Bagolykacaj (Emily 3.) 68 csillagozás

L. M. Montgomery: Bagolykacaj L. M. Montgomery: Bagolykacaj

Emily, Ilse, Teddy és Perry már a Shrewsbury-i középiskola diákjai. Emily az hitte, csodás lesz a szép Shrewsburyben lakni és középiskolába járni, ám a sokszínű Mr. Carpenter után sótlannak és szellemtelennek tűnik az összes tanár, és van egy undok, másodikos lány, akit első látásra ellenszenvesnek talál. „Dehát az életben semmi sem pontosan olyan, mint amire számít az ember…”
Emily Starr egy sereg oktalan és helytelen dolgot művel, ámde ő nem hétköznapi kamaszlány. „Naplója” minden ifjonti csiszolatlansága és dőlt betűi ellenére bármely önéletrajzírónál hívebben mutatja be az immár tizennégy esztendős lány környezetét, személyiségét, fantáziadús, önelemző elméjét. Vessünk hát egy újabb pillantást a „Jimmy-naplók” lapjaira, amelyet ezúttal nem csupán a New Moon-i toronyszobában, hanem Shrewsbury-ben, a barátságtalan Ruth néni fedele alatt és állandó szurkapiszkái közepette ír…

Eredeti megjelenés éve: 1925

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2008
180 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632450148 · Fordította: Loósz Vera
>!
Esély, Budapest, 1999
214 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639153172 · Fordította: Loósz Vera

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Emily Byrd Starr · Ilse Burnley · Teddy Kent · Dean Priest · Elizabeth Murray · Mr. Carpenter · Perry Miller · Ruth Murray Dutton

Helyszínek népszerűség szerint

New Moon


Kedvencelte 7

Most olvassa 4

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 15

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Erzsebeth P
L. M. Montgomery: Bagolykacaj

Na végre ebben a részben már (leszámítva az első pár fejezetet) kezdtem megtalálni az igazi Montgomery-séget, amit úgy szeretek. Nem csapongott a különböző történet elbeszélések között, hanem egységessé vált a történet, igazi mesélés volt. Teljesen mindegy, hogy érzésekről írt Montgomery vagy egy pazar tájat mutatott be, sodort magával…ott voltam én is Emily kezét fogva a kanadai illatos fenyvesek között ihletre várva és Dean megértő figyelme után vágyakozva.

>!
Gazella
L. M. Montgomery: Bagolykacaj

Emily végre már nagyobb! Kezdem lassan annyira megszeretni, mint Anne-t.

Hogy el ne felejtsem: én Perryhez mennék hozzá. Ezt tudom az első kötet óta.

1 hozzászólás
>!
MrsBearSophie
L. M. Montgomery: Bagolykacaj

Mindennek van értelme vagy legalábbis jelentősége. A fájdalomnak és az örömöknek egyaránt.

>!
meseanyu MP
L. M. Montgomery: Bagolykacaj

A fülszövegben az áll, hogy Emily már a Shrewsbury-i középiskolába jár, ehhez képest a regény első fele dög unalom, tele felesleges és érdektelen lelkizéssel és ömlengéssel. Aztán Emily végre eljut Shrewsbury-be, és onnan már egész kellemes kis iskolástörténet, remélem ebben a szellemben folytatódik majd.

>!
pillepanna
L. M. Montgomery: Bagolykacaj

Csodálom Emilyt, aki mindig kiáll az elvei mellett, kockáztatva azt, hogy szájára veszi a közösség. Mindig élmény LMM írásait olvasni, mert annyira igényes nyelvezete van a könyveinek.

>!
Amrita I
L. M. Montgomery: Bagolykacaj

Kezdem érteni, miért panaszkodnak mások a fordításra: nem az első olyan kötet, amin meglepődöm, hogy mennyire tele van értelmetlen mondatokkal. Ez nagyon furcsa nekem, hogy mégis ki olvasta át és milyen figyelmességgel.
Különben szerethető kötet ez is, a kamasz, kiskamasz Emily éppolyan érdekes és szimpatikus, mint az előző kötetekben. Szívesen azonosulok vele, szeretem a gondolkodását, kalandjait.

>!
Vivogle
L. M. Montgomery: Bagolykacaj

Szerettem ezt a részt, érdekes volt benne megfigyelni Emily jellemfejlődését. Jó volt a naplóforma is, emlékszem, hogy az előzőekkel ellentétben ebben a részben már jobban élveztem az Emily naplójában elmesélt dolgokat a narrátor által elbeszélteknél. A hamvas szerelmi szál megfelelően édes volt, és a humor sem hiányzott a könyvből.

>!
Mircsi P
L. M. Montgomery: Bagolykacaj

Na, ezt vártam én!! :) Emily kezd felnőni, végre nem egy 10 éves kislány. És be kell vallanom, azért fogtam neki, mert valami kanadásat akartam, és ezen kívánalmaimnak is tökéletesen megfelelt. Az a vicc, hogy már olvastam az egész sorozatot, és mégsem emlékszem semmire, pedig már majd megöl a kíváncsiság, hogy melyik pasi lesz a befutó. Magam részéről Dean-re szavazok…:)

>!
Kisanna 
L. M. Montgomery: Bagolykacaj

Egyre jobb a történet, Emily egyre tehetségesebb író, és még humora is van. Sajnos már csak két könyv van hátra…

>!
White13
L. M. Montgomery: Bagolykacaj

Hivatalosan is ki kell jelentenem: nem sikerült annyira megszeretnem Emily-t, mint korábban Anne-t. :( Nagyon szomorú vagyok emiatt. Montgomery valamiért sokkal zavarosabban, felszínesebben szövi a szálakat az Emily könyvekben. A stílusa megmaradt, bár a humort hiányolom, Anne-nél sokkal jobban jelen volt. Viszont csapong, nagyon rövidre fog 1-1 eseményt, mást meg, hosszasan, már-már unalomig fejteget.
Emily pedig…kedvelem, de Anne-t szerettem!!!


Népszerű idézetek

>!
alexxy

Borzasztó lehet, ha semmi másért nem él az ember, csupán azért, hogy megszökjön a halál elől.

Kapcsolódó szócikkek: Emily Byrd Starr · halál
>!
ReeLee

Mindezekből arra a következtetésre jutottam, hogy nem érdemes más emberek véleménye szerint élni. Csak a magad normái szerint élj. Végtére is én hiszek magamban.

Kapcsolódó szócikkek: Emily Byrd Starr
>!
Moncs

Minden élmény gazdagítja életünket, és minél mélyebb egy élmény, annál nagyobb gazdagságot hoz.

>!
Lahara ISP

Az ember rengeteg dolgot elérhet a megfelelő mosollyal. Alaposan tanulmányoznom kell a témát. A barátságos mosoly; a korholó mosoly; a szemtelen mosoly; az esdeklő mosoly; a közönséges kerti vigyor.

Kapcsolódó szócikkek: Emily Byrd Starr
>!
BeliczaiMKata P

Ha nem hajkurásszuk a dolgokat, néha maguk a dolgok követnek és érnek utol bennünket.

163. oldal

>!
ReeLee

De gondold csak el, mennyi szórakozástól fosztod meg magad, ha semmi nem lelkesít fel! Nincs annál csodálatosabb, mint körbetáncolni a lángoló tüzet. Mit számít, hogy végül hamu lesz belőle?

>!
icu79 P

A fiatalok azt hiszik, hogy az öregek ostobák, de az öregek tudják, hogy a fiatalok azok.

107. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ruth Murray Dutton
>!
alexxy

De én nem sietek felnőtt lenni. Sokkal jobb csak így, ebben a se ilyen, se olyan átmeneti helyzetben. Ha gyermeteg akarok lenni, senki sem vetheti a szememre, hiszen még túl kicsi vagyok; ám ha érettként óhajtok viselkedni, ahhoz is jogom van, hiszen már nagy vagyok.

Kapcsolódó szócikkek: Emily Byrd Starr
>!
Moncs

Bármennyi tudást szerzel is meg az iskolákban, azt magadért tedd. Ne engedd, hogy bármivé is átformáljanak, mindig maradj önmagad.

Kapcsolódó szócikkek: Dean Priest
>!
Lahara ISP

Ruth Dutton nem volt szörnyeteg, csupán egy meglehetősen ostoba, nyakas háziszárnyas, aki egy mezei pacsirtát próbált felnevelni.

Kapcsolódó szócikkek: Ruth Murray Dutton

A sorozat következő kötete

Emily sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Laurie Halse Anderson: Hadd mondjam el…
Balogh Béni: Szivárvány a Sajó felett
Balázs Sándor: Pozsonyi diákok
Diana Wynne Jones: A vándorló palota
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Rachel Renée Russell: Popsztár
Rachel Renée Russell: A szekrény hőse
Balázsy Panna: Csupaszív
Kate Douglas Wiggin: Becky sorsa
Altay Margit: Erzsébet férjhez megy