leírását, sokat kacagtam Emilyn. Igazi szívet melengető történet. A Dean-féle megmentés után sokat töprengtem, vajon hogyan fogja majd Emilyn behajtani az életmentés „díját”, de azt hiszem, az örök barátság a legnagyobb kincs, amit kaphatott érte.


Népszerű idézetek

meseanyu P>!

A pletykákból kilenc hazugság és a tizediknek is csak a fele igaz.

140. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hazugság · Nancy Priest · pletyka
Moncs>!

Amíg hiszel a mesékben, nem öregedhetsz meg.

Kapcsolódó szócikkek: Dean Priest
Moncs>!

Tündérországba nem lehet jegyet váltani, vagy a tündérektől kapsz útlevelet születésedkor, vagy soha.

Kapcsolódó szócikkek: Dean Priest
Virág_Boglárka>!

– Látom, van macskája.
– Tévedés – Cassidy atya megrázta a fejét és gyászosan sóhajtott. – Én vagyok a macskáé.

42. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Emily Byrd Starr
AnitaZoé P>!

Isten veled, és mindig boldog arcot láss a tükörben!

Kapcsolódó szócikkek: Emily Byrd Starr
1 hozzászólás
Moncs>!

Én nem akarok más lenni, csak önmagam, még akkor is, ha szimpla vagyok.

Kapcsolódó szócikkek: Emily Byrd Starr
Belle_Maundrell >!

– […] Ha van eszed, az többet ér a szépségnél. Az ész megmarad, a szépség tovaszáll.

93. oldal, Birkózás a szellemekkel (Könyvmolyképző, 2007)

2 hozzászólás
Szelén>!

Jimmy kuzin mesélte hogy egy Priest Pond-i ember azt állítja hogy hamarosan eljön a világvége. Remélem addig nem jön el amíg nem láttam mindent ami benne van.

Kapcsolódó szócikkek: Emily Byrd Starr · Jimmy kuzin
Moncs>!

Szeretni könnyű, épp ezért mindennapos dolog. Ellenben a megértés ugyancsak ritka jelenség.

127-128. oldal

Moncs>!

Tündérország a leggyönyörűbb szó, mert mindent magába foglal, ami után az emberi szív vágyik.

Kapcsolódó szócikkek: Dean Priest · Tündérország

A sorozat következő kötete

Emily sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Eleanor H. Porter: Az élet játéka
Jean Webster: Kedves Ellenségem!
Dániel Anikó: Flóra
Laczkó Márta: Nádasdy Orsika
Kate Douglas Wiggin: Becky sorsa
Raggamby András: Kikszi
C. S. Lewis: Narnia krónikái
Lakner Artúr: Édes mostoha
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Astrid Lindgren: Britta kiönti szívét