31. legjobb klasszikus könyv a molyok értékelése alapján
48. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján
50. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján

Anne ​az élet iskolájában (Anne 2.) 613 csillagozás

L. M. Montgomery: Anne az élet iskolájában L. M. Montgomery: Anne az élet iskolájában L. M. Montgomery: Anne az élet iskolájában

A regénysorozat második részében az egykori bájos és cserfes, vörös (barátai szerint gesztenyebarna) hajú kislány, Anne (e-vel a végén), immár tizenhat éves ifjú hölgy, aki tanítónőként helyezkedik el Avonlea iskolájában, ahol – még nem is olyan régen – maga is a padokat koptatta. Miközben kis tanítványait terelgeti a tudás útján, a Faluszépítők Társaságának oszlopos tagjaként Avonlea megszépítésén is fáradhatatlanul munkálkodik. Mindeközben új barátokat is szerez, akik között valódi rokonlelkekre lel a gazdag képzelőerővel megáldott kisfiú, Paul Irving és az elbűvölő Miss Lavendar személyében. Mivel Anne szeretetre méltó egyénisége mellett szerencsére megőrizte azt a szokását is, hogy bármikor képes új kalamajkába keveredni, így bonyodalmakban ezúttal sem lesz hiány.
Anne Shirley magával ragadó egyénisége és sorsának története milliók szívét ejtette rabul, és számtalan alkotást, köztük több filmet is megihletett.

Anne Avonlea-ben címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1909

Kiadói ajánlás: 12 éves kortól · Tagok ajánlása: 12 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Lazi, Szeged, 2021
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632675350 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
308 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639492677 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2013
308 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639492677 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin

5 további kiadás


Enciklopédia 72

Szereplők népszerűség szerint

Anne Shirley · Gilbert Blythe · Marilla Cuthbert · Diana Barry · Rachel Lynde · Davy Keith · Jane Andrews · Lavendar Lewis · Mrs. Allan · Paul Irving · Mr. Harrison · Negyedik Charlotta · özvegy

Helyszínek népszerűség szerint

Avonlea · Prince Edward-sziget · Szerelmesek Ösvénye


Kedvencelte 89

Most olvassa 19

Várólistára tette 146

Kívánságlistára tette 110

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
L. M. Montgomery: Anne az élet iskolájában

Az előző rész értékelésében írtam, hogy kicsit sajnáltam, hogy Anne hamar felnőtt és szívesen olvastam volna még a gyerekkoráról. Kicsit ezért tartottam is a második résztől, mert nem tudtam elképzelni, hogy a felnőtt Anne miféle érdekességeket tud még nekem tartogatni. Most már elmondhatom, hogy igenis tudott. :)
Kezdjük azzal, amit egy kicsit furcsának tartok, hogy Anne 16 évesen, mint főiskolát végzett tanítónő tért haza Avonlea-be. Persze könnyen lehet, hogy akkoriban volt egy iskola, ami volt az alap, és a gyerekek nem tanultak tovább, hanem ki-ki dolgozott a családja farmján. Aki továbbtanult, az egyből főiskolára ment. Miután ezt tisztáztam magamban, már nem is volt furcsa és örömmel olvastam Anne újabb kalandjait. Örültem, hogy viszontláthatom Marillát, Dianát, és természetesen a minden lében kanál Rachel Lynde-et.

Az Avonlea-i iskola érdekes színfoltja volt a történetnek és Anne, mint tanítónő is tetszett nekem. Anne tulajdonképpen nem változott semmit, még mindig az az álmodozó, mindent költőien megfogalmazó leányzó volt, akit az első részben megszerettem, és éppen olyan szórakozott és elvarázsolt volt. Ha Anne végigmegy egy réten és egy erdei úton, akkor nem csak arra gondol, hogy jaj de szépek ezek a virágok és milyen kedves ez a fasor, hanem arra, hogy milyen szikrázóan vidáman sárgák ezek a gyönyörű harmatcseppes, apró réti boglárkák a ragyogóan és mégis szelíden sütő nap sugaraiban, miközben a lágyan hullámzó, a zöld minden káprázatos színárnyalatában pompázó fűtenger szinte táncot lejt a virágok körül. A játékosan kacskaringós, aranyló nyírfákkal szegélyezett úton igazi romantikus kaland volt sétálni, miközben a fák között pajkosan fújdogált egy vidám kis szellő magával hozva a réten nyíló gyönyörű virágok bódítóan édes illatát. Vagy valami ilyesmi zajlott le Anne fejében ilyenkor és én élveztem ezeket a túláradó leírásokat is. :)

Ezt a részt is úgy fejeztem be, hogy biztos, hogy el fogom olvasni a következő részt, kíváncsian várom, hogyan boldogul Anne az egyetemen, és milyen kalamajkákba keveredik.
http://konyvutca.blogspot.hu/2016/04/l-m-montgomery-ann…

2 hozzászólás
Edmond>!
L. M. Montgomery: Anne az élet iskolájában

„Mindenkiben van valami jó, csak meg kell találni. Egy tanárnak kötelessége a jót megkeresni és kibontakoztatni.”

Végre visszatérhettem Avonlea városába, Anne csodálatos világába! Hiányzott az a boldogság, ami a könyv olvasása közben tölti meg a szívemet.
Anne az élet iskolájában tökéletes folytatás, az új szereplők, helyszínek és történeti szálak beleszövésének mestere L. M. Montgomery, a hangvétele a regénynek komolyabb, de az a gyermeki báj, amit az első részben kaphatott az olvasó, itt is ugyanúgy jelen van.
Anne új kihívások elé néz, de még mindig sikerül bajba keverednie, de talán ettől is érzem annyira közel magamhoz őt.
Arra tudtam gondolni, mennyire csodálatos és annyira szívesen megölelném, néha abban a hitben vagyok, tényleg létezik, pedig tudom, hogy csak egy kitalált karakter egy regényben, de így is annyira valóságos. Ha egyszer tanár leszek, olyan szívvel szeretnék bánni a gyermekekkel, ahogyan azt Anne is tette. Ahogyan az emberekhez viszonyul, az példaértékű, úgy gondolom, ha mindenki így gondolkodni, sokkal jobb világban élhetnénk.
Alig várom, hogy a harmadik résszel folytassam a sorozatot.

4 hozzászólás
Levandra>!
L. M. Montgomery: Anne az élet iskolájában

Hiába múlt el 16 éves Anne, hiába készül komoly tekintélyt parancsoló állásba lépni, ugyan az a talpraesett ámde, hebrencs lány maradt, aki ha feltűnik valahol, egészen biztosan felfordulást okoz. Legnagyobb örömömre. Bevallom nagyot csalódtam volna, ha fogja magát és hirtelen megkomolyodik. Anne hű maradt önmagához és bennem kételyek ébredtek, vajon megbirkózik a feladattal és egy osztálynyi gyerek elé kiállva rendet és fegyelmet tart, holott nemrégen még ő is egy volt közülük. Aggódtam érte és szurkoltam, hogy megoldja ezt a feladatot, a szememben még gyerek, de a könyv lapjain ifjú hölgy Anne. Megmosolyogtató volt komolysága, ahogy szigorú próbált lenni és együtt éreztem vele kétségei miatt is.

csakegyluca>!
L. M. Montgomery: Anne az élet iskolájában

Hiányoltam Gilbertet, az első részben sokkal többet szerepelt. Viszont a gyerekek gondolatai, megnyilvánulásai mosolyt csaltak az arcomra. Új helyzetekkel, szereplőkkel bővült a sorozat. Anne egy másik korszakába nyerhettünk bepillantást. A leíró részek a mai napig csodálatra méltóak és igazán megmelengették a szívemet. Karakterfejlődés, bohókás történetek, az idő múlása tarkította a lapokat. Kíváncsian várom mi fog a következőkben történni Anne-vel.

vighagika>!
L. M. Montgomery: Anne az élet iskolájában

Sajnos az őszinte véleményem az, hogy az első részhez nem érhetett fel a második kötet. Természetesen imádtam ezt is, L. M. Montgomery fantasztikusan írta meg a történetet, azonban Anne egyértelműen felnőtté érett, elvesztette szeleburdiságát, ami nagyon elszomorított. Hiányzott Matthew, valamint hiányoztak az első rész szereplői is, ugyanis egyikük sem jelent meg túl sokszor ebben a részben. Marilla már nem igazán vett részt Anne nevelésében, Diana Anne-hez hasonlóan új utakon járt, Gilbert más környéken tanított, a gyerekkori barátoktól pedig eltávolodott főszereplőnk.
Kaptunk viszont új szereplőket, például Davyt és Dorát, az ikreket, akiket Marilla örökbe fogadott. Meg kell mondjam, én először nem igazán értettem, miért olyan szerethetőek, aztán a történet előrehaladtával egyre közelebb kerültek a szívemhez. Még így sem annyira, mint Anne az első részben, de kezdtem kapiskálni, hogy miért nem bírt róluk lemondani a Zöldmanzárdos ház két lakója.
Új egyéniség volt még Miss Levander, a „vénlány” is, aki elsőre még nekem is furcsának tűnt, később azonban rokonlelket véltem felfedezni benne, akárcsak Anne.
Talán egyedül vagyok vele, de nekem tetszett az a rész, amikor egy tanítás alkalmával Anne-nek rossz napja volt, ugyanis megmutatta, hogy mindenki elvetheti a sulykot néha, még egy ilyen kedves teremtés is.
Mindenki kedvenc főszereplője igazán megérdemelte, hogy egyetemre mehessen, kíváncsian várom, hogy mit hoz neki a jövő (rémelem kicsit több Gilbertet), valamint azt is, hogy a Zöldmanzárdos ház új lakója és Marilla az ikrekkel hogy bírja majd a strapát.

ScarlettBlair>!
L. M. Montgomery: Anne az élet iskolájában

Nem értem miért tartott 15 napig kilvasnom ezt a könyvet, amikor kb. egy nap alatt is sikerülhetett volna… igazából tudom, azért mert mellette folyton dolgoztam. Ezt a részt is legalább annyira szerettem, mint az előzőt. Bár számomra kicsit hihetetlen, hogy egy 17 éves lány tanító lehet, de akkor még más világ volt. És Anne amúgy is erre termett, meg arra, hogy gyerekekkel foglalkozzon. Ebben a részben már sokkal fenőttebb volt a karaktere, már nem használt barokkos körmondatokat, még gondolatban sem, de ennek ellenére ugyan olyan ha nem még szerethetőbb maradt. Avonlea minden egyes lakója külön helyet kapott a szívemben. Imádom Davyt a rengeteg kérdésével, és, hogy mindent „tudni szeretne”. Pault és a Sziklaembereket. Levendula kisasszonyt. Marillát. Gilbertet… MINDENKIT!

DCinti>!
L. M. Montgomery: Anne az élet iskolájában

Ebben a zaklatott világban olyan jól esett olvasni ezt a kötetet.
Az Avonle-i atmoszféra nyugtatja a lelkem, erre már a Váratlan utazás során is rájöttem. Anne kalandjai pedig megerősítették ezt.
Bájos szeplős főhősnőnk, aki már nem is olyan szeplős, ellenben egyre csinosabb és érettebb ismét elvarázsolt. Bár komoly ifjú hölgy lett belőle, aki immáron az iskolában tanít, szerencsére megmaradt annak a jóságos és ábrándos léleknek, akit az első részben megismertem. S bár sokkal felelőségteljesebb, mint gyermekként volt, azért még így is szép kis kalamajkákba tud keveredni. Ha nem ő maga csinálja a bajt, akkor ott van Davy Keith, aki testvérével, Dorával együtt (a Váratlan utazásból ismerősként köszönnek vissza) Marillánál laknak. Édes kölykök, s Davy ugyanolyan csibész, mint amilyennek megismertem.
Anne ebben a kötetben nem csak új feladatokkal néz szembe, hanem új sorsokat ismer meg, s ezáltal új barátokat is szerez, mint például Paul, Mr. Harrison vagy Miss Lavender, a vénlány. Nagyon élveztem ezeket a találkozásokat.
Furcsa érezni, hogy Anne mennyit változott az első kötet óta. Próbálja tanítani a gyerekeket, miközben az élet még neki is rengeteg leckét szán. Szeretem mikor ezeken a dolgokon elmereng, s szeretem azt is, ahogy megéli a pillanatokat, a rosszakat s jókat egyaránt.
Montgomery egyébként még mindig gyönyörűen írja körül a vidéket, s olyan gondolatokat közvetít Anne-n keresztül, hogy az ember szíve sokszor megfacsarodik. Időnként kicsit szomorkás, de többségében reményteli és életigenlő.
Teljesen feltöltődött vele a lelkem, s kíváncsian várom, hogy alakul tovább a vörös hajú leányzó élete.

Szávitrí P>!
L. M. Montgomery: Anne az élet iskolájában

Néha félek kicsit, hogy egyes könyveket addig-addig halogatok, hogy már kinövök belőlük, és végül nem is lesz olyan élvezetes, mint lehetett volna pár évvel korábban. Ez a könyv nem ilyen. Bármilyen életkorban ajánlott. Sőt, receptre kéne írni depresszió ellen!
Rémlik valami, hogy egyszer, tizenéves koromban belekezdtem, de akkor valami érthetetlen módon nem kötött le, pedig a sorozatot imádtam és az első rész könyvben is tetszett. Most viszont teljesen magával ragadott ez a boldog, békés, mindig optimista világ. Azt hiszem, ha választanom kéne, hogy melyik könyv világában szeretnék élni, egyértelműen L. M. M. könyveinek világa lenne az.
Amíg ezeket a könyveket olvasom, kicsit én is Anne Shirley lehetek, és tényleg, azt veszem észre, hogy helyeket nevezek el, jobban szeretem az embereket és szívesebben térek haza hétvégenként az én saját Avonlea-mbe.

1 hozzászólás
klaratakacs P>!
L. M. Montgomery: Anne az élet iskolájában

Remek anekdotázós történetmesélés, ahol nem egyenesen halad a történet A-ból B-be, hanem csak úgy zajlanak az események, mint az életben, fel-fel merülnek gondolatok, ötletek. Anne már felnőtt, 17 éves, tanít, szerintem elég ügyesen. Álmodozó továbbra is, ennek köszönhetünk csodás leírásokat, irigykedve erre a természetközeli életre. Befogadnak gyerekeket, ami szerencsére sok mulatság okozója.

Niki P>!
L. M. Montgomery: Anne az élet iskolájában

Anne bár felnőtt és valamelyest megkomolyodott, számomra ugyanaz a cserfes vöröske maradt, mint az első részben. Kicsit fura volt, hogy 16 évesen már egyetemet végzett tanárnő, nekem ez 21 évesen jött össze…Lehet valamit rosszul csináltam? :D
Bár az első rész szintjét nem érte el, de nagyon megközelítette. Az élet nem állt meg, pörgött tobább Avonlea-ben, Anne pedig hozta a formáját, és ő is pörgött megállíthatatlanul


Népszerű idézetek

worsi P>!

– Gumicsizmában nem lehet erdei nimfa az ember.

126. oldal, Egy felejthetetlen kirándulás (Európa)

Kapcsolódó szócikkek: gumicsizma · nimfa
13 hozzászólás
ptagi P>!

Piros a rózsa, fehér a zsálya,
Édes a cukor, édesebb vagy nála,
és én szórul szóra ezt érzem irántad.

267. oldal

8 hozzászólás
Lahara IP>!

– Te tettél cukrot a borsóba, Anne?
– Én bizony – mondta Anne, a lemondó kötelességtudat arckifejezésével törve a krumplit. – Egy kanálnyit. Mindig teszünk a borsóba. Nem ízlik?
– De amikor feltettem főni, én is tettem bele egy kanálnyit! – kiáltotta Diana.
Anne eldobta a krumplinyomót, és gyorsan megkóstolta a borsót. Keserves fintort vágott:
– Hű, de szörnyű íze van! Nem is álmodtam volna, hogy te is teszel bele cukrot, mivel édesanyád sosem szokott. Most az egyszer – merő véletlenségből – eszembe jutott, hogy tegyek… hát beleszórtam egy kanálnyit.
Marilla bűntudatos képpel hallgatta a két lány beszélgetését, s e ponton közbeszólt:
– Sok bába közt elvész a gyerek… Azt hittem, Anne, hogy most sem jut eszedbe, ahogy máskor sem szokott … és én is beletettem egy kanállal.

154-155. oldal, Egy pechsorozat (Könyvmolyképző, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Anne Shirley · borsó · cukor · Diana Barry · Marilla Cuthbert
Dün P>!

Végül is – fejtette ki egyszer Anne Marillának – azt hiszem, a legszebb és legemlékezetesebb napok éppen azok, amelyeken sok csendes örömben van részünk, örömökben, amelyek úgy követik egymást, mint szálról lepergő tompa fényű gyöngyök, s nem azok, amikor valami remek, izgalmas vagy nagyszabású esemény történik.

170. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anne Shirley
Asteria>!

Végül is talán a romantika nem harsonaszó és pompás külsőségek között vágtat be az ember életébe, mint fehér lovon egy királyfi, hanem úgy lopakodik mellénk, mint egy régi jó barát, csendesen, észrevétlenül, talán prózába burkolózva, amíg egy váratlan pillanatban a rá hulló napsugár fel nem ébreszti az ott szunnyadó zenét és költészetet, talán… talán…. a szerelem egy gyönyörű barátságból fakad, oly természetesen, ahogy a bimbóból kipattan a rózsa.

291. oldal, Esküvő a kőházban (Könyvmolyképző, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: romantika · szerelem
1 hozzászólás
tataijucc>!

Ha az ember sosem megy férjhez, vénlánynak nevezik, ha férjhez megy, a férje basáskodik felette, de ha özvegy, egyik veszély sem fenyegeti.

104. oldal, Valóság és ábránd (Európa, 1993)

Kapcsolódó szócikkek: férj · házasság · özvegy · vénlány
8 hozzászólás
Szávitrí P>!

Inkább azt szeretném megtanulni az egyetemen, hogy a megszerzett tudás révén hogy élhetem az életem, hogy tehetem szebbé, és hogy hozhatom ki belőle a legtöbbet. Szeretném, ha jobban érteném a többi embert és segíthetnék magamon és másokon.

285. oldal, Esküvő a kőházban (Könyvmolyképző, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: egyetem · tanulás
3 hozzászólás
Dün P>!

„Tudja, Mary Joe, hogy mire gondolok? Arra, hogy az Esthajnalcsillag egy világítótorony a tündérek földjén.” Mire Mary Joe azt felelte: „No, maga osztán fura egy figura. Nincs olyan, hogy dündér. ”

176. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Esthajnalcsillag · Paul Irving
2 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Anne sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Laczkó Márta: Nádasdy Orsika
Dániel Anikó: Flóra
Eleanor H. Porter: Az élet játéka
Jean Webster: Kedves Ellenségem!
Kate Douglas Wiggin: Becky sorsa
Nathalie Somers: Szerelmek, árulások, lavinák!
Cathy Cassidy: Mályvacukor égbolt
Elizabeth Lenhard: Királynői visszatérés
Kertész Erzsébet: Gyönyörű nyár
Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai