19. legjobb romantikus könyv a molyok értékelése alapján

Anne ​válaszúton (Anne 3.) 351 csillagozás

L. M. Montgomery: Anne válaszúton L. M. Montgomery: Anne válaszúton

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Anne ​egy időre maga mögött hagyja szeretett Prince Edward-szigetét a kingsporti Redmond College kedvéért. Itt nemcsak matematikából, görögből és számos egyéb tárgyból vesz leckéket, hanem fontos dolgokat tanul az életről és a szerelemről is.
Anne barátnőjével, Priscillával beköltözik Patty Házába, befogad egy kóbor macskát, ötször megkérik a kezét (a leánykéréseket rendre visszautasítja), és ez alatt egyre azon tűnődik, miért akarja Gilbert Blythe elrontani tökéletes barátságukat azzal, hogy folyton a szerelemről szónokol neki. Hamarosan azonban gyökerestől megváltozik az élete, amikor felbukkan Roy Gardner. Roy jóképű és gazdag, egyszóval pontosan az a férfi, akit Anne megálmodott magának. Amikor azonban eljön a pillanat, hogy kimondja a boldogító igent, a lány arra kényszerül, hogy számot vessen önmagával és érzelmeivel.
Vajon mi vagy ki áll Anne boldogságának útjában? És vajon elmegy-e a lány addig a pontig, ahonnan már nincs visszaút?
A rendkívül népszerű… (tovább)

Eredeti mű: L. M. Montgomery: Anne of the Island

Eredeti megjelenés éve: 1915

Tagok ajánlása: 11 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2011
280 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639492905 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2006
268 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639492906 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin
>!
Európa, Budapest, 1999
294 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630765497 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin · Illusztrálta: Rényi Krisztina

1 további kiadás


Enciklopédia 33

Szereplők népszerűség szerint

Anne Shirley · Gilbert Blythe · Marilla Cuthbert · Rachel Lynde · Diana Barry · Philippa Gordon · Davy Keith · Paul Irving · Jane Andrews · Lavendar Lewis · Dora Keith · Jamesina néni · Janet Sweet · Jonas Blake · Mr. George Barry · Mrs. Elizabeth Barry · Priscilla Grant · Roy Gardner · Ruby Gillis · Stella Maynard

Helyszínek népszerűség szerint

temető


Kedvencelte 72

Most olvassa 7

Várólistára tette 78

Kívánságlistára tette 65

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
ScarlettBlair P
L. M. Montgomery: Anne válaszúton

Igazán különleges egy rész volt ez is, nagyon szerettem. A fél csillag levonás Avonlea távolléte miatt van. Olyan keserédes figyelni, ahogy a kedves kis szereplőkből felnőttek lesznek. Szerelembe esnek, megázasodnak, gyerekeik lesznek. Imádtam a három macskát is, nagyon jópofa volt. Kellemes volt olvasni a részeket arról, hogy a négy egyetemista lány milyen szép otthont talált magának. Örültem a végkifejletnek is. A következő rész még megvan, de az ötödiket kb. lehetetlen befeszerezni, így nem tudom mire érek a végére.

>!
klaratakacs +SP
L. M. Montgomery: Anne válaszúton

Anne kezd felnőni… már egyetemre jár, udvarolnak neki. Szerettem olvasni ennek a nagyon kedves, összetartó lányközösségnek az egyetemi kalandjait, üde, időtlen történet.
Ebben a könyvben inkább Anne körül történnek dolgok, kevésbé ő irányít. Nekem hiányzott Avonlea és az ottani szereplők, Marilla bölcsesége, az ikrek csínyei (bár azért szerepeltek ők is). Gilbert pedig tökéletes, mint mindig, mikor végre a tettek mezejére lép.

>!
vgabi SP
L. M. Montgomery: Anne válaszúton

Azt hiszem, rosszabb vagyok, mint Philippa – ha angolul kezdek el egy könyvet, és már megjelent/megjelenés előtt áll magyarul, elgondolkodom, hogy jobb lenne-e úgy; ha pedig magyarul, az angol lehetőség tűnik csábítónak.

Ezt a sorozatot rengetegszer olvastam, valószínűleg korábban is zavartak a kisebb hibák, és sajnos most is egy-egy kis tűszúrás volt mindegyik. Magyartalan mondat, elgépelés, Mrs. Allen Mrs. Annává válása egyik mondatról a másikra, elmaradt tördelés, plusz kötőjel, ami azt sejteti, hogy párbeszéd veszi kezdetét, pedig nem, vagy éppen ennek hiánya; de a legfurább a kifelejtett mondat volt.

"– Úgy értem, nem mondasz csúnya szavakat, nem kerülsz iskolát vasárnap, és nem mondasz valótlanságokat, hogy az elkövetett bűneidet palástold?
//– Nem én. Nem éri meg – szögezte le Davy.// ->nálam ez eltűnt, és bár Anne válaszából következtetni lehet arra, mi Davy reakciója, de azért mégis…
– Nos, akkor, Davy, egyszerűen mondd meg Istennek, hogy megbántad, és kérd, hogy bocsásson meg neked!"

Szegény példányom… Ráadásul kíváncsi vagyok, a 2006-os miért 267 oldal, a 2011-es pedig 280. Remélem csak a betűmérettel, meg esetleg a tördelésekkel variálgattak, nem pedig bekezdések tűntek el az enyémből. pánik
A kiadó oldalán pedig 300 oldalt írnak… Remek. Eddig csak az Emilyt terveztem úgy elolvasni, hogy megkeresem az állítólagos kimaradt jeleneteket, de ezek szerint lehet Anne-nel is hasonlóan fogok tenni.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2006
268 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639492906 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin
>!
Szávitrí SP
L. M. Montgomery: Anne válaszúton

Még mindig bűbájos és szeretnivaló, igazi és egyáltalán nem elavult. Még most, száz év múlva is tudunk azonosulni a szereplőkkel, át tudjuk érezni fájdalmukat, örömüket. Persze megmosolyogtató a kelengyekészítés gondolata, vagy arra várni, hogy szívünk választottja végre „nyilatkozzon”, de a szokásokat leszámítva az emberek mit sem változtak. És igaz, hogy szinte minden a lánykérés körül forog, de legalább nem olyan visszataszító módon, mint Jane Austen regényeiben. Annyira kedvesen, romantikusan ír LMM erről a témáról, hogy szinte kedvem támadt férjhez menni. :)

10 hozzászólás
>!
Annemary
L. M. Montgomery: Anne válaszúton

Anne-ből sosem lehet kinőni, Anne-t sosem lehet megunni….
Bár ez a rész nem kapcsolódik közvetlenül Avonlea-hez, de azért Anne itt is Anne. Bájos, kalandos, néhol szomorú, néhol vicces.
Ő is meghozza a maga döntéseit, majd belátja tévedéseit!
Potyogtattam a könnyeimet a végén… Gilbert <3
Jóleső érzéssel fejeztem be ennek a kötetnek az olvasását!

>!
encus625 P
L. M. Montgomery: Anne válaszúton

Ez az a sorozat, amit legszívesebben azonnal végigolvasnék, de valamiért mégis elhúzom. Egy kicsit mindig nehéz ráhangolódnom az olvasására, de aztán már alig tudom letenni. Végre Gilbert is többet szerepelt, Davy pedig még mindig az egyik kedvenc szereplőm.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2011
280 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639492905 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin
>!
Oláh_Zita P
L. M. Montgomery: Anne válaszúton

Nagyon szeretem ezeket a köteteket, mert mindig adnak valami útravalót és szívmelengetőt, mikor éppen mire van szükségem. Akárhányszor veszem kézbe, nem tudom és nem lehet megunni, mert csodálatos és örök érvényű történetről van szó. A leírások gyönyörűek, és az életigazságok több életre elengedő jótanácsokat adnak, ha figyelünk rájuk.

2 hozzászólás
>!
Trixi
L. M. Montgomery: Anne válaszúton

Anne lénye varázslatos, vonzza a fura karaktereket, akiknek a hóbortjaihoz kellő humorérzékkel áll hozzá (csak így lehet). :D . Bár én eleinte Phil-től a falra másztam, nekem sok volt, de nem vagyunk egyformák Anne-el. Ő szerette Phil-t, én nem igazán :D :D :D

>!
rafaelo0824
L. M. Montgomery: Anne válaszúton

Á, esküvők és lánykérések egymás hátán, és Anne buta döntése (amit persze a végén jóvá tesz, de akkor is!), nagy kedvencem ez a kötet is. Igaz, szörnyű, ahogy meg akarták ölni a macskát és a kétszer felakasztott kutya esete is, utálok ilyesmiről olvasni, de nem róhatom fel hatalmas bűnnek, hiszen akkoriban ez volt a módi, és még ezek ellenére is csodálatos könyv ez. Davy még mindig nagyon aranyos, Gilbert álompasi, Phil meg igazán szórakoztató.

>!
Little_Sunshine P
L. M. Montgomery: Anne válaszúton

Eddig ez a legkedvencebb részem a sorozatból, a macskák, Patty Háza, meg Anne barátnői miatt. :)


Népszerű idézetek

>!
ptagi P

Nem engedhetjük, hogy a jövő hét gondolata megfosszon a pillanat örömétől.

4. oldal

18 hozzászólás
>!
Szávitrí SP

November volt, vérvörös naplementés, költöző madaras, mély, lassú hullámverésű, a fenyőket szenvedélyesen zúgató november. Anne zavartalanul barangolhatta be a park útjait, hogy a szél kifújja a lelkét megülő ködöt.

197-198. oldal, A mesebeli királyfi színre lép (Európa, 1994)

Kapcsolódó szócikkek: Anne Shirley · november
>!
BZsofi +SP

A minap nagyon kihoztam a sodrából Mrs. Lynde-t, mer' azt kérdeztem, élt-e Noé korában. Pedig nem is akartam megbántani. Tényleg, szerinted élt már akkor, Anne?

159. oldal, Davy levele (Európa, 1994)

Kapcsolódó szócikkek: Davy Keith · Noé · Rachel Lynde
>!
Szávitrí SP

Komoly kérdéseket nem lehet világosban megbeszélni.

127. oldal, Aki tilosban jár, megbűnhődik (Európa, 1994)

1 hozzászólás
>!
encus625 P

Kíváncsi lennék, milyen volna a világ, ha mindig csak június lenne.

9 hozzászólás
>!
Szávitrí SP

– Mi baj, Davy? Hol van Marilla és Dora?
– Marilla most fekteti le Dorát – zokogta Davy –, és én azért sírok, mer' Dora lebukfencezett a külső pincelépcsőn, és lenyúzta az orráról a bőrt, és…
– Ó, kicsim, ne bánkódj emiatt! Tudom, hogy sajnálod, de a sírással nem segítesz rajta. Holnapra már nem lesz semmi baja. A sírással nem segíthetünk senkin, Davykém, és…
– Nem azér' sírok, mer' Dora lepotyogott a lépcsőn – szakította félbe Davy növekvő keserűséggel Anne jó szándékú prédikációját –, hanem azér', mer' nem láttam, amikó' leesett. Hiába, folyton lemaradok minden mulaccságról.

13-14. oldal, A változás árnyéka (Európa, 1994)

Kapcsolódó szócikkek: Anne Shirley · Davy Keith · Dora Keith
2 hozzászólás
>!
Lahara ISP

– Mit olvasol? – A Pickwick Klub-ot. – No, attól a könyvtől mindig farkaséhes leszek, annyit esznek benne. A szereplők mintha állandóan sonkával, tojással és rumos tejjel tömnék a fejüket. Valahányszor előveszem ezt a könyvet, utána kifosztom a konyhaszekrényt. Jesszusom, már a puszta gondolattól korog a gyomrom. Van valami nyalánkság a kamrában, Anne királynő?

172-173. oldal, Gilbert nyilatkozik (Európa, 1994)

Kapcsolódó szócikkek: Anne Shirley · Charles Dickens · Philippa Gordon
>!
Szávitrí SP

Megboldogult lánykoromban illetlenségnek tartottam, ha valaki nő létére konyított valamit a matematikához – mondta Jamesina néni. – De változnak az idők, hiába. És hogy ettől jobb lesz-e a világ, azt igazán nem tudnám megmondani.

208. oldal, Anne és Phil kiöntik egymásnak a szívüket (Európa, 1994)

Kapcsolódó szócikkek: Jamesina néni · matematika
>!
Spepa 

– Szerintem az ördög nem is olyan csúf, mint ahogy lefestik – tűnődött Jamesina néni. – Ha az volna, nem okozna annyi kárt. Én valahogy mindig csinos úriembernek képzelem.

142. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jamesina néni
>!
Szávitrí SP

Tedd a dolgod Istennel, felebarátaiddal és magaddal szemben, s közben mulass jól.

167-168. oldal, Közjáték (Európa, 1994)

Kapcsolódó szócikkek: Jamesina néni

A sorozat következő kötete

Anne sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Jean Webster: Nyakigláb Apó
Patricia Schröder: Csajok és szívzörejek
George Sand: A kis Fadette
Szegedy Ila: Jutkából Judit lesz
Cathy Cassidy: Cseresznyés ábránd
Jean Little: Victoria Cope naplója
Frances Hodgson Burnett: A padlásszoba kis hercegnője
Erich Kästner: Emil és a detektívek / A két Lotti
Marie Colmont: Hópacsirta
Mischa de Vreede: 13 éves lány vagyok