20. legjobb klasszikus könyv a molyok értékelése alapján
31. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján
40. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján
50. legjobb romantikus könyv a molyok értékelése alapján

Anne ​válaszúton (Anne 3.) 509 csillagozás

L. M. Montgomery: Anne válaszúton L. M. Montgomery: Anne válaszúton L. M. Montgomery: Anne válaszúton

Anne ​egy időre maga mögött hagyja szeretett Prince Edward-szigetét a kingsporti Redmond College kedvéért. Itt nemcsak matematikából, görögből és számos egyéb tárgyból vesz leckéket, hanem fontos dolgokat tanul az életről és a szerelemről is.
Anne barátnőjével, Priscillával beköltözik Patty Házába, befogad egy kóbor macskát, ötször megkérik a kezét (a leánykéréseket rendre visszautasítja), és ez alatt egyre azon tűnődik, miért akarja Gilbert Blythe elrontani tökéletes barátságukat azzal, hogy folyton a szerelemről szónokol neki. Hamarosan azonban gyökerestől megváltozik az élete, amikor felbukkan Roy Gardner. Roy jóképű és gazdag, egyszóval pontosan az a férfi, akit Anne megálmodott magának. Amikor azonban eljön a pillanat, hogy kimondja a boldogító igent, a lány arra kényszerül, hogy számot vessen önmagával és érzelmeivel.
Vajon mi vagy ki áll Anne boldogságának útjában? És vajon elmegy-e a lány addig a pontig, ahonnan már nincs visszaút?
A rendkívül népszerű… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1915

Lazi, Szeged, 2022
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632675527 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin
280 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639492905 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin
Könyvmolyképző, Szeged, 2011

Anne Shirley · Gilbert Blythe · Marilla Cuthbert · Diana Barry · Rachel Lynde · Philippa Gordon · Davy Keith · Jane Andrews · Lavendar Lewis · Paul Irving · Priscilla Grant · Dora Keith · Jamesina néni · Janet Sweet · Jonas Blake · Mr. George Barry · Mrs. Elizabeth Barry · Roy Gardner · Ruby Gillis · Stella Maynard

temető

vgabi>!
L. M. Montgomery: Anne válaszúton

Azt hiszem, rosszabb vagyok, mint Philippa – ha angolul kezdek el egy könyvet, és már megjelent/megjelenés előtt áll magyarul, elgondolkodom, hogy jobb lenne-e úgy; ha pedig magyarul, az angol lehetőség tűnik csábítónak.

Ezt a sorozatot rengetegszer olvastam, valószínűleg korábban is zavartak a kisebb hibák, és sajnos most is egy-egy kis tűszúrás volt mindegyik. Magyartalan mondat, elgépelés, Mrs. Allen Mrs. Annává válása egyik mondatról a másikra, elmaradt tördelés, plusz kötőjel, ami azt sejteti, hogy párbeszéd veszi kezdetét, pedig nem, vagy éppen ennek hiánya; de a legfurább a kifelejtett mondat volt.

„– Úgy értem, nem mondasz csúnya szavakat, nem kerülsz iskolát vasárnap, és nem mondasz valótlanságokat, hogy az elkövetett bűneidet palástold?
//– Nem én. Nem éri meg – szögezte le Davy.// ->nálam ez eltűnt, és bár Anne válaszából következtetni lehet arra, mi Davy reakciója, de azért mégis…
– Nos, akkor, Davy, egyszerűen mondd meg Istennek, hogy megbántad, és kérd, hogy bocsásson meg neked!”

Szegény példányom… Ráadásul kíváncsi vagyok, a 2006-os miért 267 oldal, a 2011-es pedig 280. Remélem csak a betűmérettel, meg esetleg a tördelésekkel variálgattak, nem pedig bekezdések tűntek el az enyémből. pánik
A kiadó oldalán pedig 300 oldalt írnak… Remek. Eddig csak az Emilyt terveztem úgy elolvasni, hogy megkeresem az állítólagos kimaradt jeleneteket, de ezek szerint lehet Anne-nel is hasonlóan fogok tenni.

Könyvmolyképző, Szeged, 2006
268 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639492906 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin
Gyöngyi0309>!
L. M. Montgomery: Anne válaszúton

Anne kezd felnőni, így ez a kötet kicsit komolyabb hangú volt, mint az előzőek. Nagyon tetszett, ahogy bemutatta a felnőtté válás útját, a tépelődést, az az átmeneti állapotot, ami erre az időszakra jellemző.
Tetszett az is, hogy nem csak Avonlea-ben játszódott a történet és az is, hogy kicsit komolyabb témákat is boncolgatott. Mivel ez alapvetően egy lányregény, nagyon szépen tanít. Az is jó volt, hogy a komor hangulatú részeket feldobta Davey csintalansága. Nagyon szeretem azt a kis rosszcsontot. Anne elég vak az érzelmeket illetően, nem is értem, hogy egy ilyen föld fölött lebegő lélek, hogy lehet ilyen lehetetlen. A barátnőit nagyon szerettem, főleg Philt.

Európa, Budapest, 1994
294 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630756838 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin · Illusztrálta: Rényi Krisztina
Ibanez P>!
L. M. Montgomery: Anne válaszúton

Nagy meglepetések értek ismét ebben a kötetben. Főként az, hogy mennyi leánykérés történik benne – és némelyik mennyire halálosan humoros, kész voltam, mikó' hát Anne-t megkérdik, hogy há' elfogadnák-é :-D Plusz ott van Patty háza (ha jól emlékszem, a filmben Anne Diana nagynénjénél? rokonánál? lakik), plusz a barátok, macskák, no meg Roy Gardner és persze a Gilbert-vonal kiteljesedése. A legmegdöbbentőbb a Ruby-val kapcsolatos fejezetek voltak, ez nagy kár, hogy kimaradt a filmből (legalábbis úgy emlékszem, továbbra is vannak homályos részek, hogy valami volt-e vagy sem)… szerintem nagyon jó volt a kötetben egy ilyen szomorú rész is, hogy ne legyen az egész túl virágos-rózsaszínes-fodros… Anne sokáig csetlik-botlik, mire leesik neki (még szerencsére időben), hogy mi is az igazi szerelem és vicces, hogy mindenki más már látta rajta, csak ő nem tudta :-D spoiler

ScarlettBlair>!
L. M. Montgomery: Anne válaszúton

Igazán különleges egy rész volt ez is, nagyon szerettem. A fél csillag levonás Avonlea távolléte miatt van. Olyan keserédes figyelni, ahogy a kedves kis szereplőkből felnőttek lesznek. Szerelembe esnek, megázasodnak, gyerekeik lesznek. Imádtam a három macskát is, nagyon jópofa volt. Kellemes volt olvasni a részeket arról, hogy a négy egyetemista lány milyen szép otthont talált magának. Örültem a végkifejletnek is. A következő rész még megvan, de az ötödiket kb. lehetetlen befeszerezni, így nem tudom mire érek a végére.

klaratakacs P>!
L. M. Montgomery: Anne válaszúton

Anne kezd felnőni… már egyetemre jár, udvarolnak neki. Szerettem olvasni ennek a nagyon kedves, összetartó lányközösségnek az egyetemi kalandjait, üde, időtlen történet.
Ebben a könyvben inkább Anne körül történnek dolgok, kevésbé ő irányít. Nekem hiányzott Avonlea és az ottani szereplők, Marilla bölcsesége, az ikrek csínyei (bár azért szerepeltek ők is). Gilbert pedig tökéletes, mint mindig, mikor végre a tettek mezejére lép.

L. M. Montgomery: Anne válaszúton

Még mindig bűbájos és szeretnivaló, igazi és egyáltalán nem elavult. Még most, száz év múlva is tudunk azonosulni a szereplőkkel, át tudjuk érezni fájdalmukat, örömüket. Persze megmosolyogtató a kelengyekészítés gondolata, vagy arra várni, hogy szívünk választottja végre „nyilatkozzon”, de a szokásokat leszámítva az emberek mit sem változtak. És igaz, hogy szinte minden a lánykérés körül forog, de legalább nem olyan visszataszító módon, mint Jane Austen regényeiben. Annyira kedvesen, romantikusan ír LMM erről a témáról, hogy szinte kedvem támadt férjhez menni. :)

Annemary>!
L. M. Montgomery: Anne válaszúton

Anne-ből sosem lehet kinőni, Anne-t sosem lehet megunni….
Bár ez a rész nem kapcsolódik közvetlenül Avonlea-hez, de azért Anne itt is Anne. Bájos, kalandos, néhol szomorú, néhol vicces.
Ő is meghozza a maga döntéseit, majd belátja tévedéseit!
Potyogtattam a könnyeimet a végén… Gilbert <3
Jóleső érzéssel fejeztem be ennek a kötetnek az olvasását!

encus625 P>!
L. M. Montgomery: Anne válaszúton

Ez az a sorozat, amit legszívesebben azonnal végigolvasnék, de valamiért mégis elhúzom. Egy kicsit mindig nehéz ráhangolódnom az olvasására, de aztán már alig tudom letenni. Végre Gilbert is többet szerepelt, Davy pedig még mindig az egyik kedvenc szereplőm.

280 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639492905 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin
rafaelo0824>!
L. M. Montgomery: Anne válaszúton

Á, esküvők és lánykérések egymás hátán, és Anne buta döntése (amit persze a végén jóvá tesz, de akkor is!), nagy kedvencem ez a kötet is. Igaz, szörnyű, ahogy meg akarták ölni a macskát és a kétszer felakasztott kutya esete is, utálok ilyesmiről olvasni, de nem róhatom fel hatalmas bűnnek, hiszen akkoriban ez volt a módi, és még ezek ellenére is csodálatos könyv ez. Davy még mindig nagyon aranyos, Gilbert álompasi, Phil meg igazán szórakoztató.

NyZita>!
L. M. Montgomery: Anne válaszúton

Hű, hála az égnek, hogy gyerekkoromban már láttam a tévésorozatot, mert különben most biztos halálra izgultam volna magam, hogy egymásra talál-e végre Anne és Gilbert, ahogy azt már a hosszú évekkel ezelőtti „-Répa!!!!!!” "-Palatábla!!!!" incidens előrevetítette.

Jófajta, meghitt hangulatú lányregény, melyben kellemesen váltakoznak a városi/egyetemi és az otthoni/falubéli jelenetek. No meg Davynek, és a rendelületlenül lánykéréssel próbálkozó, egymás sarkát taposó széptevőknek hála, humoros helyzetekben sincsen hiány.

Régi barátok, csodás természeti leírások, azaz mindaz, amihez már hozzászokhattunk a sorozat korábbi köteteiben. Igazi, időtálló történet.

ptagi P>!

Nem engedhetjük, hogy a jövő hét gondolata megfosszon a pillanat örömétől.

Szávitrí P>!

November volt, vérvörös naplementés, költöző madaras, mély, lassú hullámverésű, a fenyőket szenvedélyesen zúgató november. Anne zavartalanul barangolhatta be a park útjait, hogy a szél kifújja a lelkét megülő ködöt.

197-198. oldal, A mesebeli királyfi színre lép (Európa, 1994)

Kapcsolódó szócikkek: Anne Shirley · november
BZsofi P>!

A minap nagyon kihoztam a sodrából Mrs. Lynde-t, mer' azt kérdeztem, élt-e Noé korában. Pedig nem is akartam megbántani. Tényleg, szerinted élt már akkor, Anne?

159. oldal, Davy levele (Európa, 1994)

Kapcsolódó szócikkek: Davy Keith · Noé · Rachel Lynde
Szávitrí P>!

Komoly kérdéseket nem lehet világosban megbeszélni.

127. oldal, Aki tilosban jár, megbűnhődik (Európa, 1994)

Szávitrí P>!

– Mi baj, Davy? Hol van Marilla és Dora?
– Marilla most fekteti le Dorát – zokogta Davy –, és én azért sírok, mer' Dora lebukfencezett a külső pincelépcsőn, és lenyúzta az orráról a bőrt, és…
– Ó, kicsim, ne bánkódj emiatt! Tudom, hogy sajnálod, de a sírással nem segítesz rajta. Holnapra már nem lesz semmi baja. A sírással nem segíthetünk senkin, Davykém, és…
– Nem azér' sírok, mer' Dora lepotyogott a lépcsőn – szakította félbe Davy növekvő keserűséggel Anne jó szándékú prédikációját –, hanem azér', mer' nem láttam, amikó' leesett. Hiába, folyton lemaradok minden mulaccságról.

13-14. oldal, A változás árnyéka (Európa, 1994)

Kapcsolódó szócikkek: Anne Shirley · Davy Keith · Dora Keith
encus625 P>!

Kíváncsi lennék, milyen volna a világ, ha mindig csak június lenne.

Szávitrí P>!

Tedd a dolgod Istennel, felebarátaiddal és magaddal szemben, s közben mulass jól.

167-168. oldal, Közjáték (Európa, 1994)

Kapcsolódó szócikkek: Jamesina néni
Lahara IP>!

– Mit olvasol? – A Pickwick Klub-ot. – No, attól a könyvtől mindig farkaséhes leszek, annyit esznek benne. A szereplők mintha állandóan sonkával, tojással és rumos tejjel tömnék a fejüket. Valahányszor előveszem ezt a könyvet, utána kifosztom a konyhaszekrényt. Jesszusom, már a puszta gondolattól korog a gyomrom. Van valami nyalánkság a kamrában, Anne királynő?

172-173. oldal, Gilbert nyilatkozik (Európa, 1994)

Kapcsolódó szócikkek: Anne Shirley · Charles Dickens · Philippa Gordon
Szávitrí P>!

Megboldogult lánykoromban illetlenségnek tartottam, ha valaki nő létére konyított valamit a matematikához – mondta Jamesina néni. – De változnak az idők, hiába. És hogy ettől jobb lesz-e a világ, azt igazán nem tudnám megmondani.

208. oldal, Anne és Phil kiöntik egymásnak a szívüket (Európa, 1994)

Kapcsolódó szócikkek: Jamesina néni · matematika
Spepa>!

– Szerintem az ördög nem is olyan csúf, mint ahogy lefestik – tűnődött Jamesina néni. – Ha az volna, nem okozna annyi kárt. Én valahogy mindig csinos úriembernek képzelem.

Kapcsolódó szócikkek: Jamesina néni

Anne sorozat · Összehasonlítás