Anne ​of Green Gables (Anne 1.) 51 csillagozás

L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables L. M. Montgomery: Anne of Green Gables

'Oh, it seems so wonderful that I'm going to live with you and belong to you. I've never belonged to anybody – not really'
When a scrawny, freckled girl with bright red hair arrives on Prince Edward Island, Marilla and Matthew Cuthbert are taken by surprise; they'd asked the orphanage for a quiet boy to help with the farmwork at Green Gables. But how can you reject a child like an unwanted parcel, especially when she tells you her life so far has been a 'perfect graveyard of unburied hopes'? So the beguiling chatterbox stays. Full of imagination, spark and spirit, it is not long before Anne Shirley wins their hearts.

Eredeti megjelenés éve: 1908

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Macmillan Collector's Library, Puffin in Bloom, Puffin Classics, Vintage Children's Classics, Scholastic Classics

>!
Arcturus Publishing, London, Egyesült Királyság, 2019
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781788883788 · Illusztrálta: Luisa Uribe
>!
Arcturus Publishing, London, Egyesült Királyság, 2019
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781788883832
>!
Arcturus Publishing, London, Egyesült Királyság, 2017
352 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781788282666

39 további kiadás


Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Anne Shirley · Gilbert Blythe · Matthew Cuthbert · Marilla Cuthbert · Rachel Lynde · Diana Barry · Mr. Phillips

Helyszínek népszerűség szerint

Avonlea


Kedvencelte 17

Most olvassa 5

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 19


Kiemelt értékelések

>!
NannyOgg SP
L. M. Montgomery: Anne of Green Gables

Semmiféle prekoncepcióm nem volt Anne Shirley-vel kapcsolatban egészen úgy két évvel ezelőttig, amikor is a hálaadási asztal felett lazán bevallottam, hogy fogalmam sincs, mi az az Anne of Green Gables, mire kanadai barátnőim villáján megdermedt a pulykasült, és valószínűleg örökre elvesztettem jóhíremet, mint a társaság legolvasottabb tagja. Mint kiderült, minden kanadai kislány Anne kalandjain nőtt fel, és még annak a barátnőmnek is megvan a teljes sorozat, akinek a kezében könyvet amúgy csak egyszer láttam életemben, és az is a Szürke volt.
Az meg csak engem meg az egyéb olvasmányaimat minősíti, hogy egy ilyen alaphelyzet után, hogy t.i. kivesznek egy árvát az otthonból háztartási célokra, és rossz szállítmány érkezik egy fiú helyett egy lány képében, egyértelműnek tartottam, hogy Anne a poklok poklát fogja megjárni az igazságtalan és kimerítő házimunka és a gonosz, árvákat kiközösítő osztálytársai között, hogy aztán 300 oldallal és egy százas zsepivel később erkölcsi győzelmet arasson Avonlea lakossága fölött. Az amúgy szintén kortárs f*cked-up irodalmon nevelkedett férjem még azt is hozzá találta tenni, hogy Matthew és Marilla, az Anne-t magukhoz vevő testvérpár nyilvánvalóan vérfertőző kapcsolatban élnek, de én ekkor már rájöttem, hogy ez nem az a könyv, úgyhogy nyugodt szívvel tudtam lehurrogni a feltételezést.
Mindezek után kikiáltom az Anne of Green Gables-t 2014 Legszívmelengetőbb Olvasmányának. Amolyan lelki feketeerdő torta, édes, de nem szirupos, és tele van élettel. Egyfolytában virágot szedni meg teázni volt kedvem, amíg olvastam. Komolyan.
(Azért ez az Anne Shirley tényleg rohadt sokat beszélt. Örülök, hogy kb. pont akkor nőtt ki belőle, amikor kezdtem felvonni rá a szemöldököm, csúnyán.)

10 hozzászólás
>!
tataijucc P
L. M. Montgomery: Anne of Green Gables

Felhívom a kedves női olvasók figyelmét, hogy a következő sorok a nyugalom megzavarására adhatnak okot, továbbá erős szubjektív véleményt tartalmaz.

Gilbert Blythe tökéletesebb, mint Mr. Darcy!

9 hozzászólás
>!
brigi11 P
L. M. Montgomery: Anne of Green Gables

Tini korom legkedvesebb sorozata volt ez anno, nem tudnám megmondani hányszor néztem meg. Újra és újra el tudott varázsolni. A könyvet éppen ezért nem mertem a kezembe venni, talán még most se olvastam volna el, ha nincs egy kihívás. Ahogy olvastam, folyamatosan peregtek előttem a filmkockák, de ez semmit nem von le ebből a csodából. Mindig egyben néztem meg a sorozat összes részét, ezért nem tudtam, hol lesz ennek a könyvnek a vége. Ez egy tipikusan olyan befejezés, ahol az olvasó sóhajtozva teszi le a könyvet, egyrészt Matthew és Marilla, másrészt Gilbert miatt.
Hiába az a rengeteg young adult, meg mindenféle pöttyös könyvek Anne Shirley és Gilbert Blythe szerelménél szebbet azóta se tudott senki írni.

5 hozzászólás
>!
worsi ASP
L. M. Montgomery: Anne of Green Gables

Nem is tudom, hanyadszorra olvastam, de az biztos, hogy ez volt a rengetegedik olvasás (mondjuk angolul az első). Annyira jó volt, elkezdtem, és azt éreztem, hogy hazaértem. Annyira otthonos nekem ez a könyv (és persze az egész sorozat). Azt szeretem benne, hogy annyira bájos, meg hogy folyamatosan mosolyoghatnékom meg kézimunkázhatnékom van tőle. Elfogult vagyok, ez tény. :-)
(És irigykedem közben a kislányokra, hogy az volt nagyon menő akkor, hogy kézimunkáztak, és hogy csereberéltek mindenféle horgolás- és kötésmintákat egymás közt.)

>!
crissy
L. M. Montgomery: Anne of Green Gables

Hát az úgy volt, hogy felfedeztem a LibriVox applikációt, és ez volt az első könyv, ami szembe jött velem rajta. Kellett valami, ami lekösse munka közben a figyelmem, na.
Sokat hallottam róla, és mind csak jókat, úgyhogy örülök, hogy végre én is megismerhettem Anne történetét, legalábbis az elejét. Nagyon szerettem én is, egyszerűen nem tudtam megunni, bármennyire is idegesített volna egy idő után Anne folyamatos beszéde. Marilla is egy szerethető karakter, és szerintem Anne karakterfejlődésére ő nagy hatással volt. Mathew volt az, akiről úgy gondolom, hogy túl keveset szerepelt a könyvben ahhoz képest, hogy milyen különleges kapcsolat alakult ki az elején közöttük. spoiler A végén sírtam.
Számomra az furcsa egyelőre, hogy rengeteg minden történt az első könyvben, és rengeteg idő telt el, és vár rám még egy jó néhány kötet, amiben nem tudom elképzelni, hogy mi fog történni, ha az első kötetben eltelt 5 év. De Anne-t ismerve biztosan nem fogok unatkozni az olvasásuk hallgatásuk alatt. :)
Egy off a végére: nem ezt a verziót hallgattam, ami itt van molyon, hanem egy másikat, ahol szinte minden fejezetet már ember olvasott fel, ami sokat rontott a könyv hangulatán. Anne-nek megvan a stílusa, amit ezek a felolvasók közül kevés tudott visszaadni. Másodjára tanultam a hibámból, és olyat választottam, amit egy ember olvas fel végig. De erről többet akkor, amikor befejeztem azt a kötetet is. :)
Úgy amúgy ajánlom, mert instant szerelem a könyv. Egyszerűen folyamatos mosolygásra késztet, és olyan szívmelengető az egész történet. Olvassátok el. :)

>!
Vackor6 P
L. M. Montgomery: Anne of Green Gables

Bűbájos történet. Anne szeretnivaló nagyon annak ellenére, hogy néha kissé elfáradtam a szóáradataiba. Mindenesetre nekem mégis a film marad a legkedvesebb.

>!
Lady_L P
L. M. Montgomery: Anne of Green Gables

Oh, it's sooooo delightful to listen this audiobook in a splendid spring garden while you are making your fancywork! :)

5 hozzászólás
>!
Banditaa P
L. M. Montgomery: Anne of Green Gables

Imádtam! A Váratlan utazás mindig is nagy kedvem volt, de Anne kalandjai valahogy kimaradtak az életemből. Pedig mennyire szeretnivaló ez a könyv is! Egyszerű, tiszta és szép, a vége felé pedig már fáj is, de még az is jó.
Annet és Gilbertet pedig kb. az első találkozásuk óta shippelem, szóval muszáj leszek mihamarabb folytatni a sorozatot. Meg egyébként is, azt hiszem mindig jól fog esni visszatérni a Prince Edward-szigetre.

>!
Juci P
L. M. Montgomery: Anne of Green Gables

Kicsit döcögősen, a költözködés tennivalóitól ködös fejjel kezdtem bele, nehezen vettem fel a tempót, de aztán Anne Shirley magával rántott. Jó lenne az életben is ismerni ilyen embereket, mint Anne, akik képesek örömöt és hálát érezni a legegyszerűbb, leghétköznapibb dolgok felett, és meglátni bennük a szépséget. Lehet, hogy lányregény, de merem állítani, hogy felnőtt fejjel még inkább lehet élvezni, amikor már van elegendő tapasztalatunk arról, hogy az emberek mennyire nem használják a képzelőerejüket. Folytatni fogom a sorozat olvasását, ez biztos.

>!
Dia9117
L. M. Montgomery: Anne of Green Gables

Üdítően kedves és aranyos történet, ami egyáltalán nincs túlírva. Anne első kalandja olyan, amit bátran adnék a saját gyerekem, meg az ilyen korú tanítványaim, rokonaim kezébe is. Szerintem a főszereplő kis vörös hajú lány igazi példa értékű karakter, és nagyon jó lenne, ha sokan akarnának hasonlítani rá.


Népszerű idézetek

>!
Allegra_d_Avignon

[…] isn't it nice to think that tomorrow is a new day with no mistakes in it yet?

CHAPTER XXI. A New Departure in Flavorings

>!
worsi ASP

Don't you think it must be glad to be a rose?

Chapter V. Anne's History

>!
worsi ASP

Anne was welcomed back to school with open arms. Her imagination had been sorely missed in games, her voice in the singing and her dramatic ability in the perusal aloud of books at dinner hour. Ruby Gillis smuggled three blue plums over to her during testament reading; Ella May MacPherson gave her an enormous yellow pansy cut from the covers of a floral catalogue—a species of desk decoration much prized in Avonlea school. Sophia Sloane offered to teach her a perfectly elegant new pattern of knit lace, so nice for trimming aprons. Katie Boulter gave her a perfume bottle to keep slate water in, and Julia Bell copied carefully on a piece of pale pink paper scalloped on the edges the following effusion:
     When twilight drops her curtain down
     And pins it with a star
     Remember that you have a friend
     Though she may wander far.
„It's so nice to be appreciated,” sighed Anne rapturously to Marilla that night.

Chapter XVII. A New Interest in Life

>!
Vivien_Kucsora

"If you love me as I love you
Nothing but death can part us two."

203. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anne Shirley · Diana Barry
>!
csucsorka P

„I should say not. What good would she be to us?”
„We might be some good to her,” said Matthew suddenly and unexpectedly.

CHAPTER III. Marilla Cuthbert is Surprised

Kapcsolódó szócikkek: Matthew Cuthbert
>!
AnnaBouk

Like most quiet folks he liked talkative people when they were willing to do the talking themselves and did not expect him to keep up his end of it.

16. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Matthew Cuthbert
>!
worsi ASP

I can read pretty well and I know ever so many pieces of poetry off by heart—'The Battle of Hohenlinden' and 'Edinburgh after Flodden,' and 'Bingen of the Rhine,' and most of the 'Lady of the Lake' and most of 'The Seasons' by James Thompson. Don't you just love poetry that gives you a crinkly feeling up and down your back? There is a piece in the Fifth Reader—'The Downfall of Poland'—that is just full of thrills.

Chapter V. Anne's History

1 hozzászólás
>!
worsi ASP

"I felt that I was heaping coals of fire on Mrs. Barry's head. And Diana and I had a lovely afternoon. Diana showed me a new fancy crochet stitch her aunt over at Carmody taught her. Not a soul in Avonlea knows it but us, and we pledged a solemn vow never to reveal it to anyone else. Diana gave me a beautiful card with a wreath of roses on it and a verse of poetry:
     "If you love me as I love you
     Nothing but death can part us two."

Chapter XVIII. Anne to the Rescue

Kapcsolódó szócikkek: Diana Barry
1 hozzászólás
>!
Szelén

“Gilbert Blythe is going to teach too, isn’t he?”
“Yes”—briefly.
“What a nice-looking fellow he is,” said Marilla absently. “I saw him in church last Sunday and he seemed so tall and manly. He looks a lot like his father did at the same age. John Blythe was a nice boy. We used to be real good friends, he and I. People called him my beau.”
Anne looked up with swift interest.
“Oh, Marilla—and what happened?—why didn’t you—”
“We had a quarrel. I wouldn’t forgive him when he asked me to. I meant to, after awhile—but I was sulky and angry and I wanted to punish him first. He never came back—the Blythes were all mighty independent. But I always felt—rather sorry. I’ve always kind of wished I’d forgiven him when I had the chance.”
“So you’ve had a bit of romance in your life, too,” said Anne softly.
“Yes, I suppose you might call it that. You wouldn’t think so to look at me, would you? But you never can tell about people from their outsides. Everybody has forgot about me and John. I’d forgotten myself. But it all came back to me when I saw Gilbert last Sunday.”

370. oldal - 37. The Reaper Whose Name Is Death

Kapcsolódó szócikkek: Anne Shirley · Gilbert Blythe · John Blythe · Marilla Cuthbert
>!
worsi ASP

The air was sweet with the breath of many apple orchards and the meadows sloped away in the distance to horizon mists of pearl and purple; while

     "The little birds sang as if it were
     The one day of summer in all the year."

Chapter II. Matthew Cuthbert is surprised

1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Anne sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Erich Kästner: The Flying Classroom
Holly Goldberg Sloan: Counting by 7s
John Flanagan: The Ruins of Gorlan
Felix Salten: Bambi (angol)
Roald Dahl: The BFG
Matt Haig: The Girl Who Saved Christmas
Stephanie Burgis: The Dragon with a Chocolate Heart
Laura Ingalls Wilder: By the Shores of Silver Lake
Celia Rees: Pirates!
Soman Chainani: The School for Good and Evil