Barátságok (Emily 2.) 76 csillagozás

L. M. Montgomery: Barátságok L. M. Montgomery: Barátságok

Emily már a második nyarat tölti New Moonban, a titokzatos, sokat látott, öreg házban, ahová édesapja halála után sorshúzás révén került. Noha egyre inkább otthon érzi magát, még mindig sokszor gyűlik meg a baja végletekig puritán, bigott Elizabeth nénjével. Jóval megértőbb rokonra lel azonban Nancy néni személyében, aki nem csupán azt engedi meg, hogy frufrut viseljen és mezítláb csatangoljon, hanem olyannyira szabadjára engedi a kislányt, hogy az életveszélyes kalandba keveredik. „Kajlalábú” Dean Priest menti meg az életét, akiben tüstént rokonlélekre talál és szoros barátság alakul ki közöttük. Emily legkedvesebb időtöltése az írás. Egy táj, egy esemény, egy ötlet, legyen az szép vagy csúnya, addig nem hagyja nyugodni, amíg „ki nem írja” magából. Megigézik őt és óhatatlanul tollhegyére kívánkoznak az élet komédiái és tragédiái, a valóság függönye mögött rejtőzködő álomvilág

Eredeti mű: L. M. Montgomery: Emily of New Moon

Eredeti megjelenés éve: 1923

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2007
200 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639708648 · Fordította: Loósz Vera
>!
Esély, Budapest, 1999
248 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639153168 · Fordította: Loósz Vera

Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Emily Byrd Starr · Ilse Burnley · Teddy Kent · Caroline Priest · Dean Priest · Elizabeth Murray · Jimmy kuzin · Nancy Priest · Perry Miller


Kedvencelte 8

Most olvassa 3

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 18

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Trixi
L. M. Montgomery: Barátságok

A szerző nagy kedvencem. Régóta szerettem volna ezt a sorozatát is megismerni. Egy szuszra ki is olvastam. Ha jól tudom a szerző nagyon sok olyan történetet csempészett Emily életébe, amik vele is megtörténtek. Az első rész komorsága után, ez már nem tűnt annyira szomorúnak. Aranyos a kis írásfüggő lány, ahogy apukájának próbálja „elmondani” búját, bánatát, vagy örömét. Sok mindenben hasonlít az Anne sztorira (szigorú nagynéni, halott apa, kedves nagybácsi, stb), de talán ez kevésbé habos-babos, ám nem kevésbé szerethető.

>!
Vivogle
L. M. Montgomery: Barátságok

Az az igazság, hogy nagyon összefolynak bennem a sorozat részei meg a cselekmény. Arra viszont emlékszek, hogy a Barátságok már „otthonosabb” volt, mint az első rész, kevésbé éreztem komornak a hangulatát és talán egy kicsit jobban is élveztem. Egyébként így, hogy már olvastam a teljes sorozatot, és tudom, milyen felnőtt vált Emily-ből, érdekes visszaolvasni az idézeteket ebből a részből, roppant aranyosak :)

>!
szabszev
L. M. Montgomery: Barátságok

A második kötet talán jobban tetszett egy kicsit az elsőnél. Nagyon élveztem a Nancy néninél töltött idő leírását, sokat kacagtam Emilyn. Igazi szívet melengető történet. A Dean-féle megmentés után sokat töprengtem, vajon hogyan fogja majd Emilyn behajtani az életmentés „díját”, de azt hiszem, az örök barátság a legnagyobb kincs, amit kaphatott érte.

>!
Mazsola_78 P
L. M. Montgomery: Barátságok

A második kötet már teljesen megnyert magának. Érdekes, hogy milyen sok mindenben hasonlít az írónő más műveihez, mégis más.

A könyvtárunknak már csak a 4. kötet van meg (hogy lehet egy sorozatnak nem mindegyik kötetét megszerezni ?!?!?!), így a folytatás sajnos még várat magára, pedig nagyon kíváncsi vagyok rá.

>!
dorcika
L. M. Montgomery: Barátságok

Ajjj, ajj. Ez a kötet már nem lopta be magát úgy a szívembe, mint az előző.

Egyrészt: UNCSI. Sok-sok oldalon keresztül nem történik semmi.

Másrészt: a szereplők. Ennyi agyalágyultat nem láttam még egy regényben, és a szót véletlenül sem a humoros értelmében használom. Elizabeth néni, aki „szereti” Emily-t, nyugodtan elmehetne valamelyik harmadik világbeli országba diktátornak. Miss Brownell itt már kifejezetten szadista természetű, spoiler Nancy néni látszólag kedves és engedékeny, de valójában csak addig, amíg úgy tartja kedve, ha épp rájön az ötperc, ő is két lábbal tapos mindenkin. Ilse lassan, de biztosan halad előre a dühöngő őrültek rögös életútján. A felnőtt férfiak pedig valamiért mind egy 12 éves kislány punettijére bimbózó bájaira röpülnek rá, hiszen aki a saját korosztályában labdába se rúg, annak csak ezek az érintetlen (, tapasztalatlan) kis virágszálak maradnak. Broáf. Emily egyébként nagyon fárasztó egy idő után, a nagy színpadiasságával meg a végtelen naivitásával. Jimmy kuzint viszont kedvelem. Fogalmam sincs, miért mondják folyton féleszűnek, eddig neki voltak a legszimpatikusabb megnyilvánulásai.

Na meglátjuk, milyen lesz a következő kötet.

>!
Joditti
L. M. Montgomery: Barátságok

Kezdem azt hinni, hogy Emily környezetében nincs egy szerethető karakter se.
New Moon lakói távolról se azok, Dean Priest a kétértelmű mondataival inkább ijesztő (főleg hogy ő 36 éves, Emily meg 12). De amúgy is, mindenki azt mondja róla, hogy ritka rusnya gyerek. Akkor miért szerelmes belé mindenki (érthetetlen módon még a felnőttek is)?

Ilse-t kifejezetten rühellem. Teddy még rendben is lenne, ha nem lenne ott az anyja. Ez a nő és a kapcsolatuk, beteges. Cassidy atya is aranyos, viszont szegény ő se százas. Talán Jimmy a legnormálisabb mind közül, pedig elvileg ő a féleszű.

Magyarul vajon miért adták a „Barátságok” címet ennek a résznek? Emily-nek nincs is egy normális barátja.

>!
alexxy
L. M. Montgomery: Barátságok

Könnyeztem és kacagtam felváltva. Imádom. :-)

>!
H_Andi
L. M. Montgomery: Barátságok

A történet nagy része elég bugyutának tűnt számomra, de az utolsó két fejezet mindent vitt, ami ellensúlyozta a korábbi unalmasabb részeket. Viszont az Emily által írt levelekben ejtett helyesírási hibák -noha értem miért vannak- továbbra is zavartak. Valamint nem igazán szeretem az olyan történeteket, ahol mindenki a főhősbe szerelmes, plusz a hosszú, részletes tájleírásokat, de ezeket leszámítva tényleg nem rossz kis könyv ez.
Ja, és Mr. Carpenter tök jó fej, kár, hogy csak egy rövidke ideig tűnt fel a regényben, remélem lesz még szerepe a továbbiakban.

>!
Moncs
L. M. Montgomery: Barátságok

Imádtam minden sorát :) Miss Brownellt viszont még így olvasva is utáltam. Kiállhatatlan nőszemély, gonosz némber, egy szipirtyó…. ha nekem ilyen tanárom lett volna, megszöktem volna az iskolából :))


Népszerű idézetek

>!
meseanyu MP

A pletykákból kilenc hazugság és a tizediknek is csak a fele igaz.

140. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Nancy Priest · pletyka
>!
Moncs

Amíg hiszel a mesékben, nem öregedhetsz meg.

Kapcsolódó szócikkek: Dean Priest
>!
Moncs

Tündérországba nem lehet jegyet váltani, vagy a tündérektől kapsz útlevelet születésedkor, vagy soha.

Kapcsolódó szócikkek: Dean Priest
>!
vgabi SP

– (…) megengedi, hogy délelőtt mezítláb mászkáljak. Délután viszont gombos csizmát kell viselnem, és utálom a gombos csizmát.
– Mi sem természetesebb. Holdfényből készült szandált kéne viselned tengeri ködstólával és néhány szentjánosbogarat a hajadban.

125-126. oldal (Könyvmolyképző, 2007)

Kapcsolódó szócikkek: Dean Priest · Emily Byrd Starr · szentjánosbogár
>!
seabird P

Sosem kellemes, ha túlnőjük, amit szeretünk.

202. oldal, Esély Mozaik, 1999

>!
pillepanna

Jimmy kuzin mesélte hogy egy Priest Pond-i ember azt állítja hogy hamarosan eljön a világvége. Remélem addig nem jön el amíg nem láttam mindent ami benne van.

Kapcsolódó szócikkek: Emily Byrd Starr · Jimmy kuzin
>!
Moncs

Azt még kibírom ha más embereknek rossz véleménye van rólam, de az borzalmasan fáj, ha saját magamról van rossz véleményem.

>!
vgabi SP

– Azonnal gyere le a padlásról, Perry Miller! – parancsolta.
– Nem tudok – felelte kurtán Perry.
– Márpedig én azt mondom, hogy lejössz. De tüstént.
– Nem tudok – ismételte meg, arcátlanul Miss Brownellra kacsintva Perry.
– Perry Miller! Gyere le! Nekem szót kell fogadnod. Egyelőre én vagyok itt a gazda.
– Hát, jól van – közölte vidáman Perry. – Ha muszáj.
Nagy lendülettel leengedte magát, amíg lábujjai megérintették a létrát. Laura néni felsikoltott, a többiekben bennrekedt a szusz a döbbenettől.
– Épp most vettem le a vizes gönceimet – mondta a fekete lyuk egyik oldalába kapaszkodva jókedvűen Perry, miközben a lábát lógázva igyekezett megkapaszkodni a létra egyik fokán. – Beleestem a patakba, amikor itatni vittem a teheneket. Épp most akartam szárazat felvenni… de hát Miss Elizabeth azt mondta…
– Jimmy! – könyörgött, megadván magát a szerencsétlen Elizabeth Murray. Ezzel a helyzettel még ő sem tudott megbirkózni.
– Ebben a minutumban menj vissza a padlásra és vedd fel a ruhádat, Perry! – adta ki a parancsot Jimmy kuzin.

15-16. oldal (Könyvmolyképző, 2007)

Kapcsolódó szócikkek: Elizabeth Murray · Jimmy kuzin · Perry Miller
1 hozzászólás
>!
pillepanna

Isten veled, és mindig boldog arcot láss a tükörben!

Kapcsolódó szócikkek: Emily Byrd Starr
>!
Moncs

Tündérország a leggyönyörűbb szó, mert mindent magába foglal, ami után az emberi szív vágyik.

Kapcsolódó szócikkek: Dean Priest

A sorozat következő kötete

Emily sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Szili Leontin: Katinka
Z. Tábori Piroska: Új utak
Altay Margit: Erzsébet férjhez megy
Alena Santarová: Kata, Katrin, Katinka
Maria Krüger: Nagyanyáink idején
Cathy Cassidy: Mályvacukor égbolt
Elza Wildhagen: A kis makrancos házassága
Elizabeth Lenhard: A megdöbbentő eltűnés
Holly Goldberg Sloan: 7esével
Christopher Paul Curtis: Bud vagyok, uram!