87. legjobb gyermek- és ifjúsági irodalom könyv a molyok értékelése alapján
100. legjobb klasszikus könyv a molyok értékelése alapján

Anne ​családja körében (Anne 6.) 225 csillagozás

L. M. Montgomery: Anne családja körében L. M. Montgomery: Anne családja körében

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Anne Shirley, aki valaha árvalányként került az Edward-szigeti falucskába, Avonlea-be, annyi mulatságos és szívszorító kaland után révbe érkezett: szerelme, Gilbert Blythe oldalán a házasélet örömei és gondjai között telnek napjai a Négy Szél-öböl menti Glenben. Az évek múlásával a család egyre szaporodik, de Anne most is éppoly karcsú, vonzó és csinos – és vörös, mint lánykorában. A kedves és hűséges Susan segítségével irányítja a barátságos ház, a Zugoly életét, értő szemmel figyeli gyerekei fejlődését, biztatja őket az élet kisebb-nagyobb csalódásai között, osztozik álmaikban, boldogságukban. Eközben azonban őt magát kétségek és félelmek emésztik: lehet, hogy annyi év szerelme után Gilbert szíve nem az övé többé?

Eredeti megjelenés éve: 1939

Tagok ajánlása: 11 éves kortól

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2012
348 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632450421 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2008
348 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632450421 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin
>!
Európa, Budapest, 1997
340 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630761866 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin · Illusztrálta: Lacza Márta

Enciklopédia 33

Szereplők népszerűség szerint

Anne Shirley · Gilbert Blythe · Diana Barry · Walter Blythe · Rachel Lynde · Jem Blythe · Rilla Blythe · Anne Blythe (Nan) · Diana Blythe · Susan Baker

Helyszínek népszerűség szerint

Prince Edward-sziget · Szerelmesek Ösvénye


Kedvencelte 34

Most olvassa 7

Várólistára tette 82

Kívánságlistára tette 100

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

vighagika>!
L. M. Montgomery: Anne családja körében

Nagyon elszomorít, hogy érezhető, ahogy lassan elbúcsúzunk mindenkitől, még magától, Anne-től is. Be kell vallanom, kicsit el is gondolkodtam rajta, hogy olvassam-e tovább a sorozatot. Úgy érzem, már nem az igazi. Hiányoznak a régi szereplők, a gyermeki bájuk, amelyet egyik új karakter sem tud pótolni. Kicsit azt kívánom, bár abbahagytam volna a harmadik rész után a sorozatot.

3 hozzászólás
Véda P>!
L. M. Montgomery: Anne családja körében

2015 van és ez a regény 1939-ben jelent meg. Hogy miért érdekes ez? Azért, mert elképesztő, hogy ennyi idő után is az ember csak annyira vágyik, hogy bárcsak így élhetne a gyerekével, családjával, szeretteivel. Ilyen egyszerűen, ilyen nyugalomban, ilyen boldogságban.
Anne itt már többgyerekes családanya és még mindig megvan benne az az édes kislány, akiben olyan tág tere nyílt valaha a képzeletnek, mikor Matthew az állomásról hazavitte a kocsiján. És akkor tessék elképzelni a gyerekeit…! :) Rajongok ezért a sorozatért, na!

3 hozzászólás
IrodalMacska P>!
L. M. Montgomery: Anne családja körében

Hogy én mennyire szerettem ezt a kötetet! Anne karon ragadott és egy kellemes utazást tettünk Zugolyba, ahol betekintést nyerhettem a Blythe család mindennapjaiba. Imádtam a gyerekek csínytevéseit, szárnypróbálgatásait (tiszta anyjuk mind!) és azt a végtelenül tiszta kis lelküket, amely tanúbizonyságul szolgál, hogy Anne fantasztikus anyává vált. Szerettem Susan anyáskodó, szeretetteljes karakterét, egyedül azt sajnálom, hogy a pletykák nagyobb szerepet kaptak a könyvben, mint Anne és Gilbert szerelme. De mindez csak apróság, hiszen mindennél többet ér, hogy a főszereplőnk hatgyermekes anyaként is imád álmodozni és a tavaszról úgy beszél, mintha a tündérek ajándéka volna. :)

Óriási áldás, hogy olvashatjuk L.M. Montgomery köteteit, mert balzsamként hatnak az olykor megfakult, beszürkült, hétköznapi problémákkal terhelt felnőtt lélekre.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2012
348 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632450421 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin
korkata>!
L. M. Montgomery: Anne családja körében

Ez már a hatodik kötet. Úgy érzem, hogy egy kicsit elfáradt ez a történet. Nem éreztem a folytonosságot. Kevésbé volt gördülékeny. Felesleges részek is voltak a könyvben. Olyan amiről úgy éreztem, hogy semmi szükség rá.
Aranyosak, megmosolyogtatóak voltak a történetek melyek Anne gyerekeivel történtek. Tetszett Anne hozzáállása a gyermekeinek csínytevéseihez. Nem büntetett, hanem elmagyarázta nekik a tanulságot. Szép az a családi élet amibe belepillanthattam.

vgabi >!
L. M. Montgomery: Anne családja körében

Ez már sajnos nem olyan, mint a korábbi kötetek… Nincs ugyan bajom a Blythe gyerekekkel, de sokkal szívesebben olvastam volna többet Anne-ről; Gilbert is viszonylag háttérbe szorult, a régi szereplőkről meg ne is beszéljünk. (Vajon Marilla miért szerepelt csak említés szintjén? Még Diana meg Mrs. Lynde is kapott egy-egy nyúlfarknyi jelenetet.)
A legrosszabb fejezet számomra a nőegyletes volt – rengeteg pletyka olyan személyekről, akiket meg sem ismerünk…
És vajon Shirley miért nem kapott saját kis szeletet, mint a többiek?

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2008
348 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632450421 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin
theodora>!
L. M. Montgomery: Anne családja körében

Sokunk kedvenc ifjúsági regénysorozatának főszereplője már bőven a felnőtt éveit tapossa, ebben a kötetben a népes Zugolybeli Blythe család hétköznapjaiba pillanthatunk be. Ez a rész hat év eseményeit követi végig, melyben megismerkedhetünk Anne kisgyerekeivel.
Értelemszerűen ennyi új szereplő mellett a régiek már nem kaptak akkora hangsúlyt, Anne gyermekeit ismerhetjük meg jobban illetve őt, mint anyát. Egyedül a könyv végén szentel az írónő neki egy külön kis kalandot, ami a házastársi viszonyukról szól.

Trixi>!
L. M. Montgomery: Anne családja körében

Az előző kötet végén még csak egy gyermeke volt Anne-nek, ez meg kapásból úgy indít, hogy hatszoros anya :O . Hoppá! De sok gyerek! Gilbert igazán nem lacafacázott :D :D :D. Leginkább a gyerekek kalandjairól, gondolataikról szól ez a rész. Ami nem baj, csak így megint háttérbe szorult Anne és Gilbert. Mary Maria néni igazi egyéniség, bár nem kedvelhető meg, Anne-nek sem sikerült, pedig elég türelmes volt hozzá. Szegény Jem, hogy sosincs szerencséje a kutyákkal (bár L.M.M. előre vetítette, hogy egyszer talán mégis). Di-nek és Nan-nek is megvolt a saját külön bejáratú problémája, főleg a tortás kalandon lehetett érezni a gyermeki, kifacsart „logikát”. Még mindig érezni, hogy L.M.M. nagyon ért a gyerekek nyelvén, érti és érzi a problémájukat, megérti őket. Varázslatos volt ez a rész is.

encus625 P>!
L. M. Montgomery: Anne családja körében

Kellett fél év szünet, hogy visszataláljak a sorozathoz és ismét elvarázsoljon. Gilbert sajnos keveset szerepelt, de a gyerekek csínytevései kárpótoltak valamelyest. Furcsa, hogy a kislány Anne már hatgyerekes családanya. Már csak 2 rész és vége a sorozatnak…

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2008
348 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632450421 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin
Droci P>!
L. M. Montgomery: Anne családja körében

Néha úgy vagyunk vele, hogy egy-egy történet akkor már lezártnak tekinthető, ha a szerelmesek végre egymásra találnak és minden rendben van. Lehetne ezt a sorozatot is lezártnak tekinteni az 5. részével, ám nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az általunk lezárt sorok után is ugyanúgy folytatódik a történet vagy a mi képzeletünkben vagy egy újabb kötettel.
Tudtam jól, hogy sosem fogok csalódni ebben a sorozatban, mert akárhány évesen is olvasom újra és újra, valahogy mindig más megvilágításban tárja fel titkait elém Anne és a porontyai. Habár a főszerepben már nem annyira Anne tündököl, azért a gyerekek tesznek róla, hogy lépten-nyomon anyjukhoz forduljanak apró-cseprő gondjaikkal, az ő segítségét kérjék. Örülök, hogy sok szereplő kitart Anne mellett, követi rögös útját is :)
Sokszor gondolkoztam, hogy vajon szívesen éltem-e volna akkor (de hiszek a reinkarnációban szóval sosem lehet tudni) és bár a nők nem kaptak túlzott szerepet semmilyen téren, Anne ismerése miatt mindenképp megérte volna.
Néha szeretnék Susan Baker szerepében lenni egy kicsit, hogy jól megszorongathassam és visszautazhassak az időben, hogy ne csak a képzeletemben létezzen Anne Shirley :)
A gyerkőcök közül akkor és most is Walter és Rilla a nagy kedvencem, de mindegyikükben van egy kis szelet Anne-ből :)
Az írónő csodás természeti leírásaiért, megjelenítésért még mindig odáig vagyok, nagyon szépen tudja húzni az ember előtt a mézesmadzagot, sok vágyakozással telítve. Azt hiszem jó lenne egyszer eljutni a Prince-Edward szigetre önnön valómban is, egyszerűen annyira a szívem legmelegebb bugyrába van elhelyezkedve, hogy kiirtani se nagyon tudnám onnan.
Azt sajnálom viszont, hogy a sorozat nem maradt hű a történethez, könyvekhez és ezek a jelenetek már nincsenek megfilmesítve (persze ettől függetlenül azoknak a részeknek is megvan a szépsége).
Már most vérzik a szívem, hogy már csak 2 kötet van vissza, de vigasztal az a tudat, hogy bármikor le tudom kapni a polcomról és újra és újra élvezni tudom egy árva kislány felnőtté válását :)
Köszönöm, hogy Montgomery ilyen csodás történetszövésével elérte, hogy örökre a legkedvesebb sorozatom és főhőseim legyenek :))

Belle_Maundrell >!
L. M. Montgomery: Anne családja körében

Most pillanatnyilag Zugolyban szeretnék lakni, pedig a könyv elején még nem sikerült belaknom. Nekem kicsit fura volt, hogy az előző kötet vége óta ugrottunk vagy hét évet, és hirtelen már öt (és fél) gyereknél tartunk. Szívesen tanúja lettem volna annak, ahogy Anne felfedezi az új házat és vele együtt szerettem volna elvarázsolódni, de miután ezen a megrázkódtatáson túlestem és megtanultam a gyerkőcök sorrendjét, már pont ugyanolyan imádnivaló volt, mint a sorozat korábbi részei.
Én szeretem a felnőtt, érett Anne-t is, mert annak ellenére, hogy felelősségteljes Mami lett belőle, mégis megmaradt a Zöldmanzárdos-ház elvarázsolt kislányának, és hát a gyerekei is örökölték azokat a tulajdonságait, amikért úgy szeretjük. Kicsit sajnáltam, hogy viszonylag háttérbe szorult, nem is szólva szegény Gilbertről, de a kicsik kalandjai kárpótoltak. Mindenki nagyon cukor, nem tudnám eldönteni, melyikük lett a kedvencem. De mi van Shirley-vel? Nem hiszem el, hogy vele semmi említésre méltó nem történt!
Jó, hogy Susan a családdal maradt, valamiért imádom őt, és Diana rövid szereplésének meg Rebecca Dew említésének is örültem. De Mary Maria néni az agyamra ment, nem csodálom, hogy már testületileg elegük volt belőle. :P
Anne Gilberttel kapcsolatos kétségeit egy percig sem vettem komolyan, sejtettem, hogy valami ilyesmi áll a dolog hátterében. Kicsiny szívemet túláradó örömmel töltötte el az utolsó fejezet, nagyon jó volt végre megint egy bűbájos szerelmetes jelenetet látni, igazán kellett a lelkületemnek azok után, hogy Gilbert kb annyit szerepelt, mint a negyedik részben, pedig már házasok.
Azt hiszem, én örökké imádni fogom Anne-t és a Prince Edward-szigetet. Meg persze az írónőt, akinek az egészet köszönhetjük. Olyan varázslatosan ír minden egyes helyről, hogy kedvem lenne azonnal letelepedni ott. Most konkrétan szívesen élnék egy évszázaddal korábban, annyira elkapott a hangulata. De ó, fájdalom, nincs meg a következő két rész, így lesújt rám a rideg valóság kalapácsa.

spoiler


Népszerű idézetek

tataijucc>!

– A tavasz olyan gyönyörűséges, hogy elvesztegetett időnek érzem az alvást, mert közben lemaradok róla – sóhajtotta Anne.

22. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anne Shirley
Lahara IP>!

– Miről beszélgettetek Christine-nel ma este olyan soká a kertben? – próbálgatta Anne a briliánsokat a tükör előtt. Gilbert nagyot ásított:
– Ó, nem is tudom… Christine összevissza fecsegett. Várj, eszembe jutott valami, amit mondott: egy bolha a saját hossza kétszázszorosát képes megugrani. Hitted volna?
(Bolhákról társalogtak, miközben engem a féltékenység mardosott. Hogy micsoda idióta voltam!)

149. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anne Shirley · Gilbert Blythe
Lahara IP>!

– Te transzszubsztancionalista!
– Hé, te, nehogy már sértegess, kis Blythe!
– Ez nem sértés, hanem egy hudu szó. Ha még egyszer elmondom, miközben így rád bökök, akkor egy héten át balszerencse kísér majd. Az is lehet, hogy leesnek a lábujjaid. Most pedig tízig számolok, és ha addig nem árulod el, meghuduzlak.

59. oldal

tataijucc>!

Az élet nem más, mint érzékeny egyensúlyú szerves kémia.

25. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet
Lahara IP>!

– Kilencig amúgy sem fekszek le. És ha nagy leszek, egyáltalán nem fekszek le! Fent maradok egész éjjel… sőt, minden éjjel, és… és az egész testem teletetováltatom! És iszonyú rossz leszek, majd meglátjátok!

12. oldal

Lahara IP>!

– Képzeld csak, Diana, milyen mulatságos lenne, ha hazafelé önmagunk fiatalkori énje futna felénk a Szerelmesek Ösvényén!

8. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anne Shirley · Diana Barry · Szerelmesek Ösvénye
Belle_Maundrell >!

– Komolyan fontolgatom, hogy megpróbálkozom a házasságszerzéssel – válaszolta Anne.
– Tartottam tőle, hogy egy nap ismét kitör rajta – nézett Gilbert megjátszott kétségbeeséssel a többiekre. – Próbáltam kigyógyítani belőle, de egy született házasságszerzőt nem lehet megváltoztatni. Minden képzeletet felülmúló szenvedéllyel veti bele magát! Hihetetlen, hány házasság szárad már a lelkén! Ha ilyen felelősség nyomná a vállam, éjszakánként képtelen volnék aludni.

112-113. oldal (Könyvmolyképző, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Anne Shirley · Gilbert Blythe
ptagi P>!

Nos, a bolondok és a gyermekek szájából állítólag az igazság szól.

350. oldal

Lahara IP>!

Két macska van a háznál, az egerek meg népünnepélyt tartanak a kamrában

86. oldal

Lahara IP>!

Hétfőn a közmondásos derült égből lecsapott a villám.

138. oldal


A sorozat következő kötete

Anne sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Frances Hodgson Burnett: A padlásszoba kis hercegnője
Jean Webster: Kedves Ellenségem!
Eleanor H. Porter: Az élet játéka
Cathy Cassidy: Mályvacukor égbolt
Tutsek Anna: Cilike rövid ruhában
Patricia Schröder: Csajok és szívzörejek
Erich Kästner: Emil és a detektívek / A két Lotti
Erich Kästner: A két Lotti
Clara Nast: Csöpike, a pajkos kisleány
Altay Margit: Az ötösfogat