80. legjobb gyermek- és ifjúsági irodalom könyv a molyok értékelése alapján
90. legjobb klasszikus könyv a molyok értékelése alapján

Anne ​új vizekre evez (Anne 4.) 307 csillagozás

L. M. Montgomery: Anne új vizekre evez L. M. Montgomery: Anne új vizekre evez

A ​népszerű Anne-sorozat legújabb, sorrendben negyedik kötete az Anne új vizekre evez Anne Shirley életének újabb állomására kalauzolja az olvasót. Hősnőnk elfoglalja első igazi állását: igazgatónő a summerside-i középiskolában – és ahogy azt a különlegesen fejlett beszédkészségű, élénk képzelőerejű kislánytól megszoktuk már, felnőttként is mindent megtesz, hogy színt, izgalmat vigyen a városka életébe. Először a Prigle-klánnal kell megküzdenie. Ők a városka igazi urai, és Anne helyett saját rokonukat akarták az igazgatói székben látni. Így aztán Anne nem éppen népszerű a körükben, de vitézül állja a harcot. Igaz, ha a vakszerencse nem juttatja egy régi hajónapló birtokába, és ha a sors nem sodor útjába egy kivételes színészi képességekkel megáldott kisleányt, aligha sikerülne diadalmaskodnia. Így azonban hamarosan mégiscsak az egész város kedvencévé válik. Ekkor aztán semmi akadálya többé, hogy nyélbe üssön néhány házasságot, felderítse boldogtalan, magányos és tüskés szívű… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1936

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2011
308 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639708693 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2007
308 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639708693 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin
>!
Európa, Budapest, 1995
310 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630757796 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin · Illusztrálta: Lacza Márta

Enciklopédia 21

Szereplők népszerűség szerint

Anne Shirley · Gilbert Blythe · Rachel Lynde · Rebecca Dew · Katherine Brooke · Hazel Marr

Helyszínek népszerűség szerint

Prince Edward-sziget · Zöldmanzárdos-ház


Kedvencelte 42

Most olvassa 10

Várólistára tette 83

Kívánságlistára tette 97

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

eme P>!
L. M. Montgomery: Anne új vizekre evez

Bevallom, a sorozat első részét, a bájos-cserfes kislány Anne-sztorit a további kötetek nálam nem tudták felülmúlni, néha megközelíteni sem. Ez a kötet valahol középen helyezkedik el tetszési indexét tekintve.
Az új vizekre való evezés hol csendesebb, hol viharosabb körülmények közt történő egyféle társadalmi beavatódás. Anne-nek frissen sült iskolaigazgatóként nemcsak szakmai kihívásokkal kell szembenéznie, hanem az új környezet nyújtotta számos nehézséggel is. Persze nem lenne Anne, ha nem érezné úgy, hogy itt is tág tere nyílik a képzeletnek, és nem tekintene a felmerülő problémák megoldására egyféle küldetésként. A Pringle család révén Anne kemény csatát vív a helybéli elittel, az előítéletekkel és végső soron önmagával, míg közvetlen környezetét érdekes figurák népesítik be: a kis árva Elisabeth Grayson, Kate néni és Locsi néni, a horgoló Cyrus Taylor, vagy Rebecca Dew, a házvezetőnő – már csak ez utóbbival való megismerkedésért is érdemes elolvasni a kötetet. És ne feledjem Szürke Molnárt, a macsekot, aki nélkül Rebecca sem lenne az, aki. Amúgy a történetben minden a család és a házasság körül forog, a boldogság abszolút fokmérőjeként, mintegy előkészítve Anne életének további alakulását.
A levélregény megoldást azonban nem éreztem jó választásnak, főként, mert a címzett, Gilbert szinte teljesen kiiktatódott a regényből. Szegényt néha azért talán mégiscsak szóhoz kellett volna juttatni.
A lényeg azonban, hogy spoiler (Mondjuk a hagyományos női szerep piedesztálra emelésétől nem mindig voltam elragadtatva, de gondoltam, ette fene, hagyom magam elbűvölni.)

ScarlettBlair P>!
L. M. Montgomery: Anne új vizekre evez

Ugyan a befejezés csodaszép volt, de azért csalódott vagyok. Hova tűnt az összes régi kedves szereplő? A könyv szinte fejezetenként tele volt zsúfolva újabb és újabb karakterekkel, hogy a következő oldalon már teljesen meg is feledkezzünk róluk. És a sok régi kedves szereplő is, jóformán említés szintjén sem szerepeltek, és bizony nekem nagyon hiányoztak. Esküszöm ennyi kiállhatatlan özvegy, mint amennyi Summersideban élt, a világon nem létezik. Sajnos a következő rész nincs meg, és fogalmam sincs valaha be tudom-e szerezni, de most kicsit úgy érzem akár mennyire is szeretem ennyi dózis Anne egyszerre most elég volt.

Sipor>!
L. M. Montgomery: Anne új vizekre evez

Eddig nem olvastam még Anne Shirley-t könyvben, a filmeket (minisorozatot) viszont annyiszor láttam gimi alatt, hogy fejből tudom a szövegüket. A könyv teljesen más élmény volt (nem szeretnék sorrendet tenni, hogy melyik tetszett jobban). Érdekes volt a film és a könyv
cselekménye közötti eltéréseket figyelni.
Szerettem, hogy levélregényként van megírva a történet, Anne személyisége nagyon jól átjött így.
Anne nagyon közel áll hozzám, pl. én is hasonló „ökörségeken” szoktam gondolkodni mint ő.
=^.^= Jó, hogy megismertem a Szürke Molnárt is, enyhén szólva macskamániás vagyok.

klaratakacs P>!
L. M. Montgomery: Anne új vizekre evez

Anne immár iskola vezetőként új városkába kerül, ahol az élet afféle kisvárosiasan zajlik, mindenki tud mindenkiről mindent, pletykák, régi történetek keringenek, szigorú a hierarchia a családok között. Ebbe csöppen bele Anne, aki néha tudatosan, néha csak vakszerencsével rendez el sorsokat, hol házasság, hol szakítás formájában, békít meg apát-lányát, hajlít meg kemény nyakat. Montgomery könyve pont attól igazi klasszikus, hogy olyan embetípusokat jelenít meg, akik örökérvényűek és a mai napig léteznek, pl. a folyton panaszkodó néni, akin már hangosan kuncogtam, hogy tudja a legszebb dolgokat is veszedelembe, bajba fordítani.
Örültem, hogy végre nem csak iskolában játszódott a történet.

ÁrnyékVirág P>!
L. M. Montgomery: Anne új vizekre evez

A morcos, cinikus énem valószínűleg bármilyen más szereplőről azt mondaná, hogy túl idilli, túl sok cukormáz, de Anne engem is kenyérre kent, akárcsak a Pringleokat és a tüskés kolléganőjét, na meg mindenki mást, akivel a summerside-i évek alatt kapcsolatba került.
Kimondottan élveztem a kisvárosi mindennapok leírását, a gyerekek aranyköpéseit, és a helyenként közbeszúrt epés megjegyzéseket, mert bizony, még Anne is képes ilyesmire néha. A kedvenc részem pedig az volt, mikor teljesen jóhiszeműen sikerül spoiler lefegyverezze az életét megkeserítő Pringle klánt.
Ismét remek mellékszereplőket kapunk, számomra kiemelkedő volt a folyton morcos, de aranyszívű Rebecca Dew.
Igaz, hogy Anne közelében állandóan házasságok köttetnek és rég elvált szerelmesek találnak egymásra, de hát abban az életkorban is van, amikor ez egy nagyon hangsúlyos része az életnek. És értékeltem, hogy Katherine például nem a nagy Ő-re talál rá Anne segítségével, hanem egy új, hozzá jobban illő karrier lehetőségére. (Az megvan, hogy 1936-ban íródott??? Hahó, hatvanas évek, hahó Gergely Márta Szöszi sorozata!)
Kedves, szeretnivaló könyv ez! Kicsit naiv? Igen. Kicsit túl édes? Igen. De most őszintén: nem szeretnénk néha, hogy ilyen legyen az élet?
PS. Kicsit éreztem a stílusban azt, hogy ezt a könyvet utólag illesztette be a sorba az írónő (1936-ban jelent meg, a kronológiailag utána következő rész jóval hamarabb), szerintem ezért is választotta a levélregény formát, mert másképp nem tudta volna tökéletesen és harmonikusan hozni a megszokott hangulatot. Nagyon nem hiányoltam Gilbertet, bár az orvostanhallgatók mindennapjairól is szívesen olvastam volna.

korkata>!
L. M. Montgomery: Anne új vizekre evez

A szerző a történetet levelekben tárja elénk. Nekem tetszett ez a megoldás. Más mint az eddigiek. Ettől függetlenül ugyanazt az Anne-t kaptam, mint az előző részekben. A felnőtt Anne is ugyanolyan bájos, élettel teli. Újabb szereplőket ismerhettem meg. Akik ugyancsak szerethetőek, illettek az Anne történetekbe. Gilbert alakja azért egy kicsit hiányzott. Valamennyire kárpótolt Anne viselkedése, a vele történtek.

3 hozzászólás
Oláh_Zita P>!
L. M. Montgomery: Anne új vizekre evez

Annyira jó volt megint Anne Shirley kalandjait olvasni. Ez a rész is szívmelengető, akárcsak az eddigiek. Annyi minden szép és izgalmas dolog történik Summerside-ban, hogy csak úgy pörögnek a lapok az ember kezében. Külön keserédes mosollyal olvastam az „állandóan nyavalygó” és "én jobban tudom, neked mi kell' típusú emberek megjelenését, és picit azok kifigurázását. Ahogy a könyvben is írták, Anne az élni tudás képességével született és ahogy mindenkinek megpróbálja szebbé tenni az életét, az csodálatos.

encus625 P>!
L. M. Montgomery: Anne új vizekre evez

Kedves Anne Shirley!
Azért nem volt szép tőled, hogy a sok-sok pár összeboronálása, ismerőseid és barátaid problémainak megoldása közben szegény Gibertet nem hagytad szóhoz jutni 3, azaz három év alatt egyszer sem! Ezért egy fél csillag levonása muszáj volt.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2011
308 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639708693 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin
Trixi >!
L. M. Montgomery: Anne új vizekre evez

Anne tanítani kezd, közben megküzd a Pringle-klánnal, és persze megint vonzza az egyedi, fura, morcos karaktereket, pl. Katherine Brooke. Továbbra is sajnálom, hogy lecsendesedett. Türelmesen hallgatja a fura figurák monológjait, néha-néha szól csak közbe. Jobban szerettem az ő gyermeki csacsogását, de másoké is legalább annyira megmosolyogtatóak, mint amilyen az övé volt. És mintha Gilbert is a háttérbe szorult volna …… a legnagyobb bánatomra :(

AeS P>!
L. M. Montgomery: Anne új vizekre evez

Annyira üdítő ez az utazás Anne világába, hogy most már érkezhetne az antikvarium.hu-ra a többi előjegyzett kötet, mert miközben olvasom, egyes pillanatokban az összes cinikus gondolat távozik a fejemből, és még azt is elhiszem, hogy működhet úgy, ahogy Anne csinálja. Boszorkány.


Népszerű idézetek

ptagi P>!

Az ember nem is sejti, milyen gyönyörűség a szomját oltani, amíg teljesen kiszáradt torokkal jót nem ivott a tiszta forrásvízből.

154. oldal

4 hozzászólás
Aquarius>!

Mindegy, milyen szegény az ember, amíg van valakije, akit szerethet.

165. oldal

4 hozzászólás
BZsofi P>!

– Az ábrándozás nincs életkorhoz kötve. Az álmok pedig nem öregszenek.

111. oldal - Az első év. (Európa, 1995)

Kapcsolódó szócikkek: ábrándozás · álom
ptagi P>!

Gyere, lássunk hozzá ehhez a csomó zsíros tányérhoz, és próbáljunk meg úgy tenni, mintha még élveznénk is.

140. oldal

4 hozzászólás
BZsofi P>!

A világon mindig is lesznek tündérek. Egyszerűen nélkülük nem megy. És valaki mindig megteremti majd őket.

150. oldal, A második év. 1. (Európa, 1995)

Kapcsolódó szócikkek: tündér
Aquarius>!

– Elfajzott korban élünk Miss Shirley.
– Homérosz is ezt mondta vagy nyolcszáz évvel Krisztus születése előtt – mosolyodott el Anne.
– Némelyik ószövetségi próféta igazi vészmadár volt.

119. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anne Shirley · Homérosz · Jézus Krisztus
BZsofi P>!

Azt hiszem, már mindenhol jártam vendégségben, mármint minden városi és városon kívüli tanítványomnál, és édes Gilbert, egyszerűen belerokkantam a tökbefőttbe! Kérlek, sőt könyörgöm, hogy az álomházunkban soha ne főzzünk be tököt!
Ahol csak az elmúlt hónapban megfordultam, mindenhol tökbefőttel kínáltak. Először még ízlett is – olyan aranyló sárga volt, mintha napsugarat ettem volna –, és óvatlanul megdicsértem, hogy milyen finom. Rögtön híre ment, hogy imádom, és mindenki a kedvemben akart járni. Tegnap este Mr. Hamiltonékhoz hívtak meg, és Rebecca Dew megnyugtatott, hogy ott mindenki utálja a tököt, így biztos nem kell még egyszer legyűrnöm. Mit gondolsz, mi történt? Alig ülünk le az asztalhoz, látom ám a tálalón a végzetes csiszolt üvegtálat, színültig megrakva az utálatos tökbefőttel.
Mrs. Hamilton egy púpozott tányérral adott, és hozzátette:
– Nem én főztem be, de hallottam, hogy odavan érte, hát kértem az unokatestvéremtől, amikor múlt vasárnap nála voltam Lowdale-ben. „Adj már egy kis tökbefőttet, mondtam neki, mert a jövő héten Miss Shirley jön hozzám vendégségbe, és borzasztóan szereti." Tessék, egye jó étvággyal, és a maradékot vigye csak haza!
Látnod kellett volna Rebecca Dew arcát, amikor beállítottam a csaknem teli üveggel! Mivel senki sem szereti, éjnek évadján, a sötétség leple alatt elástuk a kertben.

49. oldal - Az első év. 4. (Európa, 1995)

Kapcsolódó szócikkek: Rebecca Dew
BZsofi P>!

– (…) szívből sajnálom, amiért azt a diótörővel keresztezett jéghegyet viszi haza magával a karácsonyi szünidőre.

170. oldal, A második év. 4. (Európa, 1995)

BZsofi P>!

– Remélem, nem veszi soha a fejébe, Miss Shirley, hogy áttérít a mohamedán hitre, mert önnek még az is sikerülne.

176. oldal, A második év. 4. (Európa, 1995)

Aquarius>!

A csata még nem dőlt el, még se meg nem nyertem, se el nem vesztettem. A kedvem azonban odavan. Előítéletekkel nem tudok észérveket szembeszegezni.

Az első év, 2. fejezet


A sorozat következő kötete

Anne sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Lewis Carroll: Évike Tündérországban
Kertész Erzsébet: Gyönyörű nyár
Kate Douglas Wiggin: Becky sorsa
Jules Verne: A rejtelmes sziget
Jean Webster: Nyakigláb Apó
Eleanor H. Porter: Az élet játéka
Cathy Cassidy: Mályvacukor égbolt
Tutsek Anna: Cilike rövid ruhában
Liz Kessler: A sellőlány
Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei