5. legjobb klasszikus könyv a molyok értékelése alapján
13. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján

Anne ​otthonra talál (Anne 1.) 1092 csillagozás

L. M. Montgomery: Anne otthonra talál L. M. Montgomery: Anne otthonra talál L. M. Montgomery: Anne otthonra talál L. M. Montgomery: Anne otthonra talál L. M. Montgomery: Anne otthonra talál L. M. Montgomery: Anne otthonra talál

Avonlea ​kanadai falucska népe felbolydul: vajon mi indíthatta a besavanyodott agglegényt, Matthew Cuthbertet, no meg kardos nővérét, a háztartását parancsnoki szigorral vezető Marillát, hogy árva gyereket fogadjanak tanyájukra? Bizony, a szorgalmas, puritán testvérpár fölött eljárt az idő – segítségre van szükségük, és ki lenne erre alkalmasabb, mint holmi apátlan-anyátlan legényke, aki örül, ha fedelet kap a feje fölé? Mekkora aztán Matt meglepetése, amikor a várt legényke helyett egy pulykatojásképű, vörös hajú leányzó várja szerény bőröndjén üldögélve, hogy örökbefogadója megjelenjen… Matthew legszívesebben azonnal visszaküldené, Marillától sem várhat sokat a jövevény, aki, mint kiderül, az Anne névre hallgat. Vissza is penderítenék menten, ha a különlegesen fejlett szókinccsel rendelkező, jég hátán is megélő kis árva lány, akit jócskán cibált már az élet, és alapos ismereteket szerzett a felnőttek világáról, ki nem vágná magát a kutyaszorítóból, és lány létére… (tovább)

Anne a Zöld Oromból címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1908

Tagok ajánlása: 11 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Lazi, Szeged, 2024
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632676319 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin
>!
Lazi, Szeged, 2022
308 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632675206 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin
>!
Lazi, Szeged, 2021
308 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632675206 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin

9 további kiadás


Enciklopédia 72

Szereplők népszerűség szerint

Anne Shirley · Gilbert Blythe · Matthew Cuthbert · Marilla Cuthbert · Diana Barry · Rachel Lynde · Miss Muriel Stacy · Jane Andrews · Josie Pye · Mrs. Allan · Charlie Sloane · Gertie Pye · Miss Josephine Barry · Mordy Spurgeon · Mr. Allan · Mr. Phillips · Mrs. Alexander Spencer · Mrs. Elizabeth Barry · Ruby Gillis

Helyszínek népszerűség szerint

Avonlea · Zöldmanzárdos-ház


Kedvencelte 375

Most olvassa 55

Várólistára tette 542

Kívánságlistára tette 426

Kölcsönkérné 10


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
L. M. Montgomery: Anne otthonra talál

„Ez a legszörnyűbb a felnőttkorban – és erre csak most kezdek rájönni –, hogy mire az ember megkapja, amire egész gyermekkorában vágyott, a dolog feleannyira sem csodálatos, mint hitte.”

Egy örök darab a könyvespolcomon.
Tinédzser korom egyik legmegfogóbb darabja. Én már felidézni sem tudom, hányszor láttam a filmet, de furcsa mód most olvastam először.
Ahogy sodródtam a cselekménnyel, minduntalan a film képei vetültek fel szemeim előtt, de ez most nem volt zavaró.
Teljes átéléssel hol kacagtam, hol könnyes volt a szemem, egyszerűen magával ragadt egy érzés, melyet nagyon nehezen tudok beazonosítani.
Nagyon jó érzéssel csuktam be a könyvet, tudván nem utoljára fogtam a kezemben és hamarosan megveszem a sorozat következő darabját is.
Örök szerelem, nem is tagadom! Kedvenc!
Nagyon jó szívvel ajánlom. Egyszer feltétlenül érdemes olvasni. :) ♥

3 hozzászólás
Katalin_V_Tóth>!
L. M. Montgomery: Anne otthonra talál

Gyönyörű könyv. A gyermeki ártatlanság, dús érzelemvilág, elképesztően gyönyörű környezet jellemzi a regényt. Csodálatosan ír a szerző. Nagyon jó volt követni Anne életét, együtt szeretni, félni, aggódni vele. Szerettem a szereplőket, a helyszínt és minden mást.

Bea_Könyvutca P>!
L. M. Montgomery: Anne otthonra talál

Nagyon jól játszott ez a könyv az érzelmeimmel. Imádtam Anne hatalmas, kacifántos, irodalmi szófordulatokkal teletűzdelt monológjait. Szépek is voltak és mulattatók is. Komolyan mondom, még engem is megtanított, hogy nézzek másképp a dolgokra. :) Anne mindenféle egyéb mókás helyzetbe keveredett és még mókásabb módon vágta ki magát belőlük, sokat nevettem a könyv olvasása során. Olyan is volt, amikor potyogtak a könnyeim a meghatottságtól. Bájosan régimódi, imádnivaló történet. Érzelmek, szeretet, szomorúság, vidámság, hétköznapi emberek, csodaszép táj, egyszerű történések, ez volt a könyv és mégis felejthetetlenül varázslatos volt. Természetesen ezek után szépen, sorban elolvasom a többi Anne-történetet is.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.nl/2016/01/lm-montgomery-anne…
Köszönöm @csokitorta! :)

3 hozzászólás
Edmond>!
L. M. Montgomery: Anne otthonra talál

Legnagyobb szomorúságomra kiolvastam, végig bőgtem és nevettem egyszersmind, rengeteget tanultam belőle és örülök, hogy pont nem rég talált meg ez a könyv, mert most volt a legnagyobb szükségem arra, hogy kicsit elutazzak a jelen helyzetemből és egy teljesen másik világba érkezzek, ez a regény maximálisan feltöltött pozitív energiákkal, boldoggá tett és teljesen máshogy állok azóta mindenhez, mióta a kezembe vettem. Eszembe jutotta, milyen is volt gyereknek lenni, hogy mindennél jobban lehet örülni annak, ha lágyan, meleg színekkel tölti meg a lemenő nap sugara a sárguló faleveleket egy öreg fán, mekkora érték a barátság és a legrosszabb helyzetben se feledkezzünk meg a képzelőerőnkről. Kicsit talán elvarázsolt a regény, de mióta láttam Anne szeméből a világot én is máshogy nézek rá, jobban meglátom az apró dolgokat és tudok is nekik örülni. Azt hiszem ennél többet kívánni sem lehet és nem is várok el az élettől, mert van, ami többet ér, mint a pénz, a hatalom. Anne Shirley-hez fogható főhősnőt említeni sem tudnék, az ő képzelete és őszinte szívből jövő szeretete volt az, ami vitte előre a történetet – és felmelegítette az én szívemet is. Olvassátok el ti is!

5 hozzászólás
Levandra>!
L. M. Montgomery: Anne otthonra talál

Nem is értem, miért vártam évekig, hogy elolvassam a sorozatot. A filmet gyerekkorom óta, szinte minden évben megnézem. Emlékszem, amikor @Sol -t rávettem, hogy nézze meg velem, első látásra beleszeretett Anne-be. Nincs is ezen, mit csodálkozni.

Első találkozásom alkalmával Anne-nel, elviselhetőbb lett a világ a számomra, megértettem, hogy nem vagyok egyedül. Sem az álmodozásaimmal, sem a vörös hajammal. Nem volt nehéz azonosulnom ezzel a lánnyal és neki köszönhetően sokat tanultam a világról. Megtanultam, hogy nem baj, ha álmodozok, ha írok és az sem, ha kudarcot vallok, hibázok, apró balesetek érnek és galibát okozok. Bár nehéz az élet, de ha küzdünk az álmainkért, sikerülhet minden. És a vörös haj igenis különleges és ha valaki csúfolni mer érte… az könnyen megjárhatja.

Irigyeltem Anne-t az új életéért. Irigyeltem Marillá-ért és Matthew-ért, Avonlea-ért és Zöld oromért. Felnőtt fejjel is faltam a könyv minden sorát, épp ahogy, ma is rátapadok a képernyőre, amikor a filmet nézem, mert Anne mindig megmelengeti a szívemet.

5 hozzászólás
Nita_Könyvgalaxis>!
L. M. Montgomery: Anne otthonra talál

Ó, hogy ez mily édes könyv volt!
Itthon betegeskedve éreztem, hogy most valami habkönnyűre van szüksége megviselt testemnek és lelkemnek. Így hát eldöntöttem, hogy ellátogatok Anna otthonába. Akkor még nem sejtettem, hogy szívesemnek mennyire kedvessé válik a Zöldmanzárdos ház és lakói.

Együtt csodálkoztam rá a világ milliónyi szépségére Anne-nel, izgultam, hogy jól alakuljon a sorsa, jókat mosolyogtam csetlésein-botlásain, és persze beleszerettem Gilbertbe. Milyen jó is lenne puffos ujjakat hordani és teadélutánokon részt venni, meseklubot alapítani és a Szerelmesek Ösvényén végigsétálni!

Ezek után szívem leghőbb vágya visszatérni még Anne világába, régi leányálmok közé, messzire elbújva a valóság elől.

13 hozzászólás
Finn_Hudson>!
L. M. Montgomery: Anne otthonra talál

Elmondhatatlanul aranyos történet. Ilyen könyvek után mindig azt érzem, hogy rossz korban születtem. :)

csakegyluca>!
L. M. Montgomery: Anne otthonra talál

Egyik esős délutánon, körülbelül 3 éve anyukám megmutatta nekem az Anne sorozatot, az 1985-ös változatot. Egyből elvarázsolt a világa, és egy délután alatt ledaráltuk az első két részt. Nem állt szándékomban elolvasni, sőt, el is felejtettem mennyire szerettem, de annyit jól hallottam @Edmond-tól róla, hogy egyszerűen muszáj volt kivennem a könyvtárból. És mennyire jól tettem, hogy hallgattam rá. ♥
Elbűvölt az egész regény. Teljesen magával ragadott, beszippantott. Ennyit utoljára nem tudom mikor mosolyogtam. Kellemes, balzsammal kenegette a szívemet, főleg a leíró részek. Anne karaktere, a többivel együtt helyet kapott a szívemben. De még mekkorát! Nagyon szerettem, hogy ennyire tudta értékelni a dolgokat, és a rosszban is meglátta a jót. Heves természete inkább nevetésre, mosolyra húzta a szám szélét, mint legörbítette. Gyermeki énje mindig tartogatott egy kis bolondosságot, és éppen ezért volt oly könnyed az egész. Majd ahogy szépen cseperedett, gondolataival, megnyilvánulásaival egyre inkább egyetértettem. Annyira jó volt úgy olvasni a regényt, hogy közben óriási vihar tombolt az ablakom mögött, mint amikor a sorozatot néztem. Amíg a szörnyű időjárás kint erősen uralkodott, addig Anne jelleme szórakoztatott, megnyugtatott. Nem is kérdés, egy új kedvencet avathattam.
Nehéz elhagyni a Zöldmanzárdos-házat, az Elragadtatás Fehér Útját, Anne-nek a világát még arra a kis időre is, amíg beszerzem a második részt. ♥

4 hozzászólás
Zsuzsanna_Makai>!
L. M. Montgomery: Anne otthonra talál

Azt hiszem ez a könyv volt az idei évem NAGY könyvélménye!
Egyszerűen üdítő Anne szemén keresztül nézni a világot. Pl amikor azt mondta h holnap legalább két órát fog az almafa alatt feküdni a fűben, és semmire se gondolni, el is merengtem rajta, mikor csináltam én ilyet utoljára.
A kedvenc részem az volt, amikor még a könyv elején bocsánatot kell kérnie a kövér öregasszonytól, aki csúnyának nevezte, Anne pedig visszakézből jól lebaszta. Konkrétan hangosan röhögtem, majd elolvastam mégegyszer, másodszorra még jobban nevettem.
A másik véglet is megvolt persze, amikor Matthew azt mondta Annek h mennyire büszke rá, akkor én már bőgtem. Majd a következő két fejezetet szintén végigbőgtem, és imádtam minden egyes sorát továbbra is.
Tiszta szívből sajnálom, h én ezt eddig nem olvastam. Jó nagy hülye voltam!

5 hozzászólás
eme>!
L. M. Montgomery: Anne otthonra talál

Ugyan mi érdekes történhet egy 19. századi kis kanadai faluban? Egyszerű emberek, mindennapi gondok és örömek. Hétköznapok.
Persze ha berobban a képbe egy tűzvörös hajú, szünet nélkül csacsogó, örökmozgó-csínytevő, néha zavarba ejtően őszinte, romantikus élményekről álmodozó, irodalmiasan fennkölt monológokat szavaló, életvidám tünemény, akkor egész másként áll a helyzet.
Anne annyi bájt, szeretetet, életigenlést, világra való rácsodálkozást hoz magával, hogy Avonlea igazi paradicsomnak tűnik még az olvasó számára is. Elhisszük, hogy a Sziget a világ legvirágzóbb helye, hogy itt, a megtalált otthonban mindennél tágabb tere nyílik a képzeletnek, és megannyi rokonlélek veszi körül az embert, csak keresni kell, nyitott szemmel és szívvel. Nem csoda hogy sorra nyeri meg a falubeliek (és az olvasók) szívét. Csak szeretet kell neki hozzá, a család nyugalma, a többit magával hozza.
Anne egyszerre gyerekesen naiv és koraéretten bölcs szemével látva a világ csupa szépség, felfedezésre váró csoda, megtapasztalandó élmény. Ráébreszt arra, mennyire remek dolog az, hogy vannak reggelek. És mennyire fontosak a célok, amelyek értelmet adnak ezeknek a reggeleknek.
Anne-ről nem lehet áradozás nélkül beszélni. Anne-t nem lehet mosolygás nélkül olvasni. És nemcsak remek humora miatt.
Szüksége van az ember lelkének egy Zöldmanzárdos-házra. Vadcseresznyefákra, amelyeken csodás lehet aludni. Képzeletre, mely új nevet, új ragyogást ad az egész világnak. Az ember újra kedvet kap arra, hogy szabadjára engedje a képzeletét, persze azért nem árt, ha csak ésszerű korlátok közt lesz fékevesztett. Ami egyébként Anne-nek nem gyakran szokott sikerülni.

(Ja, el ne feledjem: hogy én mennyire szurkoltam – mit szurkoltam, magamban veszekedtem mindenkivel –, hogy adjon már valaki a szegény kislánynak egy puffos ujjú ruhát! Hát senki nem látja, milyen kétségbeeseten és reménytelenül vágyakozik rá? És amúgy is, van már neki egy élethossziglan tartó bánata, amitől majd megszakad a szíve…)


Népszerű idézetek

worsi P>!

[…] mert ha az ember ábrándozik, akkor már képzeljen valami érdemlegeset […]

23. oldal, Matthew Cuthbertet meglepetés éri (Európa, 1992)

Kapcsolódó szócikkek: ábrándozás · Anne Shirley
7 hozzászólás
stippistop>!

– Az öt harmincas vonat már meg is érkezett, és fél órával ezelőtt el is ment – jelentette ki a szapora beszédű vasutas. – De itthagytak magának egy utast, egy kislányt. Odakint ül, a zsindelyeken. Kértem, hogy üljön be a hölgyek számára fenntartott váróterembe, de komolyan közölte velem, hogy szívesebben várna kint. „Itt tágabb tere nyílik a képzeletnek”, mondta. Szerintem nem mindennapi eset.

17. oldal (Európa, 1992) - Matthew Cuthbertet meglepetés éri

Kapcsolódó szócikkek: Anne Shirley
1 hozzászólás
Spepa>!

Hát nem nagyszerű, hogy annyi minden szeretnivaló van a világon?

30. oldal, Matthew Cuthbertet meglepetés éri (Európa)

Kapcsolódó szócikkek: Anne Shirley · világ
tataijucc>!

Ha nem tudsz vidám lenni, csak oly vidám légy, amennyire kitelik tőled.

277. oldal, Eredményhirdetés (Könyvmolyképző, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: Rachel Lynde
5 hozzászólás
Cheril>!

Gilbert Blythe Anne Shirley figyelmét próbálta magára vonni, de csúfos kudarcot vallott: Anne abban a pillanatban mindenről megfeledkezett, nemcsak Gilbert Blythe-ról, de az avonlea-i tanulótársairól, sőt magáról az iskoláról is. Állát a tenyerébe támasztva, szemét az ablakból látható, kéken csillogó Fénylő Vizek Tavára függesztve messze járt az álmok országában, és képzelete csodáin kívül se látott, se hallott mást.
De Gilbert Blythe nem volt hozzászokva, hogy hiábavalóan keresse egy lány figyelmét. Azért is rá fog nézni ez a Shirley lány, a szív alakú arcával meg azokkal a hatalmas szemekkel, amik egyetlen más avonlea-i lány szemére sem hasonlítottak.
Gilbert átnyúlt a két padsor közti átjárón, megragadta Anne egyik hosszú vörös copfját, és karnyújtásnyira felemelve, harsányan suttogta:
– Répa! Répa!
Meg is lett a jutalma: Anne dühödt pillantással meredt rá! De nem érte be ennyivel: talpra ugrott, ragyogó ábrándjai menthetetlenül szertefoszlottak. Haragos, szikrákat szóró tekintete tüzét semmivel sem kevésbé mérges könnyek oltották el.
– Ó, te aljas, gyűlöletes fiú! – kiáltotta vadul. – Hogy merted!
Azzal – zsupsz! – Gilbert fejéhez vágta a palatábláját, ami – mármint a tábla, és nem Gilbert feje – recsegve széttört.

122. oldal (Könyvmolyképző Kiadó, 2008) - Vihar egy iskolai pohár vízben

Kapcsolódó szócikkek: Anne Shirley · Gilbert Blythe
3 hozzászólás
sssajt>!

Az idén nyáron szabadjára engedem a képzeletem, de azért ne rémüljön meg, Marilla, mert csak ésszerű korlátok közt leszek fékevesztett.

267. oldal (Könyvmolyképző) - A felvételizők klubja

Kapcsolódó szócikkek: Anne Shirley · képzelet · Marilla Cuthbert · nyár
3 hozzászólás
kika87>!

Ez a legszörnyűbb a felnőttkorban – és erre csak most kezdek rájönni –, hogy mire az ember megkapja, amire egész gyermekkorában vágyott, a dolog feleannyira sem csodálatos, mint hitte.

253. oldal (Könyvmolyképző) - Egy korszak lezárul

Kapcsolódó szócikkek: Anne Shirley
1 hozzászólás
Nita_Könyvgalaxis>!

Lehet, hogy az ember nem kapja meg, amire vágyik, de ez sem foszthatja meg a várakozás boldogságától.

104. oldal (Könyvmolyképző) - A várakozás gyönyörűségei

Kapcsolódó szócikkek: Anne Shirley
BZsofi P>!

– Tudom, hogy nagy kereszt vagyok, annyi hibát vétek – horgasztotta le a fejét bűntudatosan a kislány. – De gondolja csak el, hányat követhetnék még el, és mégsem teszem!

176. oldal, Egy hangverseny egy katasztrófa és egy vallomás (Európa, 1994)

Kapcsolódó szócikkek: Anne Shirley

A sorozat következő kötete

Anne sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Frances Hodgson Burnett: A padlásszoba kis hercegnője
Johanna Spyri: Heidi
Eleanor H. Porter: Az élet játéka
Katy Birchall: Jane Austen: Emma
Laczkó Márta: Nádasdy Orsika
Dániel Anikó: Flóra
Jean Webster: A kismama
Kate Douglas Wiggin: Becky sorsa
Erich Kästner: Emil és a detektívek / A két Lotti
Marie Colmont: Hópacsirta