Anne ​karácsonya 127 csillagozás

L. M. Montgomery: Anne karácsonya

Ki ne emlékezne Anne Shirley-re, a vörös hajú, cserfes árva kislányra, aki világszerte nézők és olvasók millióinak szívét hódította meg? Vagy a Váratlan utazás című filmsorozat kacagtató és szívmelengető epizódjaira? A Könyvmolyképző Kiadó most igazi ünnepi meglepetéssel szolgál a méltán népszerű kanadai írónő rajongóinak. Ebben a megkapó humorral és emberséggel átszőtt kötetben a szerző magyarul eddig még soha meg nem jelent novelláiból válogathat az olvasó. A máig friss történetek arra emlékeztetnek bennünket, hogy még nem késő visszatalálnunk a karácsony és az ünnep igazi jelentéséhez: az összetartozás, a megbocsátás és a szeretet érzéséhez.

Eredeti mű: L. M. Montgomery: Christmas with Anne

Eredeti megjelenés éve: 1995

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2008
148 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639492684 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2005
148 oldal · keménytáblás · ISBN: 963949268X · Fordította: Szűr-Szabó Katalin

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Anne Shirley · Katherine Brooke

Helyszínek népszerűség szerint

Avonlea


Kedvencelte 9

Most olvassa 3

Várólistára tette 39

Kívánságlistára tette 37

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Nikolett0907 P
L. M. Montgomery: Anne karácsonya

„Hidd el, minden azon múlik az életben, hogy kívülről nézel-e befelé, vagy bentről kifelé.”

Úgy látszik mostanában kifogom a szirupos történeteket.
Míg egy teljes regénnyel képes vagyok megbirkózni, ez a kötet kikezdte az idegeimet.

Pedig én anno Anne történetén nőttem fel többek között.
Imádtam mikor olvashattam, és azt is mikor a filmet vetítették.
Most mégis úgy éreztem, ez a karácsonyi cukormáz megfekszi a gyomromat.
Nagyon sajnálom.

>!
FairyDust P
L. M. Montgomery: Anne karácsonya

Idén olvastam már egy pár karácsonyi történetet, de ez volt a legrosszabb. Nem szeretem ha egy történet ilyen szinten giccses és beállított. A könyv fő összetevői: 0% realitás, és 100%-ban erőltetett maszlag. Lehet hogy én vagyok gonosz, de sose értettem mi ez a karácsonyi álszentség? Egy pillanat alatt senkiből nem lesz jó ember, csak azért mert ünnep van. Nem az lenne a követendő példa ha egész évben úgy viselkednénk egymással, mint ezekben a napokban?
Hálistennek rövid volt, és hamar elolvastam. Kezdem úgy érezni, hogy nekem kár karácsonyi könyveket olvasni, mert eddig egy se érte el a kívánt hatást, helyette viszont jókat mérgelődtem.

>!
meseanyu MP
L. M. Montgomery: Anne karácsonya

Egyszerű, cukormázas kis történetek, de nagyon kellemesek, szívmelengetőek.

2 hozzászólás
>!
Nita_Könyvgalaxis P
L. M. Montgomery: Anne karácsonya

Tény és való, hogy Montgomery novellái, akárcsak az Anne-történetek, egy jó nagy adag rózsaszín cukorkával le vannak öntve, mégis.

Mégis képesek átmelegíteni a lelked, és egy kis karácsonyi hangulatot csempészni bele. Önkéntelenül is mosolyt csalnak az arcodra. A szereplők és a történetek is egyszerűek, mégis nagyon bájosak, és rengeteg szeretet bújik meg bennük.

Ráadásul ezek a történetek rámutatnak arra, mennyit változott 100 év alatt az értékrendünk. Akkoriban a legtöbb helyen örültek annak, ha korcsolyára, egy-egy babára meg édességre és dióra futotta. Még édesanyám is mesélte, hogy volt olyan karácsonyuk, mikor a fa alá csak fejenként egy-egy narancs került, és annak mennyire tudtak örülni! Ezzel szemben ma azt sem tudjuk, mit ajándékozzunk jó dolgunkban.

És bár közhelynek hangzik, a legtöbb, amit adhatunk, az önmagunk, a jelenlétünk, a mosolyunk, az ölelésünk. A családunk és a szeretteink úgyis ennek fognak a legjobban örülni.

1 hozzászólás
>!
sarahangel P
L. M. Montgomery: Anne karácsonya

A könyvet már 2 éve beszereztem magamnak, aztán mindig elmaradt valamiért az olvasása, de most eljött az ideje. :)

A fülszöveget olvasva meglepődtem, mert én abban voltam, hogy ez egy teljes egészében Anne Shirley-ről szóló történet, közben karácsonyi történetek gyűjteménye L. M. Montgomery írónőtől.

Nem kell nagy történetekre gondolni, de a bájukat pont az egyszerűségük adja, melyekből azt is megtudtam, hogy a korabeli Kanadában a karácsonyi menü pulyka, mazsolás kenyér, szilvapuding vagy mazsolás puding volt. :)

Néhány történet nagyon hasonlított ugyan egymásra – pl. az egymástól elhidegült, majd karácsonykor kibékülő rokonok történetét háromszor is elsütötte az írónő – , de ettől függetlenül élvezhető volt mind. Igazi karácsonyra való könyv, amely meghozza a hangulatot. :)

>!
BeliczaiMKata
L. M. Montgomery: Anne karácsonya

Kedves, szívet melengető történetek, melyeket akárhányszor elolvashat az ember, mindig jó érzés fogja el. Szeretet, önzetlenség, barátság, kedvesség melengeti meg a szívünket, miközben odakint hideg van, szikrázik a hó, és belefeledkezünk a havas táj szépségébe. Montgomery fantasztikus mesélő, az ember ott érzi magát a feldíszített iskolában; a szegényes, ámde annál inkább szeretettel megrakott ünnepi asztal mellett; a havazás miatt elakadt vonaton; a kandalló előtt a családdal beszélgetve, melegedve…
Minden történetnek van több tanulsága is, ám mindegyikben a közös és a legfontosabb az, hogy nem kell nagy dolgokat adni vagy tenni ahhoz, hogy örömet okozzunk egymásnak. Jobb adni, mint kapni, hiszen ha örömöt adunk, a viszonzásul kapott mosoly százszorta melegebb. A szeretet pedig nem kerül semmibe, és minél többet adunk, annál többet kapunk belőle.
Azt hiszem ezentúl minden évben el fogom olvasni ezeket a történeteket, tökéletes karácsonyi hangulatot teremtenek.

>!
Tímea_Bernadett_Lőrinczné_Molnár P
L. M. Montgomery: Anne karácsonya

Szívmelengető novellákat olvashattam ebben kötetben, az írónőtől megszokott stílusban és hangulatban. Jól esett így karácsony közeledtével a jó cselekedetről, a jóakaratú emberekről, szeretetről, megbocsátásról, az összetartozás erejéről olvasni. A célközönség számára – de azt gondolom, hogy felnőtteknek is – sok-sok útravalót, tanulságot tartalmaznak az írások, miszerint nem a tömött asztal és a karácsonyfa alatt halomban álló ajándékok adják az ünnep érzését, hangulatát. Sokkal inkább az, ha észreveszed, hol van szükség jó szóra, segítő kézre vagy egy mosolyra. Hisz ezekből még a „legszegényebb” embernek is bőven akad :-)

>!
Kiss_Csillag_Mackólány P
L. M. Montgomery: Anne karácsonya

Szívemet, lelkemet melengette a novellagyűjtemény.
Érdemes volt azonban szünetet tartani az egyes történetek között, különben beleragadtam volna a mézbe, amelyik azért némelyikből elindult kifelé.
De ha nem a morcos lelkemet nézem, hanem azt, amivé lett olvasás közben, akkor teljesen tökéletes a hideg téli estékre.

>!
kratas P
L. M. Montgomery: Anne karácsonya

Cuki, cuki és cuki. Mondjuk jól is esett, mert a hetem pocsék volt, de most sikerült feltöltenem magam ezekkel a kis történetekkel. És nem kell ünnepnap olvasni ezeket a történeteket, megédesítenek bármilyen hétköznapot a kedvességükkel.

>!
Inpu
L. M. Montgomery: Anne karácsonya

Megbocsátás és könyörületesség. Az erények két legfőbbike járja át a kötetben szereplő rövidke kis történeteket, s ez nagyjából rendben is volna így, karácsony táján. A novellák inkább bájosak, mint sziruposak, és a mindig vágyott, de valójában szinte soha el nem érhető emberiességről mesélnek, amiből ha csak egy morzsányi is megtapad az olvasó lelkén, már megérte Lucy Maud Montgomery-nek tollat ragadnia.
A karácsonyi hangulat titka ugyanis nem a fahéjillatban, a villogó LED-füzérekben vagy az adventi naptárakból előbújó csokiszeletekben lakozik, hanem abban, hogy a bennünket körülvevőkre is emberként tudjunk tekinteni. Minden egyéb jó már csak ebből fakad. És Lucy Maud Montgomery hősei ismerik ezt a titkot.

9 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
stippistop SMP

Hidd el, minden azon múlik az életben, hogy kívülről nézel-e befelé, vagy bentről kifelé.

87. oldal, Katherine Brooke a Zöldmanzárdos-házba látogat

>!
Belle_Maundrell 

"Ne kívánj jó éjt, de egy fényesebb világban
kívánj nekem jó reggelt."

56. oldal, A feledhetetlen

>!
BeliczaiMKata

Úgy tervezte, hogy kényelmesen végiglustálkodja az ünnepet egy doboz édesség és egy jó könyv társaságában, amit az édesapjától kapott karácsonyra.

130. oldal

Kapcsolódó szócikkek: karácsony
>!
Lornka

Hiszen itt vagyunk egymásnak, jó az egészségünk és a kedvünk, és ha a világ minden ajándéka a miénk volna is, ezek nélkül semmit sem érne a karácsony.

124. oldal

>!
Virág_

– Az ember mindig talál valamit, amiben gyönyörködhet – jegyezte meg Anne.

85. oldal

>!
Little_Sunshine P

– Nem csak olyan ajándékot adhatunk, amik pénzért kaphatók – jegyezte meg csöndesen Emmy néni –, és talán nem is azok a legszebb ajándékok.

60. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ajándék
>!
Belle_Maundrell 

– Igenis sajnálom. Mert kizárja az életet, és most az élet zárja ki magát. Hagyjon fel ezzel, Katherine! Nyisson ajtót az életnek, és az belép majd!

72. oldal, Katherine Brooke a Zöldmanzárdos-házba látogat

Kapcsolódó szócikkek: Anne Shirley · Katherine Brooke
>!
Szávitrí SP

Ha nektek túl sok a karácsony, miért nem adtok belőle másoknak?

49. oldal (Osborne-ék karácsonya)

Kapcsolódó szócikkek: karácsony
>!
Virág_

– A kisbabák lenyűgöző teremtmények – felelte Anne álmodozva. – Tényleg igaz rájuk az, amit egyszer a Redmondon hallottam valakitől: „egy batyura való lehetőség". Gondolj csak bele, Katherine, hogy egyszer Homérosz is volt csecsemő…

86. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephanie Perkins (szerk.): Ajándékba adlak
Marni Bates: Rocksztárt kaptam karácsonyra
Rachel Cohn – David Levithan: Dash és Lily 12 napja
John Green – Maureen Johnson – Lauren Myracle: Hull a hó
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 6 és 1/2. – Mia karácsonya
Szabó Magda: Születésnap
Alan Bradley: Elég már az árnyakból!
Thomas Brezina: Viharos karácsony
Nicholas Edwards: A hős kutyakölyök
Martha Zollinger: Kornélia végrendelete / Veronika karácsonyi kívánsága