Anne ​otthonra talál (Anne 1.) 649 csillagozás

L. M. Montgomery: Anne otthonra talál L. M. Montgomery: Anne otthonra talál

Az ​Anne történetéből készült filmsorozat olyan sikeres, hogy a tévécsatornák újra és újra műsorukra tűzik. Az olvasók pedig újra és újra kezükbe veszik ezt a megragadó kötetet.
Marilla és Mathew, az idős testvérpár elhatározza, hogy örökbe fogadnak egy árvát, hogy segítsen nekik a ház körüli teendők ellátásában. A vonattal azonban a kért jókötésű fiú helyett legnagyobb megrökönyödésükre egy vézna, répavörös hajú kislány érekzik, akinek ráadásul be nem áll a szája. Első gondolatuk, hogy másnap visszaküldik a gyermeket az árvaházba, ám Anne úgy határoz, hogy maradni akar, hiszen a szigeten „oly tág tere nylíik a képzeletnek”.
Kezdeti vonakodásuk dacára Marilla és bátyja hamarosan már el sem tudják képzelni életüket a bátor, életteli, fantáziadús és zavarba ejtően őszinte kislány nélkül. Anne érkezése olyan gyökeres változásokat hoz életükben, amilyenekről még csak nem is álmodtak.
A vörös hajú árva könnyes-vidám története világszerte rabul ejtette az olvasókat.… (tovább)

Eredeti mű: L. M. Montgomery: Anne of Green Gables

Eredeti megjelenés éve: 1908

Tagok ajánlása: 11 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
332 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639492332 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2011
332 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639492332 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2008
332 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639492332 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin

5 további kiadás


Enciklopédia 64

Szereplők népszerűség szerint

Anne Shirley · Gilbert Blythe · Matthew Cuthbert · Marilla Cuthbert · Diana Barry · Rachel Lynde · Jane Andrews · Josie Pye · Miss Muriel Stacy · Mrs. Allan · politikus · Charlie Sloane · Gertie Pye · Miss Josephine Barry · Mordy Spurgeon · Mr. Allan · Mr. Phillips · Mrs. Alexander Spencer · Mrs. Elizabeth Barry · Ruby Gillis

Helyszínek népszerűség szerint

Avonlea · Zöldmanzárdos-ház


Kedvencelte 235

Most olvassa 31

Várólistára tette 314

Kívánságlistára tette 210

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
Nikolett0907 P
L. M. Montgomery: Anne otthonra talál

„Ez a legszörnyűbb a felnőttkorban – és erre csak most kezdek rájönni –, hogy mire az ember megkapja, amire egész gyermekkorában vágyott, a dolog feleannyira sem csodálatos, mint hitte.”

Egy örök darab a könyvespolcomon.
Tinédzser korom egyik legmegfogóbb darabja. Én már felidézni sem tudom, hányszor láttam a filmet, de furcsa mód most olvastam először.
Ahogy sodródtam a cselekménnyel, minduntalan a film képei vetültek fel szemeim előtt, de ez most nem volt zavaró.
Teljes átéléssel hol kacagtam, hol könnyes volt a szemem, egyszerűen magával ragadt egy érzés, melyet nagyon nehezen tudok beazonosítani.
Nagyon jó érzéssel csuktam be a könyvet, tudván nem utoljára fogtam a kezemben és hamarosan megveszem a sorozat következő darabját is.
Örök szerelem, nem is tagadom! Kedvenc!
Nagyon jó szívvel ajánlom. Egyszer feltétlenül érdemes olvasni. :) ♥

2 hozzászólás
>!
Zsófi_és_Bea P
L. M. Montgomery: Anne otthonra talál

Nagyon jól játszott ez a könyv az érzelmeimmel. Imádtam Anne hatalmas, kacifántos, irodalmi szófordulatokkal teletűzdelt monológjait. Szépek is voltak és mulattatók is. Komolyan mondom, még engem is megtanított, hogy nézzek másképp a dolgokra. :) Anne mindenféle egyéb mókás helyzetbe keveredett és még mókásabb módon vágta ki magát belőlük, sokat nevettem a könyv olvasása során. Olyan is volt, amikor potyogtak a könnyeim a meghatottságtól. Bájosan régimódi, imádnivaló történet. Érzelmek, szeretet, szomorúság, vidámság, hétköznapi emberek, csodaszép táj, egyszerű történések, ez volt a könyv és mégis felejthetetlenül varázslatos volt. Természetesen ezek után szépen, sorban elolvasom a többi Anne-történetet is.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.nl/2016/01/lm-montgomery-anne…
Köszönöm @csokitorta! :)

3 hozzászólás
>!
Levandra P
L. M. Montgomery: Anne otthonra talál

Nem is értem, miért vártam évekig, hogy elolvassam a sorozatot. A filmet gyerekkorom óta, szinte minden évben megnézem. Emlékszem, amikor @Sol -t rávettem, hogy nézze meg velem, első látásra beleszeretett Anne-be. Nincs is ezen, mit csodálkozni.

Első találkozásom alkalmával Anne-nel, elviselhetőbb lett a világ a számomra, megértettem, hogy nem vagyok egyedül. Sem az álmodozásaimmal, sem a vörös hajammal. Nem volt nehéz azonosulnom ezzel a lánnyal és neki köszönhetően sokat tanultam a világról. Megtanultam, hogy nem baj, ha álmodozok, ha írok és az sem, ha kudarcot vallok, hibázok, apró balesetek érnek és galibát okozok. Bár nehéz az élet, de ha küzdünk az álmainkért, sikerülhet minden. És a vörös haj igenis különleges és ha valaki csúfolni mer érte… az könnyen megjárhatja.

Irigyeltem Anne-t az új életéért. Irigyeltem Marillá-ért és Matthew-ért, Avonlea-ért és Zöld oromért. Felnőtt fejjel is faltam a könyv minden sorát, épp ahogy, ma is rátapadok a képernyőre, amikor a filmet nézem, mert Anne mindig megmelengeti a szívemet.

5 hozzászólás
>!
csillagka P
L. M. Montgomery: Anne otthonra talál

Elég régen el szerettem volna olvasni Anne történetének első részét, a sorozatot nem láttam, pont akkor volt menő, amikor nekem nagyon ciki lett volna leülni egy gyereksorozatot nézni, mindegy kimaradt (pótlás folyamatban)
Viszont most tagadhatatlanul jókor talált meg, nagyon jókor, bár kérdéses hogy ennyire pozitív könyv találhatja e rosszkor meg az embert? Van benne valami felemelő ahogyan az életrevaló vörös ördögfiókából csetlései és botlásain ellenére, érett komoly nő fejlődik. A humor fontos eleme a könyvnek, nagyon sokat tudtam jóízűen nevetni és persze keservesen sírni( mondjuk az már az első tíz oldalon sikerült) Anneban mintha magamat látnám, csak felnőni nekem még mindig nem sikerült.
Egyszerűen árad ebből a könyvből a szeretet, az összetartás és a családnak az a régimódian aranyos fogalma ami ma azt hiszem valahogy kiveszőben van a világból.
Nagyon jó volt kicsit elmélázni egy olyan korban és helyen ahol vannak még házilag varrott ruhák és szabásminták, főzést, mosást és háztartástant tanuló gyerekek. Régies bájosság és egyben magában ragadóan egyszerűség van ebben a mesében.
Valahogy az érzem, hogy jobb ember lettem tőle.

>!
Európa, Budapest, 1994
350 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630757028 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin · Illusztrálta: Rényi Krisztina
2 hozzászólás
>!
eme P
L. M. Montgomery: Anne otthonra talál

Ugyan mi érdekes történhet egy 19. századi kis kanadai faluban? Egyszerű emberek, mindennapi gondok és örömek. Hétköznapok.
Persze ha berobban a képbe egy tűzvörös hajú, szünet nélkül csacsogó, örökmozgó-csínytevő, néha zavarba ejtően őszinte, romantikus élményekről álmodozó, irodalmiasan fennkölt monológokat szavaló, életvidám tünemény, akkor egész másként áll a helyzet.
Anne annyi bájt, szeretetet, életigenlést, világra való rácsodálkozást hoz magával, hogy Avonlea igazi paradicsomnak tűnik még az olvasó számára is. Elhisszük, hogy a Sziget a világ legvirágzóbb helye, hogy itt, a megtalált otthonban mindennél tágabb tere nyílik a képzeletnek, és megannyi rokonlélek veszi körül az embert, csak keresni kell, nyitott szemmel és szívvel. Nem csoda hogy sorra nyeri meg a falubeliek (és az olvasók) szívét. Csak szeretet kell neki hozzá, a család nyugalma, a többit magával hozza.
Anne egyszerre gyerekesen naiv és koraéretten bölcs szemével látva a világ csupa szépség, felfedezésre váró csoda, megtapasztalandó élmény. Ráébreszt arra, mennyire remek dolog az, hogy vannak reggelek. És mennyire fontosak a célok, amelyek értelmet adnak ezeknek a reggeleknek.
Anne-ről nem lehet áradozás nélkül beszélni. Anne-t nem lehet mosolygás nélkül olvasni. És nemcsak remek humora miatt.
Szüksége van az ember lelkének egy Zöldmanzárdos-házra. Vadcseresznyefákra, amelyeken csodás lehet aludni. Képzeletre, mely új nevet, új ragyogást ad az egész világnak. Az ember újra kedvet kap arra, hogy szabadjára engedje a képzeletét, persze azért nem árt, ha csak ésszerű korlátok közt lesz fékevesztett. Ami egyébként Anne-nek nem gyakran szokott sikerülni.

(Ja, el ne feledjem: hogy én mennyire szurkoltam – mit szurkoltam, magamban veszekedtem mindenkivel –, hogy adjon már valaki a szegény kislánynak egy puffos ujjú ruhát! Hát senki nem látja, milyen kétségbeeseten és reménytelenül vágyakozik rá? És amúgy is, van már neki egy élethossziglan tartó bánata, amitől majd megszakad a szíve…)

>!
Zsuzsanna_Makai
L. M. Montgomery: Anne otthonra talál

Azt hiszem ez a könyv volt az idei évem NAGY könyvélménye!
Egyszerűen üdítő Anne szemén keresztül nézni a világot. Pl amikor azt mondta h holnap legalább két órát fog az almafa alatt feküdni a fűben, és semmire se gondolni, el is merengtem rajta, mikor csináltam én ilyet utoljára.
A kedvenc részem az volt, amikor még a könyv elején bocsánatot kell kérnie a kövér öregasszonytól, aki csúnyának nevezte, Anne pedig visszakézből jól lebaszta. Konkrétan hangosan röhögtem, majd elolvastam mégegyszer, másodszorra még jobban nevettem.
A másik véglet is megvolt persze, amikor Matthew azt mondta Annek h mennyire büszke rá, akkor én már bőgtem. Majd a következő két fejezetet szintén végigbőgtem, és imádtam minden egyes sorát továbbra is.
Tiszta szívből sajnálom, h én ezt eddig nem olvastam. Jó nagy hülye voltam!

5 hozzászólás
>!
AniTiger MP
L. M. Montgomery: Anne otthonra talál

Bár roppant mód kedveltem Anne szép szavú, fennkölt monológjait, illetve Matthew csendes ámulatát és szeretetét a lány iránt, arra kellett rájönnöm, hogy Marilla áll a legközelebb a szívemhez. Ő is szűkszavú, titokban nevető és síró, ritkán dicsérő, de némán szerető, jó humorú személy, akárcsak én. Eleinte kétkedve áll az „Anne-jelenség” előtt, de hamar megszereti, mégis képes keményen nevelni őt. Fantasztikusak mindhárman, lehetetlenség nem megszeretni a Zöldmanzárdos-házban élőket …és Anne barátait!

Néha furcsa volt ugyan és annyira nem is az én világom ez a történet, de élveztem. A történet a barátságra, a szeretetre és az őszinteségre tanít, igazi ifjúsági regény. A vége különösen bejött, bár akadtak benne szívszorító részek is. Anne Shirley egy végtelenül bájos karakter, örülök, hogy elkezdtem olvasni a történetét – és alig várom a folytatást. spoiler

(Csak csendben merem megjegyezni, hogy a könyvnél jobban tetszett a ’85-ös, kétrészes feldolgozása!)

Kedvenc részek: spoiler

Bővebben a könyvről és a film-/sorozatadaptációkról:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2017/10/lmm-anne1.html

>!
Európa, Budapest, 1992
350 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630754703 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin · Illusztrálta: Rényi Krisztina
2 hozzászólás
>!
Lorenza_Pellegrini
L. M. Montgomery: Anne otthonra talál

Anne kalandjai nagon régi kedvenceim és mai napig el tud bűvölni ha újra olvasom. Ami nagy szó mert egyáltalán nem hasonlítok Anne-re. De próbálok. Legalább percekre van hogy sikerül is. :)

>!
Nita_Könyvgalaxis P
L. M. Montgomery: Anne otthonra talál

Ó, hogy ez mily édes könyv volt!
Itthon betegeskedve éreztem, hogy most valami habkönnyűre van szüksége megviselt testemnek és lelkemnek. Így hát eldöntöttem, hogy ellátogatok Anna otthonába. Akkor még nem sejtettem, hogy szívesemnek mennyire kedvessé válik a Zöldmanzárdos ház és lakói.

Együtt csodálkoztam rá a világ milliónyi szépségére Anne-nel, izgultam, hogy jól alakuljon a sorsa, jókat mosolyogtam csetlésein-botlásain, és persze beleszerettem Gilbertbe. Milyen jó is lenne puffos ujjakat hordani és teadélutánokon részt venni, meseklubot alapítani és a Szerelmesek Ösvényén végigsétálni!

Ezek után szívem leghőbb vágya visszatérni még Anne világába, régi leányálmok közé, messzire elbújva a valóság elől.

9 hozzászólás
>!
Bajnoczianna
L. M. Montgomery: Anne otthonra talál

Nagyon ritka hogy egy könyv egy az egyben megegyezik a sorozattal, mégis itt pontosan ez volt. Anne pont olyan szeretni való beszédes lány szeplős arcával. A vicces helyzetek amikbe képes volt bele keveredni egy egy rossz elszólása miatt. Meggondolatlan viselkedése feltűnt másoknak is de igy képes volt belopni magát az új családja és az én szívembe.


Népszerű idézetek

>!
stippistop SMP

– Az öt harmincas vonat már meg is érkezett, és fél órával ezelőtt el is ment – jelentette ki a szapora beszédű vasutas. – De itthagytak magának egy utast, egy kislányt. Odakint ül, a zsindelyeken. Kértem, hogy üljön be a hölgyek számára fenntartott váróterembe, de komolyan közölte velem, hogy szívesebben várna kint. „Itt tágabb tere nyílik a képzeletnek”, mondta. Szerintem nem mindennapi eset.

17. oldal (Európa, 1992) - Matthew Cuthbertet meglepetés éri

Kapcsolódó szócikkek: Anne Shirley
1 hozzászólás
>!
worsi ASP

…mert ha az ember ábrándozik, akkor már képzeljen valami érdemlegeset…

23. oldal, Matthew Cuthbertet meglepetés éri (Európa, 1992)

Kapcsolódó szócikkek: Anne Shirley
5 hozzászólás
>!
sssajt

Az idén nyáron szabadjára engedem a képzeletem, de azért ne rémüljön meg, Marilla, mert csak ésszerű korlátok közt leszek fékevesztett.

267. oldal (Könyvmolyképző) - A felvételizők klubja

Kapcsolódó szócikkek: Anne Shirley
3 hozzászólás
>!
Spepa

Hát nem nagyszerű, hogy annyi minden szeretnivaló van a világon?

30. oldal, Matthew Cuthbertet meglepetés éri (Európa)

Kapcsolódó szócikkek: Anne Shirley
4 hozzászólás
>!
Cheril

Gilbert Blythe Anne Shirley figyelmét próbálta magára vonni, de csúfos kudatcot vallott: Anne abban a pillanatban mindenről megfeledkezett, nemcsak Gilbert Blythe-ról, de az avonlea-i tanulótársairól, sőt magáról az iskoláról is. Állát a tenyerébe támasztva, szemét az ablakból látható, kéken csillogó Fénylő Vizek Tavára függesztve messze járt az álmok országában, és képzelete csodáin kívül se látott, se hallott mást.
De Gilbert Blythe nem volt hozzászokva, hogy hiábavalóan keresse egy lány figyelmét. Azért is rá fog nézni ez a Shirley lány, a szív alakú arcával meg azokkal a hatalmas szemekkel, amik egyetlen más avonlea-i lány szemére sem hasonlítottak.
Gilbert átnyúlt a két padsor közti átjárón, megragadta Anne egyik hosszú vörös copfját, és karnyújtásnyira felemelve, harsányan suttogta:
– Répa! Répa!
Meg is lett a jutalma: Anne dühödt pillantással meredt rá! De nem érte be ennyivel: talpra ugrott, ragyogó ábrándjai menthetetlenül szertefoszlottak. Haragos, szikrákat szóró tekintete tüzét semmivel sem kevésbé mérges könnyek oltották el.
– Ó, te aljas, gyűlöletes fiú! – kiáltotta vadul. – Hogy merted!
Azzal – zsupsz! – Gilbert fejéhez vágta a palatábláját, ami – mármint a tábla, és nem Gilbert feje – recsegve széttört.

122. oldal (Könyvmolyképző Kiadó, 2008) - Vihar egy iskolai pohár vízben

Kapcsolódó szócikkek: Anne Shirley · Gilbert Blythe
5 hozzászólás
>!
kika87

Ez a legszörnyűbb a felnőttkorban – és erre csak most kezdek rájönni –, hogy mire az ember megkapja, amire egész gyermekkorában vágyott, a dolog feleannyira sem csodálatos, mint hitte.

253. oldal (Könyvmolyképző) - Egy korszak lezárul

Kapcsolódó szócikkek: Anne Shirley
1 hozzászólás
>!
tataijucc P

Ha nem tudsz vidám lenni, csak oly vidám légy, amennyire kitelik tőled.

277. oldal (Könyvmolyképző) - Eredményhirdetés

Kapcsolódó szócikkek: Rachel Lynde
>!
Nita_Könyvgalaxis

Lehet, hogy az ember nem kapja meg, amire vágyik, de ez sem foszthatja meg a várakozás boldogságától.

104. oldal (Könyvmolyképző) - A várakozás gyönyörűségei

Kapcsolódó szócikkek: Anne Shirley
>!
BZsofi +SP

– Tudom, hogy nagy kereszt vagyok, annyi hibát vétek – horgasztotta le a fejét bűntudatosan a kislány. – De gondolja csak el, hányat követhetnék még el, és mégsem teszem!

176. oldal, Egy hangverseny egy katasztrófa és egy vallomás (Európa, 1994)

Kapcsolódó szócikkek: Anne Shirley
>!
Mezzanine

A hibáknál is biztos van egy felső határ, és ha egyszer a hibák végére érek, többet egyet sem fogok elkövetni! Ebből mégiscsak bátorságot meríthetek.

193. oldal (Könyvmolyképző) - Az új ízek birodalmában

Kapcsolódó szócikkek: Anne Shirley
1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Anne sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Jean Webster: Nyakigláb Apó
Kate Douglas Wiggin: Becky sorsa
Hárs László: Biri és Bori
Frances Hodgson Burnett: A padlásszoba kis hercegnője
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
Turbuly Lilla: Kosársuli
Frances Hodgson Burnett: A titkos kert
Erich Kästner: Emil és a detektívek / A két Lotti
Erich Kästner: A két Lotti
Marie Colmont: Hópacsirta