86. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján

Anne ​és a Szivárvány-völgy (Anne 7.) 207 csillagozás

L. M. Montgomery: Anne és a Szivárvány-völgy L. M. Montgomery: Anne és a Szivárvány-völgy

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​Zöldmanzárdos-ház vörös hajú Anne-je hatgyerekes családanya, s már csak a két kicsi, Shirley és Rilla van állandóan a szoknyája körül, a négy nagy, Jem, Walter és az ikrek, Di és Nan iskolába járnak. Szabadidejüket pedig a Zugoly melletti mesés tájékon töltik, a Szivárvány-völgyben, amelyet, akárcsak valaha az avonlea-i erdőket-mezőket, képzeletbeli tündéri teremtmények népesítenek be. Hamarosan új játszótársaik akadnak, a falu újonnan érkezett, özvegy lelkészének négy rakoncátlan gyereke. Az anyai gondoskodás nélkül cseperedő Meredith gyerekek egyik botrányt a másik után kavarják Glen St. Maryben. Befogadnak házukba egy szökött lelencet, disznóháton lovagolnak végig a falun, a metodista temetőben játszanak. Bármit tesznek is, a teológia kérdéseivel viaskodó apjuk szórakozott tudatáig alig jut el, viszont magukra haragítják a falu éber figyelmű, pletykás véneit, és ha nem állnának mellettük a Blythe gyerekek és szüleik: Anne és Gilbert, még a tiszteletes hivatalát is veszélybe… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1919

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2008
292 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632450438 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin
>!
Európa, Budapest, 1997
298 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630762258 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin · Illusztrálta: Lacza Márta

Enciklopédia 26

Szereplők népszerűség szerint

Anne Shirley · Gilbert Blythe · Walter Blythe · Jem Blythe · Una Meredith · Cornelia Bryant · Carl Meredith · Ellen West · Faith Meredith · Gerald Meredith (Jerry) · John Meredith · Mary Vance · Norman Douglas · Rosemary West · Shirley Blythe · Susan Baker


Kedvencelte 31

Most olvassa 4

Várólistára tette 119

Kívánságlistára tette 184

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Ibanez P>!
L. M. Montgomery: Anne és a Szivárvány-völgy

Jobban tetszett, mint az előző rész, pedig a felépítése hasonló: a gyerekek kerülnek az előtérbe, ráadásul nem is Anne gyerekei (ahogy várnánk), hanem az új lelkész és családja, valamint egy szökött árva lány, Mary Vance. Anne, Susan és Miss Cornelia visszaszorulnak a pletykálkodó asszonyok szintjére, ahonnan néha egy-egy információt kapunk, de összességében a kötethez semmit hozzá nem tevő sztorizásokról szólnak. A cselekményekbe se nagyon szólnak bele, kivéve talán Miss Cornieliat. A Meredith gyerekek, hát nem is tudom, néha elég idegesítően ostobák szerintem, rendben, anya nélkül és egy oda se figyelő apával nőnek fel, de akkor is, egy csipetnyi józan észt el lehetne viselni. Az apjuk abszolút nem lett szimpatikus a szememben, még a romantikus szál sem segített azon, hogy a gyerekei szakadtan, rongyosan, éhezve élik meg gyerekkorukat (és könnyen meg is halhatna akármelyikük, az apa lehet azt se venné észre, az ilyennek nem való a gyerek….). Faith nagyon jópofa volt, nagyon bírtam, mikor beolvasott Normannek, illetve a levél, amit az újságba írt, hát azon kész lettem, néha bizony jó lenne, ha kiderülnének az őszinte gondolatok egy-egy közösségben :-D Összességében egy élvezetes kis kötet, hozza az Anne-regények hangulatát, még ha mások is a szereplők.

vighagika>!
L. M. Montgomery: Anne és a Szivárvány-völgy

Jaj-jaj…
Fáj a szívem, miközben ezt az értékelést írom.
Tudtam én, hogy a harmadik kötet után abba kellett volna hagyni a sorozatot. Nem is értem, miért Anne neve alatt fut még, hiszen eddigi főszereplőnk nagyjából jelen sem volt spoiler, inkább a Meredith gyerekek, akik nálam korántsem ugrották meg az elvárt szintet. Arról nem is beszélve, hogy spoiler.
Nem tudom, mi lesz így az utolsó résszel…

1 hozzászólás
Trixi>!
L. M. Montgomery: Anne és a Szivárvány-völgy

Az egyetlen problémám és egyben kérdésem az lenne, hogy ennek a résznek mi köze van Anne-hez? Simán lehetne egy különálló történet. Néha van csak megemlítve Anne és Gilbert, de még a gyerekeik sem kapnak hangsúlyos szerepet. E rész címe lehetne ez: A paplak gyermekei, az árva és Ádám, a kakas. Nem mintha nem élveztem volna a Meredith gyerekek kalandjait, nagyon is – jobb szó híján – cuki volt minden. Ahogy szabadon éltek, az minden gyerek álma. Túlságosan is szabadon, hiszen egymást nevelgették és ez azért nem minden esetben elegendő. A kedves papa hibája volt, hogy a szeretete ellenére sem foglalkozott eleget a gyermekeivel. Bírtam Faith harciasságát, és főleg azt, ahogyan az okozott problémák után kivágta magát. Haragudtam Ellenre, mert olyan vaskalaposan makacs volt, csak magára gondolt. És a könyv végére megérkezett a háború szele is ……

theodora P>!
L. M. Montgomery: Anne és a Szivárvány-völgy

A 7. részben a helyszín továbbra is Glen St. Mary, a Zugoly és a gyerekek kedvenc helyszíne, az általuk Szivárvány-völgynek hívott terület. Itt játszanak, horgásznak – sütögetnek, épp egy ilyen alkalmon ismerkednek össze új barátaikkal is.
Végre jobban tetszett nekem ez a rész, mint a korábbiak – a Meredith gyerekek felüdülést hoztak a történetfolyamba, tetszett hogyan próbálják nevelni magukat – egymást.
Több utalást kapunk az elkövetkező sötétebb jövőre, közeleg az első világháború, a 8. részt már izgatottan vettem a kezembe.
Kedves kis kötet ez a rész is, akár az előzmények különösebb ismeret nélkül is élvezhető, mert a hangsúly a lelkész családján van.

vgabi P>!
L. M. Montgomery: Anne és a Szivárvány-völgy

Ez a kötet már nemhogy Anne-ről, de még csak nem is a Blythe-okról szól*. A legjobban mindenesetre Faith-t kedveltem meg, és valószínűleg így lehetett ezzel Montgomery is, ugyanis egy idő után igencsak ő került a fejezetek középpontjába. Voltak vicces, megmosolyogtató pillanatok, de összességében nem kötött le annyira, és Mary Vance-t kifejezetten ellenszenvesnek találtam.

*Bár az angol címben nincs is benne Anne neve, így ez inkább a magyar cím érdekessége.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2008
292 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632450438 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin
1 hozzászólás
encus625 P>!
L. M. Montgomery: Anne és a Szivárvány-völgy

Engem mindig elvarázsol ez a sorozat! Anne és Gilbert kevés szerepet kap sajnos, de a gyerekek mindenért kárpótoltak.
Sajnos már csak egy rész van hátra és az egy háborús rész lesz.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2008
292 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632450438 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin
rafaelo0824>!
L. M. Montgomery: Anne és a Szivárvány-völgy

A Meredith gyerekek nagyon cukik voltak, de az apjuk elég elvarázsolt ürge lehetett. Sajnáltam őket, de persze jó, hogy végül minden jóra fordult. Kicsit kevés volt Anne és a gyerekei, de a megfelelő pillanatban szerencsére ők is jelen voltak. Vicces, szívmelengető kötet ez is, természetesen kedvenc.

picurka13>!
L. M. Montgomery: Anne és a Szivárvány-völgy

Én is féltem tőle, hogy mennyire fog tetszeni ez a rész, mivel Anne és Gilbert háttérbe szorulnak. De kifejezetten tetszett. Örültem, hogy bekerültek a képbe a lelkész gyerekei és újraélhettem a sorozat elején Anne csínytevéseit.

1 hozzászólás
Zsofir>!
L. M. Montgomery: Anne és a Szivárvány-völgy

Igazán bájos történet. Legfőképpen a Meredith gyerekek kalandjairól szól, akik összebarátkoztak a Blythékkal.
Nekem nem volt bajom azzal, hogy Anne alig szerepelt a könyvben, voltak így is bőven kalandok.
Hiába szerepelt rengeteg karakter a könyvben, könnyen meg lehetett jegyezni, hogy ki-kicsoda, hiszen annyira egyediek voltak mindannyian.
A cselekmény néha kedves és ártatlan volt, máskor viszont szomorú és szívfacsaró sorsokat ismertünk meg.
A regény befejezése, az utolsó sorok különösen tetszettek, már előre vetítettek bizonyos történelmi eseményeket.

Szávitrí P>!
L. M. Montgomery: Anne és a Szivárvány-völgy

Ez jól esett. Rég tetszett már ennyire Montgomery, pedig nem is Anne-ről szól, hanem a tiszteletes gyerekeiről. Mennyire kártékony tud lenni a pletyka! Na meg a kommunikáció hiánya. Itt például többször is az adja a megoldást, hogy valaki (többnyire egy gyerek) őszintén odaáll és elmondja az igazságot. Azért a gyerekek fenyítéséről, vesszőzéséről szóló részeket nem volt kellemes olvasni. Őrület, hogy akkoriban ez teljesen elfogadott volt még akár egy szerető családban is.
Ebben a kötetben Montgomery sokat emlegeti a háborút és azzal is zárja, hogy ezek a gyerekek fognak majd a hazájukért harcolni. 1919-ben írta, nem csoda, hogy ez foglalkoztatta.


Népszerű idézetek

Lahara IP>!

Nem vezet jóra, ha abba a hitbe ringatjuk magunkat, hogy már végeztünk az élettel. Valahányszor úgy érezzük, hogy a történetünk már befejeződött, a sors rögtön készen áll, hogy megtréfáljon: új lapra fordítja életünk könyvét, és egy egészen más fejezetet mutat meg nekünk

121. oldal, 13. fejezet - A dombon álló ház (Európa, 1997)

1 hozzászólás
Szivecskedo P>!

Tudja, Susan, az a szörnyű gyanú kínoz, hogy én valójában szeretem a pletykát!

9. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anne Shirley
ptagi P>!

Elképesztő, hogy maguk nők milyen soká tudnak duzzogni! Én aztán soha életemben nem duzzogtam… hatalmas mennydörgés és villámlás, de aztán már vége is a viharnak, kisüt a nap, és akár fát vághatnak a hátamon.

149. oldal

ptagi P>!

Oly sokat mulasztunk az életben azzal, ha nem szeretünk! Minél több bennünk a szeretet, annál gazdagabb az életünk…

177. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szeretet
Lahara IP>!

– Ha metodisták lennétek, mit szeretnétek, hogy hol temessenek el? – kérdezte Faith virgoncan.
A kérdés érdekes spekulációkra adott lehetőséget.
– Nincs valami nagy választék. Ez a hely már dugig van – vonta meg a vállát Jerry. – Azt hiszem, én azt a sarkot választanám az út mellett. Hallgathatnám az elvonuló ökörfogatokat és az emberek beszélgetését.
– Én a közönséges nyír alatti kis mélyedést választanám – mondta Una. – Azt a fát imádják a madarak, és reggelente úgy énekelnek, mint akiknek elment az eszük.
– Én meg a Porter-parcellát szemeltem ki – mondta Faith. – Ott nagyon sok a gyerek. Szeretem a nagy társaságot. És te, Carl?
– Én inkább nem szeretnék a föld alá kerülni, de ha már muszáj, akkor a hangyaboly a legjobb hely. A hangyák olyan szörnyen érdekesek!

14. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Una Meredith
Szivecskedo P>!

Mrs. Jamiesonra egyáltalán nem lehet számítani, doktorné kedves – jelentette ki Susan komoly képpel. – Egyszer már meghalt, és éppen a koporsójához vettek mértéket, miután gyönyörűen kiterítették, amikor kapta magát, és visszatért belé az élet! Nos, doktorné kedves, ön is belátja, hogy egy ilyen asszony teljesen megbízhatatlan.

140. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Susan Baker
Lahara IP>!

Te, Una, én sokszor azt hiszem, hogy ha már az embernek imádkoznia kell valakihez, hát akkó' mán jobb az ördöghöz, mint Istenhez imádkoznia. Isten amúgy is jó, ahogy te állítod, így Ő nem sok kárt tesz az emberben, de amennyit az ördögről hallottam, őt bizony nem árt megbékíteni. A legokosabb szerintem azt mondani neki: »Kedves jó ördög, kérlek, ne kísérts engem. Egyszerűen hagyj békén, légy szíves.« Hát nem?

36. oldal

1 hozzászólás
ptagi P>!

Szerintem, amíg az ember él, nem árt, ha érdekli minden – mondogatta nemegyszer. – Mert ha nem, akkor bizony nem sok különbség van az elevenek és a holtak között.

182. oldal

Lahara IP>!

– Felvarrom a gombokat, egy pillanat az egész – mondta Mary.
– Az lehetetlen! – döbbent meg Una. – Hiszen vasárnap van!
– Helyes. Minél szentebb a nap, annál szentebb a tett. Adjatok tűt meg cérnát, és ha finnyásak vagytok, forduljatok el.

23. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Una Meredith
Lahara IP>!

Rosemary már hozzászokott, hogy Ellen figyelmezteti, ha tizennyolc és nyolcvan közötti partiképes férfiakkal akár csak öt percig is beszélget. Nyílt derűvel nevetett ezeken az intelmeken. Ezúttal azonban nem mulattatta a dolog, inkább kicsit bosszantotta. Ki a csoda akar itt flörtölni?

51. oldal


A sorozat következő kötete

Anne sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Laczkó Márta: Nádasdy Orsika
Kate Douglas Wiggin: Becky sorsa
Szalay Lenke: Mogyoró / Mogyoró kinövi a kabátját
Jean Webster: Erre csak Patty képes
Erich Kästner: A repülő osztály
Nathalie Somers: Szerelmek, árulások, lavinák!
Cathy Cassidy: Mályvacukor égbolt
Fekete István: Tüskevár
Arthur Ransome: Fecskék és Fruskák
Thury Zsuzsa: Zalai nyár