A ​tűzpróba (Emily 1.) 150 csillagozás

L. M. Montgomery: A tűzpróba L. M. Montgomery: A tűzpróba

Emily Starr szeretett édesapja haláláig nem tudja, mi a magány. Noha otthon tanul és játszópajtásai nincsenek, a könyvekben talál barátokat, elnevezi kedvenc fáit és növényeit, s úgy beszél hozzájuk, mintha barátok volnának. Amikor teljesen elárvul, anyja szőrösszívű rokonai sorshúzással döntik el, ki viselje gondját az érzékeny és gazdag képzelőerővel megáldott tizenegy éves kislánynak. Így kerül „nem szívesen látott” rokonként a New Moon farmra. A romantikus természetű, ám szókimondó Emilynek nem csupán a vaskalapos Elizabeth nénjével, de komiszkodó osztálytársaival is meggyűlik a baja. Akkor kezdenek jobbra fordulni a dolgok, amikor összebarátkozik a féktelen temperamentumú Ilsével, Teddyvel, a művésszel és Perryvel, a világot bejárt tengerésszel.

Az eredeti regény magyarul két kötetben jelent meg, második része a Barátságok.

Eredeti megjelenés éve: 1923

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2006
174 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639708054 · Fordította: Loósz Vera
>!
216 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639153141 · Fordította: Loósz Vera

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Emily Byrd Starr · Ilse Burnley · Dr. Allan Burnley · Elizabeth Murray · Laura Murray


Kedvencelte 21

Most olvassa 1

Várólistára tette 60

Kívánságlistára tette 53

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

adrienn_szucs>!
L. M. Montgomery: A tűzpróba

Nekem csalódás volt ez a könyv. Megkaptam a L. M. Montgomery- féle, csodálatos, mesélő, leíró regényt, és a Prince edwards- szigeti hangulatot, viszont nagyjából ennyi is. A történet konkrétan 2/3 Váratlan utazás 1/3 Anne. Nem szimplán hasonlóságok vannak, hanem neveket kicserélve ugyanazt a két történetet kapkjuk meg összegyúrva. Nem fogom elolvasni a többi Emily- könyvet, elment tőle a kedvem :(.

2 hozzászólás
pikkupilvi P>!
L. M. Montgomery: A tűzpróba

Megnyugodtam, hogy nem nőttem még ki Montgomery történeteiből, A padlásszoba kis hercegnője ugyanis megingatott (tudom, azt Burnett írta, de elég hasonszőrű olvasmányok).

rafaelo0824>!
L. M. Montgomery: A tűzpróba

Nagyon szeretem az írónő műveit, nyári estékre tökéletesek, és már régóta ért ennek a sorozatnak az újraolvasása is. Hatalmas álmom teljesülne, ha a Prince Edward szigeten élhetnék, mert beleszerettem ugyanúgy Emily mint régebben Anne vagy épp a többiek szemszögéből. Szeretem Emily álmodozó, kicsit forrófejű karakterét, és bár a Murray család viselkedése hagy nem is kevés kivetni valót mégis őket is kedvelem. Jó olvasni Teddyről, Perryről és Ilséről, imádom a macskás jeleneteket. Jó kis sorozat ez.

BeliczaiMKata>!
L. M. Montgomery: A tűzpróba

Megismerjük Emilyt, aki árván marad, és sorshúzással döntik el, melyik családtaghoz kerüljön. Ez sokáig mély sebeket hagy a lelkén, de új barátai és az írás szeretete sokat jelent számára.

Katona_Zsuzsanna P>!
L. M. Montgomery: A tűzpróba

Nagy Váratlan utazás és Anne rajongó vagyok, így kíváncsi voltam erre a kötetre is. Nem volt rossz, olvasmányos, könnyen lehet vele haladni. Viszont a sztori 80 %-ban Váratlan utazás: árva kislány a rokonokhoz kerül, ahol szépen lassan beszokik a családba és a tágabb közösségbe. Van itt is szigorú nagynéni, akiről majd bizonyára kiderül, hogy arany szíve van, és van jóságos is, pont, mint a filmben. Emily pedig ugyanolyan makacs és önfejű, mint Sarah. Kíváncsi vagyok, vajon a folytatás is hasonló lesz-e.

White13>!
L. M. Montgomery: A tűzpróba

Egészen kicsi voltam még, amikor Montgomery könyve a kezembe került- Anne története. Folyamatosan szereztem meg a sorozat részeit, akkoriban (na jó, most is) drága mulatságnak számított egy könyv megvásárlása, ráadásul lövésem sem volt, hogy ez sorozat. (nem volt internet, ahonnan kiguglizhattam volna)

Ennek köszönhetően sok-sok éven át kísért a történet, vele együtt nőttem fel, és a mai napig szívesen veszem a kezembe az éppen aktuális, rám is vonatkoztatható részeket. ;) (amúgy vagy milliószor olvastam a sorozatot újra, és újra)

Emily történetét is megkaptam régen, de valamiért csak a második részt. :) így őt nem ismertem meg kellően anno, nem gyermekként nőtt a szívemhez, de jó úton halad felé…:)

Imádom Montgomery stílusát, az egész világot, amit megteremtett, egy egészen távoli helyen, Kanadában. Szeretem, ahogyan leírja a tájakat, ahogyan fogalmaz, a különleges elnevezéseket. Mindig megnyugszom tőle, szebbnek látom a világot, élvezem a nyugalmat, amit árasztanak a könyvei.

1 hozzászólás
Amrita I>!
L. M. Montgomery: A tűzpróba

Mintha minden eddig olvasott Montgomery-könyv csupán a vázlata lenne ennek. Nem tudom, milyen sorrendben születtek, de mintha az írónő csupán felkészült volna a többivel ennek a megírására. Benne van minden szokásos, árva kislány, álmodozás, ősök, barátság… De minden sokkal jobban a helyén van, és a szívemnek annyira kedves tündérvilág sejtetése egészen fantasztikusan szép. Egy konkrét, tündéreket megjelenítő fantasy nem tudott volna ennyit adni, mint Emily álomvilága, az elnevezett fákkal, Szélasszonnyal, és a cicákkal, akik biztosan beszélgetnek a kislánnyal, aki tündérekkel fogócskázik és még a füle is hegyes. Imádom. És a neve… Emily Byrd Starr. Madár is, csillag is. :) Sose nőj fel kicsi Emily.

ó. a problémám a dologgal: a fülszöveg. miért kell „elkényeztetett” nek titulálni szegény Emilyt? nekem ez rögtön valami kevéssé szimpatikus, sótlan valakit sejtet holott ő minden csak nem az. mintha egy Ruth vagy egy Elizabeth néni írta volna azt a fülszöveget.

4 hozzászólás
AnitaZoé P>!
L. M. Montgomery: A tűzpróba

Kevésbé ragadott magával, mint ahogy vártam. Ennek ellenére bájos és szerethető történet.
Bírtam, hogy Emily egy nagyszájú, szemtelen kislány. Hetty néni és Olivia Elizabeth néni és Laura közben a maga módszerével próbálja a helyes útra terelni a zabolátlan kiscsikónkat.
Emily helyesírása – vagy annak a hiánya – nem volt zavaró, nem Fülig Jimmy vagy Török Szultán szint, szerencsére. :)
Várom, hogyan alakul a kislány sorsa. Nagy fordulatokra nem számítok, de nem is azért olvasom.

encus625 P>!
L. M. Montgomery: A tűzpróba

Kedves kis könyv, de rettenetesen hasonlít Emily története Anne-ére.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2006
174 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639708054 · Fordította: Loósz Vera
Atara>!
L. M. Montgomery: A tűzpróba

Kedves kezdőtörténete a sorozatnak, hozza a szokásos L. M. Montgomery féle hangulatot, bár a tájleírás most sokkal kevesebb.
Rhoda az első perctől kezdve unszimpatikus volt, Ilse idegrohamaival pedig még nemigen tudok mit kezdeni, ez lehet, hogy a fordítás miatt van így – mert helyenként elég modernül hatott.
Akármilyen zavaróak is Emily leveleiben a helyesírási hibák, nekem tetszett ez a megoldás, hogy így mutatja be az írónő a kislány nyelvi fejlődését, csak azt furcsálltam, hogy a kis versikék, amiket Emily ír, azok viszont mentesek mindenféle helyesírási hibától. :D


Népszerű idézetek

Droci P>!

– Én nem akarok plántálást és azt sem akarom, hogy jó dolgom legyen – sírta reszkető ajkakkal Emily. – Én…én azt akarom, hogy szeressenek.

26. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Emily Byrd Starr
pikkupilvi P>!

A tanárnőmet Miss Brownellnek hívják. Nem teccik a pofázmánya.

Szédültnapraforgó>!

Nagyon kegyetlenek tudnak lenni a gyerekek. Az előítéletek hordaösztöne munkálkodik bennük a kívülállókkal szemben, és élvezik a könyörtelenségüket.

108. oldal

Szédültnapraforgó>!

Akkor ér véget a élet romantikája, amikor a férjed először hív „Mamának”.

23. oldal (Loósz Vera fordítása)

Kapcsolódó szócikkek: Nancy Priest
5 hozzászólás
Droci P>!

Gyerekjáték a sötétség meg a koboldok, ha társaságban van az ember. Bezzeg egy szál magában!

7. oldal

Moncs>!

Sosem tudhatja az ember mire képes, amíg ki nem próbálja.

Droci P>!

– Bárcsak emlékezhetnénk, bárcsak a születésünk pillanatától fogva lennének emlékeink! – mondta Emily. – Olyan muris volna.
– Ami azt illeti, egy csomó kínos emlékünk lenne – nevetett fel az apja. – Nem lehet kellemes dolog hozzászokni az élethez… semmivel sem kellemesebb, mint megszokni azt, hogy vége.

19-20. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Emily Byrd Starr
Horváth_Bernadett_Berni>!

Nem tudom érdemes-e megbocsájtani az embereknek? Igen, érdemes, mert jobban érzed magad tőle.

AnitaZoé P>!

Örült az esőnek, hisz sokszor hallotta Ellen Greene-től, hogy boldog az a holtest, akire eső hullik.

40. oldal, A családi kupaktanács (Könyvmolyképző, 2006)

Horváth_Bernadett_Berni>!

Emily visszament a nappaliba, levett egy könyvet a polcról, s befészkelte magát a hintaszékbe.


A sorozat következő kötete

Emily sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Raggamby András: Kikszi
Jean Webster: Kedves Ellenségem!
Astrid Lindgren: Britta kiönti szívét
Rachel Renée Russell: Szülinap
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Cathy Cassidy: Mályvacukor égbolt
Sharon Creech: Anya nélkül soha
Laczkó Márta: Nádasdy Orsika
Elizabeth Lenhard: Királynői visszatérés
Thury Zsuzsa: Zalai nyár