22. legjobb gyermek- és ifjúsági irodalom könyv a molyok értékelése alapján
56. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján
69. legjobb romantikus könyv a molyok értékelése alapján

Anne ​férjhez megy (Anne 5.) 266 csillagozás

L. M. Montgomery: Anne férjhez megy L. M. Montgomery: Anne férjhez megy

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Íme ​a népszerű Anne-sorozat ötödik kötete.
Anne Shirley, aki egykor árvaként érkezett az Edward-szigeti kis faluba, Avonlea-be, immár csinos, ifjú hölgyként, annyi kaland és félreértés után kezét nyújtja Gilbert Blythe-nak. A Zöldmanzárdos-ház első menyasszonya hamarosan a Négy-Szél-öböl menti Glenbe költözik, ahol Gilbert megkezdi orvosi gyakorlatát. Anne-t itt lánykorában megálmodott álomháza várja, és, ahogy ez vele lenni szokott, számtalan jó barát, a férfigyűlölő Miss Cornelia, a kedves, öreg Jim kapitány, a világítótorony őre és a gyönyörű, titokzatos, szomorú Leslie, aki tizenhárom éve ápolja félkegyelmű férjét, Dicket. Dick már évekkel korábban, még egészségesen eltűnt, és Jim kapitány találta meg egy távoli kikötő kórházában. Feltűnik aztán Owen Ford, aki írói álmokat dédelget, és beleszeret Leslie-be. Közben az álomházban örömre bánat, bánatra öröm következik:

Anne anya lesz, de rögtön gyászba is borul. Ám végül jóra fordulnak a dolgok, és mire mindenki… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1917

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2007
280 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639708907 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin
>!
Európa, Budapest, 1996
296 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630761165 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin · Illusztrálta: Lacza Márta

Enciklopédia 24

Szereplők népszerűség szerint

Anne Shirley · Gilbert Blythe · Marilla Cuthbert · Rachel Lynde · Jem Blythe · Jim kapitány · Cornelia Bryant · Leslie West · Susan Baker

Helyszínek népszerűség szerint

világítótorony


Kedvencelte 48

Most olvassa 7

Várólistára tette 85

Kívánságlistára tette 141

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Izolda P
L. M. Montgomery: Anne férjhez megy

Nahát, ezen majdnem kétszer sírtam, de aztán csak a végén. (Könyv közepén talán csak a Szunyoghy volt képes megríkatni, bár ha nem olvasom a hülye fülszöveget, ami lelőtte a drámát, – ezúttal üzenem az írójának, hogy pukkadjon meg – akkor valószínűleg sok zsepi fogyott volna ma este.) A cinikus felem most azt vágja a fejemhez, hogy szentimentális tyúk vagyok, a másik felem meg örül, hogy tényleg ilyen jó ez a sorozat. Az én Gilbertem meg már tudja, hogy ha bőgök, akkor közel a könyv vége, és okosan nem szól hozzám, míg le nem teszem, illetve max. vigasztalni jön. :)
Na szóval ez tényleg egy nagyon jól sikerült rész, talán ez a kedvenc eddig, meg az első rész. Nagypapafigurák, babák, örömök, bánatok. *sóhaj
És talán a kedves elnézés mellett a legjobb ebben a sorozatban, hogy a tragédiákat és az elmúlást olyan kedves belenyugvással és elfogadással fogadja, amire én asszem sose leszek képes. *újabb sóhaj

2 hozzászólás
>!
klaratakacs +SP
L. M. Montgomery: Anne férjhez megy

Nem igazán olvastam végig a fülszöveget, így azt hittem az esküvő a végén lesz és akörüli bonyodalmakról olvashatok majd. Ehhez képest már az elején láthatjuk Anne férjhezmenni és az Gilberttel kötött házasságának első éveit láthatjuk, az új otthon megtalálását, gyerekvállalást spoiler. Anne nyitott szíve itt is sok fura figurát fogad be, érdekes sorsot lát új otthonában a mesés Négy-Szél öbölnél. Kedvencem a világítótorony őre Jim kapitány volt, de izgultam Lesliért is, meglepetés volt, ahogyan az ő sorsa jobbra fordult.
Az optimizmus, a természeti szépségek, a lelassulás jellemzőek erre könyvre, nagyon jó volt karácsonykor olvasni.

>!
Little_Sunshine P
L. M. Montgomery: Anne férjhez megy

A régiek mellett, újabb szereplőkkel is megismerkedtem, és egyből megkedveltem őket, úgy tűnik lehet, hogy én is a József fajtából való vagyok. :)

>!
Trixi 
L. M. Montgomery: Anne férjhez megy

Na végre, eljött a várva várt pillanat. Anne és Gilbert összeházasodnak, és elkezdődik a közös életük az Álomházukban. Anne végre anya lesz, igaz ez sem indul zökkenőmentesen. Szegény Anne :( . Eddig úgy éreztem, hogy Gilbert a háttérbe szorult, háááát, most már Anne is. Több szó esik a szomszédságról – ki kinek a kicsodája, kivel mi hogyan és mikor történt, stb. Bár Leslie Moore történetének a végső fordulatán még most is tátogok :D :D .

>!
BoneB
L. M. Montgomery: Anne férjhez megy

Nekem nem igazán nyerte el a tetszésem a feléig, mindenről volt szó, csak Anne-ről nem, vagyis kb. a róla szóló rész 20 oldal lehetett összesen. Ez tipikusan az a könyv, amit húztak nyúztak, csak, hogy jó sok része legyen és mindig mindig sok a sallang, már ami a tájleírásokat illeti.Aztán George Moore feltűnése után már kicsit izgisebb lett, volt esemény. Jim kapitányt nagyon sajnáltam. Leslie meg megérdemelte végre, hogy jobbra forduljon a sorsa. Anne-ék pedig új életet kezdenek, vagyis folytatják a régit csak máshol…

>!
korkata
L. M. Montgomery: Anne férjhez megy

Végre. Rég vártam már, hogy Anne és Gilbert szerelme révbe érjen.
Örültem neki, hogy csodálatos otthont találtak.
Azonban nem csak róluk szólt ez a kötet. A többi szereplő élete is fontos volt.
Most sem csalódtam Montgomery-ben.

>!
picurka13
L. M. Montgomery: Anne férjhez megy

Nagyon örülök neki, hogy rátaláltam erre a sorozatra. Még mindig azt érzem, hogy visszahozza gyerekkoromat, sőt ahogy egyre megyünk bele a történetbe romantikát is adja. Ahogy idősebbek lesznek érkeznek el azokhoz a problémákhoz, dolgokhoz, amiben most én is vagyok, így át tudom érezni minden pillanatát a történetnek. Hormontúltengésem is közrejátszik biztosan, de 3X pityeregtem el magam olvasás közben. De nagyon jó ez így, csak így tovább a történettel!

>!
encus625 P
L. M. Montgomery: Anne férjhez megy

Az eleje elég lassan csordogált, a magyar cím is félrevezető, az esküvőt elintézték pár sorral. Nagyon szeretem ezt a sorozatot, de ennél résznél éreztem azt először, hogy már nem annyira kedves nekem, mint az elődei. Kevés a történés könyvben, kb. a feléig az is le van írva a fülszövegben. Sok volt a leíró rész, amik időnként már inkább fárasztottak.
Aztán a könyv végefelé végre felgyorsultak az események, ezek a fejezetek már jobban tetszettek.
Szeretném az összes részt elolvasni, de most biztosan tartanom kell egy kis szünetet a következő előtt.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2007
280 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639708907 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin
>!
Szamღca
L. M. Montgomery: Anne férjhez megy

A korábbi részekhez hasonlóan ez is rendkívül kedves, bájos történet volt. Leginkább ezeknek könyveknek a hangulatát szeretem. Nagyon tetszenek a táj leírások, a kis ház; a világítótorony. Nagyon el tudnám magam képzelni ott bekuckolódni egy könyvvel a kezemben miközben néha felpillantva a könyvből az óceánt kémlelném.
Voltak benne nagyon szomorú részek; de természetesen happy end a vége és olyan kellemes, jó érzés marad utána.. Igazi lélek simogató.

>!
ÁrnyékVirág P
L. M. Montgomery: Anne férjhez megy

Ez a bolondos Anne-lány nagy kedvencem, ez a rész pedig gyönyörű szép. Véletlenül úgy alakult, hogy ez volt az első könyv, amit a kisbabám születése után olvasni kezdtem. Attól eltekintve, hogy sírtam is rajta egy jót spoiler, szerettem a szépséges tájleírásokat, a csodás kis Álomházat, és a rengeteg szeretnivaló mellékszereplőt: Jim kapitányt, a büszke és szomorú Lesliet, a határozott amazon Miss Corneliát és persze a jóságos Susant, a fiatalok házvezetőnőjét.
Szerettem, ahogy Anne lenyugszik, megérik az anyaságra, igazán ebben a részben válik felnőtté.
Azt hiszem, bárki, aki ezt a könyvet olvassa, kicsit maga is elálmodozik és a szereplők helyébe képzeli magát. Én például arról álmodoztam, hogy egy kezdő orvosi fizetésből fenn lehet tartani egy kertes házat és családot lehet alapítani :)


Népszerű idézetek

>!
Evangeline

– Ami azt illeti, a nagy családnak is megvan az előnye – sóhajtott fel Miss Cornelia. – Én nyolc évig egyke voltam, és nagyon vágytam egy kistestvérre. Anyám biztatott, hogy kérjem Istentől, és én imádkoztam is, nekem elhihetik! Nos, egy nap Nellie néném odajött hozzám, és azt mondta: „Cornelia, menj fel anyádhoz. Ott van nála egy kisfiú. Megnézheted.” Boldog izgalommal vágtattam fel a lépcsőn. Az öreg Mrs. Flagg felmutatta a babát. Nohát Anne, kedves, én még életemben nem voltam olyan csalódott! Az az igazság, tudja, hogy egy nálam két évvel idősebb bátyért imádkoztam!

235-236. oldal

2 hozzászólás
>!
Izolda P

Lehet, hogy az élet siralomvölgy, de egyesek – úgy látszik – szeretnek sírni.

137. oldal

>!
tataijucc

Ha elromlik a kedve, Anne kedves, csakis gyászjelentést olvasson, főként azokról, akiket ismer. Ha csak egy csepp humorérzék szorult az emberekbe, okvetlenül felvidul tőle, nekem elhiheti!

75. oldal, A fövenyen

>!
ptagi P

Fura, ha belegondolok, hogy az emberek mennyire nem bírják, ha valaki náluk okosabbnak születik.

38. oldal

42 hozzászólás
>!
tataijucc

Halottaink addig élnek, amíg gondolunk rájuk.

Az ábrándok parttalan tájain

>!
Droci P

– Persze a házasságban is adódnak derűsebb és borúsabb napok. Butaság lenne azt hinned, hogy majd simán megy minden. De afelől kezeskedhetem Anne, hogy ha az igazihoz mégy hozzá, boldog életed lesz.

11. oldal (Európa, 1996)

Kapcsolódó szócikkek: házasság
>!
tataijucc

Azt hiszem, életemben nem voltam még magányos. Még az egyedüllétem is kellemes társaságban telik, hiszen ott vannak az álmaim, képzeletem szárnyalása és játékai. Időnként még vágyom is egy kis magányra, hogy átgondolhassam, ami történt, ízlelgethessem a dolgokat. De a barátságot is szeretem, a társaságban töltött kedves, vidám perceket.

Leslie Moore

>!
tataijucc

Az erdő sosem kihalt; susogó, hívogató, barátságos élet tanyázik benne. De a tengernek hatalmas a lelke, mintha egy örökkévalóságra magába zárta volna azt az irdatlan és megoszthatatlan mely soha nem szúnő jajszóra készteti. Beláthatatlan rejtélynek mélyére sosem látunk le, csupán a határán kószálhatunk, megilletődötten, elbűvölten. Az erdő százféle hangon szólongat, a tenger csak egyetlen, de az a felséges hang magasztos zenéjével hatalmába keríti a lelkünket. Az erdő emberi, de a tenger, az arkangyalok társa.

Egy este a Négy-Szél-Csúcson

>!
Evangeline

Örülök, hogy ismét együtt lehetünk… céltalanul lebegő lelkem egyetlen horgonya.

228. oldal

>!
meseanyu MP

Egy kutyában nem bujkál az ördög. Ezért is szeretetre méltóbbak a macskáknál; de átkozott legyek, ha nem unalmasabbak!

83. oldal (Európa, 1996)

Kapcsolódó szócikkek: kutya · macska

A sorozat következő kötete

Anne sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jean Webster: Kedves Ellenségem!
Cathy Cassidy: Mályvacukor égbolt
Kate Douglas Wiggin: Becky sorsa
Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai
Eleanor H. Porter: Az élet játéka
Szegedy Ila: Jutkából Judit lesz
Karin Michaelis: Bibi és az összeesküvők
Altay Margit: Az ötösfogat
Elza Wildhagen: A kis makrancos házassága
Elizabeth Lenhard: A megdöbbentő eltűnés