A ​tűzpróba (Emily 1.) 127 csillagozás

L. M. Montgomery: A tűzpróba L. M. Montgomery: A tűzpróba

Emily Starr szeretett édesapja haláláig nem tudja, mi a magány. Noha otthon tanul és játszópajtásai nincsenek, a könyvekben talál barátokat, elnevezi kedvenc fáit és növényeit, s úgy beszél hozzájuk, mintha barátok volnának. Amikor teljesen elárvul, anyja szőrösszívű rokonai sorshúzással döntik el, ki viselje gondját az érzékeny és gazdag képzelőerővel megáldott tizenegy éves kislánynak. Így kerül „nem szívesen látott” rokonként a New Moon farmra. A romantikus természetű, ám szókimondó Emilynek nem csupán a vaskalapos Elizabeth nénjével, de komiszkodó osztálytársaival is meggyűlik a baja. Akkor kezdenek jobbra fordulni a dolgok, amikor összebarátkozik a féktelen temperamentumú Ilsével, Teddyvel, a művésszel és Perryvel, a világot bejárt tengerésszel.

Eredeti megjelenés éve: 1923

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2006
174 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639708054 · Fordította: Loósz Vera
>!
216 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639153141 · Fordította: Loósz Vera

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Emily Byrd Starr · Ilse Burnley · Dr. Allan Burnley · Elizabeth Murray · Laura Murray


Kedvencelte 17

Most olvassa 2

Várólistára tette 58

Kívánságlistára tette 37

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

adrienn_szucs>!
L. M. Montgomery: A tűzpróba

Nekem csalódás volt ez a könyv. Megkaptam a L. M. Montgomery- féle, csodálatos, mesélő, leíró regényt, és a Prince edwards- szigeti hangulatot, viszont nagyjából ennyi is. A történet konkrétan 2/3 Váratlan utazás 1/3 Anne. Nem szimplán hasonlóságok vannak, hanem neveket kicserélve ugyanazt a két történetet kapkjuk meg összegyúrva. Nem fogom elolvasni a többi Emily- könyvet, elment tőle a kedvem :(.

rafaelo0824>!
L. M. Montgomery: A tűzpróba

Nagyon szeretem az írónő műveit, nyári estékre tökéletesek, és már régóta ért ennek a sorozatnak az újraolvasása is. Hatalmas álmom teljesülne, ha a Prince Edward szigeten élhetnék, mert beleszerettem ugyanúgy Emily mint régebben Anne vagy épp a többiek szemszögéből. Szeretem Emily álmodozó, kicsit forrófejű karakterét, és bár a Murray család viselkedése hagy nem is kevés kivetni valót mégis őket is kedvelem. Jó olvasni Teddyről, Perryről és Ilséről, imádom a macskás jeleneteket. Jó kis sorozat ez.

BeliczaiMKata P>!
L. M. Montgomery: A tűzpróba

Megismerjük Emilyt, aki árván marad, és sorshúzással döntik el, melyik családtaghoz kerüljön. Ez sokáig mély sebeket hagy a lelkén, de új barátai és az írás szeretete sokat jelent számára.

White13>!
L. M. Montgomery: A tűzpróba

Egészen kicsi voltam még, amikor Montgomery könyve a kezembe került- Anne története. Folyamatosan szereztem meg a sorozat részeit, akkoriban (na jó, most is) drága mulatságnak számított egy könyv megvásárlása, ráadásul lövésem sem volt, hogy ez sorozat. (nem volt internet, ahonnan kiguglizhattam volna)

Ennek köszönhetően sok-sok éven át kísért a történet, vele együtt nőttem fel, és a mai napig szívesen veszem a kezembe az éppen aktuális, rám is vonatkoztatható részeket. ;) (amúgy vagy milliószor olvastam a sorozatot újra, és újra)

Emily történetét is megkaptam régen, de valamiért csak a második részt. :) így őt nem ismertem meg kellően anno, nem gyermekként nőtt a szívemhez, de jó úton halad felé…:)

Imádom Montgomery stílusát, az egész világot, amit megteremtett, egy egészen távoli helyen, Kanadában. Szeretem, ahogyan leírja a tájakat, ahogyan fogalmaz, a különleges elnevezéseket. Mindig megnyugszom tőle, szebbnek látom a világot, élvezem a nyugalmat, amit árasztanak a könyvei.

1 hozzászólás
Amrita I>!
L. M. Montgomery: A tűzpróba

Mintha minden eddig olvasott Montgomery-könyv csupán a vázlata lenne ennek. Nem tudom, milyen sorrendben születtek, de mintha az írónő csupán felkészült volna a többivel ennek a megírására. Benne van minden szokásos, árva kislány, álmodozás, ősök, barátság… De minden sokkal jobban a helyén van, és a szívemnek annyira kedves tündérvilág sejtetése egészen fantasztikusan szép. Egy konkrét, tündéreket megjelenítő fantasy nem tudott volna ennyit adni, mint Emily álomvilága, az elnevezett fákkal, Szélasszonnyal, és a cicákkal, akik biztosan beszélgetnek a kislánnyal, aki tündérekkel fogócskázik és még a füle is hegyes. Imádom. És a neve… Emily Byrd Starr. Madár is, csillag is. :) Sose nőj fel kicsi Emily.

ó. a problémám a dologgal: a fülszöveg. miért kell „elkényeztetett” nek titulálni szegény Emilyt? nekem ez rögtön valami kevéssé szimpatikus, sótlan valakit sejtet holott ő minden csak nem az. mintha egy Ruth vagy egy Elizabeth néni írta volna azt a fülszöveget.

4 hozzászólás
encus625 P>!
L. M. Montgomery: A tűzpróba

Kedves kis könyv, de rettenetesen hasonlít Emily története Anne-ére.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2006
174 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639708054 · Fordította: Loósz Vera
Szivecskedo P>!
L. M. Montgomery: A tűzpróba

Kellett egy kis idő, míg nem Anne-utánzatként tekintettem rá, és nem bosszantottak a viasszatérő Montgomery-elemek, de aztán egyszer csak azon kaptam magam, hogy nem szeretném letenni, hogy nagyon jó olvasni és ugyanolyan kellemes a hangulata, mint az Anne köteteknek. Azt hiszem, Montgomery-nek jobban áll, ha sorozatot ír, nem szóló-regényt.
Az elején persze sírtam. Borzasztó sírós lettem, mióta anya vagyok. (Még sírósabb, mint azelőtt.)

Filippino P>!
L. M. Montgomery: A tűzpróba

Tündéri történet és egyben komoly is. Arra számítottam, olyan lesz, mint az Anne vagy a Váratlan utazás/Avonlea-i krónikák sorozatok, de másabb volt, és ennek örültem, annak ellenére, hogy meglepődtem. Sokkal több volt a leíró jelenet, kép, mint pl. a cselekvés, de el lehetett merengeni ebben a csodaszép világban. Montgomery önéletrajzi ihletésű műve egyszerre szomorú és szívet simogató.

Szédültnapraforgó>!
L. M. Montgomery: A tűzpróba

Annyira nem vagyok meghatódva a könyvtől, sokkal jobbra számítottam:( Kissé csalódás volt, annyian dícsérték. Sokszor a Váratlan utazás jutott eszembe, a szereplők iszonyúan emlékeztettek az ottaniakra (Elizabeth-Hetti King, Laura-Olivia, Emily-Sarah) Egyenlőre nem fogok neki a második résznek, még gondolkodom, hogy olvasom-e tovább.

3 hozzászólás
Droci P>!
L. M. Montgomery: A tűzpróba

Csalódtam is, meg nem is. Nem igazán érzem úgy, hogy bárkit sikerült is kiismernem az olvasás alatt, minden szereplő távol maradt a lelkemtől, még kicsi Emily is. Jimmy kuzin tetszett a legjobban talán, de mindenki körül még egy burkot érzek, amit nem teljesen sikerült lehántani. A tájleírásokat még mindig imádom, ezért kedvencem Montgo minden könyve, mert ilyen érzékletesen még senki se adta vissza nekem. A leveles részeken egy kicsit ingattam a fejem, talán Emily elmélyedhetne a helyesírási szótár nézegetésében. Alapvetően tetszett, folytatom is nemsokára (ha már úton van az utolsó része is végre hozzám), de még nem tudom, hogyan is álljak igazán ehhhez a sorozathoz. Az biztos, hogy Anne-t nem sikerült felülmúlnia és kíváncsi vagyok Pat hogyan produkál Emilyhez képest :)

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

Droci P>!

– Én nem akarok plántálást és azt sem akarom, hogy jó dolgom legyen – sírta reszkető ajkakkal Emily. – Én…én azt akarom, hogy szeressenek.

26. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Emily Byrd Starr
Szédültnapraforgó>!

Nagyon kegyetlenek tudnak lenni a gyerekek. Az előítéletek hordaösztöne munkálkodik bennük a kívülállókkal szemben, és élvezik a könyörtelenségüket.

108. oldal

Droci P>!

Gyerekjáték a sötétség meg a koboldok, ha társaságban van az ember. Bezzeg egy szál magában!

7. oldal

Szédültnapraforgó>!

Akkor ér véget a élet romantikája, amikor a férjed először hív „Mamának”.

23. oldal (Loósz Vera fordítása)

Kapcsolódó szócikkek: Nancy Priest
5 hozzászólás
Moncs>!

Sosem tudhatja az ember mire képes, amíg ki nem próbálja.

Kisanna>!

Ez a ház egykoron tevékeny menyasszonyoknak, anyáknak, feleségeknek adott otthont, s még mindig körüllengte szerelmeik és életük atmoszférája, amit mindeddig nem száműzött Elizabeth és Laura vénkisasszony-korszaka.

86. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Elizabeth Murray · Laura Murray
>!

– Csukd be az ajtót, Emily! – dörögte szigorúan. – Ne feledd, hogy mostantól kezdve nem nyúlhatsz olyasmihez, ami nem a tiéd.
– Azt hittem, a könyv mindenkié – felelte Emily.
– A mi könyveink nem – közölte Elizabeth néni olyan képzetet keltve, mintha a New Moon-beli könyvek valami külön kasztot képviselnének.

76-77. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Elizabeth Murray · Emily Byrd Starr
>!

– Emily Byrd Starr, ezt a saját kútfejedből merítetted?

126. oldal

1 hozzászólás
Szédültnapraforgó>!

Ilse filozófiája szerint a tegnap és a ma két teljesen más dolog. Emily kénytelen-kelletlen magáévá tette ezt a filozófiát. Nyilvánvalónak látszott, hogy Ilse legalább annyira nem tehet a dühkitöréseiről, mint arról, hogy vidám és kedves legyen vele. Emilyt, aki hajlamos volt rá, hogy egy darabig elrágódjon a dolgokon, meghökkentette, hogy Ilse látszólag abban a pillanatban elfelejtette a veszekedést, amint vége volt. Kissé zavarba ejtő, ha az egyik percben kígyónak és krokodilnak nevezik, a másikban pedig ölelgetik és drágámozzák az embert.

164. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Emily Byrd Starr · Ilse Burnley
Lahara IP>!

És ott volt a »villanás« is. sosem tudta, mikor érkezik, ám az esélye és a várakozás állandóan izgalomban tartotta.

5. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Emily Byrd Starr

A sorozat következő kötete

Emily sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jean Webster: Nyakigláb Apó
Altay Margit: Az ötösfogat
Diana Wynne Jones: A vándorló palota
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei
Astrid Lindgren: Britta kiönti szívét
Frances Hodgson Burnett: A padlásszoba kis hercegnője
Eleanor H. Porter: Az élet játéka
Szili Leontin: Katinka
Z. Tábori Piroska: Új utak