Az ​arany út (A Mesélő Lány 2.) 67 csillagozás

L. M. Montgomery: Az arany út

Lucy ​Maud Montgomery, a méltán népszerű Anne sorozat szerzője, fiatal olvasóik ezreit bűvöli el varázslatos történeteivel. Az arany út, amely A mesélő Lány folytatása, a Prince Edward-szigeti gyerekek, Bev, Felix, Dan, Felicity, Cecily, Sara Ray, Peter és a Mesélő Lány, életének kisebb-nagyobb eseményei elevenednek meg. Ám történeteiket ezúttal a gyerekek saját, házilagosan írt és szerkesztett újságjukban örökítik meg, ahol mindegyikük a neki leginkább megfelelő rovatban próbálhatja ki újságírói tehetségét. Természetesen a pálmát itt is a Mesélő Lány történetei viszik el a karácsonyi hárfásról, aki zenéjével békét hozott a világnak, a bátor és fortélyos Ursuláról, aki egy pamutgombolyagba rejtett levélkével ad jelzést a szerelmének, valamint a szép és fiatal Unáról, aki az esküvője tervezett napján hal meg. Értesülünk továbbá arról, hogyan tévesztették össze a kormányzó feleségét a süket Eliza nénivel, hogyan tette tönkre Sara Ray és Mesélő Lány előadását és hogyan látogatták meg… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1913

Tagok ajánlása: 11 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2000
300 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630767473 · Fordította: Gádoros Katalin · Illusztrálta: Lacza Márta

Enciklopédia 19

Szereplők népszerűség szerint

Sara Stanley · Felicity King · Alec King · Peg Bowen · Cecily King · Jasper Dale · Blair Stanley · Dan King · Janet King · Peter Craig · Roger King · Sara Ray

Helyszínek népszerűség szerint

Lake District


Kedvencelte 12

Most olvassa 5

Várólistára tette 37

Kívánságlistára tette 56

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

BeliczaiMKata P>!
L. M. Montgomery: Az arany út

Nagyon szeretem Montgomery műveit, különösen azokat, amelyek a Váratlan utazás című sorozatot ihlették. Szeretem a szereplőket, de nem tudom nem hasonlítgatni folyton a sorozathoz és mivel ezerszer láttam már kb minden részt, észre is veszem az eltéréseket. A leírások gyönyörűek, de ebben az esetben a film(ek)et jobban szerettem, mint a könyvet. Időrendileg ezt kell utoljára olvasni a 4 kötet közül, mert itt elbúcsúznak a szereplők a végén, legalábbis számomra ilyen a kicsengése.

kókuszzserbó>!
L. M. Montgomery: Az arany út

Az írónő nagyon szépen ír, néha ugyan túlzásba esik, és cirkalmas mondatfolyondárokat alkot, de ez a stílus illik a mesék-mítoszok szereplőivel színesített hétköznapi gyermekkalandok világához, a természetleírások pedig varázslatosak. A sok-sok ismétlődés azonban nem tesz jót a történetnek, az egymástól haraggal elváló szerelmesek motívuma, akik évekkel később egymásra találnak, minden általam olvasott könyvében megtalálható, ebben a regényben többször is felbukkan: apró eltérések, más nevek, de a lényeget tekintve ugyanaz.

kedaiyun>!
L. M. Montgomery: Az arany út

Pár éve olvastam ennek a könyvnek az első részét, A Mesélő Lányt. Akkor eleinte nehezen tudtam elvonatkoztatni a Váratlan utazástól, de gyorsan belerázódtam, és nem zavartak a különbségek. Később rábukkantam a folytatásra is, és most elolvastam.
Jó volt visszatérni ebbe a békés világba. A könyv az első kötet közvetlen folytatása, de általában önállóan is érthető, habár párszor visszautalnak az első kötet eseményeire. Folytatódnak a gyerekek kalandjai, és most egy újságot is szerkesztenek együtt, melyből néhány fejezet be is mutatja, ahogy felolvassák őket. Az arany út – a gyerekkort, a békés és vidám hétköznapokat jelenti, ahol a barátok, testvérek, rokonok együtt élik át a kalandokat. Csak egyetlen dolog vet árnyékot a boldogságra, mely időről időre felbukkan, több jel utal rá, és bár nincs szó szerint kimondva, egyértelművé válik. spoiler .
Az egyik kedvenc részem az volt, amikor Peg Bowent látogatták meg, illetve, amikor Peg Bowen templomba ment. Ott mindenkiről kiderült minden! Az Eliza néni látogatására pedig halványan emlékszem még a Váratlan utazásból is.
Tetszett ez a könyv, kellemes hangulata van, ráadásul kedvem támadt megnézni újra a Váratlan utazást, ami régen családi program volt.

Trixi>!
L. M. Montgomery: Az arany út

Még tavaly olvastam az 1. részt és bizony kissé csodálkoztam a „megkavart” családtagokon. Ugyanis én is láttam (nem is egyszer) a Váratlan Utazás sorozatot, és az ottani felállást szoktam meg. Míg a könyvben picit más :) Felicity továbbra sem a kedvencem ;) . Az arany útban nem hagytam magam megkavarni :D :D csak hagytam magam sodortatni az eseményekkel. Emiatt jobban is tetszett az 1. résznél. Minden történet ragyogott, csillogott, elvarázsolt. Látszik, hogy L.M.M. imádta a természetet, hisz minden fejezetben sugárzik ez a szeretet.

Bogas >!
L. M. Montgomery: Az arany út

Sokkal jobban tetszett, mint az első kötet, és most már tényleg el kell kezdenem Váratlan utazást nézni.

4 hozzászólás
Aquarius P>!
L. M. Montgomery: Az arany út

Igazán vidám dolgok történnek ebben a könyvben. Bár nem az én korosztályom számára íródott, de nagyokat mosolyogtam, amikor összetévesztik a kormányzó feleségét, az igencsak nagyothalló Eliza nénivel. Tetszettek az újság szerkesztésekor kialakult pró és kontra beszólások. Megható volt „A félszeg ember szerelme” című mese, bár szegény Bevnek negyven évet kellett várnia, hogy elolvashassa Jasper és Alice történetét, és hát többnyire a búcsú is mindig szomorú. Kellemes olvasmány volt, de az Anne sorozat közelebb áll hozzám.

2 hozzászólás
georgecobbler P>!
L. M. Montgomery: Az arany út

Lányregény ide vagy oda, szeretem Montgomery könyveit. A szívmelengető, édes-bús történetek magával ragadóak, a leírások költőiek, a szereplők szerethetők és emberközeliek. Ezt a könyvet még sosem olvastam, és óriási szerencse, amiért sikerült hozzájutnom. Volt, hogy csiklandozott a nevetés, és bizony olyan is, hogy erőfeszítésembe került visszatartani a sírást, főleg a vége felé. Mert ez a könyv mindannyiunknak szól: az elmúlt gyermekkorok napfénytől aranyló emlékeiről, a baráti összetartásról, a közös szórakozásról, a szeretetről. Bárcsak mindig az arany úton járnánk!

Lahara IP>!
L. M. Montgomery: Az arany út

Nem emlékeztem már, mi is a vége, csak azt tudtam, hogy elsőre is nagyon tetszett. az utolsó fejezetek olvasása közben az Auld Lang Syne-t hallgattam.


uptedate 14th September 2012:
Van valami, amit nem értek. Az első könyvben Dan valódi neve Donald, itt meg Daniel. Na most akkor melyik?

Velvet>!
L. M. Montgomery: Az arany út

Ugyanolyan csodálatos és megkapó, mint elődje.


Népszerű idézetek

Vándorlány>!

Azért szeretlek, mert melletted csendben maradhatok. Annyira jó, ha az ember mellett olyan valaki sétál, akihez nem kell folyton beszélni!

A csillagok alatt

9 hozzászólás
Erzsebeth P>!

Van, amikor az ember legfeljebb csak szürke gondolatokra képes. Máskor meg, más napokon szünet nélkül hemzsegnek benne a rózsaszín meg kék meg arany meg bíbor meg szivárvány gondolatok.

128. oldal

5 hozzászólás
Vándorlány>!

Ha soha nem történnének váratlan dolgok, az élet meglehetősen egyhangú lenne.

Utolsó közös esténk

1 hozzászólás
Lahara IP>!

– Olyan romantikus lehet, ha az ember fiatalon meghal, és a kedvese utána minden évben visszatér a kertjébe – tűnődött Sara Ray.
– Jóval kényelmesebb megoldás, ha az ember életben marad és hozzámegy – mondta Felicity.

60. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Felicity King · Sara Ray
Aquarius P>!

– Ez a könyv nem is új, ezt már valaki használta! – kiáltott fel Felicity. – Azért nem gondoltam volna a Félszeg Emberről, hogy ennyire zsugori! (…)
– Ezerszer jobban örülök ennek a könyvnek, mint egy újnak. Ez a könyv az övé volt – százszor is végigolvasta, szerette, barátságot kötött vele. Egy új könyv, ami éppen hogy kikerült a boltból egészen más lenne. Nem lenne jelentése.

30. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Felicity King
Erzsebeth P>!

Csak akkor tudja meg az ember, hogy milyen is valójában a karmazsin szín és az igazi skarlátvörös, amikor az októberi hegyoldalak teljes pompájukban tündökölnek az őszi égbolt mély kéksége alatt.

258. oldal

minialoe>!

Amúgy meg igen kevés mesélnivaló lenne a világon, ha soha senki nem tett volna olyasmit, amit nem lett volna szabad.

19. oldal

Lahara IP>!

– Mondja Peg, maga miért nem megy férjhez? – csipkelődött Roger bácsi. A lélegzetünk is elállt ekkora vakmerőség hallatán.
– Mert nekem nem jó akárki, mint a maga jövendő feleségének – vágott vissza Peg.

Kapcsolódó szócikkek: Peg Bowen · Roger King
Vándorlány>!

– Én megfogadom, hogy mindig kimondom, amit gondolok.
– És azt hiszed, élve megúszod ezt az évet? – érdeklődött Dan.

Újévi fogadalmak

Kapcsolódó szócikkek: őszinteség

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Mindee Arnett: The Nightmare Affair – A Rémálom-ügy
Janikovszky Éva: Aranyeső
Szabó Magda: Születésnap
Kertész Erzsébet: Gyönyörű nyár
Nathalie Somers: Szerelmek, árulások, lavinák!
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Altay Margit: Rózsaszínű felhők
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 10. – Mindörökké hercegnő
Cathy Cassidy: Mályvacukor égbolt
Tutsek Anna: Cilike férjhez megy