A ​Mesélő Lány (A Mesélő Lány 1.) 80 csillagozás

L. M. Montgomery: A Mesélő Lány

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​Mesélő Lány ismerős vidékre kalauzolja Lucy Maud Montgomery méltán népszerű Anne-sorozatának olvasóit. A derűs és megható történetek ezúttal is a varázslatos szépségű kanadai Prince Edward-szigeten játszódnak. Itt, Carlisle-ban él a King család, amelynek tulajdonában különös gyümölcsöskert van: valahányszor új jövevény érkezett a családba, az alapító nagyapa egy almafát ültetett születését megünnepelni, s ugyanígy, ha vendég szállt meg a házban, azt is megkérték, ültessen el egy fát. Ezek között a rokonokról elnevezett fák között tölti nyarát egy kis gyerekcsapat: a szép és hiú Felicity, a jólelkű Cecily, a testvérük, az örökké kételkedő Dan, továbbá Peter, a béresfiú, aki Felicity odaadó hódolója, Sara Rey, Cecily könnyen elpityeredő barátnője, aki soha nem engednek el sehova, valamint a kövérkés, lobbanékony Felix és testvére, Bev, aki e régi nyár emlékeit feleleveníti a könyv lapjain. Ismerjük őket: olyanok, mint páratlan adományal ruházott fel a sors. A Mesélő Lány, rendes… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1911

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 1999
324 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630764199 · Fordította: Gádoros Katalin, Ferencz Győző · Illusztrálta: Lacza Márta

Enciklopédia 42

Szereplők népszerűség szerint

Sara Stanley · Felicity King · Olivia King · Peg Bowen · Cecily King · Beverley King · Janet King · Peter Craig · Roger King · Sara Ray


Kedvencelte 15

Most olvassa 4

Várólistára tette 53

Kívánságlistára tette 44

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
BeliczaiMKata P
L. M. Montgomery: A Mesélő Lány

Mi mást is mondhatnék, mint hogy szeretem Montgomery összes művét, legalábbis amiket olvastam eddig. Ezzel a történettel sem vagyok másképp. Eleinte furcsa volt olvasni, mivel a Váratlan utazás című sorozatot hamarabb láttam (már vagy ezerszer), mint az alapjául szolgáló könyvet olvastam volna. De hamar megszoktam, hogy vannak akik nincsenek, vannak akik újak, és nem mindenkinek az a neve, mint a tv sorozatban. Mikor ezen túllendültem, nagyon élvezetes volt, főleg, mert sok-sok jelenetet felismertem a filmekből. Remélem hamarosan olvashatom és birtokolhatom a folytatását.

>!
Gazella
L. M. Montgomery: A Mesélő Lány

Eleinte furcsa volt a könyv, mert a szereplők részben megegyeznek a Váratlan utazás szereplőivel, de kicsit mégis mások. Máshogy néznek ki, és a rokoni szálak is másképp szövődnek. Ez először nehézzé tette az olvasást, mert belezavarodtam kicsit.

Súlytalanabb történet, mint az Anne vagy az Emily, de mégis nagyon tetszett. Kedves, bájos és ötletes. Az elbeszélő, Beverly King már felnőtt férfiként emlékszik vissza gyerekkori kalandjaira Carlisle-ban. Ez a történet gerince, amelyet a Mesélő Lány – Sara Stanley – változatos történetei tarkítanak. Olyan, mint egy aranyló gyűrű, amelyben itt-ott ékkövek fénylenek. Tetszett, no. :-)

11 hozzászólás
>!
nagy_anikó
L. M. Montgomery: A Mesélő Lány

Mesés történet egy mesés szépségű szigeten. Egy nyár és Beverly emlékei gyerekkoráról. Egy rég letűnt csodás világban. Szeretem azokat a könyveket, melyek valamit megmutatnak elődeink életéből – ez ilyen volt. Belepillanthattunk egy gondtalan gyermekkorba, hogyan tudták feltalálni és elszórakoztatni egymást a gyerekek, ha már elvégezték teendőiket, egy technika mentes világban. Mondhatom, nagyon tetszett, amit olvastam. Mindenkinek kívánnák egy kis ízelítőt ebből a lehetőségből is. Gyönyörű vidék, friss levegő és kalandok tömkelege.

>!
kedaiyun
L. M. Montgomery: A Mesélő Lány

Régen az egyik kedvenc sorozatom a Váratlan utazás volt. Igazi családi programként mindig leültünk nézni szombat esténként (vagy amikor adták). A sorozat egyes részeit akkor ki is adták könyvben, bár akkor még nem tudtam, hogy az nem az eredeti.
Ez viszont az eredeti, ami alapján – nagy vonalakban – a film készült. Jó régóta megvolt már ez a könyv, de csak most olvastam el, miután véletlenül egy részt elkaptam a tévében, és eszembe jutott. Eleinte azt hittem, biztos nehéz lesz elvonatkoztatni majd a sorozattól, hiszen itt sok minden másképpen van: pl. Felix nem Felicity és Cecily testvére, hanem unokatestvér, Sara Stanley nem szőke, hanem barna, Clemmie Ray-t Sara Raynek hívják stb. De nem volt nehéz, szinte azonnal sikerült ide bevonódni és a sorozatot erre az időre elfelejteni. Talán azért, mert már túl régen láttam.
A könyv egy nyár történetét meséli el, és kisebb részekből áll össze, miközben Sara Stanley, azaz a Meséló Lány különféle történetekkel szórakoztatja a gyerekeket. Sok olyan részlet volt a könyvben, amit felismertem, hogy szerepelt a sorozatban is (pl. Peter Craig nem tudta eldönteni, metodista vagy presbiteriánus legyen, a kék láda stb.). Érdekes, hogy a sorozatban nem tűnt fel, itt viszont igen, hogy mennyire meghatározó volt a vallás, pontosabban a vallás szerves része volt a mindennapi életnek. Sokszor megjelent benne, hogy a gyerekek imádkoztak ezért vagy azért, prédikálóversenyt tartottak, vagy keresztény játékokat játszottak. Itt ezek nem valamilyen tanító célzattal jelentek meg, hanem egyszerűen hozzátartozott az élethez a keresztény hit. És érdekes volt mindezt a gyerekek szemén át látni.
Kíváncsi vagyok a folytatásra is, mindenképpen el fogom olvasni azt is. És újra meghozta a kedvemet ahhoz ez a könyv, hogy megnézzem a Váratlan utazást.

3 hozzászólás
>!
Bi_bi_bi
L. M. Montgomery: A Mesélő Lány

OMG… Hogy ez mekkora csalódás lett…

Én a Vártlan utazáson nőttem fel, sokszor újranéztem. Hallom a szereplők hangját, szeretem a jellemüket, rajongok azért a világért, ha lehetőségem lenne biztos elköltöznék a Prince Edward szigetre… a fülembe cseng, amikor a film elején mondja a komoly férfihang, hogy LMM regénye alapján készítette… és akkor most írjak a könyvről is.

Dagályos. Nem kicsit. A szereplők ugyanazok a kedves, szeretni való gyerekek, akikkel felnőttem. És mégis, azon kevés könyvek egyike, ahol azt merem állítani, hogy a filmsorozat sokkal, de sokkal jobban visszaadja azt a hangulatot, azt a varázslatos világot, amit LMM a körülményes leírásokban próbál megeleveníteni, inkább kevesebb, mint több sikerrel…

4 hozzászólás
>!
Barbiianyuja P
L. M. Montgomery: A Mesélő Lány

Nagy várakozással kezdtem az olvasást a molyos értékelések alapján. Bár a Váratlan utazást nem néztem, ezért teljesen új volt a történet. Igaz, nagyon bájos, kellemes olvasmány volt, de valami hiányzott, nem tudom mi, de éreztem, hogy számomra nem teljes. A fiatalok aranyosak voltak, a táj elbűvölő, de…

>!
Light
L. M. Montgomery: A Mesélő Lány

Ez is nagyon aranyos. Montgomeryvel mindig rámjön az erdő mellé költözhetnék. Azért Anna egy hajszállal érdekesebb mint a Mesélő Lány. Sajnos nem tudok elvonatkoztatni a sorozattól, az nem lett nagy kedvenc, előbb kellett volna olvasni. Az Annák viszont filmen is zseniálisak. Azért majd begyűjtöm a Váratlan utazásokat és az Emilyket is egyszer. És el kell menni Kanadába!

4 hozzászólás
>!
Acton
L. M. Montgomery: A Mesélő Lány

Annyira jól esett elmerülni ebben a bájos történetben! Lényegében ez a könyv Beverly vallomásai a gyermekkoráról, arról az időszakról, amelyet Carlisle-ban töltött testvérével.
A kedvenc szereplőim Cecily és Peter lett.
Most, így egy nappal a könyv befejezése után is úgy érzem, hogy vissza akarok térni abba a környezetbe, amit a könyv nyújtott az olvasás során. Kíváncsi vagyok, mi történt a szereplőkkel. Nem tudom, erre a kérdésemre Az arany út választ ad e, de sajnos az nincs meg a könyvtárnak :(

>!
Szivecskedo P
L. M. Montgomery: A Mesélő Lány

A L. M. Montgomery világ.. minden könyvét imádom. Főleg 12 éves kor körüli lányoknak ajánlom, de utána is szívmelengető újraolvasni.

2012. VI. 16. Újraolvastam. Igen, szívmelengető :) Bár az elején nehezen rázódtam bele, nem volt olyan jó, mint az Anne-kötetek, aztán a vizsgaidőszakban időm sem igen volt.. de most vizsgaidőszak után igazán üdítő volt :) A végét a gödöllői kertben fekve olvastam, ami most olyan, mint egy virágos rét, igazán kellemes volt. És úgy megörültem, hogy bár a könyv már nyár végi-ősz elejei hangulatot árasztott, rá kellett jönnöm, itt még csak most kezdődik a nyár! Van még időm élvezni a finom napsugarat és lebarnulni :)

>!
Hajni_Poncski
L. M. Montgomery: A Mesélő Lány

Nagyon kedves és nagyon szerethető könyv, tele (szintén) kedves és szerethető szereplőkkel, és rengeteg történettel. Bár az elbeszélő Bev többször is kitér arra a könyv során, hogy a Mesélő lány történetei önmagukban csupán csupasz vázak, és a mesélés során telnek meg élettel, színekkel, olyannyira, hogy bárki, aki hallgatja, teljesen a hatása alá kerül – legyen akár felnőtt vagy gyerek, fél, kacag, könnyezik, meghatódik, teljesen beleéli magát, és lenyűgözi a Mesélő lány metamorfózisa minden egyes történetmondás során, aki hol a görög Aranykorba repíti őket vissza, hol pedig „kígyóvá” változik mesélés közben. Nos, el tudom képzelni a Mesélő lány tehetségét, de azért örülök annak, hogy olvasva is fantasztikus történeteket kaptam ettől a könyvtől. Én előbb voltam Váratlan utazás-rajongó, mintsem tudtam volna, hogy azok nem is Montgomery nevéhez fűződnek, és imádtam azokat a könyveket is, valamint a sorozatot is, így nehéz volt elvonatkoztatnom tőle. Amikor a szereplőkről olvastam, akik ezek szerint kinézetre, és a családi-rokoni viszonyok tekintetében sem teljesen egyeznek meg azokkal, néha akaratlanul is a sorozatbeli színészeket láttam magam előtt, de így is nagyon jó élmény volt.
Olyan csodálatos és egyszerű ez a gyermekkor, amit bemutat a könyv, ahol bár a gyerekek gyerekek, minden csintalanságukkal, civakodásukkal és olykor borzasztó ötleteikkel, utólag vagy felnőtt szemmel vicces félelmeikkel, mégis minden a helyén van és még rosszcsontságukban is annyira bűbájosak, és olyan szép a lelkük, hogy mindet elfogadnám :D Montgomery gyönyörű írásmódja, szóképei, a lapokon átsütő bölcsessége és finom humora pedig csak hab a tortán a jó történet mellé. :) Imádtam, mint minden eddigi könyvét.


Népszerű idézetek

>!
Vándorlány

A télben az a szép, hogy utána jobban örülsz a tavasznak.

A szívkirálynő

3 hozzászólás
>!
szibolya 

– Azon nem csodálkozom, hogy mi nem értjük a felnőtteket – méltatlankodott a Mesélő Lány –, mert mi még soha nem voltunk felnőttek. De ők már voltak gyerekek, és egyszerűen nem fér a fejembe, hogy akkor miért nem tudnak minket megérteni.

256. oldal, Peter hatást kelt (Európa, 1999)

Kapcsolódó szócikkek: felnőtt · Sara Stanley
2 hozzászólás
>!
Véda MP

– Nem örültök, hogy tavasz van? A télben az a szép, hogy jobban örülsz utána a tavasznak.

22. oldal

Kapcsolódó szócikkek: tavasz · tél
>!
Szávitrí SP

Sok-sok évvel ezelőtt történt. A legérdekesebb dolgok mindig sok-sok évvel ezelőtt történtek, legalábbis nekem ez a benyomásom. Most semmi érdekes nem történik.

81. oldal, Gyermekkori tragédia (Európa, 1999)

>!
Moncs

A tehetség sohasem tudja megmagyarázni önnön működését, akkor nem lenne igazi tehetség.

Kapcsolódó szócikkek: Beverley King · tehetség
>!
BeliczaiMKata P

Ha tudsz valamit, akkor ragaszkodni kell a tényekhez. De ha csak álmodozol, semmi nem korlátoz.

321. oldal

>!
Lahara ISP

– Rágondolni is rossz, hogy felnőtt leszek – mondta a Mesélő Lány tűnődve –, mert akkor már nem járhatok mezítláb, és senki sem fogja látni, milyen szépek a lábaim.

91. oldal, Az éjszaka leánya (Európa, 1999)

Kapcsolódó szócikkek: Sara Stanley
>!
Gazella

Roger bácsi szerint minden asszonynak szüksége van rá, hogy kíváncsi legyen, de Mrs. Griggs kíváncsibb, mint szükséges.

58. oldal, 6. fejezet, Az arany mérföldkő rejtélye (Európa, 1999)

>!
endorfinlány

Megfoszthatnak a jövőnktől, megkeseríthetik a jelenünket, de a múltunkhoz nem nyúlhatnak. Az összes nevetésével, örömével és ragyogásával a mi örökös tulajdonunk marad.

271. oldal

>!
Szávitrí SP

– Kíváncsi vagyok, szép-e a Mesélő Lány – mondta Felix hangosan.
– Nem, nem szép – válaszolt azonnal Dan hangja a szoba túlsó sarkából. – De ha beszél veletek, szépnek látjátok. Mindenki szépnek látja. Csak amikor már nincs ott, jössz rá, hogy egyáltalán nem is szép.

14. oldal, Apáink otthona (Európa, 1999)

Kapcsolódó szócikkek: Sara Stanley

A sorozat következő kötete

A Mesélő Lány sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Frances Hodgson Burnett: A titkos kert
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka
Gill Lewis: Égi vándor
Jack London: A vadon szava
Szürke Bagoly: Két kicsi hód
Anauta Blackmore: Alea, az eszkimó lány
Kristina Ohlsson: Az üveggyerekek
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Arne Svingen: Magas Cé és jobbhorog