Bagolykacaj (Emily 3.) 75 csillagozás

L. M. Montgomery: Bagolykacaj L. M. Montgomery: Bagolykacaj

Emily, Ilse, Teddy és Perry már a Shrewsbury-i középiskola diákjai. Emily az hitte, csodás lesz a szép Shrewsburyben lakni és középiskolába járni, ám a sokszínű Mr. Carpenter után sótlannak és szellemtelennek tűnik az összes tanár, és van egy undok, másodikos lány, akit első látásra ellenszenvesnek talál. „Dehát az életben semmi sem pontosan olyan, mint amire számít az ember…”
Emily Starr egy sereg oktalan és helytelen dolgot művel, ámde ő nem hétköznapi kamaszlány. „Naplója” minden ifjonti csiszolatlansága és dőlt betűi ellenére bármely önéletrajzírónál hívebben mutatja be az immár tizennégy esztendős lány környezetét, személyiségét, fantáziadús, önelemző elméjét. Vessünk hát egy újabb pillantást a „Jimmy-naplók” lapjaira, amelyet ezúttal nem csupán a New Moon-i toronyszobában, hanem Shrewsbury-ben, a barátságtalan Ruth néni fedele alatt és állandó szurkapiszkái közepette ír…

Eredeti megjelenés éve: 1925

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
184 oldal · ISBN: 9789632459202 · Fordította: Loósz Vera
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
184 oldal · ISBN: 9789632459196 · Fordította: Loósz Vera
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2008
180 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632450148 · Fordította: Loósz Vera

1 további kiadás


Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Emily Byrd Starr · Teddy Kent · Ilse Burnley · Dean Priest · Elizabeth Murray · Mr. Carpenter · Perry Miller · Ruth Murray Dutton

Helyszínek népszerűség szerint

New Moon


Kedvencelte 7

Most olvassa 4

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 17

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Erzsebeth P>!
L. M. Montgomery: Bagolykacaj

Na végre ebben a részben már (leszámítva az első pár fejezetet) kezdtem megtalálni az igazi Montgomery-séget, amit úgy szeretek. Nem csapongott a különböző történet elbeszélések között, hanem egységessé vált a történet, igazi mesélés volt. Teljesen mindegy, hogy érzésekről írt Montgomery vagy egy pazar tájat mutatott be, sodort magával…ott voltam én is Emily kezét fogva a kanadai illatos fenyvesek között ihletre várva és Dean megértő figyelme után vágyakozva.

rafaelo0824>!
L. M. Montgomery: Bagolykacaj

Tetszettek Emily első szárnypróbálgatásai, bár csodálom, hogy bármi használhatót képes volt írni ilyen emberek között. Lehet, hogy nem vagyok jó ember, de biztos nem tűrném, amit Emilynek kellett, hiába mondják, hogy de jó ember igazából, ha végig egy bunkó, elviselhetetlen pokróc valaki, az nem igazán szerethető. Legjobban az éjszakai séta és fánkozás tetszett.

zia P>!
L. M. Montgomery: Bagolykacaj

Az, hogy ilyen sok ideig tartott elolvasnom, annak nem a könyv, hanem az én nagymértékű idő és energia hiányom az oka, mert szerettem olvasni. Kedvelem Emilyt és nagyon jól esett elmerülni az ő csodálatos világában kicsit. Olyan szép és olyan álomszerű. Kedvem lenni akár most elindulni New Moon-ba, hogy én is sétáljak egyet, majd, ha elfáradtam megpihenjek Emily kedves kis szobájában, írjak a Jimmy naplóba, engedve annak az ösztönnek, ami akkor is írásra késztet, amikor egészen mással kellene foglalkozni. Nagyon jól esett a lelkemnek, mégis úgy érzem, hogy várnom kell a következő résszel. Emilyt jobb részletekben adagolni, hogy amikor az ember lelkének egy kis hétköznapi csodára van szüksége, legyen milyen könyvért nyúlni.

MrsBearSophie>!
L. M. Montgomery: Bagolykacaj

Mindennek van értelme vagy legalábbis jelentősége. A fájdalomnak és az örömöknek egyaránt.

meseanyu P>!
L. M. Montgomery: Bagolykacaj

A fülszövegben az áll, hogy Emily már a Shrewsbury-i középiskolába jár, ehhez képest a regény első fele dög unalom, tele felesleges és érdektelen lelkizéssel és ömlengéssel. Aztán Emily végre eljut Shrewsbury-be, és onnan már egész kellemes kis iskolástörténet, remélem ebben a szellemben folytatódik majd.

pillepanna>!
L. M. Montgomery: Bagolykacaj

Csodálom Emilyt, aki mindig kiáll az elvei mellett, kockáztatva azt, hogy szájára veszi a közösség. Mindig élmény LMM írásait olvasni, mert annyira igényes nyelvezete van a könyveinek.

Amrita I>!
L. M. Montgomery: Bagolykacaj

Kezdem érteni, miért panaszkodnak mások a fordításra: nem az első olyan kötet, amin meglepődöm, hogy mennyire tele van értelmetlen mondatokkal. Ez nagyon furcsa nekem, hogy mégis ki olvasta át és milyen figyelmességgel.
Különben szerethető kötet ez is, a kamasz, kiskamasz Emily éppolyan érdekes és szimpatikus, mint az előző kötetekben. Szívesen azonosulok vele, szeretem a gondolkodását, kalandjait.

Mircsi>!
L. M. Montgomery: Bagolykacaj

Na, ezt vártam én!! :) Emily kezd felnőni, végre nem egy 10 éves kislány. És be kell vallanom, azért fogtam neki, mert valami kanadásat akartam, és ezen kívánalmaimnak is tökéletesen megfelelt. Az a vicc, hogy már olvastam az egész sorozatot, és mégsem emlékszem semmire, pedig már majd megöl a kíváncsiság, hogy melyik pasi lesz a befutó. Magam részéről Dean-re szavazok…:)

Kisanna >!
L. M. Montgomery: Bagolykacaj

Egyre jobb a történet, Emily egyre tehetségesebb író, és még humora is van. Sajnos már csak két könyv van hátra…

White13>!
L. M. Montgomery: Bagolykacaj

Hivatalosan is ki kell jelentenem: nem sikerült annyira megszeretnem Emily-t, mint korábban Anne-t. :( Nagyon szomorú vagyok emiatt. Montgomery valamiért sokkal zavarosabban, felszínesebben szövi a szálakat az Emily könyvekben. A stílusa megmaradt, bár a humort hiányolom, Anne-nél sokkal jobban jelen volt. Viszont csapong, nagyon rövidre fog 1-1 eseményt, mást meg, hosszasan, már-már unalomig fejteget.
Emily pedig…kedvelem, de Anne-t szerettem!!!


Népszerű idézetek

alexxy>!

Borzasztó lehet, ha semmi másért nem él az ember, csupán azért, hogy megszökjön a halál elől.

Kapcsolódó szócikkek: Emily Byrd Starr · halál
ReeLee>!

Mindezekből arra a következtetésre jutottam, hogy nem érdemes más emberek véleménye szerint élni. Csak a magad normái szerint élj. Végtére is én hiszek magamban.

Kapcsolódó szócikkek: Emily Byrd Starr
Moncs>!

Minden élmény gazdagítja életünket, és minél mélyebb egy élmény, annál nagyobb gazdagságot hoz.

Lahara IP>!

Az ember rengeteg dolgot elérhet a megfelelő mosollyal. Alaposan tanulmányoznom kell a témát. A barátságos mosoly; a korholó mosoly; a szemtelen mosoly; az esdeklő mosoly; a közönséges kerti vigyor.

Kapcsolódó szócikkek: Emily Byrd Starr
BeliczaiMKata P>!

Ha nem hajkurásszuk a dolgokat, néha maguk a dolgok követnek és érnek utol bennünket.

163. oldal

ReeLee>!

De gondold csak el, mennyi szórakozástól fosztod meg magad, ha semmi nem lelkesít fel! Nincs annál csodálatosabb, mint körbetáncolni a lángoló tüzet. Mit számít, hogy végül hamu lesz belőle?

ReniK P>!

Néha úgy érzem, semmit sem érdemes leírni, amikor mindent olyan nagyszerűen megfogalmaztak a Bibliában. Néha tíz egyszerű szó többet mond el, mint amit tíz oldalon ki lehetne fejezni.

175. oldal, 11 - Magasságok és mélységek (Könyvmolyképző, 2008)

icu79 P>!

A fiatalok azt hiszik, hogy az öregek ostobák, de az öregek tudják, hogy a fiatalok azok.

107. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ruth Murray Dutton
zia P>!

Légy könyörületes a sikertelenekhez, Emily. Gúnyold ki a rosszaságot, ha muszáj, de légy részvéttel a gyöngeség iránt!

28. oldal

alexxy>!

De én nem sietek felnőtt lenni. Sokkal jobb csak így, ebben a se ilyen, se olyan átmeneti helyzetben. Ha gyermeteg akarok lenni, senki sem vetheti a szememre, hiszen még túl kicsi vagyok; ám ha érettként óhajtok viselkedni, ahhoz is jogom van, hiszen már nagy vagyok.

Kapcsolódó szócikkek: Emily Byrd Starr

A sorozat következő kötete

Emily sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Jeff Kinney: Egy ropi naplója
Hárs László: Biri és Bori
Jean Webster: Kedves Ellenségem!
Altay Margit: Az ötösfogat
Farley Mowat: A sarkvidék Robinsonjai
Molnár T. Eszter: Stand up!
Sue Townsend: Adrian Mole minden kínszenvedései
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Diana Wynne Jones: A vándorló palota
Rachel Renée Russell: Popsztár